Inteligentný dom

Táto novinka u nás ešte nemá dlhú tradíciu; postupom času sa však u nás začína udomácňovať. Problémom je, že pre veľkú časť verejnosti stále zostáva neznámym alebo príliš abstraktným pojmom. Poďme sa teda pozrieť bližšie, čo toto pomenovanie obnáša a na čo sa môže tešiť záujemca, ktorý si ho zavedie do svojho domova.

Počiatočná investícia ako strašiak?

Inteligentný systém je u nás ešte stále pre väčšinu ľudí synonymom niečoho drahého, zložitého a ťažko dostupného. Sčasti je to pravda, avšak je tu i fakt, že po jeho inštalácii môžeme rátať so znížením spotreby energií, teda s úsporou, v podobe ktorej sa nám investícia bude postupne vracať. V neposlednom rade však treba myslieť aj na výhodu pohodlia, na ktoré sa nepozeráme z finančného hľadiska – spravidla toto je dôvod, ak sa potencionálny užívateľ pre inteligentný systém napokon rozhodne.

                Výhoda inteligentného systému okrem uvedených faktov však nespočíva len v tom, že odbremeňuje obyvateľov od vykonávania opakovaných úkonov a šetrí im námahu a čas, ale zároveň sa eliminuje riziko, že by napríklad zabudli zapnúť či vypnúť alarm, klimatizáciu a podobne. Okrem pohodlia sa teda zvyšuje aj bezpečnosť.

Ak sa ešte vrátime k otázke šetrenia, stojí za to spomenúť jednu možnosť, ktorá možno nie je automaticky každému známa: ako vieme, elektrická energia je najdrahšia v istých „frekventovaných“ hodinách počas dňa a večer. Pri moderných elektrických spotrebičoch je však možné nastavenie na hodiny menej frekventované, keď je elektrina lacnejšia - napríklad si užívateľ nastaví práčku či umývačku riadu na druhú-tretiu hodinu ráno. Síce sa tu nedá vyhnúť istým „vybavovačkám“ (musia vám to povoliť), ale stojí to za to z pohľadu dlhodobej výraznej úspory. Táto výhoda sa síce neviaže len na inteligentný systém, avšak ak si ho majiteľ domu zavádza, je to vhodný okamih aj na realizáciu tejto možnosti a firmy, ktoré systémy inštalujú, to už začínajú automaticky ponúkať.

Na inteligentný systém treba myslieť už pri tvorbe projektu

Dá sa to síce aj neskôr, ale toto je najbezproblémovejšia cesta. Projekty sú síce „dopasované“ na hotový dom, avšak sú isté aspekty, na ktoré je dobré brať ohľad už od začiatku – vyhneme sa tým neskorším komplikáciám. Hlavným cieľom inteligentných systémov je pohodlie – možno si nastaviť rôzne kombinácie, ktoré si potom užívateľ volí stlačením jedného tlačidla. Dokonalejší inteligentný systém postupom času „vypozoruje“ správanie obyvateľov domu a nastaví sa podľa neho; ak v dome dlhodobo zapínajú svetlo každý deň v tom istom čase, inteligentný systém to automaticky začne robiť sám. Ľudský zásah je teda potrebný len v prvotnej fáze, neskôr sa dom „učí“ sám.

                Inteligentné systémy, samozrejme, nie sú rovnaké. Jednoduchšie majú jednoduchý senzorický vstup; tie zložitejšie disponujú schopnosťou vyhodnocovať už uvedené správanie a zvyky obyvateľov a prispôsobujú sa im. Naprogramuje sa algoritmus, ktorý „zbiera“ a analyzuje správanie ľudí v dome a vytvorí si niečo ako vzorec, podľa ktorého potom opakovane postupuje.          

Systém potrebuje „vlastnú izbu“

Pre inteligentný systém by sme si mali vyhradiť samostatnú miestnosť; nemusí byť veľká a najčastejšie si ju majitelia situujú do pivničných priestorov. Je to niečo ako „mozog“ inteligentného systému; odtiaľ sa riadi osvetlenie, kúrenie, bezpečnosť, audiovizuálna technika a všetky ostatné jeho časti, ktoré budú majitelia domu využívať.

Zabezpečovací systém

Požiadavky sa tu líšia od klienta ku klientovi; nainštalovať možno množstvo prvkov ochrany od snímačov pohybu až po snímače rozbitia skla. Osobitnú pozornosť si tu však zaslúžia práve snímače pohybu – dokonalejší inteligentný systém má, ako sme si už povedali, odpozorované vzorce správania stálych obyvateľov a ak sa mu niečo z tohto vzorca „vymkne“, dokáže reagovať spustením sirény či priamym napojením na políciu.   

                Predvídavosť tu ide dokonca ešte ďalej – ak zvykne napríklad domáci pán o štvrtej poobede cvičiť v posilňovni a náhodou niekde v dome zamdlie, systém dokáže identifikovať porušenie zvyčajného vzorca a nehybné telo v niektorej z izieb a privolá mu pomoc. Táto vlastnosť je veľmi užitočná pre ľudí s nejakým zdravotným problémom, ktorým včasná pomoc môže zachrániť zdravie či život.

Osvetlenie

Tu treba určiť počet svetelných okruhov, z ktorých bude mať každý svoj prívod.  Výhodou je možnosť ovládať každý z týchto okruhov jediným zapnutím či vypnutím, tiež je možné napríklad pri odchode z domu jedným „ťahom“ vypnúť všetky svetlá. Takisto sa dajú nastaviť jednotlivé poschodia.

                Tieto okruhy si možno nastaviť v podstate akokoľvek; závisí to od činností, pri ktorých svetlo potrebujeme. Môžeme si napríklad vytvoriť svetelnú scénu „večera“, kde si môžeme nastaviť svetlá nad jedálenským stolom a podobne. Menšou nevýhodou je množstvo káblov, ktorému sa nevyhneme.

                Osvetlením si môžeme pomôcť aj vtedy, ak sa chystáme na dovolenku a chceme navodiť dojem, že v dome niekto zostal; existuje možnosť nastaviť ich tak, aby vytvárali dojem prítomnosti obyvateľov v dome. Môže to odradiť potencionálneho zlodeja.

Kúrenie a ventilácia

Na reguláciu kúrenia sa používajú termoelektrické hlavice. Tie sa umiestnia na zdroj tepla (radiátor alebo podlahové kúrenie), ventiláciu je zasa možné zabezpečiť pomocou stropných jednotiek. Treba však dbať na to, aby ventily neboli zanesené. Kúrenie sa dá takisto nastaviť na niekoľko spôsobov – pri odchode obyvateľov z domu sa napríklad automaticky prepne na úsporný režim alebo sa pri prudkom poklese vonkajšej teploty mierne zvýši. Mimoriadne komfortná je možnosť ovládať kúrenie napríklad z práce – možno si ho zapnúť alebo zvýšiť na diaľku, ak sa vám napríklad ohlási  návšteva a budete potrebovať hosťovskú izbu.  

                Čo sa týka ventilácie, pre obyvateľov domu je komfortnejšie nastaviť si intervaly, v ktorých sa budú ventilátory pravidelne púšťať. Inštalujú sa najmä do sociálnych zariadení.

Žalúzie

Musia byť, samozrejme, na elektrické ovládanie; tiež si môžeme voliť medzi rôznymi polohami ich nastavenia a naprogramovať si skupiny, pomocou ktorých môžeme opäť jediným príkazom spustiť rolety vo viacerých izbách, prípadne na celom poschodí naraz. Takisto je možné nastaviť príkazy pre odchody z domu, kedy sa automaticky vytiahnu; takisto je možné zosynchronizovať ich napríklad s ventiláciou a kúrením.

Hudba a video

Tieto dve vymoženosti už dnes nie je nikto ochotný oželieť a pre objednávateľov inteligentných systémov sa pomaly stáva automatickou požiadavkou. Vo vybraných miestnostiach treba umiestniť obrazovky a reproduktory a samozrejme umiestniť zdroje hudby i obrazu. Audiozariadenia aj videozariadenia tiež možno nastaviť rôznym spôsobom, napríklad ak obyvateľ domu prejde z jednej izby do druhej, obraz a zvuk sa tam automaticky zapne a v miestnosti, z ktorej odišiel, sa zasa vypne. Tiež je možné nastaviť automatické vypnutie oboch zariadení pri odchode z domu, ako aj zapnutie pri príchode.

                Vidíme teda, že inteligentný systém nám vie toho veľa ponúknuť ako v oblasti bezpečia, tak i z hľadiska komfortu. Stále síce zostane nejaká skupina ľudí, ktorá si povie, „veď doteraz sme to zvládli i bez takýchto vynálezov“, avšak podľa skúseností z iných krajín, z ktorých k nám táto novinka prichádza, možno súdiť, že ju i u nás čaká slušná budúcnosť.

 

Autor: Mgr. Katarína Macková

KTN: 13/11

        

Späť

Montované domy na Slovensku

Skoro každý z nás mal vo svojom detstve rád stavebnice, z ktorých sme si vedeli postaviť svoj prvý vysnívaný dom. Chcelo to len pár kociek Lega, či iného stavebného materiálu a o pár chvíľ sme už volali rodičov, aby sa prišli nato naše dielo pozrieť a samozrejme nás aj patrične pochváliť. V dospelosti zasa máme túžbu pochváliť sa stavbami, v ktorých už nebývajú malé postavičky zo stavebníc, ale my so svojou rodinou. Jednou z možností akosi si zadovážiť rodinný dom za rozumnú cenu je nasťahovať sa do montovanej verzie.Montované domy sú predovšetkým..

Bývanie v roku 2021- kúpiť si radšej byt alebo postaviť dom? Bývanie v roku 2021- kúpiť si radšej byt alebo postaviť dom?

Každý z nás túži po vlastnom bývaní, do ktorého sa bude vždy rád vracať. No tu začína zásadná rozhodovacia dilema. Bude to byt alebo dom? Podľa čoho sa rozhodnúť a čo je v roku 2021 výhodnejšie?Cena – byt verzus rodinný domRodinné domy sú pre mnohých synonymom luxusu, ktorý si nemôžu dovoliť. Veď predsa kým pri byte platíte „len“ za byt, do ceny rodinného domu vstupuje aj cena pozemku. Mnohí si preto myslia, že rodinný dom preto musí vyjsť drahšie. Hoci by sa mohlo zdať, že naozaj nastáva pri cene rodinných domov takáto..

Skladový systém bez náročnej montáže s použitím kovových regálov do garáže Skladový systém bez náročnej montáže s použitím kovových regálov do garáže

Možno ste o nich doteraz len počúvali, no nikdy ich v praxi nepoužili, čo je veľká chyba. Kovové regály sú v súčasnej dobe jedným z najpopulárnejších typov úložného riešenia pre vaše skladovacie priestory. Rozmanitosť veľkostí a štýlov oceľových regálov umožňuje množstvo použití v akomkoľvek priestore v domácnosti alebo sklade obchodu, pretože s kovovými regálmi môžete skladovať širšiu škálu položiek bez obmedzenia priestoru potrebného na pohyb. Ak teda máte doma málo miesta a uvažujete o tom, že by ste si do svojej garáže takéto riešenie..

Prevod nehnuteľnosti na základe dedenia

V súvislosti s problematikou prechodu a prevodu nehnuteľností, najmä na základe dedenia, je nutné ozrejmiť teoretické pojmy niektorých základných ustanovení Občianskeho zákonníka, s ktorými sa v konkrétnych prípadoch každodenného života stretávame. V zásade sa dedičstvo nadobúda okamihom smrti poručiteľa § 406. Odvtedy môžu dedičia s dedičstvom zásadne nakladať. V tejto dispozičnej voľnosti sú však obmedzení tým, že na každé nakladanie z dedičstvom, ktoré presahuje rámec obvyklého hospodárenia, potrebujú súhlas súdu, a to až do skončenia..

Spoločná kúpa bytu

 Žijeme spolu ako druh a družka už niekoľko rokov a máme v úmysle kúpiť si spoločne byt. Ako naformulovať kúpnu zmluvu? Čo sa stane s bytom, keď uzavrieme manželstvo? Pavol K. a Mária M., BratislavaPokiaľ nie ste manželmi, môžete nadobudnúť byt len do podielového spoluvlastníctva. V takom prípade je potrebné uzatvoriť kúpnu zmluvu, ktorá musí obsahovať náležitosti uvedené v zákone o vlastníctve bytov a nebytových priestorov s tým, že obaja budete uvedení na strane kupujúcich. V kúpnej zmluve by mali byť určené vaše spoluvlastnícke podiely na nadobúdanom..

Rozdelenie nehnuteľností po rozvode

 Pred mesiacom som na súde podal návrh na rozvod manželstva. Počas neho sme dostali od svokry byt a postavili sme si rodinný dom. Zaujíma ma, akým spôsobom máme zabezpečiť rozdelenie týchto dvoch nehnuteľností, keď sme sa dohodli, že rodinný dom zostane mne, byt manželke a ja jej ešte doplatím určitú sumu. Jozef Výbrus, Sviná Vážený pán Výbrus, keďže platné právne predpisy oprávňujú manželov rozdeliť si veci, práva a iné..

Hypotekárny úver na nehnuteľnosť I. - financovanie a registrácia

     Jedným z najčastejších spôsobov financovania kúpy nehnuteľnosti je hypotekárny úver. Hypotekárny úver je využívaný na riešenie otázky bývania v prípade, že záujemca o kúpu napr. bytu nedisponuje dostatočnou finančnou hotovosťou. Účelom záložného práva (z lat. hypotheca) je zabezpečiť pohľadávku a jej príslušenstvo. Z toho dôvodu existencia záložného práva je závislá od existencie pohľadávky, ktorú zabezpečuje. V prvom rade predstavuje donútenie dlžníka, aby splnil svoj záväzok a v prípade, že záväzok nie je riadne..

Stavebné sporenie a Euro

V prípade zavedenia Eura na Slovensku sa už toho popísalo veľa. Poslednou témou týchto dní, je napríklad duálne zobrazovanie cien v obchodoch. My vám však ponúkame informácie, ktoré sú pri zavedení tejto meny taktiež dôležité. Veľa spoluobčanov si na svoje bývanie sporí prostredníctvom stavebného sporenia. Ako to bude v prípade zavedenia Eura a jeho vplyvu na stavebné sporenie, sa dozviete v nasledujúcich riadkoch ktoré vám pomôžu sa lepšie zorientovať v tejto problematike.Kto a ako si sporíPribližne tretina občanov Slovenskej republiky má uzatvorenú zmluvu..

Vývoj cien nehnuteľností na Slovensku od roku 2005 do roku 2010

V slovenských pomeroch sa zvykne dosť často používať fráza ktorá tvrdí, že: „Z grafov sa ešte nikto nenajedol“. Nuž možno je na tom čosi pravdy, ale autor tohto výroku asi nepochopil ich zmysel. Grafy majú v prvom rade informovať o určitom vývoji, či trende v tom či onom segmente. Zároveň by mali upozorniť na určité anomálie, či nezdravý vývoj ktorý sa mohol prejaviť v sledovanom období.Aj z tohto dôvodu sme sa v redakcii Kompletného TRH-u Nehnuteľností rozhodli priniesť základný trend vývoja cien nehnuteľností na Slovensku. Často krát sa v dnešnej..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.