Chystáte sa stavať dom? Dobre zvážte, ako budete vykurovať vašu domácnosť

radiatory

Vykurovanie domu patrí medzi kľúčové prvky domácnosti. Už pri výstavbe sa radí medzi tie drahšie položky a na nesprávne zvolený spôsob vykurovania budete doplácať po celý čas užívania domu. Preto treba všetko dobre zvážiť a nedať sa odradiť predsudkami alebo výškou počiatočnej investície.

 

Dnes máme takmer neobmedzené možnosti ako vykurovať dom. Poďme si ich jednu po druhej rozobrať.

Kúrenie plynom

Ide o klasický spôsob vykurovania domácnosti. V ideálnom prípade poskytuje lacné a bezproblémové teplo. Stačí mať prípojku, kvalitný kotol s vysokou účinnosťou a na dlhé roky sa zvyčajne nemusíte starať. Aspoň taká je teória.

 

Pokiaľ však nemáte privedenú plynovú prípojku až k hranici pozemku, môžu sa prvotné investície do vykurovania plynom výrazne navýšiť. Často ide až o tisíce eur. Okrem privedenia plynu do technickej miestnosti je potrebné ešte vyriešiť rozvod tepla v domácnosti. To môže byť vedené radiátormi alebo teplovodným podlahovým kúrením.

 

V posledných mesiacoch sa zároveň ukazuje, že kúrenie plynom nemusí byť to pravé orechové. Cena tejto nerastnej suroviny je nestabilná a zároveň sa stupňujú tlaky nato, aby sa plynové kotle prestali vo všeobecnosti používať.

Kotol na drevo a biomasu

Kúrenie drevom a biomasou v moderných domácnostiach je dnes skôr raritou. Ide síce o relatívne lacný zdroj tepla, no zároveň veľmi pracný. Drevo treba nakúpiť, uskladniť, nechať sušiť niekoľko rokov a až potom je možné s ním kúriť. Mimo horských a podhorských oblastí býva zároveň pomerne predražené. A v neposlednom rade je to potreba manuálneho prikladania dreva počas vykurovacej sezóny.

 

Na kúrenie drevom alebo biomasou sa najviac hodí akumulačná pec. Tá má vysokú účinnosť a vyžaruje sálavé teplo do interiéru aj 24 hodín. Stačí teda zapáliť oheň raz za deň. Podobne je na tom aj splyňovací kotol, ktorý má až 90% účinnosť.

kúrenie

Elektrické kúrenie

Elektrina sa ako zdroj energie na výrobu tepla väčšinou používa všade tam, kde nie je plyn. Pri tomto médiu sú možnosti vykurovania podstatne širšie. Prvou možnosťou je klasický kotol, ktorý zohrieva vodu. Tá je následne distribuovaná po domácnosti buď do radiátorov alebo do podlahového kúrenia.

 

Renesanciu zažívajú aj akumulačné elektrické kotle. Tie využívajú nočný prúd, ktorý je lacnejší. Počas toho, ako vy spíte si vyrobia teplo, ktoré sa uchová v médiu s výbornými termoakumulačnými vlastnosťami. Môže ísť napríklad o šamotové tehly, voda v elektroakumulačnom kotli alebo akumulačná vrstva v podlahe či stenách domu. Teplo je potom rovnako distribuované po dome, ako v predchádzajúcom prípade.

Lokálne vykurovanie s využitím elektrickej energie

Ďalšou možnosťou je lokálne elektrické vykurovanie. Ide napríklad o sálavé vykurovacie panely. Tie sa umiestňujú v jednotlivých miestnostiach buď na strop alebo stenu. Sálavé teplo ohrieva iba predmety a ľudí, nie vzduch. V miestnosti tak teplomer môže ukazovať 15°C, ale vy budete sedieť v obývačke v tričku. Benefitom takéhoto druhu kúrenia je úspora elektrickej energie a teda aj financií.

 

Medzi populárne riešenia patrí aj elektrické podlahové kúrenie. My môžeme odporučiť podlahové kúrenie od Renova Install. Jeho výhodou je priama premena elektriny na teplo. Tým je zaručená vysoká účinnosť celého systému. V závislosti od zvoleného systému môže byť inštalácia tohto typu kúrenia výrazne lacnejšia ako je to v prípade elektrického alebo plynového kotla.

Fotovoltaika vám pomôže znížiť náklady na vykurovanie

Pokiaľ plánujete využívať ako zdroj tepla vo vašej domácnosti elektrickú energiu, skúste zvážiť aj inštaláciu fotovoltaiky. Áno, ide o ďalšie navýšenie investícií. Na druhej starne vám však pokryje spotrebu elektriny v domácnosti a vďaka tzv. virtuálnej batérii si môžete prebytok energie “odkladať”. Táto služba tak dokáže podstatne skrátiť návratnosť investície do fotovoltaickej elektrárne.

kúrenie

Tepelné čerpadlo

Tepelné čerpadlo patrí k moderným a veľmi efektívnym spôsobom vykurovania domácnosti. Jeho hlavnou nevýhodou je vysoká obstarávacia cena. Treba však dodať, že pokiaľ musíte nanovo vybudovať prípojku na plyn, vyjdú vás obe riešenia zhruba rovnako.

V následnom používaní však tepelné čerpadlo víťazí na plnej čiare. Jeho účinnosť sa pohybuje na úrovni 300 - 500%. Z 1 kWh elektrickej energie teda vyrobí 3 až 5 kWh tepla. Prevádzkové náklady tak budú veľmi nízke.

Niektoré modely tepelných čerpadiel zároveň dokážu chladiť resp. ohrievať teplú úžitkovú vodu. Nemusíte tak inštalovať ešte aj klimatizáciu a kotol na ohrev teplej vody.

 



Späť

Ako využiť úložný priestor Ako využiť úložný priestor

Výber nábytku Ak sa rozhodnete pre jednu alebo druhú možnosť, musíte toto rozhodnutie brať ako stav na niekoľko rokov. Do úvahy by ste mali brať aj fakt, či svoje úložné priestory riešite v byte, v ktorom chcete stráviť zvyšok svojho života, alebo ho beriete ako „prestupnú stanicu“ pokiaľ sa vám nerozrastie rodina. Ak by ste totiž uvažovali, že v budúcnosti chcete svoj štartovací byt predať, tak by vám mohli skôr vyhovovať sektorové skrine, ktorých sa môžete kedykoľvek zbaviť a pri sťahovaní do nového bytu vám nebude ľúto vyhodených peňazí za..

Kancelárske priestory

Kancelárske priestory sú pre väčšinu z nás miestom, kde trávime podstatnú časť dňa. Za dlhé roky prešli kancelárie a ich vybavenie značným vývojom. Od staručkých zastrčených miestností s písacím strojom a zatuchnutým popolníkom, až po moderný open space s klimatizáciou a mierne hučiacimi monitormi z počítačov. Aké sú hlavné trendy v tejto oblasti, si povieme v nasledujúcich riadkoch. Od parkiet až po open space Už dávno sú preč časy, keď kanceláriám na Slovensku dominovali dve veci, po prvé to boli elektrické rýchlovariče na kávu a praskajúce..

Kam sa uberá výstavba novostavieb?

Mnoho developerov a stavebníkov prežíva po siedmich tučných rokoch plných rozvoja a rastu obdobie, ktoré ani z ďaleka nepatrí k tomu najlepšiemu čo kedy zažili. Počet dokončených novostavieb narastá a do nových projektov sa púšťa zatiaľ len málokto. Nuž situácia ohľadne vývoja výstavby je pomerne komplikovaná. Mnohých investorov a stavebníkov dobehla hýrivá minulosť luxusných novostavieb. Mnohí z nich si neuvedomili, že to, čo postavili v minulosti je vlastne z vonku krásny, ale predsa potápajúci sa Titanic. Úrodné roky v tejto oblasti sú už za..

Spoluvlastnícky podiel ako predmet záložného práva a postihnutie spoluvlastníckeho podielu exekúciou

Podľa vami uvedených skutočností má dotknutý spoluvlastník viacero podlžností, a to počnúc od dlhu voči hypotekárnej banke až po vami bližšie nešpecifikovaný počet veriteľov, ktorí si svoje pohľadávky voči spoluvlastníkovi uplatnili v exekučnom konaní. Pokiaľ ide o záložné právo hypotekárnej banky na jemu prislúchajúci spoluvlastnícky podiel, záložné právo tu vzniklo priamo zo zmluvy o hypotekárnom úvere. Súčasťou takej zmluvy je samozrejme klauzula o zriadení záložného práva na nehnuteľnosť preukázateľne patriacu osobe, ktorej sa hypotekárny..

Smernica č. 2008/122/ES a náležitosti timesharingovej zmluvy

Minulým článkom sme započali miniseriál týkajúci sa otázok tzv. timesharingových vzťahov, teda vzťahov založených timesharingovými zmluvami. Ako už bolo povedané, timesharing je inštitút alebo obchodný produkt spojený s dovolenkovými pobytmi v hotelových a iných ubytovacích zariadeniach, ktoré si občan prenajíma na určité vymedzené časové obdobie počas kalendárneho roka, a to na obdobie niekoľkých rokov. Jedná sa o osobitný druh nájmu v kombinácii s kúpou. Smernica č. 2008/122/ES Smernica č. 2008/122/ES o ochrane spotrebiteľa vo vzťahu k niektorým..

Medzimanželské a porozvodové vzťahy k nehnuteľnostiam

Rada by som vás poprosila o radu pri riešení nášho problému. Naši rodičia v roku 1978 darovaním získali po otcovej matke staršiu nehnuteľnosť v pomere 3/4 otec a 1/4 mama. Na pozemku tejto nehnuteľnosti postavili rodičia v roku 1972 nový dom, ktorý je obývateľný, otec bol zavretý, medzi tým sa čas starého domu zrútila, keď otca prepustili naďalej, obýval tento dom, s tým že sa s mamou rozviedol, ale sa majetkovo nevyporiadali. Otec sa znovu oženil a v roku 2000 prepísal dom na druhú manželku, mama svoj podie 1/4 darovala nám. Nedávno otec umrel a my sme sa..

Prečo a ako si správne poistiť nehnuteľnosť

Stalo sa Vám už, že ste počuli o niekom kto prišiel o svoj dom alebo byt? Nečakané nehody ako prasknuté potrubie, požiar alebo spadnutý strom na strechu sa môžu pripliesť do života každému. Každý z Nás si svoju nehnuteľnosť necháva poistiť z rôznych dôvodov. Najčastejšími pocitmi, ktoré nami hýbu sú strach, chtíč po pocite istoty a bezpečia, alebo pre niektorých dokonca prestíž. Sú ale tieto pocity hodné toho, aby sme pravidelne platili sumu, za ktorú snáď nikdy nebudeme musieť vyžadovať protislužbu? ÁNO. Každému..

Investing in Real Estate in Slovakia - reality - nehnutelnosti - as Slovaks call it

Investing in Real Estate in Slovakia             Apart from the landmarks and notable touristic attractions this country has to offer, in recent years, the Slovakian Real Estate ( TRH Nehnutelnosti ) market has proven to be a profitable investment for potential real estate investors.   Real Estate Pricing ( Reality ) in Slovakia The average price of flats in Slovakia in the year 2018 stands at 1,612 €/m2.   Reasons to Invest in Real Estate (Reality) in Slovakia There are many reasons to invest in Real estate..

Ako ušetriť pri kúpe nehnuteľnosti na úrokoch z pôžičky Ako ušetriť pri kúpe nehnuteľnosti na úrokoch z pôžičky

Mnoho ľudí vie ako hypotéka funguje, ale pre prípadnú menšinu si zhrnieme základné informácie, ktoré by mohli byť pre každého zaujímavé a obohacujúce. Keď sa rozhodneme zainvestovať a kúpiť si konečne vlastné bývanie.... dom alebo byt, často a teda väčšinou nemáme dostatok financií na to, kúpiť si nehnuteľnosť za vlastné úspory. (Ak teda nesporíme už dvadsať rokov...) V takých chvíľach sa ponúka hypotéka. Tá ale uhrádza iba určité percento hodnoty domácnosti. V dnešných dňoch to je okolo osemdesiatich percent..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.