Môžu esenciálne oleje zvyšovať kvalitu bývania - nehnutelnosti?

Ako súvisia nehnuteľnosti a aromatické esenciálne oleje? 

Na prvý pohľad sa zdá, že tieto dva pojmy nemajú nič spoločné, no byt, dom, či chata, ale aj kancelársky priestor, garáž a pivnica sú miesta, kde sa pohybujú ľudia a trávia v nich prevažnú časť svojho života. Zároveň reality predstavujú významnú časť majetku ich vlastníkov a veľmi dobre uchovávajú svoju hodnotu. Dôvodov uvedomiť si, pri čom všetkom nám môžu napomáhať éterické oleje je veľa... ak poznáme ich účinky.


Esenciálne oleje sú aromatické prchavé olejové látky, ktoré sa nachádzajú v rôznych častiach rastlín, v listoch, kvetoch, kôre, semenách a plodoch, v koreňoch a dokonca v živici. Slúžia na obranu a ochranu rastlín pred nákazou ako sú plesne, vírusy a baktérie (čiže patogény), a pred škodcami. Tieto všetky schopnosti môže človek využiť vo svoj prospech, ak esenciálne oleje získa v silnej koncentrácii a aplikuje ich na svoje bezprostredné životné prostredie.

1. Osviežovanie a aromatizácia vzduchu

Svieže vône vhodne zvolených aroma-olejov spríjemnia atmosféru v miestnostiach a hlavne eliminujú nepríjemný zápach tam, kde je to potrebné. Niektoré budovy a miestnosti sú hendikepované zápachom do takej miery, ktorá znižuje ich hodnotu a často nepomôže ani odstrániť ho. Vzduch je stále v slabšej miere cítiť a atmosféra je nepríjemná – nikto v takých priestoroch nechce zostať a nebude sa tu cítiť príjemne. Pravidelné používanie éterických olejov je veľmi odporúčané v takýchto prípadoch a obzvlášť v priestoroch, kde sa „zamorenie“ vzduchu opakuje príchodom ľudí  (na toaletách a pod.).


2. Esenciálne oleje na dezinfekciu vzduchu

Vybrané druhy olejov v špeciálnej kombinácii majú prekvapivé schopnosti eliminovať vzdušné patogény, ktoré sú pôvodcom infekcií. Difúzovaním studenou parou dokážu prírodnou cestou výrazne znížiť obsah vyskytujúcich sa spór plesní, baktérií a vírusov. Dôležité je brať do úvahy veľkosť a rozmer miestnosti a prispôsobiť jej kapacitu a umiestnenie prístroja - difúzera. V priestoroch s veľkou koncentráciou ľudí znižujú riziko nákazy – čakárne, školské triedy, tréningové učebne a sály, hromadné kancelárie typu open space, kantíny. V praxi overené pravidelné používanie olejov na dezinfekciu vzduchu, znižujú chorobnosť v predškolských zariadeniach.


  

3. Emocionálne pôsobenie esencialnych olejov podľa požiadavky

Zložky v aromatických éterických olejoch majú schopnosť ovplyvňovať náladu ľudí, koncentrovať pozornosť a podporovať rozumové schopnosti ako pamäť a kreativitu. Môžu zároveň prispieť k rozhodnutiu kúpiť nehnuteľnosť, či iný výrobok a produkt. Človek sa rozhoduje nielen rozumom ale aj srdcom. Práve na túto emocionálnu stránku človeka vedia esenciálne oleje zapôsobiť.

V zahraničí sa používa difúzovanie olejov na podporenie schopností pracovníkov. Kreativitu podporujú citrusové aroma oleje ako pomaranč, mandarínka a citrón. Tvorivé kolektívy, marketingové agentúry, oddelenia reklamy používajú tieto esenciálne oleje na zapojenie pravej mozgovej hemisféry, ktorá je zdrojom nápadov a tvorivosti.

Pepermintový esenciálny olej (mäta) zlepšuje koncentráciu, sústredenie a rozjasňuje myseľ. Používajú ho spoločnosti pri analytických úlohách, v účtovných a finančných oddeleniach, kde je potrebná presnosť a precíznosť. Špeciálne zmesi olejov uvoľňujú nahromadené emócie, uľavujú pri zármutku, rozladení a hneve. Používajú sa v priestoroch nemocníc, čakárňach pred ambulanciou, domoch smútku, ale môžu postupne zmeniť prístup aj „zlého šéfa“!

4. Terapeutické liečivé pôsobenie esenciálnych olejov na ľudí

Oleje difúzované v priestoroch nehnuteľností môžu výrazne pozitívne ovplyvniť zdravie ľudí, ktorí sa v nich pohybujú alebo ich obývajú. Zmesi na dýchanie a liečbu respiračných (dýchacích) problémov nie len krásne voňajú, ale i liečia kašeľ, uvoľňujú hlieny, zmierňujú spazmy pri astme, zlepšujú dýchanie, odstraňujú pocit upchatého nosa a prínosných dutín.

Zmes esenciálnych olejov na podporu imunity On Guard, stimuluje imunitný systém, ktorý dokáže lepšie odolávať nákaze a zvládať infekciu organizmu. Levanduľový olej difúzovaný v spálňach pôsobí na vegetatívny nervový systém, uvoľňuje myseľ a zmierňuje úzkosť, aby človek pokojnejšie spal.


5. Zlepšenie kvality nehnuteľností a priestorov

Zmesi aroma olejov a aj samostatné aroma oleje môžu odstrániť problémy, ktoré sa spájajú s domami, pivnicami, chatami a kanceláriami. Čistenie povrchu zariaďovacích predmetov – stolov, podláh, kľučiek, zábradlí pomocou citrónového oleja a ochrannej zmesi On Guard je nielen vysoko účinné, ale aj voňavé. Neobsahuje syntetické chemikálie, dráždivé látky, chlór, hydroxid sodný.

Citrónové esenciálne oleje majú silnú bieliacu schopnosť. Oleje z klinčeka, škorice, divokého pomaranča a rozmarínu, eukalyptu dezinfikujú povrchy. Pracovná plocha kuchynskej linky je po umytí týmito olejmi okamžite dezinfikovaná a takáto zostane niekoľko dní. Oleje (samozrejme, ak ich neumyjeme) si zachovajú schopnosť zabíjať patogény po dlhšiu dobu. Plesne v rohoch miestností, kútoch, na stenách, kde dochádza k roseniu v súvislosti s tepelným mostom sa dajú odstraňovať oreganovým olejom. Tento vysokoúčinný olej difúzovaný do vzduchu alebo rozprášený priamo na napadnutú plochu dokáže zničiť nielen spóry ale celé kolónie plesní a húb. V zahraničí sa používa pri reštaurovaní a skladovaní kníh v archívoch. Tie bývajú napadnuté plesňovými kmeňmi a vzácne knihy nemožno dezinfikovať chlórom a inými konvenčnými chemikáliami. Oregano a tymian difúzovaný v blízkosti plesňou poškodených archívnych dokumentov dokáže vybieliť starý papier. Tiež difúzovaný v priestoroch knižníc, depozitároch ochraňuje aj pracovníkov, ktorí by inak boli ohrození spórami kontaminovaným vzduchom.


 

Vhodné esenciálne oleje pre Vaše účely Vám odporučí skúsený predajca, pričom dôležité je brať ohľad na ich kombináciu. Preto sa vždy poraďte, alebo postupujte podľa odbornej literatúry.

Anna.

Späť

Strecha - aký typ si vybrať

Strecha patrí asi medzi najpoužívanejšie slová pre vyjadrenie symbolu domova a rodiny. Dalo by sa povedať, že je akousi pomyselnou korunou každého rodinného domu. Jej funkcia je oveľa dôležitejšia ako by ste si mohli myslieť. Nedodáva domu len vizuálny charakter, ale má veľa základných funkcií pri ochrane vášho príbytku pred dažďom, únikom tepla či hlukom z okolia.Pri stavbe rodinného domu je dôležité myslieť na každý detail. Obzvlášť to platí pri plánovaní a následnej stavbe strechy. Takže ak sa už rozhodnete pre rovnú alebo šikmú strechu, myslite..

Dostane sa záplava montovaných domov aj k nám?

Montované domyDrevené domy a zrubyPrečo práve drevený dom?Nízkoenergetické rodinné domyČo je to „nízkoenergetický dom?Pasívny domAko takýto dom postaviť?Zopár rád, ak ste sa rozhodli stavať ekologickú stavbuDÁ SA DAŤ DO RÁMČEKAPohľad do budúcnostiTak, ako všetko, aj rodinný dom má svoju dlhú a pestrú históriu. Sídlo bývania rodiny prešlo od jaskynných skalných obydlí cez chatrče z dreva a koží, slamené stavby a hlinené a kamenné stavby až po súčasné tehlové, pórobetónové či montované domy. Je logické, že tento vývoj bol a je závislý na..

Vlastníctvo bytov a nebytových priestorov 2. časť

 Správa domu vlastníkmi bytov a nebytových priestorov v domeSpoločenstvoOrgány spoločenstvaPredsedaRadaZhromaždenie V prvej časti článku ste mali možnosť dozvedieť sa niečo o zákone o vlastníctve bytov a nebytových priestorov. Článok sa zaoberal tým, čo to vlastne z právneho hľadiska byt a nebytový priestor je, ako sa nadobúda vlastníctvo bytov a o zmluve o prevode vlastníctva. V druhej časti článku sa dozviete niečo viac o spravovaní nehnuteľnosti, o tom, čo to je spoločenstvo a kto je to správca, aké sú jeho práva a povinnosti. Informácie..

Občianske spolužitie - susedské vzťahy v praxi

Chcela by som sa spýtať na otázku spolunažívania vlastníkov bytov. Bývam na prvom poschodí a podo mnou prenajíma vlastníčka byt, v ktorom sú dvaja fajčiari, tí sa však rozhodli fajčiť v priestoroch WC čím sa rozširuje dymový smrad do môjho bytu/nakoľko dym stúpa hore a nie sú ochotní zapnúť ani ventilátor. Mám napáchnutú kúpeľňu, WC aj chodbu nakoľko sa tento dym ďalej nepohybuje a vetranie týchto priestorov je problematické a možné jedine tým, že otvorím vchodové dvere. Je možné niečo podniknúť v tejto veci napr. cez zákon o ochrane nefajčiarov?..

Publikácia Nehnuteľnosti

kompletný sprievodca svetom nehnuteľností - na predaj za 27€ s poštovným. Účelom tejto publikácie je poskytnúť čitateľovi kompletný zdroj informácii potrebných pre rozhodovanie pri výbere, kúpe, predaji prenájme nehnuteľnosti, v takom rozsahu, aby bol odborne spôsobilým partnerom a účastníkom transakcie s nehnuteľnosťami. Doporučené využitie je pre všetkých účastníkov trhu s nehnuteľnosťami aj predávajúcich, pri nesprostredkovanom, alebo sprostredkovanom obchodovaní s nehnuteľnosťami, pre záujemcov o výkon realitnej činnosti, pre študentov..

Prístup súdneho znalca do obydlia občana - áno či nie?

 Dobrý deň, v novembri 2008 som sa stala nájomníčkou družstevného bytu. Po roku bývania v ňom som dostala zásielku zo súdu, že byt musím sprístupniť znalcovi z odboru stavebníctva, ktorý má vypracovať znalecký posudok na stavebné práce, ktoré tam uskutočnil predchádzajúci nájomník. Ten tam býval do roku 2005 s manželkou, ktorá vtedy od neho definitívne odišla a rozviedli ich v januári 2007. Preto sa chcem opýtať, kto je vlastne v práve - to mám akože do svojho bytu pustiť znalca, ktorý si už môj byt nafotí!? Veď moje súkromie bude narušené...

Financovanie nehnutelnosti

Právnické a fyzické osoby, ktoré ku svojej činnosti potrebujú vyhovujúce priestory, majú v dnešnej dobe hneď niekoľko možností ako ich získať. Každá z nich obsahuje výhody, nevýhody a skryté riziká. Spomínanými možnosťami sú kúpa nehnuteľnosti za vlastné prostriedky, kúpa nehnuteľnosti s použitím bankového úveru, kúpa nehnuteľnosti na leasingové splátky alebo iba prenájom nehnuteľnosti na určitú dobu.Kúpa nehnuteľnosti verzus nájomKúpa nehnuteľnosti za vlastné prostriedky je klasická možnosť kalkulovania: “čo si môžem dovoliť za peniaze,..

Kúpte si pozemok, pretože ... (TRH Nehnutelnosti)

Vývoj cien nehnuteľností na Slovensku od roku 2005 do roku 2010

V slovenských pomeroch sa zvykne dosť často používať fráza ktorá tvrdí, že: „Z grafov sa ešte nikto nenajedol“. Nuž možno je na tom čosi pravdy, ale autor tohto výroku asi nepochopil ich zmysel. Grafy majú v prvom rade informovať o určitom vývoji, či trende v tom či onom segmente. Zároveň by mali upozorniť na určité anomálie, či nezdravý vývoj ktorý sa mohol prejaviť v sledovanom období.Aj z tohto dôvodu sme sa v redakcii Kompletného TRH-u Nehnuteľností rozhodli priniesť základný trend vývoja cien nehnuteľností na Slovensku. Často krát sa v dnešnej..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.