Spoločný nájom bytu manželmi a jeho užívanie

Obraciam sa na Vás s touto otázkou: dňa 20.6.1995 som sa stal výlučným užívateľom družstevného bytu v Košiciach, teda bola so mnou spísaná zmluva o nájme bytu. V auguste 1996 som uzavrel manželstvo. Nedávno sme boli právoplatne rozvedení. Bývalá manželka sa z bytu odsťahovala a dňa 20.3.2010 som požiadal príslušnú mestskú časť o zrušenie trvalého pobytu pre bývalú manželku. Dostal som odpoveď, že bývalej manželke nezaniklo užívacie právo k bytu a mojej žiadosti bude vyhovené po predložení právoplatného súdneho rozhodnutia o majetkovo-právnom vyporiadaní. Domnievam sa, že stanovisko je nesprávne, lebo manželke nikdy nezaniklo právo užívať byt, lebo s ňou nebola uzavretá nájomná zmluva s družstvom, to len som jej dal súhlas na prihlásenie sa k trvalému pobytu a s užívaním bytu. V súčasnosti v byte bývam s novou manželkou. Je stanovisko mestskej časti oprávnené? Ďakujem za odpoveď.

Vladimír L., Košice

Vznik spoločného nájmu - členstvo aspoň jedného z manželov v družstve

Vaša domnienka vychádzajúca z toho, že zmluva o nájme družstevného bytu bola uzavretá pred uzavretím vášho prvého manželstva medzi vami a družstvom, nie je správna, nakoľko uzavretím manželstva vzniká medzi manželmi osobitný právny režim práv a povinností, medzi inými bezpodielové spoluvlastníctvo manželov. Občiansky zákonník upravuje v § 705 a nasl. otázku tzv. spoločného nájmu bytu manželmi. Pokiaľ sa niektorý z manželov za trvania manželstva stane nájomcom bytu, uzavretím manželstva vzniká manželom spoločný nájom bytu. Keďže predmetom nájmu je družstevný byt a vám pred uzavretím manželstva vzniklo právo na uzavretie zmluvy o nájme družstevného bytu, platí to isté. Jedná sa o jeden zo spôsobov vzniku nájomného vzťahu, v tomto prípade nájomný vzťah vzniká zo zákona, resp. v dôsledku právneho úkonu - uzavretím manželstva. Vzhľadom na uvedené je irelevantné, či ste nájomnú zmluvu s družstvom uzavreli výlučne vy a vaša bývalá manželka v nej ako zmluvná strana absentovala. De iure, vaša bývalá manželka sa stala popri vás nájomcom predmetného družstevného bytu.

Družstevným bytom sa od účinnosti novely Občianskeho zákonníka 1.1.1992 rozumie byt, ktorý je vo vlastníctve bytového družstva, a ku ktorému má právo nájmu člen družstva, alebo byt ktorý je v spoločnom nájme manželov, z ktorých aspoň jeden je členom družstva. Tak doslovne uvádza Najvyšší súd SR vo svojom rozsudku, spis. zn. 5 C do 107/2000.

Podľa § 705 Občianskeho zákonníka, ak nadobudol právo na uzavretie zmluvy o nájme družstevného bytu jeden z rozvedených manželov pred uzavretím manželstva, právo spoločného nájmu bytu zanikne  rozvodom. Právo užívať byt zostáva tomu z manželov, ktorý nadobudol právo na nájom bytu pred uzavretím manželstva. O ostatných prípadoch spoločného nájmu - ak napr. ak jednému z manželov vzniklo právo na uzavretie nájomnej zmluvy k družstevnému bytu počas trvania manželstva alebo ak manželom vzniklo toto právo spoločne - ako členom družstva - je príslušný rozhodnúť súd na návrh jedného z nich o zrušení tohto práva. Aj to však len vtedy, ak sa rozvedení manželia nedohodnú. Súd pri zániku spoločného nájmu družstevného bytu, kedy manželia boli členmi družstva, rozhoduje súčasne aj o tom, kto z rozvedených manželov bude ako člen družstva ďalej nájomcom bytu.

Povinnosť bývalého nájomcu opustiť byt - až po zabezpečení bytovej náhrady

V danej súvislosti vám uvádzam výňatok z judikatúry slovenských súdov, a to rozsudok Najvyššieho súdu Slovenskej republiky z 30. mája 2001, sp. zn. 5 C do 37/01: „Ten, komu bola uložená povinnosť z bytu sa vysťahovať v určenej lehote po zabezpečení bytovej náhrady, má až do splnenia tejto podmienky právo v byte bývať (právo bývania), ak nedôjde k zániku tohto práva už skôr v dôsledku iných okolností.“ Právo bývania tejto osoby, pokiaľ je ňou bývalý manžel (manželka), ktorému bola právoplatným rozsudkom o zrušení práva spoločného nájmu družstevného bytu uložená povinnosť z bytu sa vysťahovať v určenej lehote od zabezpečenia náhradného bytu, nie je dotknuté ani prevodom členských práv a povinností a následným zánikom nájomného práva doterajšieho nájomcu. Aj prípadní nadobúdatelia členských práv a povinností, ak by ste na nich previedli svoje členské práva a povinnosti, a títo uzavrú s bytovým družstvom nájomnú zmluvu o nájme družstevného bytu, sú povinní trpieť výkon práva bývania tejto osoby. Prevodom členských práv nezaniká právo bývania pôvodného nájomcu, pokiaľ by nebola splnená povinnosť uložená právoplatným am vykonateľným rozhodnutím súdu - pokiaľ mu nebolo poskytnuté náhradné bývanie.

Postup mestskej časti vykonávajúcej pôsobnosť ohlasovne pobytu občanov je čiastočne správny vzhľadom na vyššie uvedené, keďže sa jednalo o vašu manželku a táto bola v registri vedená v danom osobnostnom stave. Ohlasovňa preto k odhlasovaciemu lístku oprávnene vyžadovala od vás právoplatné rozhodnutie súdu, z ktorého by bolo zrejmé, že došlo k zániku spoločného nájmu družstevného bytu manželmi. Jediným pochybením ohlasovne bolo, že mala od vás požadovať predloženie právoplatného rozhodnutia o rozvode manželstva, nie rozhodnutia súdu o vyporiadaní vášho bezpodielového spoluvlastníctva manželov, keďže členský podiel v stavebnom družstve nebol predmetom BSM a jeho vyporiadania na súde.

Čitateľské otázky adresujte na: lasak@defensa.sk

Späť

TEHLA - najpoužívanejší stavebný materiál

Pálená tehlaPorobetónVápenato-pieskové tehlyBetónové tvárniceSklobetónKamenné tvarovkySadrové tvarovkyŠkodlivosť stavebných materiálovVybrať správny stavebný materiál na stavbu alebo rekonštrukciu domu, bytu či inej stavby, nie je také jednoduché ako by sa na prvý pohľad zdalo. Súčasný trh ponúka veľké množstvo najrôznejšieho stavebného materiálu od klasickej pálenej tehly až po moderné presné tvárnice. Pri ich správnom výbere je potrebné zvážiť niekoľko faktorov. Načo bude tehla použitá, či ide o novostavbu, prestavbu alebo prístavbu, či je..

Riešenia, ktoré vám zjednodušia údržbu modernej kuchyne Riešenia, ktoré vám zjednodušia údržbu modernej kuchyne

Moderne kuchyne sa stali srdcom našich domovov, miestom, kde nie len príprava jedál, ale aj rodinné stretnutia a spoločenské udalosti zohrávajú dôležitú úlohu. Aby sme si ale mohli tieto okamihy plnohodnotne vychutnávať, je dôležité mať k tomu priestor, ktorý je nielen štýlový, ale aj ľahko udržiavateľný. Pokračujte v čítaní a zistíte, ktoré riešenia vám zjednodušia údržbu moderne vybavenej kuchyne? Moderné kuchynské linky na mieru Jedným z hlavných krokov k jednoduchej údržbe kuchyne je investícia do kuchynských liniek na mieru. Moderné..

Zvláštny duch podkrovia

 Ako vystaviť podkrovie?Od čoho závisí konečná podoba?Typy striechPodlaha v podkrovíZaizolujte dôkladneVykurovanie a teplá vodaMateriály na výstavbuHrajte sa so svetlomSvetlo prenikajúce cez štítyHra s tieňom, farbami a drevom Kto už v podkroví býval, pozná ten neopísateľný pocit slobody, nekonvenčnosti a tajomna, plný svetla a priestoru. Akoby tam zastal čas a človek tam nepatril ani do neba, ani na zem. Podkrovie vonkoncom nemusí a ani neslúži výhradne na bývanie. Jeho definícia môže byť niekedy odlišná či celkom výnimočná. Niekto si tam suší vypraté..

Uznesenia vlastníkov bytov na schôdzi a ukladanie povinností

Správu nášho bytového domu vykonávala pôvodne firma XY Bratislava, pričom od januára 2009 došlo ku zmene správcu. K zmene došlo podľa mňa nezákonne, nakoľko nie všetci sme sa ustanovili na schôdzu a hlasovali za nového správcu, a tiež došlo k neúmernému nárastu poplatkov za jednotlivé poskytované služby - rozdiel činí až 1.500 Sk za mesiac. Rovnako namietam, že ja ako staršia osoba, budem mať 86 rokov, by som mala byť povinná prispieť spolu s ostatnými vlastníkmi bytov v našom dome sumou 13.000 Sk ako tzv. jednorazový príspevok na sadové úpravy a..

Timesharing - atypická forma nájmu nehnuteľností

Iste sa už mnohí z vás, vážení čitatelia, stretli s novinkou na našom trhu, a to s dovolenkovými pobytmi, ktoré si záujemcovia tak povediac predplatili aj na obdobie niekoľkých rokov. Ide o timesharing, o právny inštitút pôvodne pochádzajúci spoza Atlantického oceánu, ktorého základy u nás sú dané najmä právom Európskej únie. Timesharing v práve EÚ a SRPrávnym rámcom pre oblasť nájmu práva na tzv. sezónne, alebo, aby sme sa vyjadrovali v súlade so znením právnych textov, práva užívať budovu alebo jej časť v časovo vymedzených úsekoch, je..

Porozvodové otázniky - spor o vypratanie družtevného bytu

V roku 1977 mi spolu s manželkou bol pridelený družstevný byt, obaja sme boli členmi družstva. Tento byt som nerušene obýval a užíval. Požiadal som družstvo o prevod vlastníctva k tomuto bytu. V apríli a máji roku 2003 mi však zo strany družstva boli doručené výzvy na vydanie bytu, dôvodom bolo, že mojej manželke, s ktorou som neviedol dlhodobo spoločnú domácnosť, bol v roku 1990 pridelený družstvom iný byt a vraj som sa spolu s ňou družstvu písomne zaviazal tento byt odovzdať a presťahovať sa do novoprideleného bytu. V roku 2000 kedy sme sa s manželkou rozvádzali,..

Nehnuteľnosti sa viažu ...

Kúpa nehnutelnosti zaťaženej vecným bremenom alebo záložným právom na nehnuteľnosti?

Pred samotnou kúpou zaťaženej nehnutelnosti je vhodné, aby si kupujúci v prvom rade jasne ozrejmil, či skutočne chce nadobudnúť nehnuteľnosť s ťarchou alebo nezaťaženú nehnuteľnosť. Jeho postup závisí od toho, či nehnuteľnosť je nadobúdaná priamo konaním kupujúceho alebo cez sprostredkovateľa - realitnú kanceláriu. Kupujúci by si mal vyžiadať relevantné a najmä aktuálne doklady ohľadne predmetnej nehnuteľnosti, napr. originál  listu vlastníctva. Na liste vlastníctva, ktorý môže získať od predávajúceho, od realitnej kancelárie..

Kúpte si pozemky v blízkosti ... (TRH Nehnutelnosti)


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.