Spôsobilosť na právne úkony kontra ich platnosť


Náš otec má 72 rokov. Má značné problémy s chápaním, jeho mentálny zdravotný stav sa v poslednom období rapídne zhoršil. Ja s otcom bývam v byte, ktorý patrí otcovi a súčasne sa o otca dlhé roky starám. Pred niekoľkými mesiacmi začal ku nám chodievať môj mladší brat, ktorý sa pred niekoľkými rokmi odmietol starať o otca a ktorý sa dlhé roky o rodinu ako takú ani nezaujímal. Teraz začal pobádať a manipulovať otca k tomu, aby byt previedol na neho, že sa o neho na oplátku postará. Cítim sa byť ukrivdený, bojím sa o strechu nad hlavou. Prosím vás o radu.

František C., Bratislava

 

Vzhľadom na vami uvedené skutočnosti ide o otázku spôsobilosti na právne úkony, teda o platnosť prípadného právneho úkonu Predpokladajme, aj keď ste nedokázali špecifikovať, či došlo k stanoveniu nejakej konkrétnej diagnózy u vášho otca, že pravdepodobne jeho zdravotný stav mu neumožňuje plne chápať skutočnosti a náležite sa rozhodovať, konať.
 

Otáznou je tak jeho spôsobilosť na právne úkony. Spôsobilosť na právne úkony je spôsobilosť fyzickej osoby nadobúdať, a to vlastnými právnymi úkonmi, práva a povinnosti, a spravidla sa nadobúda dovŕšením plnoletosti - teda dosiahnutím 18 roku života. Zákon samozrejme pozná aj výnimky. Takáto spôsobilosť tak predpokladá určitú vôľovú a rozumovú schopnosť, inak povedané, táto spôsobilosť býva obmedzená napr. v prípade maloletých osôb a v prípade osôb, ktoré pre určitú duševnú poruchu majú spôsobilosť na právne úkony obmedzenú alebo dokonca sú tejto spôsobilosti pozbavené.
 

Pokiaľ ide o maloleté osoby, ich spôsobilosť na právne úkony je limitovaná ich rozumovou a vôľovou vyspelosťou závislej od ich veku. Avšak aj spôsobilosť maloletého na právne úkony môže byť súdom ešte obmedzená.
 

Ak váš otec má vážne zdravotné problémy, napr. nevníma dostatočne a adekvátne realitu, príp. nespoznáva jemu blízke osoby ako uvádzate vo svojom liste, je vhodné obrátiť sa na súd. a odborníka z oblasti medicíny. Podľa § 10 Občianskeho zákonníka, ak fyzická osoba pre duševnú poruchu, ktorá nie je len prechodná, nie je vôbec schopný robiť právne úkony, súd ho pozbaví spôsobilosti na právne úkony. V tomto prípade ide o úplné pobavenie spôsobilosti na právne úkony. Ak ale u fyzickej osoby nejde len o duševnú poruchu prechodného charakteru, príp. táto osoba nadmerne požíva alkoholické nápoje alebo omamné prostriedky či jedy, a kvôli tomu je schopná robiť len niektoré právne úkony, súd obmedzí jej spôsobilosť na právne úkony. Súd tak spôsobilosť buď obmedzí, pričom rozsah pozbavenia uvedie vo svojom rozhodnutí. V závislosti od okolností konkrétneho prípadu osobu môže spôsobilosti pozbaviť úplne.
 

Konanie o spôsobilosti na právne úkony
 

Súdne konanie sa začína návrhom, ktorým sa navrhuje, aby sa rozhodlo o osobnom stave (o rozvode, neplatnosti manželstva alebo o spôsobilosti na právne úkony). Konanie o spôsobilosti na právne úkony patrí medzi špecifické formy konaní, ktoré môže súd začať aj bez návrhu
 

Ako navrhovateľ ste povinný v súdom určenej lehote predložiť lekárske vysvedčenie o duševnom stave vyšetrovaného. Ak by ste túto lehotu nestihli, súd konanie zastaví. Súd ustanoví tomu, o koho spôsobilosť na právne úkony ide, opatrovníka pre konanie. O zdravotnom stave vášho otca súd vypočuje znalca z oblasti medicíny. Znalec môže súdu navrhnúť, aby vyšetrovaný bol po čas najviac troch mesiacov vyšetrovaný v zdravotníckom zariadení, ak je to nevyhnutne potrebné na vyšetrenie jeho zdravotného stavu.
 

Súd v rozhodnutí o pozbavení alebo obmedzení spôsobilosti na právne úkony určí osobe, ktorá bola pozbavená spôsobilosti na právne úkony alebo ktorej spôsobilosť a právne úkony bola obmedzená, opatrovníka a v tomto rozhodnutí uvedie aj rozsah jeho práv a povinností. Súd vydaný rozsudok zruší, ak sa neskôr ukáže, že pre pozbavenie alebo obmedzenie spôsobilosti na právne úkony neboli splnené podmienky, alebo pozbavenie/obmedzenie spôsobilosti zmení alebo zruší, ak sa zmenia alebo ak odpadnú dôvody, ktoré k nim viedli.
 

Trovy konania platí štát, ale ak ten, kto podal zjavne bezdôvodný návrh na pozbavenie alebo obmedzenie spôsobilosti na právne úkony, je povinný nahradiť ujmy, ktoré vyšetrovanému, jeho zástupcovi a štátu konaním vznikli.
              

Ak by váš otec už urobil nejaké právne úkony ohľadne bytu, mohli by ste na súd podať žalobu o určenie neplatnosti právneho úkonu a súčasne návrh na začatie konania o spôsobilosti na právne úkony. Konanie o určenie neplatnosti právneho úkony by tak bolo závislé od výsledku konania o spôsobilosti na právne úkony. Podľa § 38 Občianskeho zákonníka je právny úkon neplatný, pokiaľ ten, kto ho urobil, nemá spôsobilosť na právne úkony. Pokiaľ osoba urobí úkon, pričom koná v duševnej poruche, ktorá ju robí pre konkrétny úkon neschopnou, taký právny úkon je rovnako neplatný. Vaša vec by sa dala posudzovať, ak by váš otec bol v inej zdravotnej kondícii, z pohľadu dobrých mravov, teda aké sú skutočné úmysly vášho brata a pod., žiaľ niet na to dostatok priestoru.


Späť

Dobré adresy

PrešovKošiceBanská BystricaTrenčínŽilinaTrnavaNitraBratislava Na najlepších adresách v krajských mestách stoja vo väčšine prípadov zároveň najdrahšie nehnuteľnosti.  PrešovVýstavba rodinných domov prebieha najmä v okolitých obciachMesto Prešov možno podľa kvality nehnuteľností určených na bývanie a ich cien rozdeliť do troch kategórií. Najdrahšie sú samozrejme byty v centre mesta, a to najmä z dôvodu ich nedostatku v danej lokalite. V historických budovách tu sídlia predovšetkým firmy. V širšom centre už možno nájsť viacero bytov. Dominuje tu..

Exekúcia a dražba. Čo tieto pojmy zahŕňajú a ako im predísť

Málokto by oponoval proti tvrdeniu, že slovo exekúcia má výrazne negatívny podtón; všetci akosi dúfame, že sa nás tento pojem nikdy priamo týkať nebude. Realita je však taká, že sa za istej životnej situácie môže dotknúť každého. Poveime si teda o nej bližšie a zároveň si načrtneme niekoľko zásad, ktorých sa je dobré držať, ak chceme toto nepríjemné riešenie zďaleka obísť.  Čo je exekúcia Exekúcia je nútený výkon súdnych a iných rozhodnutí, ktoré vykonáva splnomocnená osoba (exekútor) a predstavuje výrazný zásah do..

Zanedbať otázku bezpečnosti sa neoplatí

Dom alebo byt predstavuje pre väčšinu bežných ľudí investíciu buď celoživotných úspor, alebo ich veľkej väčšiny. Bezpečnosť je teda z tohto pohľadu otázkou, zanedbanie ktorej by nebolo ani rozumné, ani pochopiteľné; intenzívne sa jej venujeme nielen pri stavbe a zariaďovaní svojej nehnuteľnosti, ale i pri každom odchode na dovolenku či na dlhšiu návštevu. Nájsť svoje obydlie „vybielené“ nepredstavuje vôbec príjemný návrat a zvlášť pre túto situáciu platí, že je omnoho lepšie zmieriť sa zo začiatku s vyššou investíciou, ktorú kvalitné zabezpečenie..

Obnovenie nájomnej zmluvy a predaj obecného bytu

 S manželom a rodinou bývame v obecnom byte, nájom máme založený zmluvou z roku 1982. V minulosti sme vzhľadom na ťažkú sociálnu situáciu mali nedoplatky na nájomnom, ktoré sme sa však snažili vždy korektne vyrovnať. V roku 2003 nám od mestskej časti Bratislava bola daná výpoveď z nájmu z dôvodu neplatenia nájmu. Súčasne nás vyzvali na vypratanie bytu. Byt sme chceli odkúpiť, mestská časť sa vyjadrila dokonca kladne a k dnešnému dňu naďalej bývame v našom byte. Keď sme sa opätovne domáhali kúpy bytu do osobného vlastníctva, obec nás odbila s konštatovaním,..

Smernica č. 2008/122/ES a náležitosti timesharingovej zmluvy

Minulým článkom sme započali miniseriál týkajúci sa otázok tzv. timesharingových vzťahov, teda vzťahov založených timesharingovými zmluvami. Ako už bolo povedané, timesharing je inštitút alebo obchodný produkt spojený s dovolenkovými pobytmi v hotelových a iných ubytovacích zariadeniach, ktoré si občan prenajíma na určité vymedzené časové obdobie počas kalendárneho roka, a to na obdobie niekoľkých rokov. Jedná sa o osobitný druh nájmu v kombinácii s kúpou. Smernica č. 2008/122/ES Smernica č. 2008/122/ES o ochrane spotrebiteľa vo vzťahu k niektorým..

Byty nižšieho štandardu a ubytovacie zariadenia - ich preslnenie, minimálne požiadavky na ich plochu, vybavenie a súčasti

Dnešné pokračovanie týkajúce sa bytov nižšieho štandradu a ubytovacích zariadení sa zameriava na uvedené nehnuteľnosti, vrátane zákonných požiadaviek na ich preslnenie v zmysle vyhlášky MZ SR č. 259/2008 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na vnútorné prostredie budov a o minimálnych požiadavkách na byty nižšieho štandardu a na ubytovacie zariadenia. Minimálne požiadavky na byty nižšieho štandardu Byt nižšieho štandardu je byt, ktorého obytná plocha nie je nižšia ako 12 m2 na užívateľa a 6 m2 na každú ďalšiu osobu, ktorá s užívateľom..

Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti)

Záujem Slovákov zlepšovať svoje bývanie je akcelerovaný predovšetkým dostupnosťou úverov, aj rastúcou ponukou nových projektov. Nie každý si však hypotéku môže dovoliť alebo sa ľudia jednoducho boja zadĺžiť na dekády, resp. založiť nehnuteľnosť, v ktorej bývajú. Zlepšovanie kvality bývania je však jednou zo základných ľudských potrieb. Stále málo využívanou možnosťou sú systémové rekonštrukcie existujúceho domu či bytu. Štatistiky potvrdzujú, že byt alebo dom, ktorý má spĺňať potreby svojho užívateľa, by mal prejsť po 15 rokoch modernizačnou..

Nehnutelnosti ...

Ako sa nestať obeťou realitného podvodu

 Ak sa spomenie termín realitný podvod, väčšinou každému napadne nejaký nedávny zločin bytovej mafie , táto otázka je však omnoho komplikovanejšia a jej „mafiánska“ stránka je len jednou časťou zla, aj keď má bezpochyby najviac tragických koncov. Podvody s realitami sa však netýkajú len osamelých starších ľudí a mŕtvol vylovených z rybníkov - oveľa viac je tých „prozaických“ prípadov, okolo ktorých sa robí menej kriku, avšak ich dôsledky sú pre postihnutých takisto ničivé a vo všeobecnosti by mali byť varovaním. Poďme sa teda pozrieť..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.