Obkladové panely do kuchyne

Klasické keramické obklady sú dnes stále viac nahradzované obkladovými panelmi či doskami. Prečo je to tak? V čom spočívajú ich výhody a aké sú ich špecifiká? Tomu všetkému sa pozrieme na zúbok.

 

Obkladové panely vynikajú svojou jednoduchou montážou a mizivým množstvom škár. Vďaka týmto a ďalším vlastnostiam tak nachádzajú v kuchyni čoraz väčšie uplatnenie. Obkladové panely bývajú často prevedené aj v dekore klasických keramických obkladov, takže na prvý pohľad takmer nespoznáte rozdiel. Samozrejme záleží na kvalite prevedeného dekoru, ktorý sa prirodzene odvíja od ceny panelu.

 

obklad do kuchyne

 

Materiálové varianty

 

Na trhu existuje veľká paleta možných vzorov obkladových panelov. Dekory imitujú bežne používané materiály od dreva, cez kamenné obklady, až po omietku či najbežnejšie keramické obkladačky a mozaiky. Zároveň sa tiež líši materiálové prevedenie samotných dosiek, ktoré môže byť napríklad na báze dreva, kovu alebo plastu.

 

obklad do kuchyne

obklad do kuchyne

V súčasnej dobe sú vôbec najobľúbenejším variantom obkladových panelov/dosiek obklady sklenené. Jedná sa o špeciálny typ obkladových dosiek, ktorý postráda výhodu v podobe jednoduchej inštalácie, ktorú je potrebné nechať v rukách odborníkov. Napriek tomu však v kuchynských priestoroch majú svoje nezastupiteľné miesto vďaka ich výbornej údržbe a vysokým estetickým kvalitám. Na sklenených obkladoch sa výborne vyníma jedna z hlavných výhod obkladov panelového/doskového typu, a to absolútne minimum či takmer žiadne škáry. Vďaka tomu vám poskytujú bezproblémovú údržbu a elegantný čistý dizajn.

 

Okrem sklenených obkladov sa na trhu objavili aj obkladové akrylátové panely. Ich vlastnosti sú veľmi podobné a na prvý pohľad sú od sklenených obkladov prakticky na nerozoznanie. Ich výrobca uvádza, že majú vyššiu pevnosť a jednoduchšiu spracovateľnosť.

 obklad do kuchyne

Ďalším obľúbeným typom sú obkladové panely na báze dreva. Obvykle sa jedná o drevovláknité dosky, ktoré sú laminované alebo potiahnuté fóliou. Ako už bolo spomenuté, ich povrch je v predaji v mnohých rozličných dekoroch od dreva až po imitáciu keramických obkladov. Výhodou týchto panelov je predovšetkým ich obstarávacia cena. Treba však mať na pamäti, že tie najlacnejšie varianty nemusia mať vždy dokonalú farebnú stálosť a časom vám môžu vyblednúť.


 obklad do kuchyne

TIP: Ak nie ste priaznivcom imitácií, siahnite radšej po jednoduchej a elegantnej variante v podobe jednofarebnej laminovanej dosky. Budete mať na výber z nepreberného množstva farieb, ktoré určite skvele doplnia vašu kuchynskú linku.

 

Skúsenosti ľudí dokazujú, že nie je potrebné sa báť životnosti a údržby panelových/doskových obkladov. Jediné riziko hrozí priestorom, ktoré sú v kontakte s varnou plochou. Rovnako ako pri sklenených obkladoch totiž nie je vhodné panely kombinovať s plynovým sporákom, ktorý by mohol poškodiť ich povrch.

Obkladové panely môžu byť taktiež vykonané na báze plastu, konkrétne sa obvykle jedná o panely z tvrdého PVC. Rovnako ako drevené panely disponujú širokou škálou rôznych dekorov od keramických obkladačiek až po motívy dreva. V drvivej väčšine sú tieto panely vytvorené so systémom pero - drážka, ktorý vám zaistí minimálne škáry a tým ľahko udržiavateľný povrch. Ich výrobcovia tiež uvádzajú, že sú vyrobené zo zdravotne nezávadného PVC, ktoré neobsahuje žiadne škodlivé látky a navyše sú recyklovateľné. Ich najväčšou výhodou je príjemná obstarávacia cena.

 

TIP: Zatiaľ menej známe sú samolepiace obkladové panely z hliníka. Ich funkcia je predovšetkým ochrana iných obkladov pred negatívnymi účinkami pri varení. Ich výrobca deklaruje, že sa dajú použiť aj v kombinácii s plynovým sporákom.

 

Špecifiká obkladových panelov/dosiek

 

Hlavným rysom panelových/doskových typov obkladov sú ich rozmery. Obvykle sa totiž vyrábajú ako veľkoformátové panely s dĺžkou strán od jedného metra vyššie. Nezriedka dosahujú rozmery cez dva metre a jeden kus tak môže zrazu pokryť celú výšku miestnosti. Z tejto vlastnosti v podstate vyplýva ich najväčšia výhoda, a totiž jednoduchá inštalácia, ktorá je často ešte podporená profilovaním jednotlivých panelov tak, že do seba presne zapadajú (ich boky sú prevedené systémom pero – drážka). Pokiaľ teda plánujete montáž obkladu vlastnými silami, nevyžadujú od vás obkladové panely takú zručnosť, ako klasická pokládka obkladov keramických. Okrem toho sa dajú obvykle lepiť na starý obklad, takže vámetria veľa práce s jeho odstránením.

Späť

Možné riziká pri hypotekárnych úveroch

Hypotekárny úver je stálej aj v dnešných časoch asi najbežnejším spôsobom, ako si ľudia dokážu zabezpečiť vlastné bývanie. A keďže hospodárska kríza je v súčasnosti snáď najviac skloňovaným pojmom, oslovili sme preto niekoľko finančných inštitúcií, aby sme sa od nich dozvedeli, aká je terajšia situácia na tomto poli a aké sú hlavné riziká pri poskytovaní týchto úverov.Ak sa rozhodneme zabezpečiť si bývanie pomocou hypotekárneho úveru, mali by sme si uvedomiť, že sme sa pustili do projektu, ktorý je behom na dlhé trate. Ak by sme ostali pri..

Nájomné byty v súčasnosti

Nájomné byty na Slovensku sú čímsi, čo nezapĺňa hlavné témy týkajúce sa realitných debát. V nich totiž predsa len panuje v našich končinách vplyv snáď už končiacej krízy a jej dopadov na ceny nehnuteľnosti. Pričom táto téma by si na Slovensku zaslúžila oveľa viac pozornosti ako má v súčasnosti. Nájomné byty sú totiž trendom, ktorý by mohol oživiť realitný segment a sprístupnil by bývanie, ktoré síce nie je „vo vlastnom“, ale určite by pomohlo mnohým nájsť si prístupnejšiu strechu nad hlavou.Ako sme už spomenuli hneď na začiatku, téma..

Záleží vám na dobrom vzduchu? Otestovali sme TOP zvlhčovače vzduchu Záleží vám na dobrom vzduchu? Otestovali sme TOP zvlhčovače vzduchu

Všimli ste si niekedy, že vzduch začína byť počas zimných mesiacov suchší? Chladný vzduch totiž neobsahuje rovnaké množstvo vlhkosti ako teplý letný vzduch. K efektu suchého vzduchu prispieva aj skutočnosť, že prevádzka vášho vykurovacieho systému môže odstrániť ďalšiu vlhkosť zo vzduchu a vzduch vo vašom domove bude ešte suchší. To  vedie k suchej, svrbivej a popraskanej koži, ktorá je nepríjemná a potenciálne škodlivá pre vaše zdravie. Našťastie existuje nástroj, ktorý môže v tejto situácii pomôcť. Zvlhčovač. Terapia zvlhčovačom..

Kúpa bytu v prospech maloletej osoby a zákonné zastúpenie

Chceme pre dcéru, ktorá ešte nedosiahla 18 rokov, kúpiť byt ako odmenu k maturite. Ako máme v danej veci postupovať, je potrebné uviesť jej meno priamo v kúpnej zmluve ako aj uviesť jej podpis? Alebo kto podpisuje zmluvu, keď byt nadobudne naša dcéra. Niekde som počula, že vraj sa vyžaduje aj zásah súdu, hoci mi to pripadá divné. Ako to bude s elektrárňami, správcom a pod.? Ďakujem za odpoveď. Jana Š., Nitra Maloletý zmluvu nepodpisuje V samotnom texte zmluvy o nadobudnutí nehnuteľnosti (kúpna zmluva a pod.) uveďte vašu dcéru ako nadobúdateľa nehnuteľnosti...

Darovanie a darovacia zmluva

Okrem kúpnej zmluvy či obdobných kontraktov, darovanie je jedným z najčastejších spôsobov nadobúdania nehnuteľností. Určitú popularitu tohto kontraktu spôsobuje možnosť získania nehnuteľnosti bez finančných výdavkov. Nevýhodou darovacej zmluvy však je “neistota” obdarovaného subjektu, keďže darovanie možno napadnúť, čím sa oslabuje panstvo obdarovaného nad darovanou vecou. Otázku darovania upravuje Občiansky zákonník v ustanovení paragrafov 628 – 630. Pre vznik darovacej zmluvy je potrebný súhlasný prejav vôle darcu a obdarovaného. Darovacou zmluvou..

Neoprávnená a čierna stavba

Nielen v našom hlavnom meste Bratislave, ale aj na iných miestach Slovenska dochádza k porušovaniu stavebného zákona, k nelegálnym zásahom do vlastníckych práv občanov. Mnohí z vás sa na mňa obrátili s prosbou o riešenie protiprávne postavených, príp. tzv. čiernych stavieb. Vzhľadom na to, že ide o dva samostatné pojmy a teda dve odlišné právne situácie, pokúsim sa vám ich priblížiť a načrtnúť možné riešenia.Neoprávnená stavba, čierna stavba a stavebné povolenie Neoprávnenou stavbou je stavba, ktorá je zriadená na cudzom pozemku bez právneho titulu...

Vývoj cien bytov V Bratislave v roku 2007

Analýza cien bytov v Bratislave sa robila z plnohodnotných 13.410 údajov za obdobie od januára do decembra 2007. Priemerná cena m2 bytu v Sk sa vypočítavala bez výrazných odchýliek narúšajúcich trend. Oddelene sa vypočítavali ceny novostavieb od cien starých bytov, aby sa odhalil ich vplyv na rast cien starých bytov. Graf č.1: Tento graf poukazuje na to, že 34% z celkovej ponuky bytov pripadalo na ponuku novostavieb. Toto malo zákonitý vplyv na vývoj celkovej výslednej ceny, ktorú novostavby ťahali nahor.Graf č.2: Tento graf ukazuje, že najväčší podiel na množstve..

Vývoj cien bytov v Bratislave v roku 2008

Skoro každého, ktorý či už má byt alebo si ho ešte len plánuje obstarať, zaujíma vývoj cien bytov a hlavne prognóza do budúcnosti. Prvé sa dá ukázať na základe zozbieraných údajov, druhé sa dá v súčasnosti len veľmi obtiažne predpovedať.Pozrime sa teda, čo sa na trhu s bratislavskými bytmi dialo od januára 2008 po čiastočnom cca mesačnom (vianočnom) útlme, ktorý nastal po zatiaľ najväčšom realitnom boome na Slovensku v jeseni 2007, kedy boli ceny za meter štvorcový starých bytov v hlavnom meste drahšie ako ceny za meter štvorcový v novostavbách.Realitný..

Hypotekárny úver na nehnuteľnosť I. - financovanie a registrácia

     Jedným z najčastejších spôsobov financovania kúpy nehnuteľnosti je hypotekárny úver. Hypotekárny úver je využívaný na riešenie otázky bývania v prípade, že záujemca o kúpu napr. bytu nedisponuje dostatočnou finančnou hotovosťou. Účelom záložného práva (z lat. hypotheca) je zabezpečiť pohľadávku a jej príslušenstvo. Z toho dôvodu existencia záložného práva je závislá od existencie pohľadávky, ktorú zabezpečuje. V prvom rade predstavuje donútenie dlžníka, aby splnil svoj záväzok a v prípade, že záväzok nie je riadne..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.