Prečo a ako zatepľovať?

 Ak sme už použili na opis tepelnej izolácie „športovú terminológiu“, tak aj samotné „termo oblečenie“ má viacero druhov. Veď aj samotný športovec nepoužíva ten istý materiál na ochranu hlavy a trupu. Presne to isté sa týka aj nehnuteľností pri výbere materiálu pre izoláciu rôznych častí domu. Iná forma izolácie je vhodná napr. pre izoláciu základov, stien, či strechy. Základným zmyslom zatepľovania domov, je zníženie nákladov na vykurovanie. Teda ak si zvolíte dobrý materiál a kvalitnú firmu, ktorá realizáciu zatepľovania správne realizuje, tak vaše náklady na kúrenie sa môžu znížiť aj o 50%. Takže poďme si predstaviť vhodnosť základných izolačných materiálov, ktoré sa v súčasnosti najviac preferujú na stavebnom trhu. Vybrali sme pre vás dva najpoužívanejšie materiály, a to polystyrén a minerálnu vlnu. Základným rozdielom týchto dvoch materiálov je to, že polystyrén sa používa ako forma zatepľovania pre nižšie budovy, napr. rodinné domy. Minerálna vata je zasa vhodnejšia pre vyššie budovy.

Polystyrén

Medzi klasické izolačné materiály patrí polystyrén, ktorý sa na našich stavbách začal objavovať koncom sedemdesiatych rokov. Jeho použitie je vhodné najmä na izoláciu plochej strechy bez dutiny, či zateplenie železobetónového venca. Taktiež sa osvedčil pri kontakte tepelnej izolácie s vlhkosťou. Medzi jeho výhody patrí aj ľahká dostupnosť, jednoduchá aplikácia, nízka nasiakavosť, či nízka hmotnosť. Tak ako každý materiál, aj polystyrén má svoje nevýhody. Pri jeho presnom rezaní musíte použiť kvôli presnosti a drobeniu elektrickú rezačku. Táto nevýhoda by sa dala ešte ako tak odpustiť. Čo by ste však pri polystyréne nemali akceptovať, sú jeho zlé izolačné vlastnosti v prípade akustiky a najmä nízka priepustnosť vodných pár. Práve preto je v súčasnej dobe viac ako zarážajúce, že sa často používa aj ako súčasť zatepľovania panelových domov, kde po čase ich majitelia práve kvôli tomuto problému majú už o pár týždňov po zateplení pekné obrazy plesní vo svojich izbách.

Polystyrén sa vyrába z ropy a prísad a následne sa polymerizuje. Okrem základného polystyrénu sa na zatepľovanie používajú tzv. XPS a ESP polystyrén. Pri používaní XPS polystyrénu treba dbať najmä na to, aby sa aplikovali len druhy vyrábané bez škodlivých plynov. Ide totiž o silný extrudovaný polystyrén. Jeho súčasťou je derasný kameň. Je teda vhodný skôr na izoláciu základov stavby. Ak by ste predsa len chceli použiť polystyrén ako izoláciu na fasádu, tak použite EPS polystyrén. Určite ho však neaplikujte do vnútorných priestorov, keďže z neho môžu unikať stopy organických zlúčenín. Popredné firmy v oblasti zateplenia uviedli prednedávnom na trh nový výrobok a to perforovaný polystyrén. Podľa niektorých komentárov v oblasti stavebníctva sa môže svojou paropriepustnosťou vyrovnať aj minerálnej vlne.

 Minerálna vlna

Ako sme už spomenuli, tak medzi progresívne izolačné systémy nehnuteľností patrí minerálna vlna. Medzi jej popredné výhody patrí požiarna odolnosť. Pri izolácii panelových domov sa totiž často používajú materiály, ktoré hlavne z požiarno - bezpečnostného hľadiska nespĺňajú požadované kritériá a musia sa povinne od výšky 22,5 m kombinovať s minerálnou vlnou. Vyspelé krajiny sú v tomto smere ďalej. Francúzsko a Nemecko predpisujú použitie vlny už od tretieho nadzemného poschodia. Všeobecne existujú dva základné druhy minerálnej vlny. Sklená minerálna vlna sa využíva pri izolácii šikmých striech. Vyspelí výrobcovia ju vyrábajú z recyklovaného skla, ktoré sa špeciálnou technológiou roztaví na koberec sklených vlákien. Tento druh izolácie typicky spoznáte bola balenia v tvare valca. Na fasády sa používa tzv. kamenná minerálna vlna, vyrábaná vo forme tvrdých dosiek. Technologický postup pri výrobe je rovnaký, rozdiel je však v základnom materiály. Fasádne izolačné dosky sa vyrábajú z čadiča.

Medzi hlavné prednosti minerálnej vlny patrí aj to, že je to materiál, ktorý má schopnosť „dýchať“. Táto vlastnosť prispieva k lepšej výmene vzduchu. V interiéri tak udržiava vlhkosť miestností na rozumnej úrovni. Čo sa týka samotného “dýchania domu”, mali by ste si uvedomiť, že očakávať zlepšenie len na základe dobrého výberu minerálnej vlny je utópiou. Dom dýcha predovšetkým dobrým vetraním a minerálna vlna mu len “trochu” pomáha.

Každopádne s minerálnou vlnou nebudete mať problémy pri jej manipulácii a prekvapí vás aj jej mechanická pevnosť. Medzi jej nevýhody však patrí problematické presné rezanie, najmä pri šikmých plochách. Sklená minerálna vlna sa prepravuje v stlačenej forme v baloch, preto jej po rozbalení treba dopriať chvíľu času, aby sa vrátila do pôvodnej hrúbky. Ak to zhrnieme, tepelnoizolačné vlastnosti tohto druhu izolácie sú každopádne lepšie ako u ďalších bežných materiálov. Popri kvalitne odvedenej práci, ktorú by mala realizovať skúsená, certifikovaná firma rozhoduje o „fungovaní“ zateplenia hrúbka materiálu. Všeobecne platí, že šetriť na materiáli a jeho hrúbke sa absolútne neoplatí. Náklady naň tvoria približne 30% z ceny zateplenia (napr. pri investícii 5.000 EUR ide o 1.500 EUR), avšak nevhodným výberom lacnejšej a tenšej izolácie sa pripravíte o tisíce EUR na energiách počas celej živnosti.

Postaviť si dom z kvalitných ekologických materiálov dnes nie je problém. Okrem exotických stavebnín existujú ekologické verzie klasických stavebných materiálov, ako spomínaná minerálna vlna. Dopyt po eko stavebných materiáloch však jednoznačne stúpa. V Európe v minulom roku stúpol predaj ekologických stavebnín o 10%. Pritom pri stavebninách neplatí, že za tieto stavebniny sa dopláca. Prírodné materiály sú v Európe štandardom s rovnakou cenou ako bežné stavebniny.

Samozrejme, že existuje ešte celý rad rôznych izolačných materiálov, ktoré môžete objaviť na trhu so stavebninami. My sme si predstavili tie najpoužívanejšie a povedali sme si niečo o ich výhodách a nevýhodách. Každopádne majte na pamäti, že každá časť vášho príbytku si vyžaduje iný typ izolácie. A ešte niečo, keď už sa rozhodnete pre zatepľovanie, tak zháňajte informácie zo všetkých strán a hlavne porovnávajte.

 

Späť

Laminátová podlaha vhodná do každého bývania Laminátová podlaha vhodná do každého bývania

Laminátové podlahy sú čoraz obľúbenejšou voľbou v domácnostiach, a to ako v domoch, tak aj v bytoch. Je to atraktívna, cenovo výhodná a odolná možnosť podlahy, ktorú možno použiť v ktorejkoľvek miestnosti. Vedeli ste, že laminátové podlahy sú vytvorené zo syntetického materiálu a sú skvelou náhradou drevených podláh? Výhody voči drevenej podlahe Hlavnou výhodou laminátovej podlahy je jej cenová dostupnosť. Je oveľa lacnejšia ako tvrdé drevo, čo z nej robí pre majiteľov domov oveľa atraktívnejšiu možnosť. Jej inštalácia je tiež..

Zelené a nízkoenergetické domy

Čo je zelený dom?Ako a kde stavať?Výstavba domuKde sme ušetriliSolárne domyPasívny solárny domAktívny solárny domIné ekologické materiály Nárast cien za energie, vyčerpateľnosť prírodných zdrojov či alarmujúci stav Zeme. Tieto a mnoho ďalších problémov núti spoločnosť hľadať nové technológie a ekologickejší materiál. S pojmom zelené a nízkoenergetické domy sa už stretol asi každý z vás, určite o nich aj niečo viete, ale bývať by ste v nich zatiaľ nechceli. Napriek nepopierateľným výhodám totiž ešte stále čelia tieto domy veľkej rade odmietavých..

Nájomné byty v súčasnosti

Nájomné byty na Slovensku sú čímsi, čo nezapĺňa hlavné témy týkajúce sa realitných debát. V nich totiž predsa len panuje v našich končinách vplyv snáď už končiacej krízy a jej dopadov na ceny nehnuteľnosti. Pričom táto téma by si na Slovensku zaslúžila oveľa viac pozornosti ako má v súčasnosti. Nájomné byty sú totiž trendom, ktorý by mohol oživiť realitný segment a sprístupnil by bývanie, ktoré síce nie je „vo vlastnom“, ale určite by pomohlo mnohým nájsť si prístupnejšiu strechu nad hlavou.Ako sme už spomenuli hneď na začiatku, téma..

Nájomná zmluva I.

Rada by som dala do prenájmu môj byt, lebo sa chystám odcestovať do cudziny na brigádu. V byte býva so mnou moja sestra, neviem či je možné prenajať napr. len jednu - dve izby. Aké sú moje práva, povinnosti v súvislosti s nájmom, musí byť zmluva písomná alebo stačí ústna dohoda? Ďakujem za odpoveď.Inge T., Považská BystricaNájomná zmluva je dvoj a viacstranný právny vzťah, v rámci ktorého prenajímateľ prenecháva za odplatu nájomcovi vec, aby ju dočasne užíval alebo z nej bral aj úžitky, pričom prenajímateľ je povinný prenechať prenajatú vec nájomcovi..

Právne postavenie a zodpovednosť súdneho exekútora

 Dobrý deň. Potrebujem odbornú radu. Pred dvomi rokmi som obdržala od exekútora upovedomenie o začatí exekúcie, proti čomu som podala námietky. Ako som sa informovala, o námietkach súd do teraz však nerozhodol a exekútor zriadil na môj dom záložné právo, stiahol z môjho účtu peniaze, a naďalej ho zablokoval. Cítim sa týmto jeho konaním ukrivdená, uškodil mi. Okrem toho o námietkach nie je stále rozhodnuté, námietky sú dôvodné - samotné súdne rozhodnutie je mylné a ja by som ani nemala byť účastníkom exekúcie. Ďakujem za vašu pomoc.Miloslava H.,..

Zastúpenie fyzických osôb pri spravovaní ich nehnuteľného majetku

Pri právnych úkonoch súvisiacich s nehnuteľnosťami je možné dať sa zastúpiť inou fyzickou osobou, príp. právnickou osobou. Občiansky zákonník v danej súvislosti diferencuje medzi zákonným zastúpením a zastúpením na základe tzv. dohody o plnomocenstve. Zákonné zastúpenie Zákonné zastúpenie vzniká na základe zákona alebo rozhodnutia štátneho orgánu. Typickým príkladom zákonného zastúpenia je zastúpenie maloletého dieťaťa. Kto je jeho zákonným zástupcom, ustanovuje zákon č. 36/2005 Z. z. o rodine. Uvedené zastúpenie maloletého..

Poistenie nehnuteľností

Čo zahŕňa a na čo sa vzťahuje poistenie nehnuteľnostiAko sa určuje výška poistnej sumyAko sa stanovuje poistná sumaSpôsob platby poistnéhoPoistná zmluva a všetko čo sa jej týkaTakže čo si treba pri zmluve všímať?Poistenie domácnostiPripoistenieNa čo sa vaše poistenie nevzťahuje?Poistite si aj okolité budovyUplatnenie náhradyAko postupovaťVlastniť miesto, ktoré môžete nazvať domov je jedným z najzákladnejších prianí každého človeka. A pritom často nezáleží na tom, či ide o byt alebo o dom, človek jednoducho túži mať svoj vlastný kút, kam sa môže..

Novinky v stavebnom sporení

Správa bytových domovCieľ projektu a konferencieNovela zákona o stavebnom sporeníOkruh poberateľov štátnej prémieAsi nikoho v súčastnej dobe neprekvapí, že medzi základné túžby človeka patrí splnenie si sna o vlastnom bývaní či zmodernizovaní toho, čomu hovoríme vlastný domov. Cesta k peknému a hlavne útulnému bývaniu vedie viacerými cestami. Medzi tie najviac využívané cesty ako sa k tomuto cieľu priblížiť patrí na Slovensku stavebné sporenie. Aby tento nástroj na splenie si sna o peknom bývaní mohol lepšie reagovať na potreby ľudí, dochádza na tomto..

Kúpte si pozemok, pretože ... (TRH Nehnutelnosti)


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.