Ako zariadiť bývanie v hygge štýle?

Vnútorný pokoj, pocit pohody či absencia nervozity a stresu. Takto nejako vyzerá bezstarostný život, ktorý by ste možno radi viedli aj vy. V dnešnej dobe plnej zhonu je ale dosiahnutie takéhoto stavu často náročné. Avšak, predsa len existuje miesto, ktoré môžete premeniť na svoju komfortnú bublinu. Je ním vaša domácnosť! A keď sa povie domov plný harmónie, spomenúť treba dánsku filozofiu hygge. Prečo stojí za pozornosť a v čom spočíva?

Žite ako najšťastnejší ľudia sveta

Nie je žiadnym tajomstvom, že Dáni patria medzi najšťastnejšie národy sveta. Vyplýva to z viacerých štatistík, ktoré skúmali kvalitu života obyvateľov tejto severskej krajiny. A práve z Dánska pochádza filozofia hygge. Tá si zakladá na vnútornej harmónii, pokoji a bezstarostnosti a vyrovnanom živote. Existuje viacero spôsobov, ako tento stav dosiahnuť.

hygge style

Prvoradá je schopnosť naplno vnímať prítomný okamih. Odpútať sa od každodenných problémov a vnímať okolité vône, chute, farby či hmatové podnety. Aby ste dokázali svoju myseľ odpútať od rušivých elementov, musíte sa nachádzať v pokojnom prostredí. Ním môže byť práve vaša domácnosť zariadená v súlade s hygge štýlom.

Domácnosť a hygge štýl

Človek je súčasťou prírody a hygge filozofia verí tomu, že vnútorný pokoj sa dá najjednoduchšie dosiahnuť práve v prostredí s prirodzenými materiálmi – drevom, kožou, bavlnou či kameňom. Čo to znamená pre vás? Z domácnosti sa snažte vylúčiť čo najviac syntetických materiálov. V dnešnej dobe sa veľkej popularite tešia rôzne druhy plastov, polyesterov a ďalších foriem umelej hmoty. Tie však pôsobia „chladným“ dojmom a obvykle nedokážu v človeku vyvolať príjemné emócie.

hygge štýl

Praktický tip: Polyesterové vankúše a obliečky v spálni vymeňte za bavlnené. Síce to na prvý pohľad môže vyzerať ako triviálna zmena, no v skutočnosti dokáže mať veľký vplyv na to, ako dobre sa budete vo svojej posteli cítiť. Lacné bavlnené obliečky vysokej kvality zoženiete napríklad na portáli BIANO.

Poriadok na prvom mieste

Pokiaľ nepatríte medzi prvoligových „bordelárov“, zvýšená koncentrácia neporiadku vo vašej domácnosti vo vás pravdepodobne nevzbudzuje dobré pocity. Práve naopak, vyvoláva smútok a podporuje depresívne myšlienky. Množstvo predmetov zároveň rozptyľuje váš mozog a zabraňuje mu sústrediť sa na maličkosti.

interiérový dizajn

Jednoducho, neporiadok v domácnosti sa rovná disharmónii v ľudskej psychike. Zo svojho domova preto vyhoďte všetky nepotrebné drobnosti a gýčové dekorácie. Ponechajte si len to, čo naozaj potrebujete a čo vo vás vyvoláva príjemné pocity. Zariaďovanie opticky uhladeného interiéru vám pomôžu uľahčiť veľké vstavané skrine. Viete do nich totižto systematicky uložiť všetko, čo chcete ukryť pred vašimi každodennými pohľadmi.

Terapia vôňami

Pocit vnútornej harmónie vám pomôžu vyvolať aj príjemné vône. O ne sa postará napríklad kvalitný drevený nábytok vyrobený z masívu. Kovové či plastové stoličky, prípadne konferenčné stolíky a poličky z obdobných materiálov vymeňte za drevené, ktoré nielenže lepšie voňajú, ale ešte k tomu sú aj príjemnejšie na dotyk. Nehovoriac o tom, že do vašej domácnosti vnesú jemný a zároveň decentný prírodný štýl.

bytový dizajn

Náš tip: Vyskúšajte sviečky! Vyberte si vôňu, ktorá na vás pôsobí upokojujúco a spestrite si ňou príjemný večer. Intímne pôsobiaci horiaci plamienok sa zároveň postará o unikátnu atmosféru.

Pocíťte teplo domova

Filozofia hygge do veľkej miery pracuje práve s povestným teplom domova. To je najmä v severských krajinách dôležitým aspektom, ktorý prispieva k pocitu pohodlia a vnútorného pokoja. Optické teplo dokážete vyvolať napríklad jemnými farebnými kombináciami či prírodnými materiálmi.

Vyskúšajte sa večer zababušiť do huňatej bavlnenej deky a s takmer stopercentnou istotou sa na vašich perách objaví veľký úsmev. A aby sme nezabudli – azda najlepším spôsobom, ako si v rámci hygge filozofie zabezpečiť takzvané teplo domova, je situovanie krbu v blízkosti gauča či vášho obľúbeného kresla.

Tak, neváhajte a objavte čaro dánskeho štýlu hygge aj vy!




Späť

Inteligentný dom

Táto novinka u nás ešte nemá dlhú tradíciu; postupom času sa však u nás začína udomácňovať. Problémom je, že pre veľkú časť verejnosti stále zostáva neznámym alebo príliš abstraktným pojmom. Poďme sa teda pozrieť bližšie, čo toto pomenovanie obnáša a na čo sa môže tešiť záujemca, ktorý si ho zavedie do svojho domova. Počiatočná investícia ako strašiak? Inteligentný systém je u nás ešte stále pre väčšinu ľudí synonymom niečoho drahého, zložitého a ťažko dostupného. Sčasti je to pravda, avšak je tu i fakt, že po jeho..

Ako vyriešiť otázku garáže

Je prirodzené, že pre každého majiteľa auta je starostlivosť o jeho miláčika vysokou prioritou; nejde pritom len o praktickú stránku veci, teda zabezpečiť pre seba a pre rodinu odvoz do práce či do školy, ale je tu aj istá forma "osobného vzťahu". Tento fakt je, pravdaže, individuálny, avšak málokto sa ponad kúpu nového tátoša prenesie bez toho, aby sa pristihol pri intenzívnom uvažovaní o tom, aký vplyv naň bude mať napríklad zlé počasie či ako ho čo najlepšie zabezpečiť, aby v krátkom čase nezmenilo majiteľa.   Riešením týchto praktických..

Netradičné formy bývania

Síce realitný trh na Slovensku a vôbec na celom svete neprežíva práve aktívne obdobia, stále je dobré pre rozšírenie obzorov ísť aj do tých realitných tém, ktoré síce nezapĺńajú prvé stránky periodík, ale slúžia skôr na odľahčenie a inšpiráciu. Skúste si preto predstaviť bývanie v netradičných priestoroch ako je hausbót, či bývalé továrne. Alebo vedeli by ste si predstaviť bývanie v podzemí a vôbec pri tom nemáme na mysli úkryt pred vojenským útokom, ale celkom útulné bývanie?Netradičné formy bývania sa čoraz viac dostávajú do popredia,..

K právnej úprave nájmu nebytových priestorov a zánik nájmu

Ustanovenia zákona č. 116/1990 Zb. o nájme a podnájme nebytových priestorov v znení neskorších predpisov sú vo vzťahu k všeobecným ustanoveniam § 663 a nasl. Občianskeho zákonníka špeciálne. Na vzťahy vyplývajúce zo zmluvy o nájme a podnájme nebytových priestorov možno všeobecnú úpravu použiť len v prípade, ak ich neupravuje osobitný zákon. (rozsudok Najvyššieho súdu SR č. k. Cdo 3/1997) Skutkový stav prípadu Prenajímateľ a nájomca v roku 1992 uzavreli zmluvu o nájme nebytových priestorov na dobu piatich rokov s tým, že si dojednali vzájomné..

Zmluvy pri predaji nehnuteľnosti

Hovorí sa, že dobré zmluvy robia dobrých priateľov. Nie je to len veta, ktorú počujete pri uzatváraní akejkoľvek zmluvy, ale aj skoro v každom hollywoodskom filme s právnickou tematikou. Dobrá zmluva pri predaji a kúpe nehnuteľnosti totiž stavia všetkých jej účastníkov do pozície rovnocenných partnerov, kde nikto nie je zvýhodnený na úkor toho druhého. Opodstatnenosť tohto pravidla vám pomôže predísť rôznym komplikáciám pri predaji či kúpe akejkoľvek nehnuteľnosti.Pri predaji či kúpe akéhokoľvek typu nehnuteľnosti by ste si mali na začiatku tohto..

Návrh na vklad do katastra nehnuteľností Návrh na vklad do katastra nehnuteľností

Bývame v bloku, ktorý predstavuje vyše 200 bytov. Čiastočné odkúpenie bytov prebehlo už pred viac ako 6-timi rokmi avšak odpredaj pozemku na ktorom blok leží začal až teraz. Spoločnosť, ktorá organizuje prevod pozemkov od každého bytu okrem sumy za časť pozemku naviac vyžaduje platbu za zápis do registra - niektoré sú už odkúpené, avšak niektoré nie. Len pre odkúpený byt spoločnosť žiada ešte úhradu za náklady vybavovania prevodu. Máme pocit, že spoločnosť sa na náš úkor obohacuje v snahe dosiahnuť svoj zisk. Aké sú náležitosti návrhu na vklad do..

Financovanie nehnutelnosti

Právnické a fyzické osoby, ktoré ku svojej činnosti potrebujú vyhovujúce priestory, majú v dnešnej dobe hneď niekoľko možností ako ich získať. Každá z nich obsahuje výhody, nevýhody a skryté riziká. Spomínanými možnosťami sú kúpa nehnuteľnosti za vlastné prostriedky, kúpa nehnuteľnosti s použitím bankového úveru, kúpa nehnuteľnosti na leasingové splátky alebo iba prenájom nehnuteľnosti na určitú dobu.Kúpa nehnuteľnosti verzus nájomKúpa nehnuteľnosti za vlastné prostriedky je klasická možnosť kalkulovania: “čo si môžem dovoliť za peniaze,..

Kúpte si pozemky v blízkosti ... (TRH Nehnutelnosti)

Ceny nehnuteľností


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.