Vyplatia sa tepelné čerpadlá dlhodobo?

Aktuálny vývoj na komoditných burzách, kedy postupne klesajú ceny zemného plynu i silovej elektriny by pomaly mohol dávať zabudnúť na hrôzy leta 2022, keď ceny energetických komodít stúpali do predtým nepredstaviteľných výšin. Oplatí sa teda skúšať situáciu ďalej „vysedieť“ a v budúcnosti sa opäť spoliehať na konvenčné energetické komodity v podobe zemného plynu, elektriny, uhlia, dreva a pod.? Odpoveď je jednoduchá…

zateplovanie


Tepelné čerpadlá boli zdrojom najlacnejšieho tepla a teplej vody aj v čase nízkych cien tradičných energetických komodít. Aj v prípade poklesu cien zemného plynu, elektriny či dreva by tak tepelné čerpadlá stále boli jasným víťazom na rebríku porovnávajúce náklady na energie.

Vďaka dotáciám od štátu a veľkému rozdielu medzi nákladmi na výrobu tepla v porovnaní so zemným plynom, elektrinou, drevom či uhlím, tepelné čerpadlá sa oplatia aj po započítaní úvodných investícií do ich obstarania. Predstavu o výhodnosti si môžete urobiť sami, napr. v tejto kalkulačke webu tzb-info.cz.

Okrem toho, tepelné čerpadlá ponúkajú ďalšie nefinančné výhody, konkrétne:

  • Stabilné dodávky tepla a teplej vody bez ohľadu na dostupnosť energetických komodít. Tepelné čerpadlá odoberajú teplo z vonkajšieho vzduchu či geotermálnej energie.
  • Stabilne nízke náklady na teplo práve s ohľadom na fakt, že vonkajší vzduch aj geotermálna energia sú k dispozícii zadarmo, a to vo všetkých trvalo obývaných kútoch planéty.
  • Istotu možnosti využívania do budúcnosti. Tepelné čerpadlá sú zdrojom čistej energie, v dohľadnej budúcnosti im teda nehrozí obmedzovanie či úplný zákaz používania. Práve naopak, štát vám na zaobstaranie tepelného čerpadla prispeje.

S tepelnými čerpadlami sa tak definitívne zbavíte starostí spojených s dostupnosťou a cenou energií. Tešiť sa naopak môžete na spoľahlivé dodávky tepla a teplej vody na nasledujúcich niekoľko desiatok rokov. Nenechajte sa pritom mýliť, tepelné čerpadlá nie sú výsadou moderných nízkoenergetických nehnuteľností, zaobstarať si ich môžete aj do staršej nehnuteľnosti, aj keď nie je zateplená. Rovnako tak, tepelné čerpadlá nájdete pri budovách o veľkosti lodného kontajnera aj strategických objektov, akými sú napr. letiská, nemocnice, školy, armádne objekty apod.

Späť

Výber internetu do domácnosti Výber internetu do domácnosti

Pri vybavovaní domácnosti je dôležité myslieť na rôzne veci. A v dnešnej modernej dobe je internetové pripojenie jednou z tých dôležitejších. Stiahnutie si filmu na večerné pozeranie alebo sledovanie vášho obľúbeného seriálu v super-vysokom rozlíšení je závislé práve na rýchlosti vášho pripojenia. Preto vám dnes poskytneme informácie potrebné k správnemu výberu internetu práve pre vašu domácnosť. Výber internetových riešení pre domácnosť Internet ponúkajú najmä mobilní operátori, no i rôzni samostatní poskytovatelia...

Čo je apartmán a čo byt - reality prakticky

Čo raz viac a viac sa do našej bežnej reči dostávajú cudzie slová, ktorých význam býva často nejednoznačný. Poviete si, je tam toho. Nuž, v niektorých prípadoch by ste snáď mohli mávnuť rukou. Toto mávnutie by sa vám ale vždy nemuselo vyplatiť. Tobôž v oblasti realít, kde sa v posledných rokoch často len tak benevolentne dávajú do ponuky novostavieb hneď vedľa seba ponuky na byty, apartmány. A že v týchto slovách je naozaj veľký rozdiel, tak to si vysvetlíme v nasledujúcich riadkoch.V oblasti realít sa často používajú cudzie pojmy, o ktorých si veľa..

Starajte sa o záhradu prakticky a rozumne pomocou kvalitnej kosačky Starajte sa o záhradu prakticky a rozumne pomocou kvalitnej kosačky

Ako majiteľ nového domu chcete, aby váš dvor a záhrada vyzerali čo najlepšie. Ale pri všetkých rôznych povinnostiach, ktoré súvisia s údržbou nehnuteľnosti, ako je trávnik, môže byť ťažké nájsť si čas na to, aby ste všetko stihli. Jedným z riešení je investovať do kvalitnej kosačky na trávu.   Kosačka na trávu je stroj, ktorý sa postará o váš trávnik, aby vám doslova neprerástol cez hlavu. Kosačky na trávu môžu byť poháňané ľudskou silou, napríklad elektromotorom alebo spaľovacím motorom, alebo batériou. Ktorý typ kosačky zvolíte..

Nebytové priestory - ich nájom a podnájom

Napriek skutočnosti, že otázka nájmu je upravená v základnom občianskoprávnom kódexe - v Občianskom zákonníku - tento prenechal osobitnú právnu úpravu nájmu a podnájmu nebytových priestorov zákonu č. 116/1990 Zb. o nájme a podnájme nebytových priestorov v znení neskorších predpisov (v texte ako “ZNP”). Osobitná zákonná úprava sa vzťahuje na nebytové priestory, ktorými sú miestnosti alebo súbory miestností, ktoré podľa rozhodnutia stavebného úradu sú určené na iné účely ako na bývanie. Medzi nebytové priestory tiež patria byty, pri ktorých..

Náhrada škody pri zmluve o budúcej zmluve

Pred štvrťrokom som uzavrel zmluvu o budúcej zmluve, predmetom ktorej bola kúpa pozemku. Dojednali sme sa, že pred uzavretím kúpnej zmluvy zložím predávajúcemu zábezpeku 350.000,- Sk, čo som aj urobil a tiež sme si dohodli zmluvnú pokutu pre prípad porušenia zmluvy. Ja som medzičasom uzavrel s mojimi klientmi ďalšie zmluvy o budúcej zmluve, na základe ktorých som sa zaviazal následne predať im predmetný pozemok, ktorého vlastníkom som sa mal stať. Potenciálny predávajúci od zmluvy odstúpil a pozemok predal inému záujemcovi. Odmieta so mnou komunikovať. Prišiel..

Poplatok za komunálny odpad

Dobrý deň. Som majiteľkou malej chatky neďaleko Banskej Bystrice. Môj manžel zomrel pred ôsmimi rokmi a tak chatku využívam len veľmi zriedkavo, asi 2-3x do roka na pár dní. Patrím k ekologickým chatárom, ktorí produkujú minimum odpadu a ktorí spravidla odvážam z chatovej oblasti späť do mesta. Nevyužívam vlastne odpadové nádoby patriace príslušnej obci, na území ktorej chatka stojí. Napriek tomu musím platiť obci poplatok za odpad. V apríli 2004 som požiadala obec o oslobodenie od poplatkovej povinnosti, avšak do dneška som nedostala žiadnu odpoveď. Naopak,..

Nehnutelnosti ...

Investing in Real Estate in Slovakia - reality - nehnutelnosti - as Slovaks call it

Investing in Real Estate in Slovakia             Apart from the landmarks and notable touristic attractions this country has to offer, in recent years, the Slovakian Real Estate ( TRH Nehnutelnosti ) market has proven to be a profitable investment for potential real estate investors.   Real Estate Pricing ( Reality ) in Slovakia The average price of flats in Slovakia in the year 2018 stands at 1,612 €/m2.   Reasons to Invest in Real Estate (Reality) in Slovakia There are many reasons to invest in Real estate..

Ako financovať kúpu bytu v novostavbe

Podmienky určuje developerPoradenstvo v bankeHypotéka v skratke Záujemca o kúpu bytu v novostavbe má na výber niekoľko možností jej financovania. Kým pri kúpe starého bytu vyžadujú majitelia väčšinou peniaze v hotovosti, novostavbu možno zvyčajne financovať - kúpiť prostredníctvom úveru.Najčastejšie využívané možnosti sú stavebné sporenie, hypotekárny úver, prípadne ich kombinácia. Možná je aj ich kombinácia so spotrebným úverom. Výber spôsobu financovania podmieňuje predovšetkým to, aké podmienky pri kúpe bytu určí developerská spoločnosť. Iná..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.