Ako financovať kúpu bytu v novostavbe

Podmienky určuje developer
Poradenstvo v banke
Hypotéka v skratke

Záujemca o kúpu bytu v novostavbe má na výber niekoľko možností jej financovania. Kým pri kúpe starého bytu vyžadujú majitelia väčšinou peniaze v hotovosti, novostavbu možno zvyčajne financovať - kúpiť prostredníctvom úveru.
Najčastejšie využívané možnosti sú stavebné sporenie, hypotekárny úver, prípadne ich kombinácia. Možná je aj ich kombinácia so spotrebným úverom. Výber spôsobu financovania podmieňuje predovšetkým to, aké podmienky pri kúpe bytu určí developerská spoločnosť. Iná situácia nastáva vtedy, keď byt v novostavbe kupuje záujemca nie od firmy, ale už priamo od majiteľa bytu.
 

Podmienky určuje developer



Developerské spoločnosti zvyčajne vyžadujú už na začiatku výstavby zloženie zálohy. Spravidla ide o sumu vo výške 30 až 40 percent z obstarávacej ceny bytu. Zvyšok je možné dofinancovať pomocou úverov z bánk. Problémom však môže byť zabezpečenie nehnuteľnosťou. Na list vlastníctva totiž možno zapísať len stavbu, ktorá už má dokončené obvodové múry a hotovú strešnú konštrukciu. A záložné právo zase možno uplatniť len na nehnuteľnosť, ktorá je už zapísaná na liste vlastníctva. Vyplýva to z podmienok viacerých bánk. V takomto prípade je možné založiť inú nehnuteľnosť a záložné právo preniesť počas výstavby na rozostavaný byt.

V niektorých prípadoch je možné zabezpečiť úver aj bytom, ktorý sa zatiaľ nachádza len v projekte. Ide však skôr o výnimočnú a vonkoncom nie bežnú záležitosť. Zvyčajne musí ísť o byt v dome, na ktorého výstavbe sa banka spolupodieľa - teda poskytla developerovi úver na jeho výstavbu. Klientovi v takomto prípade môžu napríklad postačovať na vybavenie úveru osobné doklady a potvrdenie o príjme, ktorým preukáže svoju dostatočnú bonitu. Niektoré banky zase prefinancujú celú kúpu poskytnutím takzvanej americkej hypotéky. V takomto prípade tiež klient nemusí mať na začiatku žiadnu hotovosť. Americká hypotéka predstavuje bezúčelový úver, ktorý je zabezpečený nehnuteľnosťou. Banky ho zvyčajne ponúkajú s tým, že pri americkej hypotéke sú pomerne nízke úroky a dlhšie obdobie splatnosti.
 

Poradenstvo v banke



Ak sa klient rozhodne pre hypotekárny úver, mal by počítať s tým, že nie každá banka poskytne úver až do výšky 100 percent z obstarávacej ceny nehnuteľnosti. Kto potrebuje viac ako je hodnota založenej nehnuteľnosti, môže skombinovať hypotéku so spotrebným úverom. Požičať si však do výšky 70 percent z hodnoty zakladanej nehnuteľnosti nie je zvyčajne problém. Najlepšie je pri žiadosti o hypotekárny úver poradiť sa priamo v banke, od ktorej si chce záujemca o kúpu bytu požičať. V súčasnosti už všetky banky ponúkajú poradenstvo v tomto smere. A klienti, ktorí si myslia, že banka im bude odporúčať len svoje produkty, môžu využiť napríklad služby Hypocentra, ktoré je nebankovou inštitúciou.

Kvalifikovaní pracovníci by klientovi mali vedieť poradiť v každej súvislosti- vysvetliť presne akú úrokovú sadzbu a prečo ten ktorý konkrétny klient dostane, informovať o tom, či musí klient uzavrieť v danej banke aj životné poistenie, vysvetliť všetko o poistení úveru, informovať či je možné zabezpečiť hypotéku viazaním životného poistenia alebo termínovaného vkladu. Dôležitý je aj čas, za aký je banka schopná hypotéku schváliť a peniaze previesť či už na účet klienta alebo predajcu bytu. Takisto musí hypotekárny poradca informovať o tom, za aký dlhý čas od poskytnutia úveru klient musí čerpať peniaze.

Hypotéka v skratke



Hypotéku možno zabezpečiť viacerými spôsobmi. Banky poskytujú hypotekárny úver klientom, ktorí preukážu dostatočnú bonitu a banka môže zriadiť záložné právo. Záložné právo banka zriaďuje na kupovanú nehnuteľnosť prostredníctvom hypotéky, môže však vziať ako zábezpeku aj nehnuteľnosť, ktorá nepatrí priamo žiadateľovi o úver. Najčastejšie v takýchto prípadoch sa uplatňuje záložné právo na rodičovský dom. Úroková sadzba: banky ponúkajú viacero možností. Najčastejšie si možno vybrať medzi fixovanou sadzbou na 1 až 10 rokov a pohyblivou sadzbou. Dĺžka splatnosti je zvyčajne od 4 do 30 rokov a úver sa poskytuje od výšky 2 000 Eur. Maximálna hranica závisí od schopnosti klienta splácať úver, inak banky výšku hornej hranice neobmedzujú.

 

 

Späť

Aké zariadenie kancelárie môže a dokáže podporiť vašu produktivitu? Aké zariadenie kancelárie môže a dokáže podporiť vašu produktivitu?

V dnešnom hektickom svete je efektívne zariadená kancelária základným kameňom pre dosiahnutie vysokého stupňa produktivity a pohody pri práci. Nielen v čase osobného voľna, počas spánku alebo dovolenky, ale aj v práci predsa potrebujeme na dobrý výkon adekvátne podmienky. Príjemnou správou je, že v ich vytvorení vám nemusí pomôcť len zamestnávateľ, ale veľa vecí si môžete zariadiť aj sami. Ktoré prvky môžete zahrnúť do svojej kancelárie, aby ste podporili svoju produktivitu? Správna kancelárska technika Moderná technológia je v súčasných..

Úskalia pri predaji rodinného domu

Faktory ovplyvňujúce cenu nehnuteľnostiOblasť, prostredieDopravná dostupnosť a inžinierske sieteAko môžu inžinierske siete ovplyvniť cenu?Prístup na pozemokStav vašej stavbyZapojiť do predaja realitnú kanceláriu? Ako postupovať?Na čo si treba dať najviac pozor? Ceny nehnuteľností u nás stagnujú. Podobne ako všade inde. Nie je to nič zarážajúce, aj keď sa po všetkých integračných procesoch, ktorými naša krajina za posledné roky prešla, predpokladal úplne opačný proces. Takže ako dom čo najvýhodnejšie predať? Kde sú výhody realitnej kancelárie? A ako..

Výhody a nevýhody zatepľovania Výhody a nevýhody zatepľovania

  Zatepľovanie je vymoženosť, ktorej zmysel je definovaný ako výrazná úspora na kúrení so zachovaním tepelného efektu; je preto atraktívne prakticky pre kohokoľvek. Má však, ako všetky ostatné zmeny, svoje pre a proti - stavebné firmy ju horlivo propagujú a lekári zasa varovne dvíhajú prst poukazujúc na riziko vzniku alergií, ktoré jej nesprávna realizácia údajne so sebou prináša. Jednoznačnú pravdu tu ťažko zistiť, rizikám však treba pripísať najväčšiu vážnosť a podľa toho si aj voliť. Poďme sa teda bližšie pozrieť na to, čo všetko..

Zaevidovanie spoluvlastníckych práv

V roku 1978 sme si s manželkou na základe stavebného povolenia postavili chatu na pozemku, ktorý patril obci. Keď sme ju chceli predať, pomocou jej súpisného čísla sme zistili, že v katastri nehnuteľností nie je ako jej vlastník nikto evidovaný, aj napriek tomu, že ju od jej postavenia užívame my. Čo musíme urobiť, aby sme ju mohli predať? László Gy., Šaľa Aj napriek skutočnosti, že podľa Vami poskytnutých informácii ste s najväčšou pravdepodobnosťou ako manželia bezpodielovými spoluvlastníkmi stavby Vy, v záujme právnej istoty odporúčam zaevidovať Vaše..

Výmena a zámena bytov

Dobrý deň. V apríli 2005 som nadobudol kúpou v dražbe 2-izbový prízemný byt. Suseda mojich známych, ktorá býva v 3-izbovom byte, by sa rada presťahovala do bytu menšieho a prízemného, keďže nevládze chodiť na 4. poschodie. Môj byt by jej plne vyhovoval, ale natrafili sme na problém ako to papierovo zrealizovať. Pri predaji nehnuteľnosti by som musel asi zaplatiť 19% daň z predaja, čo je pre mňa samozrejme dosť nevyhovujúce. Bolo by možné byty vzájomne odpredať za symbolickú 1,-Sk, príp. darovať a takto znížiť výdavky na daň? Prosím, poraďte nám. Ďakujem.Andrej..

Neskolaudovaná stavba - otázka predaja a bývania

S mojím manželom máme vyhliadnutý rodinný dom na kúpu. Ide o novostavbu domu, no realitka, ktorá ho ponúka, sa vyjadrila, že nie je ešte skolaudovaný. Je táto skutočnosť pre nás ako kupujúcich na závadu? Aké môžeme očakávať ťažkosti s kúpou neskolaudovanej stavby, s trvalým pobytom ? Ivica S., Kľakany Ako sami uvádzate, vami postavený rodinný dom je neskolaudovaný. V zmysle platnej legislatívy to znamená, že neskolaudovaná nehnuteľnosť nemôže slúžiť účelu, na ktorý bola postavená - teda buď podnikateľským účelom, ako prevádzka podniku, vo..

Poistenie domácnosti a zodpovednost Poistenie domácnosti a zodpovednost

Pýtali ste sa niekedy sami seba, prečo by ste si mali vybavovať niečo ako poistenie domácnosti, alebo poistenie zodpovednosti keď už aj tak platíte za poistenie nehnuteľnosti a nechcete utrácať ďalších pár eur za mesiac, ktoré by ste si mohli ušetriť na krásny nový gauč, alebo na nový koberec ktorý ste videli v obchode? Treba si ozrejmiť predovšetkým, čo všetko zahŕňa poistenie nehnuteľnosti. Predstavte si, že Váš domov by niekto vzal, otočil ho strechou dolu, a začal by s ním triasť. Vaše veci, nábytok, oblečenie, knihy.... začali..

Aké sú ceny nehnutelnosti - realitná bublina 2018?

Ako zistiť, či sú nehnuteľnosti nadhodnotené a či kúpou nehnuteľnosti neriskujeme?   Veľmi dobrým zdrojom informácií o tom, či ceny nehnuteľností sú príliš vysoké alebo či sa už nachádzame v oblasti realitnej bubliny a cena za nehnuteľnosť nepredstavuje reálnu hodnotu, ktorú poskytne obytný priestor jej vlastníkovi prostredníctvom možnosti bývania na veľa rokov je kompozitný index, ktorý počíta Národná banka Slovenska.  Ako uvádzajú analytici ÚMS (NBS) ceny nehnuteľností sa v roku 2018 nachádzajú v pásme VZOSTUPU, ďaleko od pásma BUBLINY...

Ako získať bývanie, ak nemáte nič usporené? Ako získať bývanie, ak nemáte nič usporené?

Potreba bývania tu vždy bola a stále bude. Nič na tom nemení ani pandémia COVID-19, ktorá podaktorým aj v tomto roku poriadne prevetrala peňaženky. Na Slovensku pritom výrazne prevyšuje trend vlastného bývania nad prenájmom. Je možné v súčasnej nepriaznivej finančnej situácii získať bývanie, aj keď nemáte nič usporené? O tom si povieme v našom článku Dom alebo byt?V prípade, ak nemáte žiadnu finančnú úsporu sa môže zdať, že bývanie vo vlastnom dome je len krásnym snom, a že to jediné, na čo máte, je nejaký priemerný 2-3 izbový byt. Nemusí to..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.