Rozmiestnenie a nastavenie internetu v domácnosti + výber routera

Akonáhle máte vybratý ten správny internet(viac informácii ako si vybrať tú najlepšiu možnosť nájdete v minulom článku), môžete si začať vyberať internetové vybavenie pre váš domov. Nie vždy je totiž tá najlacnejšia alebo najpredávanejšia voľba tou najlepšou.

Rozdiel medzi Ethernetom a Wi-Fi

Rozdiel medzi týmito dvoma je veľmi jednoduchý, a v dnešnej dobe často zanedbávaný. Pracujete pri stolovom počítači, či notebooku? Využívate ten istý notebook doma aj v práci? Alebo si prácu na počítači nechávate len v zamestnaní a doma preferujete mobil či tablet?

Ethernet

Ethernet je pre tých, čo pracujú na stolovom počítači hlavne doma. Zjednodušene sa dá vysvetliť ako internet cez kábel, ktorý ide z vášho routera(o routeroch sa dozviete viac neskôr v tomto článku) rovno do vášho počítača. Využitie preň nájdu najmä tí, čo potrebujú stabilný a rýchly internet. Ak napríklad často pracujete s dokumentami online, ktoré v žiadnom prípade nemôžu ostať neuložené, stabilný Ethernet vás nesklame. Nahrávate na internet veľké súbory? S Ethernetom sa rýchlosť nahrávania môže zvýšiť kľudne aj 3-krát. Ak si plánujete rekonštrukciu bytu/domu alebo stavbu nového bývania, je dobrý nápad nechať si nainštalovať internetové rozvody spolu s tými elektrickými. Pomôže vám to pri dosiahnutí optimálneho prístupu k internetu.

Pre zhrnutie, Ethernet je na rozdiel od Wi-Fi vedený káblom, ak sa nejaká maličkosť na routeri pokazí, Ethernet väčšinou funguje ďalej, a rýchlosť vášho internetu bude v porovnaní s Wi-Fi vyššia.

Wi-Fi

Dobre známe a v dnešnej dobe veľmi rozšírené riešenie ako zaviesť internet aj do toho najposlednejšieho rohu budovy. Ak chcete využiť výhody Wi-Fi naplno, budete potrebovať kvalitný Wi-Fi router ktorý vám zabezpečí dobrý signál v celej domácnosti. Wi-Fi routre majú nespočet funkcií a vlastností, preto vám tu spomenieme tie najdôležitejšie a pomôžeme vám vybrať. Najprv ale musíte vedieť, v akom priestore idete routre umiestniť. Pre veľké domy/byty a priestory s veľa stenami budete potrebovať minimálne 2 routre alebo AP(Access point – zariadenie, ktoré  len rozširuje dosah internetu, nie je možné sa naň pripojiť káblom). Pre menšie priestory vám stačí jeden s dobrým signálom.

Rozloha, počet miestností a hrúbka stien

Áno, všetky tieto faktory ovplyvňujú silu signálu a teda aj výber routra do vašej domácnosti. Ak chcete počuť nejaké približné čísla, jeden router/AP vie pokryť približne 150m2 priestoru v tvare štvorca. Taktiež je dobré, ak router umiestnite niekde, kde bude mať okolo seba priestor, a nebude v zovretí troch stien. No toto pokrytie nepočíta so stenami či poschodiami. Preto je dobre riadiť sa týmito základnými bodmi:

·         Ak sú steny z iného materiálu než zo sadrokartónu, budú vám silne narúšať Wi-Fi signál

·         Ak plánujete pokryť 3 alebo viac poschodí, budete potrebovať minimálne 2 routre/AP

·         Ak plánujete pokryť viac ako štyri menšie miestnosti, budete potrebovať minimálne 2 routre/AP

Výber routera pre vašu domácnosť

Pre veľký dom/byt (5+ miestností)

Potrebujete 2 a viac routerov a zároveň mať prístup k Ethernetu.

Drahšia voľba: Ubiquiti je jednou z najkvalitnejších značiek na trhu. Sú známi svojou jednoduchou inštaláciou a výborným pokrytím.

Ubiquiti AmpliFi HD Home Wi-Fi Router(ako základný router)

Ubiquiti UniFi UAP-AC-PRO(ako rozširujúci AP)

alebo set

Ubiquiti AmpliFi HD Home Wi-Fi Router + 2× Mesh Point

Lacnejšia voľba: TP-Link je v oblasti sieťových riešení stabilnou značkou s dobrým pomerom cena/kvalita.

TP-Link Archer C6(pri kúpe dvoch využiť jeden ako základný router a druhý ako rozširujúci AP)

Xiaomi Router 4A Gigabit(pri kúpe dvoch využiť jeden ako základný router a druhý ako rozširujúci AP)

Pre menší dom/byt

Mal by vám pohodlnne stačiť 1 router

Drahšia voľba: Xiaomi sa v posledných rokoch vyšvihlo na prvú priečku produktov, od ktorých očakávate výborný výkon za prijateľnú cenu.

Xiaomi Router 4A Gigabit

TP-LINK Archer C7 AC1750 Dual Band

Lacnejšia voľba:

TP-LINK TL-WR940N

TRH.sk

Späť

Skvelé tipy, ako si zrekonštruovať byt bez zbytočných starostí a práce Skvelé tipy, ako si zrekonštruovať byt bez zbytočných starostí a práce

Dlhodobý stereotyp v našom živote je zdrojom mnohých nepríjemných situácií. Zmena je naopak dobrý a jednoduchý spôsob, ako sa aj po rokoch cítiť vždy príjemne a kráčať životom bez problémov a starostí. Už malé zmeny môžu mať hlboký vplyv na vnímanie nášho okolia, čo sa týka aj zariadenia dnes veľmi dôležitých obytných priestorov, v ktorých sme boli nútení v poslednom čase tráviť všetky voľné chvíle. Ktoré kroky sa pod takouto jednoduchou rekonštrukciou bytov rozumejú a môžu vám pomôcť cítiť sa aj na ploche len niekoľko metrov štvorcových..

Keď sme sa rozhodli zatepliť svoj domov

 „Už niekoľko rokov sa na Slovenku veľké, ale aj menšie sivé sídliská z čias socialistickej výstavby menia na čoraz väčšie ostrovčeky farebných budov, ktoré prešli tzv. rekonštrukčnou kúrou v pobode zatepľovania. Keďže väčšina bytových domov je stará už niekoľko desačročí, zančná časť z nich potrebuje priam nutnú rekoštrukciu. Základnou otázkou sa preto často na domových schôdzach stáva otázka: Ako si teda zateplíme svoje spoločné bývanie a hlavne akým spôsobom na to získať peniaze.“ Čo urobiť pred zatepľovaním domu Dobré..

Trendy spálňa 2022: Čo by v nej nemalo chýbať? Trendy spálňa 2022: Čo by v nej nemalo chýbať?

Dominanta celej domácnosti či srdce domova – aj takto by sa dala nazvať spálňa, ktorá patrí k hlavným miestnostiam v dome. Ak chcete, aby aj tá vaša vyzerala dobre a jednotlivé prvky v nej vytvárali príjemnú atmosféru, musíte si ju vedieť správne zariadiť. Inšpirujte sa najnovšími trendmi na rok 2022 a vytvorte si váš vysnívaný priestor na oddych.Atmosféru nastolíte posteľouNajvýraznejším kúskom celej spálne je posteľ. Každý si ju všimne hneď, ako do miestnosti vojde. Práve to je dôvod, prečo nesmie byť fádna. Využite jej dominantné postavenie a masívnosť..

Regulované nájomné - v (ne)prospech občanov

Regulované nájomné môžeme označiť ako pozostatok čias minulých, z obdobia komunizmu. Napriek tomu, že od tzv. nežnej revolúcie uplynulo takmer devätnásť rokov, výšku nájomného vo vzťahu k niektorým nehnuteľnostiam určuje štát. Štát, ktorý sa navonok prezentuje ako právny a založený na princípoch slobody a demokracie. Ide o nehnuteľnosti, ktoré boli po roku 1989 vrátené v rámci reštitučných opatrení svojim pôvodným majiteľom, príp. ich právnym nástupcom. Jeden príklad za mnohé V roku 1955 bol zo strany miestneho národného výboru ako jedného..

Nájom a podnájom nebytových priestorov ako odplatný vzťah a výpoveď z nájmu

Právna úprava nebytového nájmu   Občiansky zákonník zaraďuje nájom a podnájom nebytových priestorov medzi osobitné  prípady nájmu (§  720 Občianskeho zákonníka, ďalej v texte ako „OZ“), jeho vlastná úprava je však obsiahnutá v osobitnom zákone, na ktorý odkazuje ustanovenie § 720 OZ. Ide o zákon č. 116/1990 Zb. Medzi Občianskym zákonníkom a zákonom č. 116/1990 Zb. je vzťah lex specialis k lex generalis, čo znamená, že ustanovenia zákona č. 116/1990 Zb. o nájme a podnájme nebytových priestorov v znení..

K právnej úprave nájmu nebytových priestorov a zánik nájmu

Ustanovenia zákona č. 116/1990 Zb. o nájme a podnájme nebytových priestorov v znení neskorších predpisov sú vo vzťahu k všeobecným ustanoveniam § 663 a nasl. Občianskeho zákonníka špeciálne. Na vzťahy vyplývajúce zo zmluvy o nájme a podnájme nebytových priestorov možno všeobecnú úpravu použiť len v prípade, ak ich neupravuje osobitný zákon. (rozsudok Najvyššieho súdu SR č. k. Cdo 3/1997) Skutkový stav prípadu Prenajímateľ a nájomca v roku 1992 uzavreli zmluvu o nájme nebytových priestorov na dobu piatich rokov s tým, že si dojednali vzájomné..

Daň z nehnuteľností

Čo je to daň z nehnuteľností?Vyrubenie daneKto je to daňovník?Predmet daneVýška sadzby daneNovinkyProblematika dane z nehnuteľností je upravená v zákone č.582/2004 Z. z.o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady (ďalej len "zákon"). V podstate sa teda už tri roky zachováva v pôvodnom stave. Každý rok sa ale dejú jemné úpravy.Čo je to daň z nehnuteľností?  Zákon rozlišuje 3 druhy dane z nehnuteľností:daň z pozemkov,daň zo stavieb,a daň z bytov (kam patria pre účely dane i nebytové priestory v bytovom..

Poistenie nehnuteľností

Čo zahŕňa a na čo sa vzťahuje poistenie nehnuteľnostiAko sa určuje výška poistnej sumyAko sa stanovuje poistná sumaSpôsob platby poistnéhoPoistná zmluva a všetko čo sa jej týkaTakže čo si treba pri zmluve všímať?Poistenie domácnostiPripoistenieNa čo sa vaše poistenie nevzťahuje?Poistite si aj okolité budovyUplatnenie náhradyAko postupovaťVlastniť miesto, ktoré môžete nazvať domov je jedným z najzákladnejších prianí každého človeka. A pritom často nezáleží na tom, či ide o byt alebo o dom, človek jednoducho túži mať svoj vlastný kút, kam sa môže..

Real estate quoats - Slovak Nehnutelnosti


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.