Občianske spolužitie - susedské vzťahy v praxi

Chcela by som sa spýtať na otázku spolunažívania vlastníkov bytov. Bývam na prvom poschodí a podo mnou prenajíma vlastníčka byt, v ktorom sú dvaja fajčiari, tí sa však rozhodli fajčiť v priestoroch WC čím sa rozširuje dymový smrad do môjho bytu/nakoľko dym stúpa hore a nie sú ochotní zapnúť ani ventilátor. Mám napáchnutú kúpeľňu, WC aj chodbu nakoľko sa tento dym ďalej nepohybuje a vetranie týchto priestorov je problematické a možné jedine tým, že otvorím vchodové dvere. Je možné niečo podniknúť v tejto veci napr. cez zákon o ochrane nefajčiarov? Zástupcu bytového domu som upozornila na neochotu nájomníkov a na vlastníčku bytu nemám kontakt. Myslím si, že Je možné vystrašiť nájomníkov tým, že pôjdem zistiť na daňový úrad či platí registračný poplatok vlastníčka bytu, prípadne či sú nahlásený na bytovom družstve? Ďakujem za odpoveď.

Ing. Blanka F., Považská Bystrica

Medziľudské vzťahy sú v súčasnosti veľmi napäté. V uponáhľanej dobe, kedy ohľaduplnosť nie je akosi v móde, vznikajú mnohé konflikty. Vzťahy medzi občanmi - susedmi upravuje ako základný zákon Občiansky zákonník v § 127. Podľa tohto ustanovenia, vlastník veci sa musí zdržať všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. Preto najmä nesmie ohroziť susedovu stavbu alebo pozemok úpravami pozemku alebo úpravami stavby na ňom zriadenej bez toho, že by urobil dostatočné opatrenie na upevnenie stavby alebo pozemku, nesmie nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov hlukom, prachom, popolčekom, dymom, plynmi, parami, pachmi, pevnými a tekutými odpadmi, svetlom, tienením a vibráciami, nesmie nechať chované zvieratá vnikať na susediaci pozemok a nešetrne, prípadne v nevhodnej ročnej dobe odstraňovať zo svojej pôdy korene stromu alebo odstraňovať vetvy stromu presahujúce na jeho pozemok.

Predmetným ustanovením sa poskytuje vlastníkom nehnuteľností ochrana pred neprimeranými zásahmi zo strany iných subjektov do výkonu ich vlastníckych práv. Predmetná ochrana sa poskytuje aj nájomcom bytov, z čoho vyplýva, že správať sa v súlade so zákonom a rešpektovať iných vlastníkov, príp. nájomcov sú povinní aj nájomcovia. Vychádza sa pritom z rovnosti práv a povinností účastníkov občianskych vzťahov. Každý vlastník hnuteľnej alebo nehnuteľnej veci je povinný zdržať sa všetkého, čím by obťažoval iných. Toto konanie však musí vykazovať určitú intenzitu „nad mieru primeranú pomerom“. Tento pojem sa vykladá objektívne, preto ak zásah druhého subjektu - vo vašom prípade fajčiaci nájomcovia - neprekračuje mieru primeranú pomerom, nejde o neoprávnený zásah, proti ktorému by bolo možné domáhať sa úspešne ochrany na súde.

Priestupok proti občianskemu spolunažívaniu

V súvislosti s vami uvedeným konaním nájomcov, ktorí vás obťažujú cigaretovým dymom, vám dávam do pozornosti aj zákon č. 372/1990 Zb. o priestupkoch v znení neskorších predpisov. V danej veci by sa mohlo jednať o priestupok proti občianskemu spolunažívaniu. Tohto priestupku sa dopustí ten, kto inému ublíži na cti tým, že ho urazí alebo vydá na posmech, inému z nedbanlivosti ublíži na zdraví, úmyselne uvedie nesprávny alebo neúplný údaj pred štátnym orgánom, pred orgánom obce alebo pred organizáciou za účelom získania neoprávnenej výhody, úmyselne naruší občianske spolunažívanie vyhrážaním ujmou na zdraví, drobným ublížením na zdraví, nepravdivým obvinením z priestupku, schválnosťami alebo iným hrubým správaním.

Za priestupok proti občianskemu spolunažívaniu vo forme schválností alebo iného hrubého správania možno uložiť pokutu do výšky  99 Euro (2.982,50 Sk). Na prejednanie priestupkov je príslušný obvodný úrad podľa miesta vášho trvalého bydliska (kde sa nachádza dom, v rámci ktorého dochádza k obťažovaniu cigaretovým dymom). Podľa § 59 zákona o priestupkoch, objasňovanie priestupkov sa koná na základe vlastného zistenia správnych orgánov alebo orgánov oprávnených objasňovať priestupky alebo na základe oznámenia fyzickej osoby alebo právnickej osoby. Príslušný správny orgán môže vydáva podľa skutkových okolností rozhodnutie, ktorým je obvinený z priestupku uznaný vinným. Toto rozhodnutie musí obsahovať popis skutku s označením miesta a času spáchania priestupku, vyslovenie viny, druh a výšku sankcie, vyslovenie o nároku na náhradu škody a o trovách konania. Občan, ktorý bol uznaný vinným z priestupku, je povinný uhradiť štátu trovy spojené s prejednaním priestupku. Trovy konania sú príjmom štátneho rozpočtu. 

Otázka riešenia veci

Vhodným riešením by bolo kontaktovať, alebo písomne vyzvať vlastníka bytu, aby vykonal opatrenia na zabránenie obťažovania. Odporúčam vám obrátiť sa na vlastníka prostredníctvom doporučenej zásielky, a v prípade osobného kontaktu v sprievode ďalšej osoby - prípadného svedka reakcie zo strany vlastníka. Ak by nebolo možné dosiahnuť riešenie týmto spôsobom, môžete sa obrátiť na príslušný orgán s oznámením, že bol spáchaný priestupok. Posledným pokusom o riešenie je žaloba, ktorou by ste sa domáhali, aby súd uložil nájomcom zdržať sa obdobného správania sa.

Na mieste je tiež riešenie veci mimosúdnym spôsobom, ktorý je zaužívaný v mnohých krajinách, nielen v rámci EÚ. Je ním mediácia ako jedna z foriem mimosúdnych urovnávaní sporov, ktoré vám môže ušetriť čas, energiu, stresy a peniaze. V prípade záujmu vám môžu byť o mediácii poskytnuté podrobnejšie informácie.

Čitateľské otázky adresujte na: lasak@defensa.sk
 

Späť

Budúcnosť Smart City: Moderné technológie a efektívne riešenia pre lepší život Budúcnosť Smart City: Moderné technológie a efektívne riešenia pre lepší život

Rýchly technologický pokrok zmenil spôsob, akým vnímame naše mestá a ich infraštruktúru. Potvrdzujú to aj stĺpy verejného osvetlenia a plotové tvárnice, ktoré sa stali súčasťou vývoja smart city, kombinujúceho moderné technológie a efektívne riešenia pre lepší život občanov.   Akú kľúčovú úlohu zohrávajú tieto systémy v budúcnosti moderného a inteligentného mesta? Stĺpy verejného osvetlenia: Viac než len svetlo Stožiare verejného osvetlenia sú dnes oveľa viac než len zdrojom svetla v noci. S príchodom inteligentných technológií..

Kúpiť, či nekúpiť? Nehnuteľnosť s ťarchou na dožitie

Kúpiť, či nekúpiť? Nehnuteľnosť s ťarchou na dožitie S touto situáciou sa stretol každý záujemca o kúpu nehnuteľnosti, ktorý sa výberu seriózne venoval dlhší čas: jedna ponuka je omnoho výhodnejšia, ako ostatné, a keď potenciálny kupec nadobudne pocit, že nebude všetko s kostolným poriadkom, začne skúmať malé písmenká a natrafí na nenápadný riadok znejúci „ťarcha na dožitie“. Nie je ťažké pochopiť, čo to znamená; v predmetnej nehnuteľnosti má bez ohľadu na jej predaj či prenájom právo na doživotné bývanie osoba, v ktorej prospech je táto..

Malá spálňa? Poradíme vám, ako ju zariadiť! Malá spálňa? Poradíme vám, ako ju zariadiť!

Máte malú spálňu, s ktorej zariadením si neviete rady? Inšpirujte sa našimi tipmi a využite každý centimeter štvorcový. Poslúžia vám na to vstavaná skriňa na mieru, závesné nočné stolíky a posteľ s úložným priestorom. Udržujte poriadok V malej spálni je nevyhnutné udržiavať poriadok a zbaviť sa všetkých nepotrebných vecí, ktoré iba zbytočne zaberajú miesto. Zo všetkého najskôr si preto ujasnite, čo naozaj potrebujete a bez čoho sa v spálni nezaobídete. Možno zistíte, že šatníková skriňa sa vojde do chodby alebo že sa pohodlne vyspíte..

Publikácia Nehnuteľnosti

kompletný sprievodca svetom nehnuteľností - na predaj za 27€ s poštovným. Účelom tejto publikácie je poskytnúť čitateľovi kompletný zdroj informácii potrebných pre rozhodovanie pri výbere, kúpe, predaji prenájme nehnuteľnosti, v takom rozsahu, aby bol odborne spôsobilým partnerom a účastníkom transakcie s nehnuteľnosťami. Doporučené využitie je pre všetkých účastníkov trhu s nehnuteľnosťami aj predávajúcich, pri nesprostredkovanom, alebo sprostredkovanom obchodovaní s nehnuteľnosťami, pre záujemcov o výkon realitnej činnosti, pre študentov..

Stavebné konanie - uskutočňovanie stavieb a ich zákonné podmienky

Realizácia stavieb – nielen na základe stavebného povolenia   Stavby, zmeny stavieb alebo udržiavacie práce na stavbách sa môžu realizovať podľa stavebného povolenia alebo na základe ohlásenia stavebnému úradu.. Rozdiel medzi stavebným povolením a ohlásením spočíva v charaktere stavby, príp. prác, ktoré sa majú vykonávať. Stavebné povolenie je nevyhnutné pri stavbách každého druhu bez ohľadu na ich stavebnotechnické vyhotovenie, účel a čas trvania. Stavebné povolenie sa vyžaduje aj pri zmene stavieb, a to najmä pri prístavbe,..

Prevod vlastníctva družstevného (obecného) bytu a daňové povinnosti

Dobrý deň, máme záujem o vaše poradenstvo. Potrebovali by sme radu ohľadom predaja bytu. Vlastníme od roku 2002 družstevný byt, v ktorom máme zriadenú kanceláriu. Teraz ho chceme predať, ale realitný maklér nám odporučil ho odkúpiť do vlastníctva s ohľadom na lepšiu možnosť jeho prípadného ďalšieho predaja. Chceli by sme vedieť, či budeme musieť platiť daň z predaja nehnuteľnosti alebo nie. Svetozár K., konateľ obchodnej spoločnosti s.r.o., Bratislava  Občianskoprávny režim a režim daňový Predmetná otázka súvisí v prvom..

Dom na predaj

Máte drahú hypotéku? Vymeňte ju!

Nie ste spokojní s aktuálnymi podmienkami vašej hypotéky? Nahraďte ju Flexihypotékou od VÚB banky s lepšou úrokovou sadzbou a bez poplatku za poskytnutie. Roman zo Senca dostal vo februári po piatich rokoch splácania hypotéky od svojej starej banky oznámenie o novej úrokovej sadzbe. Úrok bol 5,7% ročne, čo bolo približne toľko ako doteraz. Roman však dnes zarába viac, ako v čase, keď si bral úver, a so sadzbou tak nebol spokojný. „Navštívil som preto pobočku VÚB banky a oni ponúkli mi o percento lepší úrok. Nad..

Aké sú ceny nehnutelnosti - realitná bublina 2018?

Ako zistiť, či sú nehnuteľnosti nadhodnotené a či kúpou nehnuteľnosti neriskujeme?   Veľmi dobrým zdrojom informácií o tom, či ceny nehnuteľností sú príliš vysoké alebo či sa už nachádzame v oblasti realitnej bubliny a cena za nehnuteľnosť nepredstavuje reálnu hodnotu, ktorú poskytne obytný priestor jej vlastníkovi prostredníctvom možnosti bývania na veľa rokov je kompozitný index, ktorý počíta Národná banka Slovenska.  Ako uvádzajú analytici ÚMS (NBS) ceny nehnuteľností sa v roku 2018 nachádzajú v pásme VZOSTUPU, ďaleko od pásma BUBLINY...


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.