Novostavba alebo rekonštrukcia?

 

Do čoho je lepšie investovať, čo sa oplatí a za akých podmienok? Kedy je čo výhodnejšie či už z pohľadu financovania, životnosti, lokality, opätovného predaja, zhodnocovania a pod. A čo novostavba, oplatí sa kúpiť hotový byt alebo radšej holobyt? Čo je momentálne „najlepšou“ investíciou, vyšší štandard alebo len nižší štandard?

Rozhodnutiu, či investovať do novostavby alebo kúpiť starý byt a zrekonštruovať ho, by malo predchádzať dôkladné zváženie charakteristík oboch porovnávaných typov bytov, ako aj možností, schopností a budúcich zámerov kupujúceho.

 

Cena

Cena za m2 starého bytu v danej lokalite nesmie byť vyššia ako cena m2 novostavby nižšieho štandardu v danej lokalite.

Výsledná cena starého bytu po kvalitnej a kompletnej rekonštrukcii (ktorá v Bratislave vyjde na 700 tis. až milión korún) by tiež nemala byť vyššia ako rozlohou podobný byt v základnej výbave v novostavbe v danej lokalite.

 

Lokalita

Neoplatí sa robiť drahé rekonštrukcie v lokalitách, v ktorých priebežne klesajú ceny starých bytov, pretože cena rekonštrukcie sa majiteľovi pri prípadnom neskoršom predaji nikdy celá nevráti, a naopak, dobrá lokalita, v ktorej sa už neuvažuje s novou výstavbou, za rekonštrukciu stojí.

Veľakrát sa majiteľ kompletne zrekonštruovaného bytu nazdáva, že cena jeho bytu po rekonštrukcii je automaticky na úrovni rozlohou porovnateľného bytu v novostavbe v danej lokalite, ale nie je to pravda. Treba si uvedomiť, že byt je síce „ako nový“, ale stále je v starom bytovom dome, s vyšším nájomným a s vysokými odvodmi do fondu opráv na prípadné rekonštrukcie fasády, strechy či centrálneho prívodu vody.

Osobitne by som odporúčala, najmä pri rekonštrukciách bytov určených nie na priame bývanie majiteľov, aby volili iba najnutnejšiu rekonštrukciu hlavne v lokalitách s hustou výstavou novostavieb, či už realizovanou alebo plánovanou.

Treba tiež zvážiť dispozičné a statické možnosti starého bytu, napr. panelové byty sa veľmi prerábať nedajú, naproti tomu väčšina súčasných developerov dáva na výber rozličné varianty bytov v danej novostavbe, prípadne je možné priamo pri stavbe dohodnúť sa o dispozičných zmenách.

 

Podmienky rekonštrukcie

Pri voľbe rozsahu a kvality rekonštrukcie treba zvážiť i „stavebné zručnosti“ majiteľa. Domáci majstri, ktorí si sami ošetria cenu za robotu, títo si môžu dovoliť ušetrené peniaze investovať do kvalitnejších materiálov a rekonštrukcia ich napriek tomu nemusí stáť tak draho. Oproti tomu „nemajstri“, ktorí sa nevyznajú v práci a materiáloch, väčšinou uprednostňujú módne trendy, materiály a zariadenia, ktoré ich rekonštrukciu následne predražia, navyše okrem nich samých nikto iný neocení takúto rekonštrukciu premietnutú do vysokej ceny pri prípadnom neskoršom predaji bytu.

Ak investor nemá dostatok času na kontrolu práce robotníkov a vybavovanie nákupov od materiálov prestavby po zariadenie, do rekonštrukcie nech sa radšej nepúšťa, skôr sa mu oplatí kúpiť už dokončenú novostavbu (prípadne holobyt, ktorý mu developer dorobí na mieru a dohliadne na prácu robotníkov).

Oproti tomu, ak je investor domáci majster a svojpomocne si vie okrem výmeny okien, sám položiť podlahy, premontovať radiátory, vymaľovať, vykachličkovať, osadiť vaňu, umývadlo, WC, podlahové kúrenie, až po poskladanie vstavaného nábytku, prípadne namontovanie klímy, novostavba sa pre neho nehodí.

Pokiaľ ide o rozhodnutie pre investíciu do novostavby, ja osobne by som si vybrala z ponuky menších bytov v nižšom strednom štandarde, pretože o tieto byty bude vždy vyšší záujem (najmä mladých ľudí plánujúcich sa usadiť či založiť si rodinu), menšie byty sú síce na m2 drahšie ako väčšie, ale celková cena bytu býva poväčšine nižšia a tým pre väčšiu skupinu potenciálnych investorov skôr dostupnejšia ako veľké byty. K plusom menších bytov v nemalej miere prispieva aj fakt, že sa neskôr oveľa ľahšie prenajmú. Uprednostnila by som však len byty v kvalitnejších stavbách a hlavne v lepších lokalitách.

 

 Pozri: http://www.pluska.sk/byvame/2008/09/novostavba-alebo-rekonstrukcia.html

Späť

Krb ako symbol domova Krb ako symbol domova

-->-->-->  „Po letných mesiacoch je jeseň v plnom prúde a naše mysle nám pri pohľade na sychravé počasie z poza okna viac blúdia v predstavách o posedení pri rodinnom v kresle. K tejto predstave o idylke čato patrí aj sen o veľkom či malom krbe z ktorého sála teplo do celej miestnosti. Nuž predstava je to pekná, ale čo všetko obnáša jej uskotočnenie si povieme v nasledujúcich riadkoch, aby teplo z vášho nového krbu vám prinášalo príjemne strávené chvíle v chladných mesiacoch.“ Stavebný materiál na krby Predtým ako si do svojho domova vyberieme..

Úloha bleskozvodov na budovách

Po mesiacoch plných chladu, nám počasie namiesto snehu a mrazu prináša pre naše nehnuteľnosti ďalšie nástrahy v podobe prvých jarných dažďov a búrok. Na ochranu pred búrkou si spomenieme zväčša až vtedy, keď v našej blízkosti udrie blesk a jeho sila zatrasie doslova celou zemou. Tou najväčšou ochranou pred nimi sú bleskozvody. Sú však ako ochrana našich príbytkov pre možnou katastrofou dostačujúce? Čo je to vlastne blesk Blesky sú prirodzenou súčasťou búrok. Ich vznik podmieňuje vyrovnávanie atmosférického tlaku prehriateho vzduchu v nižších teplotách..

Úskalia pri predaji rodinného domu

Faktory ovplyvňujúce cenu nehnuteľnostiOblasť, prostredieDopravná dostupnosť a inžinierske sieteAko môžu inžinierske siete ovplyvniť cenu?Prístup na pozemokStav vašej stavbyZapojiť do predaja realitnú kanceláriu? Ako postupovať?Na čo si treba dať najviac pozor? Ceny nehnuteľností u nás stagnujú. Podobne ako všade inde. Nie je to nič zarážajúce, aj keď sa po všetkých integračných procesoch, ktorými naša krajina za posledné roky prešla, predpokladal úplne opačný proces. Takže ako dom čo najvýhodnejšie predať? Kde sú výhody realitnej kancelárie? A ako..

Nájomná zmluva I.

Rada by som dala do prenájmu môj byt, lebo sa chystám odcestovať do cudziny na brigádu. V byte býva so mnou moja sestra, neviem či je možné prenajať napr. len jednu - dve izby. Aké sú moje práva, povinnosti v súvislosti s nájmom, musí byť zmluva písomná alebo stačí ústna dohoda? Ďakujem za odpoveď.Inge T., Považská BystricaNájomná zmluva je dvoj a viacstranný právny vzťah, v rámci ktorého prenajímateľ prenecháva za odplatu nájomcovi vec, aby ju dočasne užíval alebo z nej bral aj úžitky, pričom prenajímateľ je povinný prenechať prenajatú vec nájomcovi..

Exekučný predaj nehnuteľnosti v dražbe II.

-->-->--> S priateľom sme sa rozhodli kúpiť rodinný dom s tým, že polovica bude napísaná na neho a druhá polovica na mňa. Moja otázka znie, v prípade, že by priateľ ako živnostník skrachoval, môžem prísť v exekútorskej dražbe o svoju časť domu ? Ako to právne ošetriť a ako prebieha taký exekučný predaj? Ďakujem za odpoveď.Oľga M., KremnicaZačiatok článku - Exekučný predaj nehnuteľností v dražbe I.Udelenie príklepu a vznesenie námietokPo tom, ako sú splnené všetky zákonné predpoklady na vyhlásenie dražby - vydanie dražobnej vyhlášky,..

Návrh na vklad do katastra nehnuteľností Návrh na vklad do katastra nehnuteľností

Bývame v bloku, ktorý predstavuje vyše 200 bytov. Čiastočné odkúpenie bytov prebehlo už pred viac ako 6-timi rokmi avšak odpredaj pozemku na ktorom blok leží začal až teraz. Spoločnosť, ktorá organizuje prevod pozemkov od každého bytu okrem sumy za časť pozemku naviac vyžaduje platbu za zápis do registra - niektoré sú už odkúpené, avšak niektoré nie. Len pre odkúpený byt spoločnosť žiada ešte úhradu za náklady vybavovania prevodu. Máme pocit, že spoločnosť sa na náš úkor obohacuje v snahe dosiahnuť svoj zisk. Aké sú náležitosti návrhu na vklad do..

Kúpte si pozemok, pretože ... (TRH Nehnutelnosti)

Ako financovať kúpu bytu v novostavbe

Podmienky určuje developerPoradenstvo v bankeHypotéka v skratke Záujemca o kúpu bytu v novostavbe má na výber niekoľko možností jej financovania. Kým pri kúpe starého bytu vyžadujú majitelia väčšinou peniaze v hotovosti, novostavbu možno zvyčajne financovať - kúpiť prostredníctvom úveru.Najčastejšie využívané možnosti sú stavebné sporenie, hypotekárny úver, prípadne ich kombinácia. Možná je aj ich kombinácia so spotrebným úverom. Výber spôsobu financovania podmieňuje predovšetkým to, aké podmienky pri kúpe bytu určí developerská spoločnosť. Iná..

Real estate quoats - Slovak Nehnutelnosti


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.