Výber realitného makléra

 Získanie a overenie údajov o sprostredkovateľovi
Platba na sprostredkovanie a kúpu

S priateľkou sme v inzercii objavili ponuku realitného makléra, ktorý sprostredkúva byty na predaj. Inzerenta sme kontaktovali a dojednali sme si stretnutie. Boli sme prekvapení, že stretnutie prebehlo nie v kancelárii, ale v malom bare. Dotyčný pán nás poinformoval, následne nám ukázal konkrétny byt. Dohodli sme sa na zálohe na predbežné výdavky v sume 9.500,- Sk, údajne záloha a poplatok za právny servis, a dojednali ďalší postup. Doteraz sa nám nepodarilo s „maklérom“ skontaktovať sa, mám dojem, že sa nám vyhýba. Peniaze chceme späť. Ako sa brániť podobným postupom, ako môžeme vedieť, že ide skutočne o hodnoverného realitného makléra?

Róbert K., Bratislava


Získanie a overenie údajov o sprostredkovateľovi

 Najprv si treba ozrejmiť, či konkrétna osoba je vlastníkom nehnuteľnosti a sama si zabezpečuje predaj svojho bytu, či osoba sprostredkúva predaj nehnuteľnosti len ako príležitostnú činnosť, ktorej sa nevenuje sústavne alebo či ide o osobu, ktorá sa sprostredkovaním predaja nehnuteľností venuje v rámci svojho podnikania ako živnostník.

V prvom prípade je všetko v poriadku, pokiaľ sa vám osoba preukáže svojím občianskym preukazom prípadne iným dokladom preukazujúcim jeho totožnosť a pravým listom vlastníctva. Ak je nehnuteľnosť predmetom bezpodielového spoluvlastníctva manželov, je potrebné overiť si totožnosť aj druhého z manželov a istiť, či druhý manžel súhlasí s predajom nehnuteľnosti.

Pokiaľ by išlo o druhý prípad, je nevyhnutné si overiť, či osoba, ktorá sprostredkúva byt na predaj, je oprávnená na tento úkon. Túto skutočnosť by vám osoba mala preukázať napr. originálom overenej plnej moci udelenej od oprávnenej osoby - vlastníka nehnuteľnosti. Plná moc by samozrejme mala byť úradne overená u notára, prípadne vyhotovená vo forme notárskej zápisnice. Listiny a osvedčovacie doložky vyhotovené v rámci notárskej činnosti, ich osvedčené odpisy a listiny sú verejnými listinami. Notár môže tiež len overiť pravosť podpisu účastníkov - osoby, ktorá má sprostredkúvať predaj bytu a vlastníka bytu - na plnej moci. Ide o tzv. legalizáciu.

Realitný sprostredkovateľ ako živnostník pôsobiaci v rámci svojho predmetu podnikania - sprostredkovanie predaja, prenájmu a kúpy nehnuteľností (realitná činnosť) - by sa mal preukázať okrem dokladov totožnosti a vyššie uvedenej plnej moci aj živnostenským oprávnením, teda listinou preukazujúcou oprávnenie osoby podnikať v danej oblasti. V tejto súvislosti si môžete pravosť živnostenského oprávnenia, resp. pravosť poskytnutých údajov overiť na webovej stránke živnostenského registra SR www.zrsr.sk. Ak by ste zistili, že osoba, ktorú hľadáte, v registri vedená nie je, oznámte túto skutočnosť príslušnému živnostenskému registru písomne, alebo elektronicky na adresu zrsr@ives.vs.sk. Mohlo by ísť o osobu, ktorá podniká neoprávnene, dokonca by mohlo ísť o podvodníka.

Najrozšírenejšou formou podnikania v oblasti obchodovania s nehnuteľnosťami je spoločnosť s ručením obmedzeným. Ide spravidla o dlhodobo pôsobiace a renomované obchodné spoločnosti. Nie je však vylúčené, že sa nájdu aj také s.r.o., účelom existencie ktorých je obohatiť sa na dôverčivých klientoch. Opäť je vhodné prelustrovať „firmu“ na stránke obchodného registra SR www.orsr.sk. Identifikačnými znakmi sú napr. obchodné meno, IČO alebo zodpovedná osoba, či sídlo.

Platba za sprostredkovanie a kúpu  


 Po tom, ako ste sa uistili o pravosti údajov a o hodnovernosti subjektu, ktorý vám sprostredkúva kúpu nehnuteľnosti, môžete pristúpiť k založeniu zmluvného vzťahu a dohodnúť sa na podmienkach obchodu, vrátane platobných podmienok. Je namieste, ak od vás bude vyžadovaná primeraná zálohová platba ako zábezpeka, že máte seriózny záujem o kúpu a pod. Pokiaľ ide o samotnú úhradu za kúpenú nehnuteľnosť, ide o záležitosť obojstrannej dohody - v súčasnosti je preferovaná platba bankovým prevodom za vopred dohodnutých podmienok. Namieste je vinkulácia kúpnej ceny na bankovom účte alebo jej uloženie do notárskeho depozitu. Banka alebo notár peňažné prostriedky následne uvoľní pri predložení listu vlastníctva vystaveného na kupujúceho.

Záverom

Ak ste vami oslovenému realitnému maklérovi uhradili sumu 9.500,- Sk, mali ste obdržať od neho príjmový doklad preukazujúci, že ste platbu skutočne uskutočnili. Obdobné praktiky možno považovať za nedôveryhodné.

 


 


Späť

Meníte na byte plastové okná? Zateká vám do kuchyne? Pomôcť môže aj správca Meníte na byte plastové okná? Zateká vám do kuchyne? Pomôcť môže aj správca

Správa nehnuteľnosti je komplexným procesom, ktorý si vyžaduje odbornosť a starostlivý prístup, pretože veľmi často ide nielen o kvalitu, ale aj bezpečie obyvateľov konkrétnej nehnuteľnosti.  Jej správca má na starosti celý rad úloh, ktoré sú pre bezproblémový chod domu alebo bytového komplexu veľmi dôležité. Dokonca vám môže a v mnohých prípadoch aj musí byť nápomocný napríklad pri obyčajnej výmene plastových okien, vonkajších žalúzií alebo čistení fasády. Aké sú povinnosti správcu nehnuteľnosti a čo robiť, ak si svoje úlohy..

Strecha na váš dom

 „Už kedysi známy češký spevák Karel Gott spieval pieseň s názvom Mám rozprávkový dom. Základom dobrého domu, v ktorom by sa cítili ako v rozprávke, nestačí mať len pevné základy či steny z dobrého muriva. Veľmi dôležitým faktorom k spokojnosti patrí aj dobrá strecha. Pri širokej ponuke tvarou striech, plášťou a strešných krytín na trhu sa vynára otázka, ktorú z nich si vybrať, keďže rozhodujú záujmy majiteľa či veľkosť investície ktorú sme pre dobrú strechu ochotní obetovať.“ Kompletné strešné systémy sú v dnešnej dobe vyvinuté..

Podlahové kúrenie

 O čo je lepšie ako radiátor?Kedy pociťuje človek tepelnú pohodu?Čo so sebou prináša montáž?Takže ako ho namontovať?Finále inštalácieTermoregulátory, snímače teplotyTeplá podlahaA ďalšie výhodyZahrejte aj steny Podlaha z kameňa a dlaždíc má niečo do seba, ale nelahodí našim bosým nohám. Ľahko sa umýva, nemusíte sa báť, že vylejete polievku pri sobotňajšom obede pred televízorom. Ako radi by sme sa ale, niekedy prešli po teplej dlážke v obývačke, alebo večer pozerali vysielanie bez troch párov ponožiek na nohách. Nie je to nič ťažké. Stačí..

Neplatnosť závetu a účastníci konania o dedičstve

Takmer jeden rok som býval so svojou manželkou a dieťaťom v dome u môjho kamaráta, ktorý bol vlastníkom domu z ½. Kamarát, inak rozvedený a aspoň pokiaľ viem i bezdetný, pred dvoma mesiacmi žiaľ zomrel. Po jeho smrti som sa dozvedel, že po sebe zanechal závet, podľa ktorého mi odkázal svoj podiel na dome. Kontaktoval som jeho vzdialenú rodinu, ktorá však odmietla prispieť na pohreb, ten som teda uhradil ja. Pohreb platiť nie, ale zato sa ozvala nejaká kamarátová teta z Nemecka, že vraj ona je jeho príbuzná a teda by vraj mala dediť. Kto je účastníkom dedičského..

Sporné nároky - náhrada nákladov vynaložených na cudziu nehnuteľnosť

Vážení čitatelia, mnohé z vašich písomných a elektronických otázok adresovaných do rubriky “Právnik radí” sa týkajú nárokov na náhradu nákladov vynaložených na nehnuteľnosť, ktorú mali vo svojej oprávnenej držbe nájomcovia, ktorí počas svojho užívania nehnuteľnosti túto zhodnotili stavebnými úpravami alebo inými úpravami interiérov. Pri ukončení nájomného vzťahu vznikajú problémy s tým, či ten, kto prenajatú nehnuteľnosť zhodnotil, má voči prenajímateľov nárok na náhradu vynaložených nákladov, od ktorého okamihu tento nárok vzniká..

Premlčanie a preklúzia - môže ísť o byty alebo iné reality či nehnutelnosti?

PremlčaniePreklúzia “Vaše právo je premlčané, nemôžete sa ho dovolávať na súde“. - a podobné vyjadrenia možno počuť z úst vašich faktických alebo potenciálnych zmluvných strán, či iných subjektov. Nastáva čas vytriezvenia a pohľad do očí reality. Premlčanie a preklúzia sú veľmi významné právne inštitúty, ktoré dlžník môže využiť pri svojej obrane, v prípade, ak veriteľ uplatní svoj nárok. V praxi však dochádza k zamieňaniu ich významu. Čo však pre vás znamená, že vaše právo sa premlčalo, či dokonca je prekludované?..

Prečo si vybrať open space kancelárie: nová teória activity-based workplace

V posledných rokoch sa nie len väčšie úspešné firmy ale aj takzvaní podnikatelia na voľnej nohe usilujú o navodenie produktívnej atmosféry pri práci. Open space kancelárie sú pre pracujúcich ľudí v mnohom veľkým prínosom a to či už máte firmu s množstvom zamestnancov, alebo ste podnikateľ, ktorému sa nedarí zachovať motiváciu na gauči vo vlastnom byte. Otvorené priestory kancelárií, ktoré minimalizujú možnosti vytvoriť si súkromné priestory, odstraňujú steny a dvere, sa v histórii prvýkrát uplatnili niekde v 50.-tych..

Vývoj cien nehnuteľností na Slovensku od roku 2005 do roku 2010

V slovenských pomeroch sa zvykne dosť často používať fráza ktorá tvrdí, že: „Z grafov sa ešte nikto nenajedol“. Nuž možno je na tom čosi pravdy, ale autor tohto výroku asi nepochopil ich zmysel. Grafy majú v prvom rade informovať o určitom vývoji, či trende v tom či onom segmente. Zároveň by mali upozorniť na určité anomálie, či nezdravý vývoj ktorý sa mohol prejaviť v sledovanom období.Aj z tohto dôvodu sme sa v redakcii Kompletného TRH-u Nehnuteľností rozhodli priniesť základný trend vývoja cien nehnuteľností na Slovensku. Často krát sa v dnešnej..

Problémy s hypotékou?

Problém je na sveteKeď musí zasiahnuť bankaBanky znižujú úrokové sadzby   Nie je nič ľahšie. Jednoduchá cesta k bývaniu. Stačí len prísť. Riešenie ušité priamo na mieru. To sú len niektoré reklamné slogany, ktoré nás tak často oslovujú a pútajú našu pozornosť na rôzne produkty vedúce k vlastnému bývaniu.Spôsobov, ciest a produktov vedúcich k vlastnému bývaniu je v dnešnej dobe a situácii na trhu skutočne mnoho. Pritom nemusí ísť bezpodmienečne len o získanie nového bytu či domu, ale aj napríklad o kúpu zariadenia, stavbu garáže či bazénu,..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.