Ako vybrať plotovú bránu? Toto musíte dobre zvážiť

Brána je neodmysliteľnou súčasťou každého plotu. Najmä v prípade rodinného domu patrí k dôležitým dizajnovým prvkom v exteriéri. Pri výbere plotovej brány však nie je dôležitý iba jej vzhľad, ale aj celková funkčnosť. Preto sme pripravili zoznam dôležitých bodov, ktoré je nutné zvážiť pri výbere novej plotovej brány.

 

Na úvod si povedzme, aké typy brán vlastne poznáme.

●       Jednokrídlová brána - vďaka jej technickým parametrom nepotrebuje veľa priestoru na odsúvanie do boku. Pomerne rýchlo sa otvára a nie je náročná na konštrukciu. Oproti dvojkrídlovej bráne sa dá využiť aspoň jedna strana pozemku vedľa brány. K nevýhodám patrí pomerne veľká plocha pri otváraní aj zatváraní krídla brány.

●       Dvojkrídlová brána - podobne ako v predchádzajúcom prípade, ani dvojkrídlová brána nevyžaduje priestor na odsúvanie do strany. Pri otváraní zaberá menšiu plochu, no po obidvoch stranách brány.

●       Samonosná posuvná brána - samonosné brány zaberajú menej miesta ako krídlové. Medzi ďalšie benefity patrí nenáročnosť na údržbu a fakt, že je brána veľmi tichá. K negatívnam patrí jej šírka. Brána býva vďaka samonosnému systému o niečo širšia, ako je vjazdový otvor v plote. Zároveň treba počítať s miestom, kam sa bude brána odsúvať.

●       Posuvná brána koľajnicová - jej výhody sú prakticky rovnaké, ako v bode vyššie. Nezaberá miesto pred domom, ktorý tak môžete využiť na svoje vlastné potreby. Koľajnicová posuvná brána nepotrebuje toľko miesta na posuv do strany. Treba však rátať s tým, že je o niečo hlučnejšia a priestor pod bránou je nutné pripraviť na montáž koľajnice. Taktiež je nutná častejšia údržba. Ide najmä o pravidelné čistenie koľajnice, aby bol zabezpečený bezproblémový chod brány. To býva problém predovšetkým v zime. Počas zimných mesiacov je potrebné odstraňovať nánosy ľadu a snehu.


Čo všetko zvážiť pri výbere plotovej brány

Pri výbere plotovej brány odporúčame zvážiť nasledovné kritériá:

Šírka pozemku

Ide o základný prvok, ktorý určuje, ktorý typ brány si môžete na svoj plot nainštalovať. Napríklad posuvná brána potrebuje zhruba dvojnásobnú šírku vjazdového otvoru, aby ju bolo možné naplno otvoriť.

Vzdialenosť domu od brány

Aj poloha domu resp. jeho vzdialenosť od plota limituje možnosti výberu plotovej brány. Pokiaľ je dom príliš blízko plota, nebude možné použiť jednokrídlovú bránu.

 

Využitie priestoru za bránou

Pri výbere typu brány je nutné zvážiť, ako chcete využívať priestor vedľa brány alebo za bránou.

Pohon pre plotovú bránu

Plotovú bránu možno získať bez pohonu. V tom prípade však budete musieť pri každom otvorení a zatvorení brány vyjsť z auta. Preto je veľmi populárne riešenie v podobe motorov na diaľkové ovládanie. Vďaka nemu si bránu otvoríte z pohodlia auta. Tento komfort oceníte najmä v prípade nepriaznivého počasia.


Stavebná príprava na plotovú bránu

Väčšina firiem nerobí prípravu na plotovú bránu. Zvyčajne zašlú iba výkresy s požadovanou stavebnou prípravou a káblovými trasami. Je dôležité stanoviť si kritériá. Napríklad v prípade kolajnicovej posuvnej brány je nutné mať vedľa plota rovnakú šírku ako je šírka otvoru plus 50 cm na pohon.

Pri stavebných úpravách chodníkov a cesty je nutné myslieť na uloženie chráničiek a káblových trás na pohon, ale aj snímače a fotobunku.

Výber brány síce často patrí medzi jedny z posledných stavebných úprav okolia domu, no je o to dôležitejší. Pokiaľ si vyberiete správne, bude vám plotová brána robiť radosť každý deň.

 



Späť

Ako navrhovať zmenu vo svojej nehnuteľnosti

 Časom každá nehnuteľnosť stratí na svojom pôvabe a vyžaduje si rekonštrukciu a zmeny, ktoré sa odvíjajú od konkrétnych požiadaviek obyvateľov. Umakartové jadro v panelákovom byte, či pôvodné okná na dvadsať ročnom rodinnom dome potrebujú po niekoľkých rokoch rekonštrukciu, ak nie aj celkovú výmenu. V mnohých prípadoch je však motívom rekonštrukcie nielen skvalitnenie obytných priestorov, ale aj snaha uplatniť si vlastné pokusy o originalitu či tvorivosť.Čas na prestavbuObyvatelia panelákových domov vedia, že po čase sú v byte určité stavebné úpravy..

Ručenie nehnuteľnosťou. Bežné riešenie alebo koledovanie si o problém? Ručenie nehnuteľnosťou. Bežné riešenie alebo koledovanie si o problém?

V živote sa ocitáme v rôznych situáciách a stáva sa, že potrebujeme viac, ako máme momentálne našetrené. Pre ľudí, ktorí majú pravidelný príjem, nie je problém vybaviť si pôžičku štandardnou cestou; ak však táto okolnosť absentuje, môže sa stať, že potencionálny klient bude  vyhodnotený ako rizikový. V takomto prípade mu veľa možností nezostáva; buď mu niekto pomôže ako tzv. solidárny dlžník, alebo bude musieť, za predpokladu, že je to uňho reálne, ručiť nehnuteľnosťou. Ručenie nehnuteľnosťou je relatívne istý spôsob, ako si zabezpečiť..

Moderná domácnosť prospieva aj vďaka batériám od renomovaných značiek Moderná domácnosť prospieva aj vďaka batériám od renomovaných značiek

Moderný ekologický princíp často evokuje globálne riešenia. Možno ho ale uplatňovať aj na úrovni základnej, najmenšej bunky spoločnosti. Rodina a jej domácnosť dnes prosperuje, najmä keď vyhľadáva trvácnu a šetrnú výbavu s príslušenstvom. Medzi prosté, ale často nenahraditeľné a vyhľadávané príslušenstvo v domácnosti zaraďujeme klasické spotrebné batérie. Ako vďaka nim domácnosť prospieva? Najväčší svetoví výrobcovia na svete získavajú plnú dôveru Na základe dlhodobých skúseností dnes jedny z najväčších..

Energetická hospodárnosť budov - nové povinnosti vlastníkov budov

V mnohých vyspelých krajinách sveta je moderným trendom znižovanie nákladov na výrobu a spotrebu energie, účelom čoho je okrem iného aj dodržanie tzv. „environmental friendly“ prístupu k životnému prostrediu, a teda zabezpečenie trvalo udržateľného rozvoja. Právo EÚ a vnútroštátna právna úpravaEurópska únia v danej súvislosti prijala dňa 16. decembra 2002 smernicu 91/2002/ES, ktorá nadobudlo účinnosť 04.01.2003. Členské štáty EÚ boli zaviazané predmetnú smernicu implementovať do svojich právnych poriadkov, pričom Slovenská republika tak vykonala..

Nová slovenská právna úprava timesharingu - úprava dočasného užívania nehnuteľností v dovolenkových destináciách

Na 18. schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky bol, okrem iných, bodom rokovania návrh zákona o ochrane spotrebiteľa pri poskytovaní niektorých služieb cestovného ruchu. Prezident SR JUDr. Ivan Gašparovič návrh zákona vrátil s pripomienkami na opätovné prerokovanie, po ich zapracovaní bol predmetný návrh zákona  Národnou radou SR schválený a dňa 17. mája 2011 publikovaný v Zbierke zákonov ako zákon č. 161/2011 Z. z. o ochrane spotrebiteľa pri poskytovaní niektorých služieb cestovného ruchu. Predmetný zákon týkajúci sa, ako už..

Nóvum v písomnom hlasovaní vlastníkov bytov- zjednodušenie účasti na správe bytového domu

Správca nášho domu nelegálne prevádzkuje kotolňu, ktorá patrí vlastníkom bytov a nebytových priestorov. Nemôže preukázať splnenie podmienok na podnikanie v tepelnej energetike podľa ustanovenia § 5 ods. 7 písm. a) zákona č. 657/2004 Z. z. o tepelnej energetike. V mesiaci marci bola zrealizovaná zástupkyňou vlastníkov bytov, ktorá háji skôr záujmy správcu a nie je ochotná akceptovať vlastníkov bytov, akási podpisová akcia, kedy táto pani „chodila po bytoch“ a dávala podpisovať súhlas, resp. nesúhlas s istými otázkami,..

Najlepšie investície do nehnutelnosti ...

Investing in Real Estate in Slovakia - reality - nehnutelnosti - as Slovaks call it

Investing in Real Estate in Slovakia             Apart from the landmarks and notable touristic attractions this country has to offer, in recent years, the Slovakian Real Estate ( TRH Nehnutelnosti ) market has proven to be a profitable investment for potential real estate investors.   Real Estate Pricing ( Reality ) in Slovakia The average price of flats in Slovakia in the year 2018 stands at 1,612 €/m2.   Reasons to Invest in Real Estate (Reality) in Slovakia There are many reasons to invest in Real estate..

Prečo a ako si správne poistiť nehnuteľnosť

Stalo sa Vám už, že ste počuli o niekom kto prišiel o svoj dom alebo byt? Nečakané nehody ako prasknuté potrubie, požiar alebo spadnutý strom na strechu sa môžu pripliesť do života každému. Každý z Nás si svoju nehnuteľnosť necháva poistiť z rôznych dôvodov. Najčastejšími pocitmi, ktoré nami hýbu sú strach, chtíč po pocite istoty a bezpečia, alebo pre niektorých dokonca prestíž. Sú ale tieto pocity hodné toho, aby sme pravidelne platili sumu, za ktorú snáď nikdy nebudeme musieť vyžadovať protislužbu? ÁNO. Každému..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.