5 tipov pre začiatočníkov, ako vybudovať krásnu záhradu

Záhrada je miestom odpočinku, kam chodíme naberať nové sily. Teda, aspoň sa o to pokúšame. Starostlivosť o záhradu, aby vyzerala ako z magazínu, je však náročnejšia, ako sa na prvý pohľad zdá. O sily častejšie prídeme, než ich nazbierame. Našťastie poznáme 5 jednoduchých trikov pre začiatočníkov, vďaka ktorým bude vaša záhrada vyzerať atraktívne a vy sa nezodriete.

Krasny zeleny travnik


1. Krásny zelený trávnik

Sýtozelený zdravý trávnik je snom asi každého záhradkára. Už z diaľky informuje všetkých susedov, že ste poriadny a pracovitý človek. Dobre vedia, prečo si to myslia. Starostlivosť o trávnik je totiž poriadne náročná, pokiaľ nepoznáte zopár trikov.

V prvom rade si musíte určiť, na čo chcete trávnik využívať. Ak sa chcete len opájať upokojujúcou smaragdovou zelenou, kúpte si zmes okrasného trávnikového osiva. No ak by ste záhradu radi využívali aj na športové účely, zasejte odolnejšie osivo, ktoré zvláda záťaž.

Vyhnite sa zbytočne zložitému geometrickému usporiadaniu trávnika. Myslite na to, že z času na čas ho bude potrebné pokosiť. Čím viac záhybov a prekážok, tým to bude prácnejšie. To isté platí aj o záhradných chodníkoch. Odporúčame vám zapustiť kachličky pod úroveň trávnika. Pri kosení tak nože kosačky poľahky odstránia steblá trávy rastúce po okraji chodníka. Inak by ste ich museli vysekávať ručne.

Potrebujete kosačku? Aj keď je lockdown, môžete si ju stále objednať online a nechať doručiť domov, alebo si ju vyzdvihnúť v predajni. Napríklad v Obi letáku nájdete benzínovú kosačku, s ktorou pokosíte záhradu s veľkou plochou a dostanete sa aj do zákutí, kam by vám elektrický kábel nedočiahol. A ak nájdete miesta, kde sa s kosačkou nedostanete, poobzerajte sa aj po ručných zastrihávačoch na trávu.


2. Ohraničenie kvetinového záhona

Kvetinový záhon, ak nejaký máte, je potrebné ohraničiť, aby doň nezačala preliezať tráva. Spôsobov, ako to urobiť, je toľko, koľko je záhradkárov. Každý má na to vlastný recept. Ak nechcete investovať do dreveného plôtika alebo si zahádzať záhradu hromadou kameňov, využite predstavivosť. Ako moderná a finančne nenáročná hrádza môžu poslúžiť aj prázdne vínové fľaše, zabodnuté hrdlom v zemi a poukladané jedna vedľa druhej.

Ohranicenie kvetinoveho zahona


3. Veľké listy = menej práce

Potrpíte si na domáce jabĺčka, hrušky, čerešne či orechy, alebo chcete okrasné dreviny z čisto estetických dôvodov? Pokiaľ patríte k beznádejným milovníkom domáceho ovocia, mali by ste vedieť, že ich vlastníctvo so sebou prináša aj jednu nevýhodu. Sú ňou malé listy, ktoré na jeseň padajú a zakrývajú trávnik.

Ten zostáva pod hnijúcou perinou vlhký a hrozí mu ochorenie. Napádajú ho rôzne druhy húb a plesní. Ak sa chcete zničeného trávnika vyvarovať, a zároveň si chcete uľahčiť hrabanie záplavy lístia, skrášlite si záhradu stromami s veľkými listami. 

Medzi najobľúbenejšie patrí magnólia či moruša, no v poslednom čase sa veľkému záujmu
teší aj ginko dvojlaločné. Výhodou sú, samozrejme, ihličnany.


4. Automatická závlaha

Systém automatickej závlahy sa postará o to, aby mali rastliny vždy dostatok vody, aj keď nie ste doma. Nemusíte sa nadrapovať s ťažkou hadicou, závlaha funguje automaticky a zalieva záhradu v presne stanovených intervaloch.

TIP: Trvalky a zeleninu je lepšie zásobiť vodou pomocou kvapkovej závlahy.


5. Postrek

Niektoré stromy a kry sa približne v prvej polovici apríla ocitajú pod paľbou všemožných živočíšnych škodcov a húb. Ak nechcete, aby sa vaše rodiace a krásne ošetrené stromy premenili na vyschnuté triesky, musíte im dopriať kvalitný chemický kúpeľ. Ideálne je zmiešať chemikálie určené pre živočíšnych škodcov s tými určenými hubám, aby ste pokryli celé riziko. Odporúčaným časom na vykonanie postreku je apríl. O mesiac celú procedúru zopakujte.





Späť

Kancelárske priestory

Kancelárske priestory sú pre väčšinu z nás miestom, kde trávime podstatnú časť dňa. Za dlhé roky prešli kancelárie a ich vybavenie značným vývojom. Od staručkých zastrčených miestností s písacím strojom a zatuchnutým popolníkom, až po moderný open space s klimatizáciou a mierne hučiacimi monitormi z počítačov. Aké sú hlavné trendy v tejto oblasti, si povieme v nasledujúcich riadkoch. Od parkiet až po open space Už dávno sú preč časy, keď kanceláriám na Slovensku dominovali dve veci, po prvé to boli elektrické rýchlovariče na kávu a praskajúce..

Klimatizácia vo výškových budovách

V dnešnej dobe už nie je klimatizácia žiadnym luxusom, práve naopak, stala sa neoddeliteľnou výbavou našich domov, bytov, či pracovísk. Počas horúcich letných dní, prináša osvieženie, prevetrá miestnosť a dlhodobo udržiava chladnejšie prostredie. V zime naopak dokáže udržať stabilnú teplotu vzduchu v miestnosti. Len málokto si však uvedomuje, že klimatizácia pomaly pôsobí aj na náš organizmus, čo nemusí byť vždy len prospešné. Senzibilnejší ľudia, môžu citlivo reagovať najmä na veľké teplotné rozdiely, ktoré sa môžu objaviť počas letných horúčav...

Systémové omietky Ytong hrejú a chránia pred hlukom aj plesňami Systémové omietky Ytong hrejú a chránia pred hlukom aj plesňami

Jednou z prednostívnútorných vápennocementových omietok Ytong je skutočnosť, že zlepšujú tepelnoizolačné vlastnosti stien. Navyše vďaka vysokej paropriepustnosti znižujú riziko vzniku plesní. Pri práci s nimi realizačná firma alebo stavebník ocenia aj ľahké spracovanie, vysokú výdatnosť a pevnosť. Tieto omietky dokonale ladia s priedušnosťou muriva Ytong a Silka. Užívatelia domu či bytu potešia ich dobré tepelnoizolačné vlastnosti: (tepelný odpor λ10 s hodnotou 0, 13 W/m.K). Tie im dodáva špeciálna ľahčená zložka z recyklovaného skla. Vďaka..

Neplatnosť závetu a účastníci konania o dedičstve

Takmer jeden rok som býval so svojou manželkou a dieťaťom v dome u môjho kamaráta, ktorý bol vlastníkom domu z ½. Kamarát, inak rozvedený a aspoň pokiaľ viem i bezdetný, pred dvoma mesiacmi žiaľ zomrel. Po jeho smrti som sa dozvedel, že po sebe zanechal závet, podľa ktorého mi odkázal svoj podiel na dome. Kontaktoval som jeho vzdialenú rodinu, ktorá však odmietla prispieť na pohreb, ten som teda uhradil ja. Pohreb platiť nie, ale zato sa ozvala nejaká kamarátová teta z Nemecka, že vraj ona je jeho príbuzná a teda by vraj mala dediť. Kto je účastníkom dedičského..

Kúpa nehnuteľnosti jedným z manželov - kedy a ako

Manželka uzavrela zmluvu o budúcej zmluve, ktorá sa týkala kúpy rodinného domu. Ten chcela získať do svojho vlastníctva za naše spoločné peniaze ako i za peniaze získané z predaja bytu mojej matky, ktorá s tým nesúhlasila. Manželka od zmluvy o budúcej zmluve odstúpila, keďže nemala dostatok finančných prostriedkov. Je zmluva o budúcej zmluve napriek tomu platná? Je možné, aby jeden z manželov získal výlučne do svojho vlastníctva počas trvania manželstva napr. nehnuteľnosť? Neplatná z dôvodu, že som v nej nefiguroval ako manžel kupujúcej? Predávajúci..

Medzimanželské a porozvodové vzťahy k nehnuteľnostiam

Rada by som vás poprosila o radu pri riešení nášho problému. Naši rodičia v roku 1978 darovaním získali po otcovej matke staršiu nehnuteľnosť v pomere 3/4 otec a 1/4 mama. Na pozemku tejto nehnuteľnosti postavili rodičia v roku 1972 nový dom, ktorý je obývateľný, otec bol zavretý, medzi tým sa čas starého domu zrútila, keď otca prepustili naďalej, obýval tento dom, s tým že sa s mamou rozviedol, ale sa majetkovo nevyporiadali. Otec sa znovu oženil a v roku 2000 prepísal dom na druhú manželku, mama svoj podie 1/4 darovala nám. Nedávno otec umrel a my sme sa..

Real estate quoats - Slovak Nehnutelnosti

Ako získať bývanie, ak nemáte nič usporené? Ako získať bývanie, ak nemáte nič usporené?

Potreba bývania tu vždy bola a stále bude. Nič na tom nemení ani pandémia COVID-19, ktorá podaktorým aj v tomto roku poriadne prevetrala peňaženky. Na Slovensku pritom výrazne prevyšuje trend vlastného bývania nad prenájmom. Je možné v súčasnej nepriaznivej finančnej situácii získať bývanie, aj keď nemáte nič usporené? O tom si povieme v našom článku Dom alebo byt?V prípade, ak nemáte žiadnu finančnú úsporu sa môže zdať, že bývanie vo vlastnom dome je len krásnym snom, a že to jediné, na čo máte, je nejaký priemerný 2-3 izbový byt. Nemusí to..

Daň z nehnuteľností

Čo je to daň z nehnuteľností?Vyrubenie daneKto je to daňovník?Predmet daneVýška sadzby daneNovinkyProblematika dane z nehnuteľností je upravená v zákone č.582/2004 Z. z.o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady (ďalej len "zákon"). V podstate sa teda už tri roky zachováva v pôvodnom stave. Každý rok sa ale dejú jemné úpravy.Čo je to daň z nehnuteľností?  Zákon rozlišuje 3 druhy dane z nehnuteľností:daň z pozemkov,daň zo stavieb,a daň z bytov (kam patria pre účely dane i nebytové priestory v bytovom..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.