Ako ušetriť na kúrení a zbytočne neplytvať teplom

 


Pravidelná údržba tepelných zariadení zabezpečí spoľahlivú vykurovaciu sezónu. Aby počas hlavnej vykurovacej sezóny bola pre odberateľov zabezpečená bezporuchová dodávka tepla a teplej vody, je potrebné vykonanie revízie a údržby tepelných zariadení pred jej začiatkom.

 


Rady ako zbytočne neplytvať teplom


  1. Najjednoduchším opatrením, ktoré môžu odberatelia urobiť sami, je vymeniť dlhé závesy a záclony kratšie, ktoré budú  siahať po parapetnú dosku. Keďže radiátory odovzdávajú teplo sálaním a prúdením, odstránením prekážok môže do miestnosti preniknúť  až o 25% tepla viac.
  2. V prieniku tepla do miestnosti môže brániť aj nábytok. Preto nie je vhodné umiestňovať pred radiátor napríklad veľké pohovky, skrinky a pod. 
  3. Správne vetranie a nastavenie teploty v miestnosti tiež ušetrí niekoľko eur. V zime by sa malo vetraťkrátko a intenzívne pri uzavretom termostatickom ventile. 
  4. Netreba prekurovať miestnosti. Zníženie teploty v byte o 1 °C  usporí náklady na teplo o 6%. 
  5. Dôležitá je aj správna vlhkosť v byte. Tá tiež ovplyvňuje tepelnú pohodou a spotrebu tepla.  Je vhodné udržiavať vlhkosť vzduchu na úrovni 50 – 65% pomocou odparovačov vody. 
  6. Na začiatku vykurovacej sezóny, ale niekedy aj počas nej, môže byť radiátor nerovnomerne teplý, alebo v ňom počuť prúdenie vzduchu. Vtedy je potrebné vypustiť vzduch z radiátora uvoľnením odvzdušňovacej skrutky. 
  7. Aby teplo z radiátorov zostalo v byte, je potrebné hlavne zamedziť jeho úniku. Najčastejším miestom úniku sú okná, dvere, obvodové steny a strecha. 

Vykurovacia sezóna sa už síce oficiálne podľa vyhlášky začala 1. septembra,  ale  vzhľadom na teplé počasie sa vykurovať začalo vo väčšine miest až po 20. septembri, kedy prišlo výraznejšie ochladenie. Na začiatku októbra sú denné teploty opäť vyššie, takže vykurovacia sezóna sa naplno ešte len rozbehne. Systémy centrálneho zásobovania teplom (CZT) sú na to dobre pripravené. Prípravy na vykurovaciu sezóny prebehli počas odstávok v letných mesiacoch.

 

Pred začiatkom vykurovacej sezóny, je nutná kontrola tepelno-technických zariadení akými sú kotle, tlakové nádoby, elektrické zariadenia a plynové zariadenia, prípadne zabezpečenie ich opráv, či výmeny zariadenia. Teplári začali s prípravami na blížiacu sa vykurovaciu sezóny hneď po skončení tej predchádzajúcej a využili na to letné mesiace, v ktorých je dopad obmedzenia dodávky tepla  na odberateľov najnižší.  


 „Kým odberatelia tepla napojení na systémy centrálneho zásobovania teplom (CZT) si mohli užívať leto bez starostí, pretože o všetko sa postaral  dodávateľ tepla, tak obyvatelia, ktorí si prevádzkujú vykurovanie vo vlastnej réžií, musia sami myslieť na všetky potrebné kontroly, revízie, opravy  a výmeny zariadení, ktoré je potrebné vykonať podľa platných pravidiel a aj si ich zrealizovanie oprávnenými osobami zabezpečiť“  uviedol predseda predstavenstva Slovenského zväzu výrobcov tepla, Ing. Stanislav Janiš.

 

V poslednom období im pribudli nové starosti vyplývajúce zo Smernice EÚ, ktorej cieľom je  zlepšenie energetickej účinnosti a ochrana životného prostredia, ktorá sa týka všetkých kotlov a vykurovacích zariadení. Smernica je v platnosti síce už od roku 2015, ale   jej dopady len postupne pociťujú tí, ktorí si teplo vyrábajú individuálne.   Jedným z dopadov  tejto smernice je, že  časť kotlov fungujúcich na princípe tradičného spaľovania plynu, ktoré  majú nízku účinnosť pri spaľovaní fosílnych palív, sa s účinnosťou od 26.9.2018 nemôžu dovážať do krajín EÚ. Ide o tradičné kotly na plyn s otvorenou spaľovacou komorou s odvodom spalín do komína.


Smernica neprikazuje okamžitú výmenu starších menej efektívnych kotlov za nové vysokoúčinné. Avšak v prípade poruchy nekondenzačného kotla s nutnosťou jeho výmeny, je v súčasnosti možné nahradiť ho už len za taký kotol, ktorý spĺňa prísne požiadavky smerníc EÚ, napríklad za kondenzačný kotol.  Inštalácia kondenzačného kotla si  však vyžaduje navyše aj  vhodnú úpravu komína na odvod spalín a prívod vzduchu pre spaľovanie a pravdepodobne aj finančnú investíciu do regulácie  vykurovacích telies (radiátorov) tak, aby bolo zabezpečené dostatočné vychladenie vratnej vody do kotla.

 

„Ak vlastníci teda majú starší nekondenzačný kotol, mali by na  jeho výmenu  myslieť v predstihu a neodkladať ju na zimu, aby neboli počas zimy nemilo prekvapení. Náhrada takéhoto kotla bude totiž časovo, finančne aj technicky náročná“ priblížil predseda predstavenstva Slovenského zväzu výrobcov tepla, Ing. Stanislav Janiš.

 

 Obyvatelia pripojení k centrálnemu zásobovaniu teplom, nemusia riešiť problémy s vykurovacími zariadeniami. Kompletný servis totiž zabezpečil ešte v letných mesiacoch ich dodávateľ tepla. Tým sa zabezpečuje bezpečná a bezporuchová prevádzka počas zimných mesiacov. Bytové domy zapojené do systému centrálneho zásobovania teplom (CZT) budú mať teda neobmedzený a bezstarostný prísun tepla počas celej vykurovacej sezóny.


Späť

Ako využiť úložný priestor Ako využiť úložný priestor

Výber nábytku Ak sa rozhodnete pre jednu alebo druhú možnosť, musíte toto rozhodnutie brať ako stav na niekoľko rokov. Do úvahy by ste mali brať aj fakt, či svoje úložné priestory riešite v byte, v ktorom chcete stráviť zvyšok svojho života, alebo ho beriete ako „prestupnú stanicu“ pokiaľ sa vám nerozrastie rodina. Ak by ste totiž uvažovali, že v budúcnosti chcete svoj štartovací byt predať, tak by vám mohli skôr vyhovovať sektorové skrine, ktorých sa môžete kedykoľvek zbaviť a pri sťahovaní do nového bytu vám nebude ľúto vyhodených peňazí za..

Balkón a lodžia

 Od začiatkuZasklite si lodžiuSklo zaskleniaRôzne využitieMateriály na vonkajšie použitie a nábytokZväčšite si lodžiuNajkrajšie sú farebnéEstetikaS príchodom leta sa už viacerí z nás tešia na pokojne strávený deň pri opaľovaní na vlastnej oáze pokoja, na terase či balkóne. Cez zimu boli dvere do tohto priestoru prevažne zatvorené, preto sa už iste tešíte ako vpustíte do svojho príbytku slnečné teplo a najmä čerstvý vzduch. Dokonca aj v centre väčšieho mesta je terasa akýmsi upokojujúcim prvkom. Najmä ak z nej máte dobrý výhľad.Balkóny a lodžie..

Škodcovia a naša domácnosť Škodcovia a naša domácnosť

-->-->--> „Každý rodinný dom či byt by mal pre svojich majiteľov slúžiť predovšetkým ako oáza pokoja a bezpečia. Mnohí ľudia si pri naplnení týchto slov zabezpečia svoju nehnuteľnosť tými najmodernejšími systémami proti vlámaniu. Pritom tá ozajstná bezpečnosť nášho bývania spočíva aj v dostatočnej miere ochrany pred nepovolanými hosťami v našich príbytkoch, ako sú nepríjemný hmyz, či čoraz viac prefíkanejšie hlodavce, ktoré sú nočnou morou každého, kto už musel s týmto druhom návštevy neplánovane bojovať.“ Medzi návštevníkov..

Bezdôvodné obohatenie musí byť vydané

Pred niekoľkými rokmi bolo založené spoločenstvo vlastníkov bytov, ktoré zahŕňa niekoľko domov na našej ulici. Toto spoločenstvo uzavrelo za účelom výkonu správy mandátnu zmluvu so správcovskou spoločnosťou, ide o spol. s.r.o. Po asi troch rokoch nastali problémy spojené s fakturáciou a s neprehľadným zvyšovaním poplatkov za výkon správy. Nepomohli ani osobné rokovania, ani písomné urgencie, nič. Podstata veci tkvie v tom, že nám ako spoločenstvu vlastníkov sú účtované poplatky, s ktorými nesúhlasilo naše valné zhromaždenie a naviac, správcovská spoločnosť..

Timesharing - atypická forma nájmu nehnuteľností

Iste sa už mnohí z vás, vážení čitatelia, stretli s novinkou na našom trhu, a to s dovolenkovými pobytmi, ktoré si záujemcovia tak povediac predplatili aj na obdobie niekoľkých rokov. Ide o timesharing, o právny inštitút pôvodne pochádzajúci spoza Atlantického oceánu, ktorého základy u nás sú dané najmä právom Európskej únie. Timesharing v práve EÚ a SRPrávnym rámcom pre oblasť nájmu práva na tzv. sezónne, alebo, aby sme sa vyjadrovali v súlade so znením právnych textov, práva užívať budovu alebo jej časť v časovo vymedzených úsekoch, je..

Zabezpečovací prevod práva k nehnuteľnosti

V slovenskej spoločnosti dlhodobo rezonovala otázka rozporuplného konania nebankových subjektov, ktoré poskytli občanom pôžičky na základe zmluvy o pôžičke, pričom občania za splnenie svojich záväzkov vrátiť požičanú sumu spolu s príslušným úrokom „ručili“ svojimi nehnuteľnosťami. Súčasťou týchto zmlúv bolo ustanovenie o tzv. zabezpečení záväzku prevodom práva k nehnuteľnosti. A tak v mnohých prípadoch došlo k uzavretiu zmlúv, z ktorých vyplývajúce záväzky občania neboli schopní, a to i pri vynaložení dobrej vôle, plniť. V konečnom..

Financovanie prác na bytovke domu

Keď sa obnova financuje prostredníctvom bankyNajlacnejšie požičiava štátMožnosti financovania obnovy bytových domovŠtátny fond rozvoja bývaniaŠtátna dotáciaAko dostať dotáciu ministerstvaStavebné sporiteľneKomerčné bankyPodmienky, za akých banky požičiavajú na obnovu bytovČo je pri poskytovaní úveru bankou dôležitéÚvery na obnovu bytového domu poskytujú komerčné banky aj stavebné sporiteľne, najvýhodnejšie však na tento účel požičiava štát.Keď sa obnova financuje prostredníctvom banky Na obnovu bytového domu si možno požičať aj od..

Ako sa nestať obeťou realitného podvodu

 Ak sa spomenie termín realitný podvod, väčšinou každému napadne nejaký nedávny zločin bytovej mafie , táto otázka je však omnoho komplikovanejšia a jej „mafiánska“ stránka je len jednou časťou zla, aj keď má bezpochyby najviac tragických koncov. Podvody s realitami sa však netýkajú len osamelých starších ľudí a mŕtvol vylovených z rybníkov - oveľa viac je tých „prozaických“ prípadov, okolo ktorých sa robí menej kriku, avšak ich dôsledky sú pre postihnutých takisto ničivé a vo všeobecnosti by mali byť varovaním. Poďme sa teda pozrieť..

Vlastníte nehnuteľnosť? Nezabudnite na poistenie.

Ako sa stanovuje poistná suma?Kedy je poistenie povinné?Poistenie obytných budovPoistenie domácnostiRozhovor s riaditeľom úseku neživotného poistenia Ing. Martinom GergelymPrečo by si majitelia bytov a domov mali nechať poistiť svoj majetok?Aké druhy poistenia odporúčate klientom, čo sa týka nehnuteľností?Existujú nehnuteľnosti, ktoré jednoducho poistiť nemožno - nevzťahuje sa na nich žiaden druh poistenia?Aký je rozdiel medzi jednotlivými druhmi poistenia, čo sa týka nehnuteľností?Ako má postupovať klient, ktorý si chce nechať poistiť domácnosť alebo nehnuteľnosť?Každý..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.