Vývoj cien bytov V Bratislave v roku 2007

Analýza cien bytov v Bratislave sa robila z plnohodnotných 13.410 údajov za obdobie od januára do decembra 2007. Priemerná cena m2 bytu v Sk sa vypočítavala bez výrazných odchýliek narúšajúcich trend. Oddelene sa vypočítavali ceny novostavieb od cien starých bytov, aby sa odhalil ich vplyv na rast cien starých bytov.

Graf č.1: Tento graf poukazuje na to, že 34% z celkovej ponuky bytov pripadalo na ponuku novostavieb. Toto malo zákonitý vplyv na vývoj celkovej výslednej ceny, ktorú novostavby ťahali nahor.

Graf č.2: Tento graf ukazuje, že najväčší podiel na množstve ponúkaných nových bytov mal štvrtý a následne druhý bratislavský okres, čo bolo spôsobené najmä tým, že v poslednom štvrťroku sa uvoľnilo do ponuky viacero nových projektov s veľkou kapacitou bytov.

Graf č.3: Tento graf ukazuje, že v prípade starých bytov sa hlavne v prvých dvoch tretinách roka udržiavali pomery ponúkaných bytov na rovnakej úrovni. Poslednú tretinu roka, približne od konca septembra sa na veľkosti ponuky začal odzrkadľovať tlak developerov na verejnosť vyhláseniami o očakávanom rapídnom náraste cien, čo malo za následok špekulatívne dočasné držanie bytov a následne zvýšenie voľných bytov k predaju.

Graf č.4 a 5: Grafy štruktúry ponúkaných bytov ukazujú, že staré byty v Bratislave možno bez problémov zohnať maximálne do 4 izieb. Ponuka viac ako 4-izbových starých bytov je vzácna. Pri novostavbách naopak, developeri rátajú s ľahším predajom dvoj a viac izbových bytov.

Graf č.6: Tento graf ukazuje priemernú veľkosť bytov ponúkaných v jednotlivých bratislavských okresoch, kde do štvorizbových bytov majú stále najväčšiu metráž byty v Starom Meste. Väčšie metráže ako v Starom Meste sú len vo veľkometrážnych bytoch novostavieb.

 

Graf č.7 ukazuje vývoj cien všetkých bytov

Graf č. 8 vývoj cien novostavieb

Graf č. 9 vývoj ceny starých bytov, odzrkadľuje skutočný pomer medzi jednotlivých lokalitami. Na tomto grafe je zaujímavý vývoj v druhom okrese na konci roka, kde cenu starých bytov ovplyvnili tlaky spomínané pri grafe č.3, kedy sa napríklad predávali garsónky o výmere 24 až 28 m2 za 2,3 až 2,6 mil. Sk.

 

Graf č.10 - 14: V týchto grafoch sú zobrazené vývoje priemerných cien ponúk nových, starých ako aj všetkých bytov v jednotlivých okresoch Bratislavy. Vo všetkých týchto grafoch vidieť stúpajúcu tendenciu vývoja. V prvom, treťom okrese sú novostavby najdrahšie. Najplynulejšia krivka je v štvrtom bratislavskom okrese, kde za posledných štvrťrok developeri pustili do predaja najväčších počet bytov, hlavne v oblasti Karlovej Vsi.

Záverom si dovoľujem skonštatovať neúmerný rast cien starých bytov hnaný mohutnou výstavbou v hlavnom meste. Je však predpoklad, že takýto rast cien starých bytov nie je dlhodobo udržateľný a môže nastať výrazný pokles cien starých bytov.

Viac informácií sa dozviete
v relácii REALITY
vysielanej 18.1.2008 o 20:45 na TA3

 

Späť

Dochádzanie za štúdiom a prácou a realitný trh

Málokto pochybuje o tom, že čierny trh s nehnuteľnosťami je mimoriadne rozvetvený a úspešný. Netýka sa iba nejakej vyhranenej skupiny obyvateľstva; vo všeobecnosti však možno povedať, že „cieľovou skupinou“ tohto problému sú mladí ľudia, konkrétne tí, ktorí z rôznych dôvodov, väčšinou však za prácou, prichádzajú do veľkých miest. Byty sú tam drahé a na vybavenie hypotéky je potrebný pravidelný príjem v takej výške, aká sa dosahuje väčšinou po rokoch praxe. Niet sa teda čo diviť, že je medzi čiernymi nájomníkmi toľko mladých absolventov;..

Zanedbať otázku bezpečnosti sa neoplatí

Dom alebo byt predstavuje pre väčšinu bežných ľudí investíciu buď celoživotných úspor, alebo ich veľkej väčšiny. Bezpečnosť je teda z tohto pohľadu otázkou, zanedbanie ktorej by nebolo ani rozumné, ani pochopiteľné; intenzívne sa jej venujeme nielen pri stavbe a zariaďovaní svojej nehnuteľnosti, ale i pri každom odchode na dovolenku či na dlhšiu návštevu. Nájsť svoje obydlie „vybielené“ nepredstavuje vôbec príjemný návrat a zvlášť pre túto situáciu platí, že je omnoho lepšie zmieriť sa zo začiatku s vyššou investíciou, ktorú kvalitné zabezpečenie..

Ako zariadiť bývanie v hygge štýle? Ako zariadiť bývanie v hygge štýle?

Vnútorný pokoj, pocit pohody či absencia nervozity a stresu. Takto nejako vyzerá bezstarostný život, ktorý by ste možno radi viedli aj vy. V dnešnej dobe plnej zhonu je ale dosiahnutie takéhoto stavu často náročné. Avšak, predsa len existuje miesto, ktoré môžete premeniť na svoju komfortnú bublinu. Je ním vaša domácnosť! A keď sa povie domov plný harmónie, spomenúť treba dánsku filozofiu hygge. Prečo stojí za pozornosť a v čom spočíva? Žite ako najšťastnejší ľudia sveta Nie je žiadnym tajomstvom, že Dáni patria medzi najšťastnejšie národy..

Nájomná zmluva I.

Rada by som dala do prenájmu môj byt, lebo sa chystám odcestovať do cudziny na brigádu. V byte býva so mnou moja sestra, neviem či je možné prenajať napr. len jednu - dve izby. Aké sú moje práva, povinnosti v súvislosti s nájmom, musí byť zmluva písomná alebo stačí ústna dohoda? Ďakujem za odpoveď.Inge T., Považská BystricaNájomná zmluva je dvoj a viacstranný právny vzťah, v rámci ktorého prenajímateľ prenecháva za odplatu nájomcovi vec, aby ju dočasne užíval alebo z nej bral aj úžitky, pričom prenajímateľ je povinný prenechať prenajatú vec nájomcovi..

Rastúci slovenský dopyt po chorvátskych nehnuteľnostiach - krásy Jadranu a právne otázky kúpy

Omylom je, ak si niekto myslí, že v Stredomorí si nehnuteľnosť môžu dovoliť len superboháči, milionári. Napriek súčasnej situácii v Grécku ceny nehnuteľností postupne klesajú a z uvedenej situácie ťažia najmä Rusi a Taliani, ktorí skupujú nehnuteľnosti – apartmány, byty, domy, hotely a pod. Napríklad, klasický 2-izbový byt na gréckom ostrove je možné kúpiť od asi 45-50 tisíc eur, za ktorú je možné kúpiť 1- izbový byt v Bratislave.   Split a Dubrovnik - najväčší dopyt po luxuse   Pre Slovákov..

Energetická hospodárnosť budov - nové povinnosti vlastníkov budov

V mnohých vyspelých krajinách sveta je moderným trendom znižovanie nákladov na výrobu a spotrebu energie, účelom čoho je okrem iného aj dodržanie tzv. „environmental friendly“ prístupu k životnému prostrediu, a teda zabezpečenie trvalo udržateľného rozvoja. Právo EÚ a vnútroštátna právna úpravaEurópska únia v danej súvislosti prijala dňa 16. decembra 2002 smernicu 91/2002/ES, ktorá nadobudlo účinnosť 04.01.2003. Členské štáty EÚ boli zaviazané predmetnú smernicu implementovať do svojich právnych poriadkov, pričom Slovenská republika tak vykonala..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.