Spoločná kúpa bytu

 
Žijeme spolu ako druh a družka už niekoľko rokov a máme v úmysle kúpiť si spoločne byt. Ako naformulovať kúpnu zmluvu? Čo sa stane s bytom, keď uzavrieme manželstvo?


Pavol K. a Mária M., Bratislava


Pokiaľ nie ste manželmi, môžete nadobudnúť byt len do podielového spoluvlastníctva. V takom prípade je potrebné uzatvoriť kúpnu zmluvu, ktorá musí obsahovať náležitosti uvedené v zákone o vlastníctve bytov a nebytových priestorov s tým, že obaja budete uvedení na strane kupujúcich. V kúpnej zmluve by mali byť určené vaše spoluvlastnícke podiely na nadobúdanom byte. Ak by v nej neboli určené, podiely oboch spoluvlastníkov budú rovnaké. Na základe takto uzatvorenej kúpnej zmluvy zapíše správa katastra Vás oboch do katastra nehnuteľností ako podielových spoluvlastníkov.


Spoluvlastnícky podiel na spoločnom byte bude zároveň vyjadrovať rozsah, v akom sa budete podieľať na právach a povinnostiach vyplývajúcich zo spoluvlastníctva bytu. Pokiaľ budú podiely rovnaké, mali by ste mať obaja nielen právo užívať byt v rovnakom rozsahu, ale aj povinnosť rovnako sa podieľať na údržbe a zveľaďovaní spoločného majetku. Určité problémy môžu nastať v prípade, ak podiely spoluvlastníkov nebudú rovnaké - ťažko sa totiž bude definovať právo jedného spoluvlastníka užívať byt v jednej pätine a právo druhého spoluvlastníka užívať ho v štyroch pätinách. O hospodárení s bytom (napríklad prenájom bytu) spoluvlastníci rozhodujú väčšinou hlasov, a to podľa veľkosti podielov. Pokiaľ sa spoluvlastníci nedohodnú alebo ak dôjde k rovnosti hlasov, môžu sa obrátiť na súd. Rovnako tak môžu urobiť aj menšinoví spoluvlastníci, ak boli ostatnými spoluvlastníkmi prehlasovaní a rozhodovalo sa o dôležitej zmene spoločnej veci (napr. zásadná stavebná úprava bytu).


Právny režim nadobúdania vlastníctva manželmi je odlišný od nadobúdania vlastníctva druhom a družkou. Manželia nadobúdajú veci (teda aj byty) spravidla do bezpodielového spoluvlastníctva. Ich práva a povinnosti k takto spoločne nadobudnutej veci sú rovnaké a právny režim bezpodielového spoluvlastníctva manželov sa aj v niektorých ďalších ohľadoch odlišuje od právneho režimu podielového spoluvlastníctva. Predmetom bezpodielového spoluvlastníctva manželov sa však nestávajú veci získané pred uzatvorením manželstva niektorým z manželov. V prípade uzatvorenia manželstva ostane teda byt, ktorý ste nadobudli do podielového spoluvlastníctva naďalej vo vašom podielovom spoluvlastníctve. Zákon však pozná spôsob, ako "transformovať" podielové spoluvlastníctvo takéhoto bytu na bezpodielové spoluvlastníctvo manželov. Manželia totiž môžu po uzatvorení manželstva dohodou previesť vlastníctvo bytu na tretiu s tým, že tá následne prevedie byt do bezpodielového spoluvlastníctva manželov.


Ak sa jeden zo spoluvlastníkov rozhodne svojho podielu zbaviť, musí ho najskôr ponúknuť na predaj druhému spoluvlastníkovi. Túto povinnosť nemá, pokiaľ by mal v úmysle spoluvlastnícky podiel predať blízkej osobe (napr. súrodencovi, rodičovi). V prípade bezpodielového spoluvlastníctva manželov takáto situácia neprichádza do úvahy - pokiaľ by jeden z manželov chcel spoločný majetok predať, musel by získať súhlas manžela či manželky, alebo dosiahnuť zrušenie bezpodielového spoluvlastníctva.


Môže tiež dôjsť k situácii, že jeden zo spoluvlastníkov alebo obaja už nemajú o spoluvlastníctvo bytu záujem. Vtedy môžu uzatvoriť písomnú dohodu o zrušení spoluvlastníctva. Ak sa spoluvlastníci nedohodnú, rozhodne na návrh ktoréhokoľvek z nich o zrušení podielového spoluvlastníctva súd. V prípade, že je možné reálne rozdelenie bytu, súd ho rozdelí medzi spoluvlastníkov, pričom prihliadne na veľkosť spoluvlastníckych podielov a jeho účelné využitie. Keďže reálne rozdelenie bytu je skôr výnimočné, prichádzajú do úvahy ďalšie spôsoby rozdelenia spoluvlastníctva, t. j. prikázanie bytu do výlučného vlastníctva jedného zo spoluvlastníkov s tým, že druhý spoluvlastník má právo na náhradu za svoj spoluvlastnícky podiel, alebo predaj bytu a rozdelenie výťažku medzi spoluvlastníkov.


Vzhľadom na skutočnosť, že podrobná analýza Vášho prípadu by vyžadovala viac priestoru a zváženie viacerých okolností, odporúčam Vám, aby ste sa s Vašim prípadom obrátili na právnika špecializujúceho sa na právne vzťahy k bytom.

 

Späť

Krb ako symbol domova Krb ako symbol domova

-->-->-->  „Po letných mesiacoch je jeseň v plnom prúde a naše mysle nám pri pohľade na sychravé počasie z poza okna viac blúdia v predstavách o posedení pri rodinnom v kresle. K tejto predstave o idylke čato patrí aj sen o veľkom či malom krbe z ktorého sála teplo do celej miestnosti. Nuž predstava je to pekná, ale čo všetko obnáša jej uskotočnenie si povieme v nasledujúcich riadkoch, aby teplo z vášho nového krbu vám prinášalo príjemne strávené chvíle v chladných mesiacoch.“ Stavebný materiál na krby Predtým ako si do svojho domova vyberieme..

Wellness vo vlastnom dome

 „Takmer vo všetkých médiách sa čoraz častejšie stretávame so slovom wellness ako synonymom oddychu a relaxácie. Ide zväčša o infomácie týkajúce sa oddychu a rekreovania sa v kúpeľoch či iných relaxačných zariadeniach. Ponuky na tieto pobyty sa na nás hrnú takmer zo všetkých strán. Nájdu sa však medzi nami aj takí, ktorí tieto ponuky ignorujú z jednoduchého dôvodu, ktorý môžme vyjadriť v jednej vete:“Keď už wellnes, tak doma vo vlastných priestoroch.“ Podľa slovníka môžeme slovo wellness definovať ako kvalitu, alebo stav bytia v podmienkach..

Bývanie v podkroví

Podkrovie, miestnosť so šikmými stenami je pre niekoho priestor, kde štýl bývania dostáva iný, nekonvenčný charakter. Pre mnohých z vás je to dokonca zosobnenie sna o bývaní, či už v rodinnom dome alebo klasickom paneláku. Podkrovie však nemusí a ani neslúži výhradne len na bývanie. Niekomu tam stačí sušiť si vypraté šaty, iný zasa si tam zriadi umelecký ateliér. No a pre niekoho ďalšieho je podkrovie iba obyčajný sklad pre nepotrebné veci s ktorými sa nevie rozlúčiť. Ako stavať podkrovie Takže poďme pekne po poriadku. Ak je vašim snom bývanie v..

Prevod nehnuteľnosti na základe dedenia

V súvislosti s problematikou prechodu a prevodu nehnuteľností, najmä na základe dedenia, je nutné ozrejmiť teoretické pojmy niektorých základných ustanovení Občianskeho zákonníka, s ktorými sa v konkrétnych prípadoch každodenného života stretávame. V zásade sa dedičstvo nadobúda okamihom smrti poručiteľa § 406. Odvtedy môžu dedičia s dedičstvom zásadne nakladať. V tejto dispozičnej voľnosti sú však obmedzení tým, že na každé nakladanie z dedičstvom, ktoré presahuje rámec obvyklého hospodárenia, potrebujú súhlas súdu, a to až do skončenia..

Náhrada škody spôsobenej stavebnou činnosťou

Na našej bytovke nadstavuje stavebná firma (s.r.o.), s ktorou vlastníci bytov uzavreli zmluvu o výstavbe, podkrovné byty. V podkrovnej časti sa nachádza 5 bytov doterajších vlastníkov vrátane môjho a jeden byt, ktorý ak dobre viem, patrí mestu. Stavebník sa v zmluve zaviazal uzatvoriť pred začatím stavebných prác zmluvu o poistení stavby. Poistenie sa má vzťahovať na vznik škôd pri výstavbe. Po odstránení strechy došlo začiatkom septembra k rozsiahlemu zatečeniu dažďovej vody do bytov, okrem toho popraskali aj steny. Stavebník tvrdí, že sme mu neposkytli súčinnosť..

Rekonštrukcia domu a bytové náhrady

 Bývam v bytovom dome, ktorý v súčasnosti prechádza rozsiahlou rekonštrukciou. Stavebná firma, s ktorou vlastníci bytov v našom dome uzavreli zmluvu o vstavbe bytov v podkrovných priestoroch domu, odstránila strešnú krytinu. Nepochybne z dôvodu nedostatočného zaistenia strechy pred vplyvmi počasia došlo k zatopeniu nášho bytu dažďovou vodou. Voda zatopila náš byt na niekoľkých miestach, steny začali dokonca pukať a a na stenách izieb sa objavila pleseň. V danej situácii je nemožné v byte ďalej bývať -bojíme sa o naše zdravie a život. Prosím Vás o radu...

Lízing nehnuteľností

Čo to vlastne je?ZačiatkyOdlišnosti od ostatných lízingových foriemAko to funguje v praxi.Výhoda pre firmyPrečo sa oplatí lízing nehnuteľnostíČo nám ponúkajú lízingové spoločnosti?Produkty slovenských lízingových spoločnostíFinančný a operatívny lízingZhrnutie Skutočnosťou už aj na Slovensku je, že lízingové spoločnosti zarábajú peniaze na nehnuteľnostiach. Postup je absolútne totožný s lízingom napríklad áut. Zákazník nemá, alebo z rozličných dôvodov nechce poskytnúť celú sumu za kupovaný produkt a tak ho spoločnosť kúpi za neho a postupne..

Ako bezpečne platiť pri kúpe nehnutelnosti a aké riziká hrozia pri platení hotovosťou za nehnuteľnosti?

Kúpa nehnutelnosti predstavuje z pohľadu bežného človeka pomerne zásadný krok. Ceny nehnuteľností sa totiž pohybujú v desiatkach, niekedy až stovkách tisícoch eur, a preto je na mieste zachovať čo najvyššiu možnú mieru opatrnosti s úhradou kúpnej ceny. Pre zachovanie spomenutej opatrnosti je pritom nevyhnutné poznať aspoň základné princípy prevodu nehnuteľnosti.   Prevod vlastníckeho práva k nehnuteľnosti Kúpa nehnuteľnosti sa realizuje na základe kúpnej zmluvy, avšak samotný podpis kúpnej zmluvy ešte neznamená nadobudnutie..

Real estate quoats - Slovak Nehnutelnosti


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.