Zariaďujete si spálňu? Ktoré prvky ohrozujú pokojný spánok?

Veľmi dôležitým faktorom pre kvalitný spánok a celkovú pohodu v živote je správne zariadenie spálne. Mnohí z nás v tomto smere preto venujú veľkú pozornosť výberu veľkej postele a kvalitného matraca, no pritom zabúdame na fakt, že existuje celý rad ďalších prvkov, ktoré môžu mať na náš spánok  výrazný a dokonca negatívny vplyv.

Ktoré kroky nám viac škodia ako pomáhajú, a ako správnym zariaďovaním tohto priestoru môžeme optimalizovať náš spánok?

ako na dobrý spánok

Nevhodné a príliš silné osvetlenie

Osvetlenie je jedným z najdôležitejších faktorov ovplyvňujúcich náš denný a nočný rytmus. Príliš jasné svetlo v spálni môže preto narušiť našu schopnosť zaspať. Z tohto dôvodu je dôležité zvoliť si primerané osvetlenie a v noci preferovať tlmené svetlo.

Môžete tiež zvážiť použitie závesných svietidiel s možnosťou príjemnej regulácie intenzity svetla, ktorých montáž vám pôjde s výkonným aku skrutkovačom doslova od ruky. Rovnako efektívne sú aj malé stolné lampy, ku ktorých ovládaniu vám dnes často stačí iba jeden pohyb ruky, prípadne majú automatický časovač.

Sýte farby a veľa zbytočnej dekorácie

Aj farby a dekorácie modernej spálne môžu a budú mať psychologický vplyv na vašu pohodu. Jasné a agresívne farby dokážu stimulovať mozog a brániť relaxácii. Namiesto toho je vhodné zvoliť tlmené farby, ako sú modrá, zelená alebo jemné odtiene sivej. Minimalistický dizajn spálne môže tiež pomôcť vytvoriť pokojné prostredie.

Elektronika

Prítomnosť elektroniky, ako sú televízory, počítače alebo mobilné telefóny, v spálni môže narúšať našu schopnosť relaxovať a zaspať. Svetlo z obrazovky a elektrický smog môže brániť tvorbe melatonínu, hormónu zodpovedného za reguláciu spánku. Odporúča sa preto obmedziť používanie elektroniky pred spaním a miestnosť od akýchkoľvek elektrických spotrebičov úplne oslobodiť.

Podľa Feng Shui by dokonca mali byť aj samotné elektrické zásuvky umiestnené od hlavy v dostatočnej vzdialenosti (30-40 cm), pretože v ich okolí sa tvorí veľký elektrický smog, ktorý môže brániť pokojnému a plnohodnotnému spánku.

dobrý spánok

Nesprávna teplota a slabá ventilácia

Ideálna teplota v spálni sa pohybuje medzi 18-22 °C. Príliš teplo alebo príliš chladno môže ovplyvniť kvalitu spánku. Aby ste preto mali na nočný odpočinok ideálny teplotný komfort, zabezpečte si dostatočnú ventiláciu priestoru a prípadne investujte do kvalitného klimatizačného alebo vykurovacieho systému.

Nekvalitný matrac a nevhodná posteľ

Nemenej dôležité sú samozrejme aj samotné základné prvky spálne. Kvalitný matrac, pohodlná posteľná bielizeň a vhodné vankúše sú základ. Pri výbere matraca je dôležité myslieť nielen na jeho cenu, ale aj správnu tvrdosť a typ. Dbajte tiež na správnu montáž postele, ku ktorým si je lepšie obliecť domáce oblečenie alebo pohodlné montérky. Bežný odev je na plnohodnotné zariadenie spálne nevhodný a nepohodlný, veľmi rýchlo ho tiež môžete znehodnotiť. Dbajte tiež na správnu výšku postele.

Zariaďovanie spálne je komplexný proces, ktorý si vyžaduje zohľadnenie množstva faktorov. Svoje opodstatnenie majú výber vhodného osvetlenia, farebnej schémy a minimalizácia elektroniky. Vytvoriť pokojné prostredie na kvalitný spánok je s kombináciou týchto prvkov naozaj jednoduché a zaručuje dosiahnutie vašej maximálnej spokojnosti takmer na celý život. 

Späť

Úskalia pri predaji rodinného domu

Faktory ovplyvňujúce cenu nehnuteľnostiOblasť, prostredieDopravná dostupnosť a inžinierske sieteAko môžu inžinierske siete ovplyvniť cenu?Prístup na pozemokStav vašej stavbyZapojiť do predaja realitnú kanceláriu? Ako postupovať?Na čo si treba dať najviac pozor? Ceny nehnuteľností u nás stagnujú. Podobne ako všade inde. Nie je to nič zarážajúce, aj keď sa po všetkých integračných procesoch, ktorými naša krajina za posledné roky prešla, predpokladal úplne opačný proces. Takže ako dom čo najvýhodnejšie predať? Kde sú výhody realitnej kancelárie? A ako..

Vývoj ponukových cien pozemkov za r. 2009, 2010 a 2011

Realitný  portál TRH.sk pre svojich návštevníkov pripravil analýzu ponukových cien pozemkov za m2 pre vybrané lokality z Bratislavského kraja. Analýza je za obdobie rokov 2009, 2010, 2011. Uvedené ceny sú ponukovými cenami za m2, ceny uvedené v tabuľke sú samozrejme očistené o extrémy. Kategória sledovaných pozemkov - stavebné pozemky s IS (buď na pozemku alebo v blízkom dosahu). Podrobnejšie aktuálne štatistiky cien nehnuteľností.Vybrané obce z Bratislavského kraja:Okresy Bratislavy:Vybrané lokality z..

Daňová povinnosť pri prenajímaní nehnuteľností

Povinnosť registrácieVýnimky oznamovacej povinnostiRegistrácia na daňovom úradeBytová politikaPráva a povinnostiPovinnosti voči stavebnému bytovému družstvu     Prenajímanie nehnuteľností každého druhu sa môže za určitých podmienok stať výhodným biznisom. Najmä ak ide o ľudí, ktorý prenajímajú už nadobudnutú nehnuteľnosť, a nie sú zaťažení splácaním hypotéky alebo iných dlhov. V poslednej dobe sa objavil trend rýchleho nákupu nehnuteľnosti a jej  následného prenajímaniu a to najmä v prípade bytov.      Takýto spôsob môže byť pre niektorých..

Nebytové priestory - ich nájom a podnájom

Napriek skutočnosti, že otázka nájmu je upravená v základnom občianskoprávnom kódexe - v Občianskom zákonníku - tento prenechal osobitnú právnu úpravu nájmu a podnájmu nebytových priestorov zákonu č. 116/1990 Zb. o nájme a podnájme nebytových priestorov v znení neskorších predpisov (v texte ako “ZNP”). Osobitná zákonná úprava sa vzťahuje na nebytové priestory, ktorými sú miestnosti alebo súbory miestností, ktoré podľa rozhodnutia stavebného úradu sú určené na iné účely ako na bývanie. Medzi nebytové priestory tiež patria byty, pri ktorých..

Bezdôvodné obohatenie musí byť vydané

Pred niekoľkými rokmi bolo založené spoločenstvo vlastníkov bytov, ktoré zahŕňa niekoľko domov na našej ulici. Toto spoločenstvo uzavrelo za účelom výkonu správy mandátnu zmluvu so správcovskou spoločnosťou, ide o spol. s.r.o. Po asi troch rokoch nastali problémy spojené s fakturáciou a s neprehľadným zvyšovaním poplatkov za výkon správy. Nepomohli ani osobné rokovania, ani písomné urgencie, nič. Podstata veci tkvie v tom, že nám ako spoločenstvu vlastníkov sú účtované poplatky, s ktorými nesúhlasilo naše valné zhromaždenie a naviac, správcovská spoločnosť..

Prístup súdneho znalca do obydlia občana - áno či nie?

 Dobrý deň, v novembri 2008 som sa stala nájomníčkou družstevného bytu. Po roku bývania v ňom som dostala zásielku zo súdu, že byt musím sprístupniť znalcovi z odboru stavebníctva, ktorý má vypracovať znalecký posudok na stavebné práce, ktoré tam uskutočnil predchádzajúci nájomník. Ten tam býval do roku 2005 s manželkou, ktorá vtedy od neho definitívne odišla a rozviedli ich v januári 2007. Preto sa chcem opýtať, kto je vlastne v práve - to mám akože do svojho bytu pustiť znalca, ktorý si už môj byt nafotí!? Veď moje súkromie bude narušené...

Hypotéky pre mladých

 Róbert Fico si od avizovania krokov, ktoré pomôžu mladým rodinám s bývaním, vylepšil svoj profil o značné čísla. Realita sa však tak celkom nezakladá na pôvodne médiami hlásaných zvýhodneniach pre mladých ľudí, ktorí majú vážne starosti so svojím bývaním. Hovorím najmä o vládnej „pomoci“ mladým vo forme bonifikácie hypotekárnych úverov. Veľké oči Nečudo, že mnohí z nás mladších zajasali, keď postupne v takmer všetkých denníkoch natrafili na propagandistickú kampaň vládnych strán, kde bolo toto zvýhodnenie opisované ako konečne jeden..

Najlepšie investície do nehnutelnosti ...

Byty na prenájom - ceny v Bratislave za rok 2005

V súčasnosti je veľa ľudí, ktorí sa rozhodli kúpiť si byt za účelom jeho prenájmu. Kto však chce prenajímať byt, kupovaný na úver, musí si veľmi dobre zrátať, nakoľko môže nájomné pokryť splátky úveru.Treba si uvedomiť, že pravidelné mesačné splátky sa dajú investovať aj do iných produktov ako sú nehnuteľnosti, pričom napríklad pri finančných produktoch nedochádza k postupnému opotrebovávaniu, a tým k obmedzovaniu vplyvu inflácie na zvyšovanie ceny (výšky nájomného). Pri prenájme nehnuteľností treba rátať aj s určitou rezervou - keď sa..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.