Svojpomoc namiesto štátnej moci

Pred rokom som privolila môjmu známemu, aby sa ku mne nasťahoval. Dohodli sme sa, že budeme spolu bývať, pričom obaja sme mali prispievať na „spoločnú domácnosť“. Súhlasila som, nakoľko išlo o rodinného priateľa, ktorému boli moji rodičia z minulosti zaviazaní. Po čase nastali však rozpory, prišiel o zamestnanie, začal byť agresívny - slovné útoky, negativizmus. Na domácnosť prestal prispievať, prácu si nehľadal, čo bolo pre mňa už neudržateľné. Som zúfalá, lebo vo svojom vlastnom byte nemám pokoj, dotyčný sa mi smeje do očí a vyhráža sa mi súdmi, žalobami. Poraďte mi prosím, viac nevládzem

Adriana K., Bratislava

Právne vzťahy či už medzi občanmi alebo medzi inými subjektmi vznikajú z právnych úkonov alebo z iných skutočností, s ktorými zákon vznik týchto vzťahov spája. V prvom rade je preto potrebné skúmať, či existuje určitý právny úkon alebo iná skutočnosť, ktorá konkrétny vzťah zakladá. V prípade, že ste si ozrejmili svoje spolubývanie písomne, napr. nájomnou zmluvou, vychádzajte z nej. V nájomnej zmluve máte nepochybne uvedené, na akú dobu sa nájomný vzťah uzatvára - môže byť uzatvorený na určitú dobu, alebo na neurčitú dobu. Ak je v zmluve uvedený termín trvania nájmu, nájomný vzťah sa končí uplynutím daného termínu.

Ak nájomná zmluva bola uzatvorená na neurčito, nájomný vzťah môže zaniknúť buď písomnou dohodou oboch strán alebo na základe písomnej výpovede, ktorá musí byť druhej strane riadne daná na vedomie, napr. doporučenou poštovou zásielkou. Počas výpovednej lehoty však nájomný vzťah trvá. Ak nájomca po uplynutí výpovednej lehoty v byte zotrváva, je namieste uplatniť inštitút svojpomoci.

Svojpomoc - ochrana vlastníckych práv

„ Ak hrozí neoprávnený zásah do práva bezprostredne, môže ten, kto je takto ohrozený, primeraným spôsobom zásah sám odvrátiť“.

Občan sa ochrany svojho práva môže domáhať pred súdom, prípadne za určitých okolností na orgáne obce. Faktom však je, že vymožiteľnosť práva v Slovenskej republike je žalostná a zdĺhavá. Občan, ktorého právo je ohrozené alebo porušené, môže na svoj ochranu zasiahnuť sám len za určitých zákonom ustanovených podmienok. Nakoľko štátna moc v zastúpení justície je často pomalá a neefektívna, namieste je tzv. svojpomoc. Jedná sa o právny inštitút, ktorý predpokladá Občiansky zákonník v nenápadnom a stručne štylizovanom šiestom paragrafe. Účelom svojpomoci je zabezpečiť ochranu práva občana bez aktívnej účasti štátneho či iného orgánu.

Predpokladom na uplatnenie svojpomoci je, že v danej situácii, ktorá sa vyznačuje naliehavosťou z dôvodu závažnosti hroziacej ujmy, musí hroziť protiprávny zásah bezprostredne, teda nemôže ísť o dlhodobo trvajúci protiprávny stav. Svojpomoc pri odvracaní protiprávneho zásahu musí byť primeraná intenzite, nebezpečenstvu a spôsobu protiprávneho zásahu a jej uplatnením nesmie vzniknúť druhej strane škoda. Pokiaľ by ste napríklad vypratávanému subjektu spôsobili na jej veciach škodu, vzniknutú škodu by si druhá strana tento mohla voči vám uplatňovať cestou súdu. To isté sa týka aj pre prípadnú fyzickú ujmu. To neplatí, ak by z vašej strany, resp. zo strany tých, ktorých ste vyprataním splnomocnili, išlo o nutnú obranu - ak by vypratávaný subjekt bol agresívny a hrozil by vám z jeho strany fyzický útok.

Ak medzi vami a „spolubývajúcim“ neexistuje platná nájomná zmluva, domnievam sa, že je namieste uplatniť inštitút svojpomoci, nakoľko druhý subjekt sa vo vašom byte zdržiava proti vašej vôli, a hlavne - bez právneho titulu. Uvedený inštitút je o to viac odôvodnený, že situácia začína byť vyhrotená ako sama uvádzate, vzhľadom na správanie druhého subjektu, ktorý sa vám bezdôvodne vyhráža a vo vlastnom byte pociťujete napätie, obavy.

Výzva na vypratanie - právo vlastníka stojí vyššie

Subjekt, ktorý sa vo vašom byte zdržiava proti vašej vôli, bez existencie právneho titulu - napr. nájomná zmluva, je povinný byt opustiť a vypratať z neho svoje veci. Vaše právo vlastníka stojí vyššie, nad právnym postavením vypratávaného subjektu. Mali by ste ho písomne vyzvať - ak viazne osobná komunikácia, najlepšie doporučenou zásielkou - aby vo vami poskytnutej lehote dobrovoľne opustil byt a vypratal z neho svoje veci. Súčasne treba uviesť, že pokiaľ tak neučiní dobrovoľne, bude tak vykonané prostredníctvom iného subjektu (napr. SBS a pod.). Kde nie je nájomná zmluva, nie je ani povinnosť poskytnúť vypratávanému subjektu náhradné ubytovanie, príp. zabezpečiť mu uskladnenie jeho vecí. Tieto záležitosti si subjekt musí obstarať vo svojej réžii.

Svojpomoc je síce vnímaná ako výnimočný prostriedok ochrany práva, avšak v dôsledku rozsiahlych zmien v našej spoločnosti je jej uplatnenie namieste ako efektívne a rýchle zabezpečenie ochrany subjektívnych práv - ušetrí vám čas a s prihliadnutím na súdne poplatky - aj peniaze.

Čitateľské otázky adresujte na: advokaat@centrum.sk

Späť

Drevené domy

O Slovensku sa dá tvrdiť že je to krajina, kde medzi ľudmi prevláda obľuba v stavaní rodinných domov z „kameňa“. Či už ide o kvádre či tehly, akoby snáď ani iný materiál neexistoval. Častokrát si ani neuvedomujeme že tieto materiály patria k tým drahším. Nuž k drevu ako stavebnému materiálu sa prikloní málokto a pritom ide o dobrú ekologickú ale aj lacnejšiu alternatívu ako si postaviť svoj rodinný dom.   Tradícia stavania rodinných domov z vysoko trvácnych materiálov ako sú kameň či tehla,..

Výhody a nevýhody zatepľovania Výhody a nevýhody zatepľovania

  Zatepľovanie je vymoženosť, ktorej zmysel je definovaný ako výrazná úspora na kúrení so zachovaním tepelného efektu; je preto atraktívne prakticky pre kohokoľvek. Má však, ako všetky ostatné zmeny, svoje pre a proti - stavebné firmy ju horlivo propagujú a lekári zasa varovne dvíhajú prst poukazujúc na riziko vzniku alergií, ktoré jej nesprávna realizácia údajne so sebou prináša. Jednoznačnú pravdu tu ťažko zistiť, rizikám však treba pripísať najväčšiu vážnosť a podľa toho si aj voliť. Poďme sa teda bližšie pozrieť na to, čo všetko..

Ekologické bývanie – fikcia alebo realita? Je možné stavať úsporne, zdravo a šetrne k životnému prostrediu?

  Ekologické bývanie – fikcia alebo realita? Je možné stavať úsporne, zdravo a šetrne k životnému prostrediu? Pojem ekológia začína byť v posledných rokoch skloňovaný čoraz častejšie; devastovanie prírody človekom už prináša hmatateľné „ovocie“ a pomaly sa to odráža aj na zdraví ľudskej populácie. Tieto otázky sa začínajú skloňovať aj v oblasti bývania. Dom či byt je miestom, kde so svojou rodinou trávime väčšinu svojho života, spíme tam, vyrastajú tam naše deti. Snaha o vytvorenie zdravého prostredia je tu teda pochopiteľná najmä..

Právne postavenie a zodpovednosť súdneho exekútora

 Dobrý deň. Potrebujem odbornú radu. Pred dvomi rokmi som obdržala od exekútora upovedomenie o začatí exekúcie, proti čomu som podala námietky. Ako som sa informovala, o námietkach súd do teraz však nerozhodol a exekútor zriadil na môj dom záložné právo, stiahol z môjho účtu peniaze, a naďalej ho zablokoval. Cítim sa týmto jeho konaním ukrivdená, uškodil mi. Okrem toho o námietkach nie je stále rozhodnuté, námietky sú dôvodné - samotné súdne rozhodnutie je mylné a ja by som ani nemala byť účastníkom exekúcie. Ďakujem za vašu pomoc.Miloslava H.,..

Pojem a charakteristika nájomnej zmluvy

Nájomná zmluva predstavuje dvojstranný konsenzuálny právny úkon, na základe ktorého vzniká nájomný vzťah medzi prenajímateľom a nájomcom. Nájomná zmluva ako právny úkon musí spĺňať všeobecné náležitosti právnych úkonov (§ 34 a nasl. Občianskeho zákonníka). Predmetnou právnou skutočnosťou akou je nájomná zmluva kreuje sa nájomný vzťah medzi zúčastnenými zmluvnými stranami - prenajímateľom a nájomcom - ktoré si upravujú medzi sebou svoje vzájomné práva a povinnosti. Na báze nájomnej zmluvy jedna strana (prenajímateľ) prenecháva druhej..

Úprava predkupného práva pri prevode nehnuteľností

Pojem „predkupné právo“Jedným z oprávnení vlastníka veci a teda aj nehnuteľnosti je právo nakladať s vecou. Vlastník môže s vecou disponovať - napr. vec užívať alebo aj previesť na iného. V prípade, ak vec vlastnia viaceré osoby, hovoríme o vzniku podielového spoluvlastníctva, v prípade manželov ide o bezpodielové spoluvlastníctvo manželov.Kým dispozičné oprávnenie nakladať so spoločnou nehnuteľnosťou prislúcha všetkým spoluvlastníkom spoločne, právo disponovať so svojím podielom na nehnuteľnosti prislúcha každému spoluvlastníkovi samostatne.Ak..

Ako bezpečne platiť pri kúpe nehnutelnosti a aké riziká hrozia pri platení hotovosťou za nehnuteľnosti?

Kúpa nehnutelnosti predstavuje z pohľadu bežného človeka pomerne zásadný krok. Ceny nehnuteľností sa totiž pohybujú v desiatkach, niekedy až stovkách tisícoch eur, a preto je na mieste zachovať čo najvyššiu možnú mieru opatrnosti s úhradou kúpnej ceny. Pre zachovanie spomenutej opatrnosti je pritom nevyhnutné poznať aspoň základné princípy prevodu nehnuteľnosti.   Prevod vlastníckeho práva k nehnuteľnosti Kúpa nehnuteľnosti sa realizuje na základe kúpnej zmluvy, avšak samotný podpis kúpnej zmluvy ešte neznamená nadobudnutie..

Kúpa nehnutelnosti zaťaženej vecným bremenom alebo záložným právom na nehnuteľnosti?

Pred samotnou kúpou zaťaženej nehnutelnosti je vhodné, aby si kupujúci v prvom rade jasne ozrejmil, či skutočne chce nadobudnúť nehnuteľnosť s ťarchou alebo nezaťaženú nehnuteľnosť. Jeho postup závisí od toho, či nehnuteľnosť je nadobúdaná priamo konaním kupujúceho alebo cez sprostredkovateľa - realitnú kanceláriu. Kupujúci by si mal vyžiadať relevantné a najmä aktuálne doklady ohľadne predmetnej nehnuteľnosti, napr. originál  listu vlastníctva. Na liste vlastníctva, ktorý môže získať od predávajúceho, od realitnej kancelárie..

Stavebné sporenie

Stavebné sporeniePrincíp a priebehVýhodyDôležité pojmyStavebné sporenie je dnes jedným z najefektívnejších nástrojov financovania bytovej výstavby nielen vo vyspelých západoeurópskych ekonomikách ale aj u nás. Prvým oficiálnym dňom, počas ktorého začala Prvá stavebná sporiteľňa, a. s., vykonávať svoju činnosť, bol 16. november 1992. Prvá stavebná sporiteľňa a. s., bola prvou špecializovanou bankou tohto druhu v strednej a východnej Európe. Založili ju tri renomované európske bankové domy: Slovenská štátna sporiteľňa, š.p.ú. (v súčasnosti Slovenská..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.