Požiarna ochrana

Množstvo požiarov aj napriek zväčšujúcej sa populačnej uvedomelosti a novodobým protipožiarnym systémom neustále stagnuje, nedarí sa znížiť ich počet. Ohňa sa odpradávna ľudia báli, nieto ešte v spojení s príbytkom. Od zaklínania domov pred týmto nemilým hosťom sme prešli prudkým technologickým pokrokom.

Protipožiarne budovy

Na bezpečnosť a ochranu proti požiarom sa musí dbať nielen pri využívaní už hotových stavieb. Zhodný podiel zodpovednosti majú aj projektanti a stavebníci. Stavba sa už v počiatkoch jej realizácie z hľadiska požiarnej bezpečnosti navrhuje tak aby si v prípade vzniku požiaru na určitý čas zachovala stabilitu a celistvosť. Deje sa tak kvôli bezpečnej evakuácii osôb a zvierat z horiacej, alebo požiarom ohrozenej budovy na voľné priestranstvo, alebo do iného neohrozeného priestoru.

Podobne vnútorné členenie stavby býva navrhnuté tak, aby sa zabránilo šíreniu požiaru a dymu z jednej miestnosti do druhej, teda medzi jednotlivými požiarnymi úsekmi. Okrem toho musí byť zabezpečený odvod splodín horenia mimo stavbu a hasiči musia mať šancu bezpečne a účinne zasahovať pri zdolávaní požiaru a záchranných prácach. Stavba, alebo jej časť sa preto už pri projektovaní delí na požiarne úseky a určujú sa únikové cesty. Konštrukcie, ktoré tieto úseky ohraničujú, sa nazývajú požiarne deliace konštrukcie. Otvorové výplne v týchto deliacich konštrukciách sa nazývajú požiarne uzávery.

Požiarne uzávery

Požiarny uzáver je konštrukčný prvok zabudovaný v požiarne deliacej konštrukcii alebo v inej konštrukcii, ktorý bráni šíreniu požiaru. Poznáme tri najzákladnejšie druhy požiarnych uzáverov, ktorými sú steny, dvere, alebo okná.

Aby sa požiarne uzávery mohli správne používať, musí byť každý z nich trvalo, nezmazateľne a viditeľne označený časom požiarnej odolnosti a stupňom horľavosti materiálu, z ktorého je vyrobený. Napríklad označenie EI – 45 D3 – C znamená, že požiarny uzáver odolá šíreniu tepla a požiaru 45 minút a je zhotovený z horľavého materiálu druhu D3 so samozatváracím mechanizmom. Môžu to byť napríklad obyčajné drevené dvere. Podľa označenia EW – 30 D1 – S zistíme, že tento požiarny uzáver obmedzuje šírenie tepla a odolá požiaru 30 minút. Zhotovený je z nehorľavého materiálu druhu D1 brániaceho prenikaniu dymu. Požiarne uzávery sú veľmi dôležitým stavebným prvkom požiarnej ochrany. Ich konštrukcia, spôsob otvárania, kovanie, zabezpečenie a funkčnosť musia umožniť bezpečný a rýchly priechod pri evakuácii osôb. Musia brániť šíreniu požiaru a nesmú brániť zásahu jednotky požiarnej ochrany. Sú teda stavebným prvkom, ktorý zohráva podstatnú úlohu pri ochrane vytvorených hodnôt a ľudských životov.

Potrite steny nehorľavou látkou

Konštrukcie z ocele a dreva zmiešané s inými horľavými látkami môžu do značnej miery ohroziť stabilitu stavebných konštrukcií. Z tohto dôvodu nie je na škodu ich dodatočné povrchové upravenie. Požiarna odolnosť vyjadruje jej schopnosť odolávať teplotám pri požiari bez toho, aby sa porušila jej nosná funkcia. Zisťuje sa skúškou a udáva sa v minútach, počas ktorých konštrukcia vyhovuje predpísaným kritériám v presne stanovených podmienkach. Na zabezpečenie požiarnej odolnosti oceľových konštrukcií sa používajú protipožiarne nátery aplikované na konštrukciu podľa dimenzačných tabuliek spracovaných špecializovanou štátnou skúšobňou. Drevené, káblové a vzduchotechnické konštrukciu sa protipožiarne zabezpečujú podľa rovnakého receptu, teda podľa presne stanovených podmienok, ktoré určujú, koľko náterovej hmoty je potrebné naniesť, aby akákoľvek konštrukcia mala svoju presnú požiarnu odolnosť.

 Chrániť protipožiarnymi nátermi je dôležité najmä interiérové priestory stavieb. Niektoré nátery z najnovšej generácie už možno použiť aj v otvorených zastrešených objektoch (prístreškoch),lebo sú odolné voči zmenám teplôt a vyššej vlhkosti vzduchu. Protipožiarne napeňovacie nátery využívajú kombináciu retardérov horenia. Obsahujú nadúvadlá, ktoré sa pôsobením tepla rozkladajú a uvoľňujú nehorľavé plyny. Ostatné zložky vytvárajú objemnú uhlíkovú penu s nízkou tepelnou vodivosťou na zabránenie prístupu kyslíka, čím chránia povrch konštrukcie pred priamym pôsobením plameňa. Hrúbka peny je asi 50 až 70 krát vyššia ako pôvodný náter. Napeňovacie protipožiarne nátery tvoria funkčnú izolačnú vrstvu – uhlíkovú penu až pri teplotách 180 – 200 stupňov Celzia. Protipožiarne nátery na oceľ sa aplikujú v rámci trojvrstvového náterového systému, kde každá vrstva má konkrétnu funkciu pri tepelnom namáhaní požiarom a krycí náter má estetickú a ochrannú úlohu.

Požiarne alarmy

 Poslednou dôležitou zložkou, ktorá dopĺňa celkový koláč ochrany vášho príbytku pred ohňom sú požiarne alarmy. Ich primárnou funkciou je upozorniť na vznikajúci požiar pred jeho rozvinutím sa. Je to založené na praxou overenej hypotéze, že ak sa oheň dostane zo svojho prvopočiatočného štádia a vznikne požiar, väčšinou už domu či inému priestoru nepomôžu ani hasiace prístroje a v horšom prípade ani hasiči s celou svojou výbavou.

 Vynikajúcim východiskom najmä pre firmy a spoločnosti sú rôzne typy požiarnych hlásičov. Iste ste si všimli vo veľkých nákupných centrách či hoteloch biele oválne alebo hranaté skrinky. Sú umiestnené zvyčajne na stropoch, pretože spaliny, ktoré senzor zachytí, stúpajú vždy hore. Pri hlásičoch požiaru sa ale vždy počíta s osobou prítomnou vždy v budove. Ak totiž niet komu oznámiť, že horí, nesplní to žiaden účel. Na trhu je pestrý výber druhov a typov detekčných a signalizačných zariadení, ktorých úlohou je doplnenie zabezpečovacích systémov o včasné varovanie pred nebezpečenstvom požiaru.

Podľa poznatkov pracovníkov v oblasti požiarnej ochrany v skutočnosti neexistujú dva úplne rovnaké požiare. Ak by sme toto tvrdenie akceptovali doslovne, citlivosť na príznaky požiaru by každý jednotlivý hlásič požiaru musel mať individuálne nastavenú v závislosti od konkrétnych podmienok v prostredí, kde je umiestnený. V tejto súvislosti sa často objavujú aj pripomienky užívateľov, že hlásiče nemajú príliš vysoké detekčné schopnosti, alebo nie sú dostatočne vyzbrojené proti umelo vyvolaným falošným poplachom. Zo skúseností odborníkov však vyplýva, že najčastejšími príčinami spôsobujúcimi vyše polovice falošných poplachov alebo iných chybných hlásení, sú chyby v aplikácii hlásiča.

Nesprávny a chybne nastavený hlásič umiestnený naviac na nevhodnom mieste dokáže spôsobiť zbytočnú paniku alebo nesignalizovať dosť zavčasu príznaky začínajúcej katastrofy. S týmito rizikami sa dokážu vysporiadať najnovšie typy interaktívnych hlásičov požiarov, ktoré sú vybavené automatickou elektrickou požiarnou signalizáciou. Ich úloha je pritom zo dňa na deň ťažšia, lebo signály hroziaceho požiaru a sa čoraz viac podobajú na signály z okolia alebo z pracovného procesu. Presné rozpoznanie pravdepodobnosti požiaru je základom hodnotenia poplašných zariadení. Nároky na detekčnú spoľahlivosť automatických hlásičov požiarov zo strany užívateľov stúpajú úmerne so vzrastom majetku, ktorý treba chrániť.

Jednou z najdôležitejších podmienok vysokého stupňa spoľahlivosti detekcie falošných podnetov je flexibilné softvérové vybavenie, ktoré rozoznáva a logicky spracováva i tie najjemnejšie podnety. Poplašný systém postavený proti javom signalizujúcim požiar, musí vedieť predvídať ich vývoj a aj na základe obmedzených informácií veľmi zavčasu určiť stupeň hroziaceho nebezpečenstva. Na to slúžia špeciálne detekčné algoritmy spracované na základe skúseností. Tie sú rozhodujúce na to, aby systém elektrickej požiarnej signalizácie rozoznal falošný poplach od skutočného nebezpečenstva. Niektoré príznaky sú takmer nerozoznateľné od prejavov skutočného požiaru. Názorným príkladom môže byť prihorená zápražka v kuchyni, alebo väčšie množstvo výfukových plynov na parkovisku. Systém pracuje s takýmito skúsenosťami „nahustenými ”vo svojej pamäti, vyhodnocuje ich a porovnáva so skutočnými podnetmi. Výsledkom je včasné a dôrazné varovanie pri prvom príznaku hroziaceho požiaru, menej falošných poplachov a ušetrené prostriedky za zbytočné zásahy požiarnikov.

Viac informácií sa dozviete

v relácii TA3 REALITY


Späť

Voľné novostavby - byty Košice a v Košickom kraji

Byty, Novostavby, voľné byty v Košiciach. Prehľad novostavieb bytov, voľné a predané.Posledné týždne sme mapovali situáciu na trhu s nehnuteľnosťami v Košickom kraji a postupne na Východnom Slovensku celokm. Zisťovali sme dostupnosť bytov v novostavbách.Prieskumom sme zistili, že drvivá vačšina pár-ročných novostavieb bytov, je už vypredaná.Čo sa týka novostavieb bytov v Košiciach, situácia tam je podobná. Staršie novostavby ako Panoráma, Zelené Grunty, Herberia či park Anička majú byty vypredané. Z novších projektov disponujú voľnými bytmi..

Balkón a lodžia

 Od začiatkuZasklite si lodžiuSklo zaskleniaRôzne využitieMateriály na vonkajšie použitie a nábytokZväčšite si lodžiuNajkrajšie sú farebnéEstetikaS príchodom leta sa už viacerí z nás tešia na pokojne strávený deň pri opaľovaní na vlastnej oáze pokoja, na terase či balkóne. Cez zimu boli dvere do tohto priestoru prevažne zatvorené, preto sa už iste tešíte ako vpustíte do svojho príbytku slnečné teplo a najmä čerstvý vzduch. Dokonca aj v centre väčšieho mesta je terasa akýmsi upokojujúcim prvkom. Najmä ak z nej máte dobrý výhľad.Balkóny a lodžie..

Merače tepla v našich domácnostiach

Hovorí sa, že kto šetrí má za tri. Toto pravidlo platí dvojnásobne pri spotrebe tepla v našich bytoch či rodinných domoch. Pri dnešných cenách dodávaného tepla má čo najvhodnejšie riešenie ako ušetriť na dodávanom teple snáď cenu zlata. Veď položka za dodané teplo býva často v mnohých rodinných rozpočtoch najväčšou položkou súvisiacou s užívaním bytu. Práve tomuto pálčivému problému pri šetrení sa v nasledujúcich riadkoch pozrieme na „zúbky“. Oproti západnej Európe máme v oblasti šetrenia na dodanom teple do domácností čo doháňať...

Spoločná kúpa bytu

 Žijeme spolu ako druh a družka už niekoľko rokov a máme v úmysle kúpiť si spoločne byt. Ako naformulovať kúpnu zmluvu? Čo sa stane s bytom, keď uzavrieme manželstvo? Pavol K. a Mária M., BratislavaPokiaľ nie ste manželmi, môžete nadobudnúť byt len do podielového spoluvlastníctva. V takom prípade je potrebné uzatvoriť kúpnu zmluvu, ktorá musí obsahovať náležitosti uvedené v zákone o vlastníctve bytov a nebytových priestorov s tým, že obaja budete uvedení na strane kupujúcich. V kúpnej zmluve by mali byť určené vaše spoluvlastnícke podiely na nadobúdanom..

Nájomná zmluva I.

Rada by som dala do prenájmu môj byt, lebo sa chystám odcestovať do cudziny na brigádu. V byte býva so mnou moja sestra, neviem či je možné prenajať napr. len jednu - dve izby. Aké sú moje práva, povinnosti v súvislosti s nájmom, musí byť zmluva písomná alebo stačí ústna dohoda? Ďakujem za odpoveď.Inge T., Považská BystricaNájomná zmluva je dvoj a viacstranný právny vzťah, v rámci ktorého prenajímateľ prenecháva za odplatu nájomcovi vec, aby ju dočasne užíval alebo z nej bral aj úžitky, pričom prenajímateľ je povinný prenechať prenajatú vec nájomcovi..

Stavebné konanie - uskutočňovanie stavieb a ich zákonné podmienky

Realizácia stavieb – nielen na základe stavebného povolenia   Stavby, zmeny stavieb alebo udržiavacie práce na stavbách sa môžu realizovať podľa stavebného povolenia alebo na základe ohlásenia stavebnému úradu.. Rozdiel medzi stavebným povolením a ohlásením spočíva v charaktere stavby, príp. prác, ktoré sa majú vykonávať. Stavebné povolenie je nevyhnutné pri stavbách každého druhu bez ohľadu na ich stavebnotechnické vyhotovenie, účel a čas trvania. Stavebné povolenie sa vyžaduje aj pri zmene stavieb, a to najmä pri prístavbe,..

Vlastníte nehnuteľnosť? Nezabudnite na poistenie.

Ako sa stanovuje poistná suma?Kedy je poistenie povinné?Poistenie obytných budovPoistenie domácnostiRozhovor s riaditeľom úseku neživotného poistenia Ing. Martinom GergelymPrečo by si majitelia bytov a domov mali nechať poistiť svoj majetok?Aké druhy poistenia odporúčate klientom, čo sa týka nehnuteľností?Existujú nehnuteľnosti, ktoré jednoducho poistiť nemožno - nevzťahuje sa na nich žiaden druh poistenia?Aký je rozdiel medzi jednotlivými druhmi poistenia, čo sa týka nehnuteľností?Ako má postupovať klient, ktorý si chce nechať poistiť domácnosť alebo nehnuteľnosť?Každý..

Kúpte si pozemky v blízkosti ... (TRH Nehnutelnosti)

Úrokové sadzby pri hypotekárnom úvere

O možnosti ako si zadovážiť bývanie pomocou hypotekárneho úveru (HÚ), sa toho popísalo už veľa. Pri jeho vybavovaní zaujíma klientov tej či onej banky  jedna zo základných veličín výška úrokovej sadzby. Podľa nastavenia jej výšky, môžete na svojom (HÚ) riadne ušetriť, ale pri troche neuváženosti a letmom prebehnutí čísel v letáku propagujúcom hypotekárny produkt aj svoje bývanie riadne preplatiť. Tak či onak, úroková sadzba tvorí základ splácania vášho dlhu, takže jej optimálne nastavenie je pre vás ako klientov obzvlášť dôležité.Tvorba..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.