Letné dovolenky v kontexte dočasného užívania ubytovacieho zariadenia a dlhodobého rekreačného produktu - pozor na timesharing

Vážení čitatelia. Letná sezóna a dovolenky sú v plnom prúde a iste mnohí z vás smerujú do svojho vytúženého letoviska k moru. Treba brať zreteľ nielen na nástrahy, akými iste sú páliace slnko, dehydratácia alebo drobné krádeže v letoviskách a okolí, avšak aj na tzv. jedinečné a výhodné ponuky nákupov ubytovania v luxusných hotelových zariadeniach. Áno, nasledujúci článok sa týka tzv. timesharingu a žiaľ, s tým spojenými častými nekalými obchodnými praktikami semi-timesharingových spoločností. V prípade, že budete na dovolenke pozývaní na prezentáciu hotelového rezortu spojenú s ponukou služieb, nájmom hotelového apartmánu a dočasného ubytovania v priebehu kalendárneho roka, prosím, venujte pozornosť nižšie uvedeným užitočným právnym informáciám - istotne predídete sklamaniu, strate veľkého množstva finančných prostriedkov a ťažkostiam spojených s vymáhaním svojich platieb za tzv. timesharingové služby v rámci prípadného cezhraničného sporu.

Timesharing – je pre mnohých Slovákov pomerne nový inštitút a akoo obchodný produkt je spojený s dovolenkovými pobytmi v hotelových a iných ubytovacích zariadeniach, ktoré si občan prenajíma na určité vymedzené časové obdobie počas kalendárneho roka, a to na obdobie niekoľkých rokov. Slovenské právo obsahuje úpravu timesharingu v § 55 Občianskeho zákonníka. Predmetné ustanovenie upravuje spotrebiteľskú zmluvu o práve užívať budovu alebo jej časť v časových úsekoch (timeshare). Táto zmluva sa dojednáva medzi spotrebiteľom a dodávateľom práva užívať budovu alebo jej časť na jeden alebo viac určených alebo určiteľných časových období v roku, ktoré nemôžu byť kratšie ako týždeň a  uzatvára sa najmenej na tri roky. Podmienkou jej platnosti je písomná forma, jedno z vyhotovení musí byť v slovenskom jazyku, ak je jej zmluvnou stranou slovenský občan. Uvedená vnútroštátna právna úprava vychádza zo smernice Európskeho parlamentu a Rady č. 94/47/ES z 26.10.1994 o kúpe práva na sezónne užívanie nehnuteľností.

Nová smernica 2008/122/ES

Pôvodná smernica č. 94/47/EC bola nahradená novou smernicou č. 2008/122/ES zo14. 01.2009 o ochrane spotrebiteľa vo vzťahu k niektorým aspektom zmlúv o dočasnom užívaní ubytovacieho zariadenia (timeshare), o dlhodobých rekreačných produktoch, o ďalšom predaji a o výmene.

Znenie novej smernice č. 2008/122/ES sa značne odlišuje od smernice z roku 1994. Účelom prijatia novej európskej úpravy v oblasti timesharingu bolo posilniť postavenie občana ako spotrebiteľa. Smernica č. 2008/122/ES (ďalej v texte ako „smernica“) vyžaduje od členských štátov EÚ plnú harmonizáciu ich vnútroštátnej legislatívy najmä v súvislosti s predajom, opätovným predajom a dlhodobými rekreačnými produktmi, ako aj s výmenou práv vyplývajúcich z timesharingových zmlúv. Účelom smernice je prispieť k riadnemu fungovaniu vnútorného trhu a dosiahnuť vysokú úroveň ochrany spotrebiteľa zbližovaním  právnych a správnych predpisov členských  štátov, pokiaľ ide o niektoré aspekty uvádzania na trh, predaja a ďalšieho predaje dočasného užívania ubytovacieho zariadenia a dlhodobých rekreačných produktov, ako aj zmlúv o výmene.

V minulosti sa vyskytovali rozdiely v timesharingovej legislatíve členských štátov, napr. španielske súdnictvo napriek zákazu zálohových platieb (tzv. advance payments), ktoré Španielsko zakotvilo aj vo svojom zákone o timesharingových produktoch  z roku 1998, tieto platby timesharingovým spoločnostiam priznávalo ako nárokovateľné. Pokiaľ by občania Slovenskej republiky pristúpili k podpisu predloženej zmluvy týkajúcej sa dovolenky v hotelovom rezorte, plážovom klube a pod., neodporúčam uhrádzať akékoľvek vopred požadované platby. Tieto platby sú v zmysle ust. čl. 9 smernice zakázané. Pokiaľ by sme vychádzali z podmienok Španielska, nakoľko časté timesharingové aktivity, pričom mnohé možno označiť za nejasné a nekalé praktiky, sa realizujú práve na juhu tejto európskej krajiny, zákaz vyžadovania a prijímania zálohových platieb je zakotvený v čl. 11 španielskeho zákona upravujúceho otázku timesharingu označený ako „Prohibición de anticipos“ - zákaz záloh.

Skorý zásah právnika - ochrana vašich práva  peňazí

Článok 6 smernice ustanovuje právo spotrebiteľa - teda subjektu, ktorý uzavrel zmluvu o dočasnom užívaní ubytovacieho zariadenia, o dlhodobom  rekreačnom produkte, o ďalšom  predaji alebo o výmene - odstúpiť od zmluvy v lehote štrnástich kalendárnych dní, a to bez uvedenia dôvodu. Lehota na odstúpenie od zmluvy začína plynúť odo dňa uzavretia zmluvy alebo zmluvy o budúcej  zmluve, alebo odo dňa, kedy spotrebiteľ obdrží zmluvu alebo zmluvu o budúcej zmluve. Pokiaľ by ste na dovolenke prijali ponuku a podpísali timesharingovú zmluvu, neplaťte zálohové platby (ak by sa tak stalo, vyžadujte doklad o zaplatení, na ktorom musia byť uvedené identifikačné údaje príjemcu platby) a okamžite po návrate do vlasti kontaktujte právnika, ktorý vám v danej veci pomôže. Odporúčam, aby ste tak urobili bezodkladne po návrate z dovolenky, ešte počas plynutia lehoty na odstúpenie. Právny poradca vám môže pomôcť v komunikácii s druhým zmluvným partnerom, ako aj v komunikácii s príslušným zahraničným súdnym, spotrebiteľským alebo policajným orgánom - policajným vzhľadom na to, že nie sú ojedinelé prípady, kedy sa sľubná dovolenka v raji skončila precitnutím - podvodom, kedy občan  prišiel o svoje peniaze bez poskytnutie náležitej protihodnoty, príp. zaplatil podstatne viac než je v súlade s právom a dobrými mravmi.  Nie všetky timesharingové spoločnosti podnikajú nekalým spôsobom, avšak je namieste mať sa na pozore a náležite sa oboznámiť so zmluvným partnerom a obsahom zmluvy.

V budúcom čísle sa budeme zaoberať náležitosťami timesharingovej zmluvy, špecifickými prípadmi z praxe a možnosťami riešenia. V prípade, že máte obdobný aktuálny problém, podeľte sa so svojimi skúsenosťami a bezodkladne nás kontaktujte.

Čitateľské otázky adresujte na: lasak@defensa.sk  

Späť

Na čo myslieť pri zariaďovaní spálne Na čo myslieť pri zariaďovaní spálne

Spálňa býva častokrát jednou z miestností, ktoré sa v novom byte či dome zariaďujú ako prvé. Práve táto miestnosť je totiž oázou pokoja a oddychu, kde máte svoje súkromie. Na čo teda pri jej zariaďovaní nezabudnúť?   Je jasné, že hlavnou dominantou každej spálne je veľká a pohodlná posteľ, na ktorej dokážete skvelo relaxovať a budete sa na ňu tešiť každý večer po náročnom dni. Dobrou správou je, že takéto pohodlné postele dnes môžete kúpiť vo viacerých obchodoch s nábytkom, a to aj z pohodlia svojho domova. Ešte pred samotnou kúpou..

Výtvarné umenie ako okrasa  nehnuteľnosti Výtvarné umenie ako okrasa nehnuteľnosti

Pri sťahovaní sa do nového domova si ľudia dávajú záležať na mnohých detailoch. Záleží im na tom, aby sa ich byt alebo dom stal útočiskom. Miestom, ktoré budú milovať a starať sa oň. Jedným z najväčších pomocníkov pri vytváraní žiadanej atmosféry nehnuteľnosti je výtvarné umenie. Dokáže zázraky.Aké druhy výtvarného umenia sú vhodné do Vášho interiéru?Hoci poznáme mnoho odvetví výtvarného umenia, nie každé je vhodné umiestniť do Vášho obytného priestoru. Viete si predstaviť blokovať stred Vašej obývačky veľkou plastickou..

Spálňa a posteľ

Orientácia na svetové stranyFarby, svetlo, materiályNezabudnite vetraťPOSTEĽVýber a umiestnenie posteleLôžkoMatracPrikrývkyEstetický aspekt vašej posteleČo tak vodná posteľ?Typy postelíPrach a roztoče Prvoradou úlohou spálne je, aby sme sa v nej cítili dobre. Má nám spolu s posteľou poskytnúť oddych a regeneráciu nášho organizmu po namáhavom dni. V žiadnom prípade by nemala slúžiť ako sklad, či odkladací priestor pre nadbytočné veci a pôsobiť pri tom preplneným dojmom. Socialistická výstavba panelových domov nám však zanechala množstvo bytov s malou..

Vyporiadanie podielového spoluvlastníctva

 Som jedným z dvoch spoluvlastníkov záhrady v Senci. Keďže v poslednom čase medzi nami vznikajú čoraz častejšie problémy ohľadom jej užívania, chcel by som sa jej zbaviť. Svoju polovicu som už viackrát ponúkol druhému spoluvlastníkovi, ale na moju ponuku nereagoval a už dlhší čas na ňu neviem nájsť kupujúceho. So spoluvlastníkom sa vzhľadom na naše zlé osobné vzťahy nedá vôbec komunikovať. Ako mám ďalej postupovať? Jozef Bednár, Bratislava Vážený pán Bednár, spôsob vyriešenia Vášho problému je určený ustanoveniami Občianskeho zákonníka. Ak..

Stavebné konanie - uskutočňovanie stavieb a ich zákonné podmienky

Realizácia stavieb – nielen na základe stavebného povolenia   Stavby, zmeny stavieb alebo udržiavacie práce na stavbách sa môžu realizovať podľa stavebného povolenia alebo na základe ohlásenia stavebnému úradu.. Rozdiel medzi stavebným povolením a ohlásením spočíva v charaktere stavby, príp. prác, ktoré sa majú vykonávať. Stavebné povolenie je nevyhnutné pri stavbách každého druhu bez ohľadu na ich stavebnotechnické vyhotovenie, účel a čas trvania. Stavebné povolenie sa vyžaduje aj pri zmene stavieb, a to najmä pri prístavbe,..

Exekúcia vyprataním nehnuteľnosti

V poslednom čísle Kompletného trhu nehnuteľností sme sa zaoberali otázkou nedotknuteľnosti obydlia, domovej slobody. Ako bolo už uvedené, nedotknuteľnosť obydlia nie je absolútna a jedným zo zákonom prípustných obmedzení tejto nedotknuteľnosti je napr. inštitút vypratania nehnuteľnosti. Mnohé médiá v súčasnosti prinášajú správy o tzv. deložovaní neplatičov, vyprataní bytov dlžníkov, ktorí neboli schopní zaplatiť svoje pôžičky včas a pod. V každom smere ide o závažný zásah ovplyvňujúci život občana. Exekúciu vykonáva exekútor, ktorý je..

Lízing nehnuteľností

Čo to vlastne je?ZačiatkyOdlišnosti od ostatných lízingových foriemAko to funguje v praxi.Výhoda pre firmyPrečo sa oplatí lízing nehnuteľnostíČo nám ponúkajú lízingové spoločnosti?Produkty slovenských lízingových spoločnostíFinančný a operatívny lízingZhrnutie Skutočnosťou už aj na Slovensku je, že lízingové spoločnosti zarábajú peniaze na nehnuteľnostiach. Postup je absolútne totožný s lízingom napríklad áut. Zákazník nemá, alebo z rozličných dôvodov nechce poskytnúť celú sumu za kupovaný produkt a tak ho spoločnosť kúpi za neho a postupne..

Výhody a nevýhody stavebného sporenia

 Pri dnešných finančných pomeroch v spoločnosti je v tejto problematike jasné, že nasporiť na byty pre dve alebo tri deti je v priemernej rodine vecou nie ťažkou, ale nemožnou; na druhej strane by však všetci rodičia veľmi radi zabezpečili svojich potomkov najmä po tejto stránke, aby mali pri štarte do samostatného života vlastnú strechu nad hlavou. Keďže však "odkladaním pod vankúš" nemajú šancu tento problém vyriešiť, mnohí siahajú po produkte vyvinutom presne na tento účel - stavebnému sporeniu. Je už takmer samozrejmosťou, že sa takýto..

Nehnuteľnosti sa viažu ...


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.