Staviate dom? Vyzbrojte sa arzenálom pre kutilov

Stavby domov boli populárne v minulosti, ale aj dnes. Či už staviate svojpomocne alebo s firmou, cieľ je rovnaký. Ak túžite bývať vo vlastnom dome, tak neváhajte. Pokiaľ máte ochotnú rodinu a priateľov, môžete stavať aj sami. Záleží na tom, koľko času ste si na to vyhradili. Ak máte bývanie a nič vás netlačí, môžete si dovoliť venovať tomu aj roky. Niektorí ľudia však potrebujú obratom investovať. Ak chcete bývať čo najrýchlejšie, môžete začať úplne od začiatku a peniaze získať z banky.

Stavba domu

Chcete ušetriť čas alebo peniaze?

Pre svojpomocné stavanie sa ľudia rozhodujú hlavne kvôli financiám. Platia vtedy iba za materiál, a neplatia za prácu. Faktom je, že nejaké peniaze to ušetrí. Môže sa to ale predražiť aj na materiáli. Firmy majú tiež slušné zľavy, ktoré poskytnú aj vám. Bežný človek taktiež nedisponuje takým strojovým vybavením, ako stavebné firmy. 

Ak náhodou niečo nesprávne urobíte, už sa to predražuje. Môžete vsadiť aj na kombináciu, niečo vy a niečo firma. Skôr ako sa do toho dáte, musíte si zvážiť pre a proti. Ak si niektorú časť chcete urobiť sami, budete potrebovať aj nejaké náradie. Takýchto pomocníkov si môžete vybrať aj v Kaufland letáku. Sú bezkonkurenčné najmä cenou, no príjemne prekvapia aj dobrou kvalitou. Ak si potrebujete vybrať viacero nástrojov, nevyjde vás to príliš veľa. Kúpu profi náradia zvažujte vtedy, ak plánujete dané nástroje využívať dlhodobo.


Premeňte sen na skutočnosť

A čo čas, máte ho? Ak staviate sami, čas je váš nepriateľ. Predlžuje sa to, a vy musíte niekde bývať. Možno máte malé deti a chcete si rýchlejšie užívať výhody domu. Možno platíte drahý podnájom, a to vás núti k výkonom alebo sa naopak tlačíte piati v dvoch izbách. Aj to je detail, ktorý vás poženie vpred. Všetko si preto treba dobre premyslieť a nechať si poradiť.

Hrubá stavba je rýchla, horšie sú dokončovacie práce. Ak sú financie nachystané, všetko ide ako po masle. Už len svoj vysnívaný domček premeniť na skutočnosť. Nestačí ho len postaviť, treba sa oň aj starať. Výhodu máte, ak ste domáci kutil. Všeličo si vyrobíte a opravíte.



Stavanie domu

S dobrým projektom vás komplikácie nezaskočia

Nezabúdajte, že veľmi dôležitý je aj projekt. Nestaviate totiž domček z kariet. Dajte si zakresliť všetky vaše nápady. Môže sa stať, že vaše sny sa nebudú dať zrealizovať. Vyskytne sa napríklad problém na pozemku. V nejakej časti môže byť zúžený a už nastane komplikácia. V takom prípade musíte improvizovať a riešiť zmeny. 

Je potrebné mať schválenú každú maličkosť. Jedna vec totiž ovplyvňuje druhú. Všetko si potrebujete dobre premyslieť a zaznamenať. Aj zmeny, ktoré sa vám zdajú nedôležité, môžu stavbu dosť ovplyvniť. Nechcete predsa, aby sa vám váš domček rozsypal ako ten z kariet.

TIP 

Ak chcete ušetriť čas a peniaze, môžu vás osloviť aj drevodomy. Drevostavbu však musíte naplánovať do posledného detailu. Neskôr nemôžete nič zmeniť. Máte ho však vyskladaný v priebehu niekoľkých týždňov. 


Všetko nachystané, už len začať 

Stavebné povolenie máte v rukách, pozemok pripravený a všetko premyslené. Môžete začať stavať. Na čo nesmiete zabudnúť? Prečítajte si pár tipov, s ktorými musíte rátať a financovať ich:

  • práce na pozemku

  • základová doska a prípojky

  • hrubá stavba

  • strecha, okná a dvere

  • rozvody v stenách

  • omietky a hydroizolácia

  • podlahové vykurovanie

  • potery, kotolňa a sadrokartónové stropy

  • kuchyňa, kúpeľňa a podlahy

  • zateplenie, obloženia a dvere

  • vonkajšie úpravy.


Stavba domu

Zhrnutie

Ak ste sa už rozhodli, máte pred sebou dlhodobý cieľ. Aby vám jeho plnenie išlo od ruky, musíte mať plán. Stavanie s firmou alebo svojpomocne je len na vás. Treba si spočítať výhody a nevýhody vášho rozhodnutia. Ruku k dielu môžete priložiť aj v prípade, že vám dom stavia firma. Nezabúdajte na stavebný dozor. Ak ho máte len na papieri, prípadné chyby vás dobehnú. Projekt, ktorý sa nebude každú chvíľu meniť, je vašou správnou cestou. Už sa len do toho pustiť a tešiť sa na nové bývanie.


Späť

Možné riziká pri hypotekárnych úveroch

Hypotekárny úver je stálej aj v dnešných časoch asi najbežnejším spôsobom, ako si ľudia dokážu zabezpečiť vlastné bývanie. A keďže hospodárska kríza je v súčasnosti snáď najviac skloňovaným pojmom, oslovili sme preto niekoľko finančných inštitúcií, aby sme sa od nich dozvedeli, aká je terajšia situácia na tomto poli a aké sú hlavné riziká pri poskytovaní týchto úverov.Ak sa rozhodneme zabezpečiť si bývanie pomocou hypotekárneho úveru, mali by sme si uvedomiť, že sme sa pustili do projektu, ktorý je behom na dlhé trate. Ak by sme ostali pri..

Vonkajšie žalúzie pre tienenie a zníženie hluku v interiéri Vonkajšie žalúzie pre tienenie a zníženie hluku v interiéri

Tieniace prvky majú jasnú úlohu - zabrániť slnečným lúčom preniknúť do vášho príbytku. Lenže predokenné žalúzie majú viacero ďalších funkcií, ktoré zaručene oceníte nielen v lete, ale počas celého roka.   Vonkajšie tienenie okna dnes dokáže bez najmenších problémov nahradiť klimatizáciu, pretože s ich pomocou a v tej najvyššej kvalite môžu znížiť teplotu v interiéri až o 4 stupne. Tienenie podľa vašich potrieb Vnútorné aj vonkajšie žalúzie majú veľkú výhodu v tom, že umožňujú regulovať osvetlenie v miestnosti. Naklápanie..

Ružová alebo šedá budúcnosť hypoték?

Ak by sme položili anketovú otázku, ako by ste si vedeli zabezpečiť vlastné bývanie, väčšina by po krátkom rozmýšľaní vydala zo seba slovné spojenie hypotekárny úver. Veď len málokto si môže dovoliť kúpiť nehnuteľnosť za celú hotovosť. Nuž poviete si, že získať hypotéku, keď máte nebodaj aj niečo našetrené, by nemal byť problém. Nuž ale z Bruselu k nám prichádzajú nie príliš lichotivé správy z tejto oblasti. A tieto „novinky“ by mohli mať neblahé dôsledky nielen na vývoj cien starých bytov ale hlavne na vývoj cien novostavieb, ako i..

Vznik nároku na províziu za sprostredkovanie predaja nehnutelnosti

Kedy vzniká realitnej kancelárii ako sprostredkovateľovi nárok na províziu za predaj nehnutelnosti? Podstata sprostredkovateľskej zmluvy spočíva v tom, že sprostredkovateľ obstará pre záujemcu uzavretie určitej zmluvy za odplatu. Pokiaľ ide konkrétne o sprostredkovanie predaja nehnutelnosti, zmluva, ktorej uzavretie sprostredkovateľ pre záujemcu obstaráva, je kúpnou zmluvou o prevode nehnutelnosti. Zákonné znenie podľa Občianskeho zákonníkaV zmysle ustanovenia § 774 Občianskeho zákonníka platí, že odmena (v praxi skôr označovaná..

Vklad do katastra nehnutelnosti. Návrh na vklad nehnuteľnosti, priebeh procesu a ktoré dokumenty sú k nemu potrebné Vklad do katastra nehnutelnosti. Návrh na vklad nehnuteľnosti, priebeh procesu a ktoré dokumenty sú k nemu potrebné

Katastrálne konanie završuje proces prevodu vlastníckeho práva z prevádzajúceho na nadobúdateľa a je dôležitou časťou tohto procesu spolu s uzavretím samotnej scudzovacej zmluvy. Tento článok dá v tejto súvislosti podrobnú odpoveď na nasledovné otázky:   - Prečo je po uzavretí zmluvy potrebné ešte podať návrh na vklad vlastníckeho práva do katastra nehnutelnosti po kúpe nehnuteľnosti? - Čo musí obsahovať návrh na vklad a kam ho podať? - Aké prílohy musia byť k návrhu na vklad priložené? (skúsenosti z katastra nehnutelnosti..

Výber realitného makléra

 Získanie a overenie údajov o sprostredkovateľoviPlatba na sprostredkovanie a kúpuS priateľkou sme v inzercii objavili ponuku realitného makléra, ktorý sprostredkúva byty na predaj. Inzerenta sme kontaktovali a dojednali sme si stretnutie. Boli sme prekvapení, že stretnutie prebehlo nie v kancelárii, ale v malom bare. Dotyčný pán nás poinformoval, následne nám ukázal konkrétny byt. Dohodli sme sa na zálohe na predbežné výdavky v sume 9.500,- Sk, údajne záloha a poplatok za právny servis, a dojednali ďalší postup. Doteraz sa nám nepodarilo s „maklérom“ skontaktovať..

Investing in Real Estate in Slovakia - reality - nehnutelnosti - as Slovaks call it

Investing in Real Estate in Slovakia             Apart from the landmarks and notable touristic attractions this country has to offer, in recent years, the Slovakian Real Estate ( TRH Nehnutelnosti ) market has proven to be a profitable investment for potential real estate investors.   Real Estate Pricing ( Reality ) in Slovakia The average price of flats in Slovakia in the year 2018 stands at 1,612 €/m2.   Reasons to Invest in Real Estate (Reality) in Slovakia There are many reasons to invest in Real estate..

Kúpa nehnutelnosti zaťaženej vecným bremenom alebo záložným právom na nehnuteľnosti?

Pred samotnou kúpou zaťaženej nehnutelnosti je vhodné, aby si kupujúci v prvom rade jasne ozrejmil, či skutočne chce nadobudnúť nehnuteľnosť s ťarchou alebo nezaťaženú nehnuteľnosť. Jeho postup závisí od toho, či nehnuteľnosť je nadobúdaná priamo konaním kupujúceho alebo cez sprostredkovateľa - realitnú kanceláriu. Kupujúci by si mal vyžiadať relevantné a najmä aktuálne doklady ohľadne predmetnej nehnuteľnosti, napr. originál  listu vlastníctva. Na liste vlastníctva, ktorý môže získať od predávajúceho, od realitnej kancelárie..

Problémy s hypotékou?

Problém je na sveteKeď musí zasiahnuť bankaBanky znižujú úrokové sadzby   Nie je nič ľahšie. Jednoduchá cesta k bývaniu. Stačí len prísť. Riešenie ušité priamo na mieru. To sú len niektoré reklamné slogany, ktoré nás tak často oslovujú a pútajú našu pozornosť na rôzne produkty vedúce k vlastnému bývaniu.Spôsobov, ciest a produktov vedúcich k vlastnému bývaniu je v dnešnej dobe a situácii na trhu skutočne mnoho. Pritom nemusí ísť bezpodmienečne len o získanie nového bytu či domu, ale aj napríklad o kúpu zariadenia, stavbu garáže či bazénu,..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.