Ako si zariadiť interiér v štýle mestskej džungle? Ktoré prvky by v ňom nemali chýbať? Poradíme!

Jasné farby, exotické vzory, organický nábytok a predovšetkým rastliny – veľa rastlín! Zoznám sa so štýlom mestskej džungle a zisti, ako ho zakomponovať do svojho interiéru pomocou výrobkov dostupných v obchodoch s nábytkom.

 

Odkiaľ prišla do interiérov móda džungle?

Asi každý, kto žije v paneláku v meste, aspoň občas zatúži byť blízko prírody. Aby sme sa vyhli pohľadom na betónové steny a ruch mesta, zariaďujeme si interiéry v štýle mestskej džungle. Ide o usporiadanie, ktoré umožňuje každodenné dotýkanie sa prírody, a to aj napriek bývaniu v centre mesta, všadeprítomnému betónu a nezáživným výhľadom za oknom. Interiér mestskej džungle oplýva zeleňou, prírodnými tkaninami, kvetinovými a zvieracími motívmi a zemitými farbami, poprekladanými farbami exotického ovocia. Nábytok, textílie a doplnky sú vyrobené z prírodných materiálov: dreva, ľanu, bavlny, vlny, kože, ratanu, prútia, morskej trávy alebo juty. Ak dávaš prednosť interiéru oplývajúcemu energiou, tieto prvky by v tvojej domácnosti nemali chýbať.

 domáce rastliny

Rozmerné rastliny a objemné kvetináče

Jedným zo základných prvkov, ktoré vytvoria džungľový štýl v každom priestore, sú, samozrejme, rastliny. Bujná zeleň naplní tvoj interiér životom a vyvolá v ňom dojem plnosti. Rastliny sú tiež priam čarovným riešením všetkých interiérových dilem, ktoré sa týkajú dizajnového využitia rohov a výklenkov, s ktorými je zvyčajne ťažké si poradiť. Ak si s rastlinami nevieš rady, nič nie je stratené – vyskúšaj ľahko pestovateľné druhy, ako sú aloe vera, sukulenty a kaktusy. Módny kaskádový efekt dokážeš vytvoriť pomocou popínavých a závesných rastlín, ako sú brečtan, papradie, epipremnum alebo filodendron. Kam ich umiestniť? Samozrejme do kvetináčov a črepníkov, ale nie len tak hocijakých! Vyber si tie, ktoré sú vyrobené z prírodných materiálov: hliny, kameniny, rafie, bambusu alebo morskej trávy.

 

Ratan a prútie na rôzne spôsoby

Ikonickým kusom nábytku v štýle mestskej džungle je pávie kreslo – model s vysokým klenutým operadlom, vyrobený z prútia alebo ratanu. Ak ale nie je tvojou šálkou kávy, máš na výber aj iné zaujímavé možnosti. Skvelým nápadom môže byť pletené kreslo v tvare kokónu, zavesené pod stropom a tkané pufy. Je najvyšší čas, odčarovať aj prútený nábytok: vitríny, poličky, etažéry – všetko, čo bolo v móde pred niekoľkými desaťročiami, je teraz späť, a to vo veľkom štýle! Na prútenom nábytku nesmú chýbať dekoratívne úložné koše, stojanové lampy a iné ozdoby – samozrejme, utkané z prírodných vlákien.

 

Keď už hovoríme o lampách, nezabudni na osvetlenie: v zostavách v džungľovom štýle sa skvele vynímajú tienidlá upletené z rafie (vlákno z palmových listov) alebo z prútia, v charakteristickej forme viedenskej sieťky. Veľa zaujímavých návrhov nájdeš online v obchode s nábytkom: https://www.agatanabytok.sk/.

 

​​Farebné textílie

Strapce, efektné textúry, botanické potlače a exotické motívy sú tým, čo sa oplatí hľadať, keď si chceš vyzdobiť miestnosť v štýle mestskej džungle. Na steny môžeš zavesiť pletené makramé alebo veľký lapač snov, na podlahu položiť vzorovaný koberec s dlhými strapcami a na zakrytie príliš nudnej pohovky použi patchworkovú prikrývku alebo niekoľko zdanlivo neusporiadane uložených dek.

 

Či už je to zámerné, alebo nie, domov zariadený v tomto štýle bude vždy pôsobiť trochu chaoticky – najmä na príliš poriadkumilovného človeka. Práve to je kľúčovým znakom estetiky mestskej džungle, ktorá miluje neporiadok..., s podmienkou, že je pod kontrolou. Obrazy, namiesto zavesenia, môžu stáť opreté o steny; rastlín je veľa, sú bujné a divoké, zasadené do kvetináčov rôznych tvarov, veľkostí a farieb; na stole nenájdeš jednotné príbory ani taniere.

 

V každom prípade si ale treba dať pozor, aby nebol priestor predmetmi preťažený: štýl mestskej džungle má bližšie k usporiadanému scandi, než k frivolnému boho a už vôbec by nemal pripomínať marocké suku (rušný trh so suvenírmi). Tak, vieš už čo hľadať v obchodoch s nábytkom? Daj sa do toho!

Späť

Balkón a lodžia

 Od začiatkuZasklite si lodžiuSklo zaskleniaRôzne využitieMateriály na vonkajšie použitie a nábytokZväčšite si lodžiuNajkrajšie sú farebnéEstetikaS príchodom leta sa už viacerí z nás tešia na pokojne strávený deň pri opaľovaní na vlastnej oáze pokoja, na terase či balkóne. Cez zimu boli dvere do tohto priestoru prevažne zatvorené, preto sa už iste tešíte ako vpustíte do svojho príbytku slnečné teplo a najmä čerstvý vzduch. Dokonca aj v centre väčšieho mesta je terasa akýmsi upokojujúcim prvkom. Najmä ak z nej máte dobrý výhľad.Balkóny a lodžie..

Ceny starých bytov klesajú! (vývoj cien)

  „Potenciálni kupci budú ešte chvíľu vyčkávať, kým ceny nepadnú na pomyselné dno. Predávajúci by si mali uvedomiť, že ak chcú predať, musia byt oceniť reálne, tak, aby jeho stav, vek, kvalita a lokalita zodpovedali cene,“ myslí si Veronika Komorníková, šéfredaktorka časopisu Kompletný TRH Nehnuteľností. Poklesli ceny starších nehnuteľností v Bratislave za posledne obdobie? Aké konkrétne byty a v ktorej lokalite? O koľko poklesli ceny? Cena starých bytov v Starom Meste je najustálenejšia a drží sa v cenovom pásme medzi 70-85 tis. Sk/m2 v závislosti..

Zimné obdobie a stavba rodinného domu

Teplé a slnečné dni sú už definitívne za nami. Nuž z pohľadu meteorológie sa nič prevratné nedeje, ale z pohľadu výstavby nehnuteľností príchod chladných dní znamená veľa. Jednoducho povedané, stavbárska sezóna sa pomaly, ale isto končí. A tak mnoho ľudí, ktorí sa pustili do stavby vlastného rodinného domu preto rieši v týchto dňoch jednoduchú, ale závažnú dilemu. Ktoré práce dokončiť na svojej stavbe ešte pred zimou, a ktoré naopak odložiť až na teplejšie jarné dni? Ak je vašim snom stavba vlastného rodinného domu a rozhodli ste sa aj tento..

Exekučný predaj nehnuteľnosti v dražbe II.

-->-->--> S priateľom sme sa rozhodli kúpiť rodinný dom s tým, že polovica bude napísaná na neho a druhá polovica na mňa. Moja otázka znie, v prípade, že by priateľ ako živnostník skrachoval, môžem prísť v exekútorskej dražbe o svoju časť domu ? Ako to právne ošetriť a ako prebieha taký exekučný predaj? Ďakujem za odpoveď.Oľga M., KremnicaZačiatok článku - Exekučný predaj nehnuteľností v dražbe I.Udelenie príklepu a vznesenie námietokPo tom, ako sú splnené všetky zákonné predpoklady na vyhlásenie dražby - vydanie dražobnej vyhlášky,..

Kúpa bytu a náležitosti kúpnej zmluvy

Mgr. Ján Lasák Kúpa bytu a náležitosti kúpnej zmluvy „Nedodržanie zákonom ustanovenej formy právneho úkonu spôsobuje jeho absolútnu neplatnosť. Absolútna neplatnosť právneho úkonu nastáva priamo zo zákona (ex lege) a pôsobí od začiatku (ex tunc) voči každému. Právne úkony postihnuté absolútnou neplatnosťou nemajú za následok vznik, zmenu ani zánik práv a povinností. Súd musí na túto neplatnosť prihliadať a musí z nej vyvodzovať dôsledky aj bez návrhu z úradnej povinnosti (ex officio).“ (Rozsudok Krajského súdu v Košiciach z 18.03.1999, sp...

Maloletí a darovanie nehnuteľnosti

Viacerí z vás, milí čitatelia, ste sa na nás obrátili s otázkou, či je možné darovať svojim deťom, vnukom, vnučkám nehnuteľnosť. Či je vôbec možné, aby dieťa - teda nedospelá osoba mohla vlastniť napríklad pozemok, dom. Vo všeobecnosti vládne domnienka, že nie. Avšak, opak je pravdou. O tejto skutočnosti ako aj o postupe, ako darovať v súlade so zákonom dieťaťu nehnuteľnosť, pojednáva nasledovný článok. Dieťa zastupujú rodičia Spôsobilosť fyzickej osoby mať práva a povinnosti vzniká narodením. Túto spôsobilosť má aj počaté dieťa, podmienkou..

Daň z nehnuteľností

Čo je to daň z nehnuteľností?Vyrubenie daneKto je to daňovník?Predmet daneVýška sadzby daneNovinkyProblematika dane z nehnuteľností je upravená v zákone č.582/2004 Z. z.o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady (ďalej len "zákon"). V podstate sa teda už tri roky zachováva v pôvodnom stave. Každý rok sa ale dejú jemné úpravy.Čo je to daň z nehnuteľností?  Zákon rozlišuje 3 druhy dane z nehnuteľností:daň z pozemkov,daň zo stavieb,a daň z bytov (kam patria pre účely dane i nebytové priestory v bytovom..

Kúpte si pozemky v blízkosti ... (TRH Nehnutelnosti)

Aké sú ceny nehnutelnosti - realitná bublina 2018?

Ako zistiť, či sú nehnuteľnosti nadhodnotené a či kúpou nehnuteľnosti neriskujeme?   Veľmi dobrým zdrojom informácií o tom, či ceny nehnuteľností sú príliš vysoké alebo či sa už nachádzame v oblasti realitnej bubliny a cena za nehnuteľnosť nepredstavuje reálnu hodnotu, ktorú poskytne obytný priestor jej vlastníkovi prostredníctvom možnosti bývania na veľa rokov je kompozitný index, ktorý počíta Národná banka Slovenska.  Ako uvádzajú analytici ÚMS (NBS) ceny nehnuteľností sa v roku 2018 nachádzajú v pásme VZOSTUPU, ďaleko od pásma BUBLINY...


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.