Zelené a modré budovy - bytové a nerezidenčné

Nízkoenergetický dom je pojmom, ktorý sa v súčasnosti skloňuje čoraz častejšie; myšlienka zdravého a úsporného bývania sa už stala takmer samozrejmosťou. Osobitnou kapitolou je však pojem zelený dom - význam tohto slova má podobný, ale predsa iný rozmer ako len vlastnosti úspornej budovy. Energetická efektivita samozrejme zostáva, avšak projekt zeleného domu ponúka svojim obyvateľom aj mnoho iných vlastností, ktoré nielen "potešia", ale sú i priateľské k životnému prostrediu. Modré budovy idú ešte o čosi ďalej; predstavíme si oba tieto pojmy a ich výhody, ktoré môžu ponúknuť svojim obyvateľom.

 

Zelené budovy

Táto oblasť u nás ešte celkovo nie je natoľko udomácnená, aby sa o všetkých náležitostiach a vlastnostiach zeleného domu dokázal zorientovať aj laik; ukazovateľom tu teda zostávajú enviromentálne certifikácie. Tie určujú kritériá, ktoré musí stavba spĺňať. Tie sa odvíjajú od zvýšenia efektivity využívaných zdrojov, a teda energie, vody a stavebných materiálov. Rešpektuje sa tak nielen ľudské zdravie, ale aj dopad stavby a jej využívania na životné prostredie. Do úvahy sa teda berie celá životnosť stavby, a teda sa už dopredu zohľadňuje voľba primeraného umiestnenia v prostredí, prevádzka, údržba a ďalšie podobné faktory. Medzi prvými aspektmi sa hodnotí okrem už spomenutého efektívneho využitia energie a vody aj denné svetlo, teplota vzduchu, znižovanie odpadu a znečistenia životného prostredia a podobne.


Najznámejšími certifikačnými systémami používanými v medzinárodnom meradle sú BREEAM, LEED, SBTool, DGNB. Posledný patrí k najobsiahlejším, keďže berie do úvahy okrem ekologických aspektov aj ekonomické a sociokultúrne vlastnosti. Treba však dodať, že ekonomická dimenzia zelených budov sa hodnotí len zriedka, takisto aj sociokultúrne aspekty, ktoré patria do "kompetencie" modrých budov, ktoré sa zameriavajú aj na tieto stránky života obyvateľov budovy. Od developérov sa už automaticky začína očakávať, že budú už pri plánovaní projektu uvažovať ekologicky s ohľadom na užívateľov aj prostredie, čo však neznamená, že sa táto otázka pri nich začína aj končí; po postavení budovy sa automaticky prenáša na tých, ktorí budú v budove bývať a budú tak mať v rukách ďalšie rozhodovanie. Robia to v konečnom dôsledku najmä sami pre seba, keďže prostredie má priamy vplyv nielen na psychiku, ale i na zdravie užívateľov.

 

Modré budovy

V porovnaní so zelenými, ktorých vlastnosti sme si popísali, idú ešte o kúsok ďalej; nielenže vďaka efektívnemu odpadovému hospodárstvu a znižovaniu závislosti od fosílnych zdrojov, ktoré sú jednak obmedzené a jednak finančne náročné, znižujú aj náklady na svoju prevádzku, ale zdôrazňujú zdravotné, sociokultúrne i ekonomické aspekty. Dá sa teda povedať, že v porovnaní so zelenými budovami majú istý náskok a viac "myslia" na kvalitu života svojich obyvateľov nielen po zdravotnej stránke. Nemusí sa pritom jednať len o obytné domy - môžu to byť aj obchodné centrá, rezidenčné komplexy, administratíva a podobne. Projekty modrých budov vychádzajú z myšlienky, že život obyvateľa sa neskladá len z jeho domova, ale aj z pracovného prostredia, kde trávime veľkú časť svojho života, a teda by sa naň nemalo zabúdať.

Modré budovy sú zaujímavé aj z pohľadu zamestnávateľov, ktorí do nich umiestnia svoje firmy; vďaka ich vlastnostiam možno povedať, že vedú aj k podstatnému zlepšeniu produktivity práce, keďže nepoznajú syndróm „chorých budov“. Na rozdiel od štandardným budov nepoznajú zvýšenú chorobnosť, a teda udržujú zdravotnú kondíciu zamestnancov, ktorú každý zamestnávateľ ocení. Vplyv pracovného prostredia sa okrem zdravia samozrejme odrazí i na psychike - pojem pracovnej pohody či nepohody sa tak od pracovného prostredia odvíja viac či menej priamo a v zmysle pracovných vzťahov či efektivite práce má tiež nezanedbateľné dôsledky.

 

Prečo je dobré nezanedbávať tieto otázky

Veľa o tejto téme napovedia aj štúdie: napríklad v Prieskume nemeckých odborov bánk a poisťovní v roku 1995, v ktorom sa zisťovalo, kvôli čomu vzniká pocit nepohody v práci, 72% opýtaných poukazovalo na pracovné prostredie. Medzi najväčšie problémy patrila tepelno-vlhkostná mikroklíma (27 %), hluk (14 %), osvetlenie (11 %), stiesnenosť priestoru (10 %), fajčenie na pracovisku (10 %). K podobným výsledkom sa dopracoval aj Prieskum Stavebnej fakulty TU v Bratislave, katedry TZB v roku 2008 o kvalite vnútorného prostredia vo veľkoplošných kanceláriách.v moderných administratívnych budovách v Bratislave  (1295 respondentov) Ako najväčšie problémy boli uvedené hluk, tepelné prostredie/klimatizácia a vydýchaný vzduch v priestoroch. Výskyt nespokojnosti sa zvyšoval úmerne s veľkosťou veľkoplošných kancelárií. Ak sa chceme pozrieť do zahraničia, jasnou rečou hovoria aj čísla o stratách spôsobených práceneschopnosťou a nižšou produktivitou práce v dôsledku nekvality vzduchu v komerčných budovách   v USA, kde ročne dosahujú až 840 dolárov na jedného zamestnanca.

Bezpochyby každý zamestnávateľ túži po vyššej produktivite práce a nižšej práceneschopnosti zamestnancov. Za týchto okolností sa oplatí oželieť aj prípadné vyššie mesačné nájmy, ktoré sa vyrovnajú nižšími prevádzkovými nákladmi.

 

Dopyt po nich sa bude zvyšovať

Výhodou zelených i modrých budov sú okrem spomenutých faktorov aj nižšie emisie skleníkových plynov; Európska únia sa pritom zaviazala, že do roku 2020 zníži spotrebu energie o 20 %. Z tohto dôvodu sa teda dá predpokladať, že dopyt po úsporných a ekologických budovách sa bude zvyšovať a v ideálnom prípade tie klasické úplne nahradí.

Energetické otázky však ešte stále nedosiahli také postavenie, aby mohli byť definované ako priorita; hlavným problémom sú trhové bariéry. Svoju úlohu zohráva i fakt, že najmä v našich končinách ešte stále ide o niečo relatívne nové, čo si ešte nestihlo vybudovať úplnú dôveru. Časom sa tak ale zaiste stane a modré a zelené stavebné koncepty bezpochyby majú svoje opodstatnenie i svoju budúcnosť.

 

  So spracovaním tejto témy nám odborne pomohla Mgr. Jana Klúčiková, MBA, výkonná riaditeľka Key2B s.r.o., Marketing Communication Company


Autor: Mgr. Katarína Macková

KTN: 25/11


Späť

Živnostník a hypotekárny úver

Úvery z bankových inštitúcií sú v dnešnej dobe jednou z najčastejších a najobľúbenejších foriem ako si prefinancovať vlastné bývanie. Stále stúpajúce ceny nehnuteľností majú za následok, že len málokto si môže nové bývanie financovať z vlastných zdrojov. Zo širokého spektra bankových služieb si už dnes  na Slovensku vyberie takmer každý. Spotrebné, bezúčelové, hypotekárne – výber úverov je skutočne široký, stačí si len správne vybrať. Nad akým úverom však môžu rozmýšľať živnostníci, na čo ho môžu použiť a čo je k jeho vybaveniu..

Novinky v prenájme nehnuteľností

Prenájom nehnuteľností je pre mnohých vlastníkov bytov či rodinných domov celkom slušným vedľajším príjmom do rodinného rozpočtu. Nie je žiadnym tajomstvom, že Slováci sú v tomto ohľadne celkom podnikavým národom. A keďže tam, kde sa dajú zarobiť celkom slušné peniaze, ide akosi ruka v ruke aj časté neplnenie si daňovej povinnosti. Aj kvôli tomuto nešváru pripravilo Daňové riaditeľstvo Slovenskej republiky (DR SR) novinky, ktoré by mali platiť od budúceho roka 2010. Daňová povinnosť Daňová povinnosť je slovné spojenie, pri ktorom spozornie snáď..

Ako by mala vyzerať detská izba Ako by mala vyzerať detská izba

-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->--> Koniec leta využíva veľa rodín na rekonštruovanie svojich príbytkov v rámci vyčerpania dovoleniek. Medzi takto často upravované izby patrí hlavne detská izba. Niekto to robí z dôvodu očakávania milého prírastku do rodiny, či už svoje odrastené ratolesti pripravuje na ďalší školský rok. O tom, ako by takáto miestnosť mala vyzerať, kam je najlepšie umiestniť posteľ a ostatný nábytok alebo ako správne..

Smernica č. 2008/122/ES a náležitosti timesharingovej zmluvy

Minulým článkom sme započali miniseriál týkajúci sa otázok tzv. timesharingových vzťahov, teda vzťahov založených timesharingovými zmluvami. Ako už bolo povedané, timesharing je inštitút alebo obchodný produkt spojený s dovolenkovými pobytmi v hotelových a iných ubytovacích zariadeniach, ktoré si občan prenajíma na určité vymedzené časové obdobie počas kalendárneho roka, a to na obdobie niekoľkých rokov. Jedná sa o osobitný druh nájmu v kombinácii s kúpou. Smernica č. 2008/122/ES Smernica č. 2008/122/ES o ochrane spotrebiteľa vo vzťahu k niektorým..

Prevod nehnuteľnosti na základe dedenia

V súvislosti s problematikou prechodu a prevodu nehnuteľností, najmä na základe dedenia, je nutné ozrejmiť teoretické pojmy niektorých základných ustanovení Občianskeho zákonníka, s ktorými sa v konkrétnych prípadoch každodenného života stretávame. V zásade sa dedičstvo nadobúda okamihom smrti poručiteľa § 406. Odvtedy môžu dedičia s dedičstvom zásadne nakladať. V tejto dispozičnej voľnosti sú však obmedzení tým, že na každé nakladanie z dedičstvom, ktoré presahuje rámec obvyklého hospodárenia, potrebujú súhlas súdu, a to až do skončenia..

Prevod vlastníctva bytu a poplatková povinnosť

 V roku 2003 sme sa s manželom rozhodli odkúpiť do osobného vlastníctva obecný byt, v ktorom sme ako nájomníci bývali od roku 1974. Odpredaj bytu sa uskutočnil medzi nami a mestskou časťou prostredníctvom správcovskej spoločnosti, ktorá od nás požadovala peňažné úhrady v súvislosti s poplatkami spojenými s vkladom nášho vlastníctva do katastra nehnuteľností, ďalej manipulačný poplatok za vyhotovenie zmluvy a ešte i poplatok za zmluvu o výkone správy, išlo o sumu vo výške cca 7.000 Sk. Neskôr som sa od známej dozvedela, že časť týchto poplatkov sme..

Ako získať bývanie, ak nemáte nič usporené? Ako získať bývanie, ak nemáte nič usporené?

Potreba bývania tu vždy bola a stále bude. Nič na tom nemení ani pandémia COVID-19, ktorá podaktorým aj v tomto roku poriadne prevetrala peňaženky. Na Slovensku pritom výrazne prevyšuje trend vlastného bývania nad prenájmom. Je možné v súčasnej nepriaznivej finančnej situácii získať bývanie, aj keď nemáte nič usporené? O tom si povieme v našom článku Dom alebo byt?V prípade, ak nemáte žiadnu finančnú úsporu sa môže zdať, že bývanie vo vlastnom dome je len krásnym snom, a že to jediné, na čo máte, je nejaký priemerný 2-3 izbový byt. Nemusí to..

Vlastníte nehnuteľnosť? Nezabudnite na poistenie.

Ako sa stanovuje poistná suma?Kedy je poistenie povinné?Poistenie obytných budovPoistenie domácnostiRozhovor s riaditeľom úseku neživotného poistenia Ing. Martinom GergelymPrečo by si majitelia bytov a domov mali nechať poistiť svoj majetok?Aké druhy poistenia odporúčate klientom, čo sa týka nehnuteľností?Existujú nehnuteľnosti, ktoré jednoducho poistiť nemožno - nevzťahuje sa na nich žiaden druh poistenia?Aký je rozdiel medzi jednotlivými druhmi poistenia, čo sa týka nehnuteľností?Ako má postupovať klient, ktorý si chce nechať poistiť domácnosť alebo nehnuteľnosť?Každý..

Prečo si vybrať open space kancelárie: nová teória activity-based workplace

V posledných rokoch sa nie len väčšie úspešné firmy ale aj takzvaní podnikatelia na voľnej nohe usilujú o navodenie produktívnej atmosféry pri práci. Open space kancelárie sú pre pracujúcich ľudí v mnohom veľkým prínosom a to či už máte firmu s množstvom zamestnancov, alebo ste podnikateľ, ktorému sa nedarí zachovať motiváciu na gauči vo vlastnom byte. Otvorené priestory kancelárií, ktoré minimalizujú možnosti vytvoriť si súkromné priestory, odstraňujú steny a dvere, sa v histórii prvýkrát uplatnili niekde v 50.-tych..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.