Zrušenie spoluvlastníctva v kontexte násilného správania podielového spoluvlastníka

Dobrý deň, prosím o Váš právny názor v tejto záležitosti. Spolu so sestrou sme zdedili 2 izbový byt po našom otcovi. Každý vlastníme 1/2 podiel. Sestra v uvedenom byte bývala ešte za života nášho otca a po jeho smrti tam chce ďalej bývať. Ja s tým nesúhlasím a žiadam ju, aby byt opustila. Môže byt užívať a bývať v ňom bez súhlasu mňa ako polovičného spoluvlastníka tejto nehnuteľnosti? Aké sú právne kroky, ak by byt nechcela opustiť? Ďakujem za odpoveď.

Emanuel J., Bratislava

Áno, Vaša sestra môže v predmetnom byte bývať a nepotrebuje za tým účelom Váš súhlas. K opusteniu bytu ju nemôžete nijakým spôsobom nútiť, keďže...

... predmetom vlastníctva vašej sestry a vás je byt, ktorý ste mali nadobudnúť dedením. Predmetnú záležitosť bolo možné vyriešiť ešte počas prebiehajúceho konania o dedičstve, kedy ste mohli sestre navrhnúť odkúpenie jej dedičského podielu, a to formou uzavretia dohody dedičov. V tom štádiu mohol súd schváliť túto dohodu. Nakoľko však ku dohode nedošlo, stali ste sa spolu so sestrou vlastníkom bytu, a to v podiele ½ a ½. Podiel vyjadruje mieru, akou sa spoluvlastníci podieľajú na právach a povinnostiach vyplývajúcich zo spoluvlastníctva k spoločnej veci. U uvedeného vyplýva, že predmetný byt patrí vám obom a obaja máte k nemu rovnaký rozsah práv a povinností. Z hľadiska práv ide o právo vec slobodne užívať, držať a disponovať s ňou - pričom spoluvlastník je obmedzený, ak ide o možnosť scudzenia bytu - teda jeho prevodu na inú osobu. Z právnych úkonov týkajúcich sa spoločnej veci ste spolu so sestrou oprávnený a povinný spoločne a nerozdielne. Podľa čl. 20 ods. 1Ústavy SR v spojení s čl. 11 Základnej listiny práv a slobôd, každý má právo vlastniť majetok. Vlastnícke právo všetkých vlastníkov má rovnaký zákonný obsah a ochranu. Dedenie sa zaručuje.“ Ústava SR v čl. 20 ods. 3 ustanovuje: „Vlastníctvo zaväzuje. Nemožno ho zneužiť na ujmu práv iných alebo v rozpore so všeobecnými záujmami chránenými zákonom.“

Zrušenie spoluvlastníctva - písomná dohoda je nevyhnutná

V zmysle ust. § 140 Občianskeho zákonníka, ak sa spoluvlastnícky podiel prevádza, majú spoluvlastníci predkupné právo, čo neplatí, ak by išlo o zamýšľaný prevod nehnuteľnosti blízkej osobe. V §§ 141 a 142 Občianskeho zákonníka je upravený spôsob vyporiadania spoluvlastníkov ohľadne spoločnej veci, čo znamená, že spoluvlastníci sa môžu dohodnúť o zrušení spoluvlastníctva a o vzájomnom vyporiadaní. V prípade hnuteľných vecí zákon nevyžaduje písomnú formu dohody, avšak táto je obligatórne ustanovená, ak predmetom spoluvlastníctva je nehnuteľnosť. Ak by došlo medzi spoluvlastníkmi ku dohode, že jeden z nich sa stane výlučným vlastníkom veci, každý z nich ako spoluvlastníkov je povinný vydať druhému na požiadanie písomné potvrdenie o tom, ako sa vyporiadali. Uvedené sa však nevzťahuje na situáciu, kedy sa ruší spoluvlastníctvo, predmetom ktorého je nehnuteľnosť a jestvuje písomná dohoda o zrušení spoluvlastníctva.

Absencia dohody medzi spoluvlastníkmi - nastupuje súd

Z vášho vyjadrenia cítiť negatívne citové zafarbenie k vašej sestre, a preto si dovolím vyjadriť sa o situácii, žeby ku dohode medzi spoluvlastníkmi nedošlo. Ak nedôjde k dohode, prichádza na rad súdna moc. Spoluvlastníctvo môže zrušiť a vyporiadať súd, ktorého miestna príslušnosť sa spravuje miestom, kde sa dotknutá nehnuteľnosť nachádza. Predpokladom uvedeného riešenia je návrh niektorého zo spoluvlastníkov na zrušenie a vyporiadanie spoluvlastníctva. Súd pri prejednávaní a rozhodovaní prípadu prihliada na veľkosť podielov ako aj na účelné využitie veci. Môže nastať aj stav, kedy rozdelenie veci nie je možné - napr. vzhľadom na jej stavebno-technické či iné podmienky. Ak by rozdelenie veci nebolo dobre možné, súd prikáže vec za primeranú náhradu jednému spoluvlastníkovi. Pritom súd prihliadne na to, aby sa vec mohla účelne využiť a tiež na násilné správanie podielového spoluvlastníka druhému spoluvlastníkovi.

Násilné správanie podielového spoluvlastníka

V praxi som sa stretol s prípadmi, kedy vzťahy medzi spoluvlastníkmi, i rodinnými príslušníkmi, boli tak napäté, že vyústili do násilného konania niektorého so spoluvlastníkov. V danej súvislosti si dovolím vám, i našim čitateľom, dať do pozornosti ust. § 208 ods. 1 písm. a, b, e) zákona č. 300/2005 Z. z., Trestný zákon v znení neskorších predpisov, podľa ktorého sa trestného činu týrania blízkej alebo zverenej osoby dopustí ten, kto týra blízku osobu alebo osobu, ktorá je v jeho starostlivosti alebo výchove, spôsobujúc jej fyzické utrpenie alebo psychické utrpenie vyhrážaním, vyvolávaním strachu alebo stresu, citovým vydieraním alebo iným správaním, ktoré ohrozuje jej fyzické alebo psychické zdravie alebo obmedzuje jej bezpečnosť, bezdôvodným odopieraním spánku, bývania alebo neodôvodneným obmedzovaním v prístupe k majetku, ktorý má právo užívať.

Ďalším protiprávnym konaním, ku ktorému dochádza, je aj neoprávnený zásah do práva k domu, bytu alebo k nebytovému priestoru. I tu sa jedná o trestný čin, ktorého sa dopustí ten, kto protiprávne obsadí alebo užíva dom alebo byt iného alebo kto oprávnenej osobe v užívaní domu alebo bytu neoprávnene bráni. Trestný zákon v § 218 ods. 1 umožňuje uložiť páchateľovi za uvedené konanie trest odňatia slobody až na dva roky. 

Vážení čitatelia, ak máte obdobné skúsenosti alebo právny problém, k dispozícii je Vám nižšie uvedený kontakt.

Čitateľské otázky adresujte na: lasak@defensa.sk

Späť

Skvelé tipy, ako si zrekonštruovať byt bez zbytočných starostí a práce Skvelé tipy, ako si zrekonštruovať byt bez zbytočných starostí a práce

Dlhodobý stereotyp v našom živote je zdrojom mnohých nepríjemných situácií. Zmena je naopak dobrý a jednoduchý spôsob, ako sa aj po rokoch cítiť vždy príjemne a kráčať životom bez problémov a starostí. Už malé zmeny môžu mať hlboký vplyv na vnímanie nášho okolia, čo sa týka aj zariadenia dnes veľmi dôležitých obytných priestorov, v ktorých sme boli nútení v poslednom čase tráviť všetky voľné chvíle. Ktoré kroky sa pod takouto jednoduchou rekonštrukciou bytov rozumejú a môžu vám pomôcť cítiť sa aj na ploche len niekoľko metrov štvorcových..

Ako využiť úložný priestor Ako využiť úložný priestor

Výber nábytku Ak sa rozhodnete pre jednu alebo druhú možnosť, musíte toto rozhodnutie brať ako stav na niekoľko rokov. Do úvahy by ste mali brať aj fakt, či svoje úložné priestory riešite v byte, v ktorom chcete stráviť zvyšok svojho života, alebo ho beriete ako „prestupnú stanicu“ pokiaľ sa vám nerozrastie rodina. Ak by ste totiž uvažovali, že v budúcnosti chcete svoj štartovací byt predať, tak by vám mohli skôr vyhovovať sektorové skrine, ktorých sa môžete kedykoľvek zbaviť a pri sťahovaní do nového bytu vám nebude ľúto vyhodených peňazí za..

Konkurenčnou výhodou môže byť aj zníženie nákladov Konkurenčnou výhodou môže byť aj zníženie nákladov

Ako uspieť na trhu? Pozrime sa na konkrétny príklad z praxe. Recept na úspech sa samozrejme odvíja od kvality tovarov a služieb, ktoré ako firma poskytujete. V silnom konkurenčnom prostredí však niekedy ani to nemusí stačiť. Je totiž potrebné dostať sa do pomyselných čiernych čísiel, a to sa dá docieliť znížením nákladov. Pozor na veľkú chybu Nie je však zníženie nákladov ako zníženie nákladov. Dajte si pozor na jednu veľkú chybu, a to je znižovanie nákladov na úkor kvality poskytovaných služieb či vyrábaných tovarov...

Kúpa bytu v prospech maloletej osoby a zákonné zastúpenie

Chceme pre dcéru, ktorá ešte nedosiahla 18 rokov, kúpiť byt ako odmenu k maturite. Ako máme v danej veci postupovať, je potrebné uviesť jej meno priamo v kúpnej zmluve ako aj uviesť jej podpis? Alebo kto podpisuje zmluvu, keď byt nadobudne naša dcéra. Niekde som počula, že vraj sa vyžaduje aj zásah súdu, hoci mi to pripadá divné. Ako to bude s elektrárňami, správcom a pod.? Ďakujem za odpoveď. Jana Š., Nitra Maloletý zmluvu nepodpisuje V samotnom texte zmluvy o nadobudnutí nehnuteľnosti (kúpna zmluva a pod.) uveďte vašu dcéru ako nadobúdateľa nehnuteľnosti...

Novela právnej úpravy vlastníctva bytov a nebytových priestorov II

Vážení čitatelia. V predchádzajúcom čísle Kompletného trhu nehnuteľností sme sa venovali novele právnej úpravy vlastníctva bytov a nebytových priestorov upravenej zákonom č. 182/1993 Z. z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov, ktorá bola prijatá a vyšla v Zbierke zákonov ako zákon č. 70/2010 Z. z. Okrem eliminácie nejednoznačnosti a nezrovnalostí týkajúcich sa úloh správcu bytového domu, vzťahov medzi vlastníkmi bytov a nebytových priestorov a správcom, príp. orgánmi spoločenstva vlastníkov bytov ako aj úpravy zakladania spoločenstiev..

Zúženie bezpodielového spoluvlastníctva manželov

 Chcel by som sa opýtať na nasledovnú otázku. S manželkou vlastníme byt a zároveň sa mám stať predsedom spoločenstva vlastníkov bytov a nebytových priestorov. Ako fyzická osoba - podnikateľ by som si chcel zriadiť bezpodielové spoluvlastníctvo (ja by som teda nevystupoval ako vlastník). Musím byť ako predseda vlastníkom bytu (v zákone č. 182/1993 Z. z. som to nenašiel)? Ďakujem za odpoveď.   Juraj S., Bratislava V prvom rade dovoľte, aby som sa pozastavil k otázke bezpodielového spoluvlastníctva manželov (ďalej len ako „BSM“). Bezpodielové spoluvlastníctvo..

Prečo a ako si správne poistiť nehnuteľnosť

Stalo sa Vám už, že ste počuli o niekom kto prišiel o svoj dom alebo byt? Nečakané nehody ako prasknuté potrubie, požiar alebo spadnutý strom na strechu sa môžu pripliesť do života každému. Každý z Nás si svoju nehnuteľnosť necháva poistiť z rôznych dôvodov. Najčastejšími pocitmi, ktoré nami hýbu sú strach, chtíč po pocite istoty a bezpečia, alebo pre niektorých dokonca prestíž. Sú ale tieto pocity hodné toho, aby sme pravidelne platili sumu, za ktorú snáď nikdy nebudeme musieť vyžadovať protislužbu? ÁNO. Každému..

Hypotekárne úvery = pomocná ruka?

 Čo by ste mali vedieť o hypotekárnych úverochCieľová skupina pre bankyPostup pri vybavovaní hypotekárneho úveruTakže ako to prebieha?Podmienky, za akých môžete požiadať o hypoúverS akými poplatkami musíte počítať?Aká môže byť úroková sadzba? Môže ju klient nejakým spôsobom ovplyvniť?Spôsoby ručenia pri výstavbe nového domu   Hypotekárny úver znamená pôžičku na prefinancovanie kúpy alebo výstavby nehnuteľnosti, je to úver, ktorý je zaručený nehnuteľnosťou. V súčasnosti ho na Slovensku poskytuje osem bankových subjektov. Každá..

Ako ušetriť pri kúpe nehnuteľnosti na úrokoch z pôžičky Ako ušetriť pri kúpe nehnuteľnosti na úrokoch z pôžičky

Mnoho ľudí vie ako hypotéka funguje, ale pre prípadnú menšinu si zhrnieme základné informácie, ktoré by mohli byť pre každého zaujímavé a obohacujúce. Keď sa rozhodneme zainvestovať a kúpiť si konečne vlastné bývanie.... dom alebo byt, často a teda väčšinou nemáme dostatok financií na to, kúpiť si nehnuteľnosť za vlastné úspory. (Ak teda nesporíme už dvadsať rokov...) V takých chvíľach sa ponúka hypotéka. Tá ale uhrádza iba určité percento hodnoty domácnosti. V dnešných dňoch to je okolo osemdesiatich percent..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.