Byty na prenájom - ceny v Bratislave za rok 2005

V súčasnosti je veľa ľudí, ktorí sa rozhodli kúpiť si byt za účelom jeho prenájmu. Kto však chce prenajímať byt, kupovaný na úver, musí si veľmi dobre zrátať, nakoľko môže nájomné pokryť splátky úveru.

Treba si uvedomiť, že pravidelné mesačné splátky sa dajú investovať aj do iných produktov ako sú nehnuteľnosti, pričom napríklad pri finančných produktoch nedochádza k postupnému opotrebovávaniu, a tým k obmedzovaniu vplyvu inflácie na zvyšovanie ceny (výšky nájomného). Pri prenájme nehnuteľností treba rátať aj s určitou rezervou - keď sa povedzme mesiac či dva nepodarí nájsť nového nájomníka.


Graf č.1 - Analýzu cien prenajímaných bytov som robila na ponuke 14.013 bytov v období od januára 2005 do konca januára 2006. Dá sa povedať, že väčšina ponúkaných bytov na prenájom je v Starom Meste, naviac táto ponuka je v podstate cenovo vyrovnaná. Je vidieť, že majitelia bytov v centre veľmi často využívajú tento spôsob investície. Naproti tomu byty v Petržalke skôr slúžia na bývanie ako na podnikanie. V druhom a štvrtom okrese je stav vyrovnaný, v oboch okresoch sa vo veľkom stavia. Predposlednú priečku obsadil tretí okres, je to aj preto, že v lokalitách ako Koliba, Rača či Vajnory sú skôr rodinné domy ako byty.


Graf č.2 - Veľkosť metráže je tiež závislá od lokalít, vo všeobecnosti platí, že byty s najväčšími metrážami sú v Starom Meste, avšak veľmi rýchlo ich doháňajú novostavby, napríklad 6- izbová mezonetová novostavba na Vajnorskej ulici, so 4 terasami a 2 kúpeľňami s celkovou metrážou 200 m2. Ale takýchto výnimiek je veľmi málo.
 

Graf č.3 - Priemerná cena za m2 podľa izbovitosti v jednotlivých častiach mesta závisí hlavne od dostatku jednotlivých bytov na trhu v danej lokalite. Keď ceny prenájmu porovnávame podľa okresov, významne to skresľuje skutočnosť, lebo jednotlivé okresy sú rozľahlé a v rámci nich sú veľké cenové rozdiely medzi jednotlivými lokalitami, jednotlivými štvrťami mesta. Napríklad v treťom okrese prenájom bytu v Novom Meste stojí viac než v Rači. Rovnako je to však aj v druhom okrese - Nivy a Ružinov sú v cenovom rebríčku vysoko, ale Dolné hony a Pod.Biskupice naopak na chvoste - pritom patria spolu do druhého okresu. Najviac vyrovnané je preto Staré Mesto. Vo všeobecnosti sa dá povedať, že garsónky sa hýbu v rozpätí 277 Sk/m2 v BA V po 454 Sk/m2 v BA I, 1- izbové byty majú interval 370 Sk/m2 - BA I vs. 243 Sk/m2 - BA V; 2- izbové byty sú v rozpätí 382 Sk/m2 - BA I vs. 253 Sk/m2 - BA IV; 3-, 3,5- a 4- izbové byty majú v BA I až zarážajúco rovnakú cenu cca 373 - 376 Sk/m2.
 

Graf č.4 - Ukážka toho, aký byt a za koľko si v priemere vieme prenajať. Tiež je ale potrebné mať na pamäti, že údaje sa nevzťahujú na rôzne novostavby a luxusne zariadené byty.


Graf č.5, Graf č.6 - Okrem iného som pri analýze vývoja cien prenájmov v Bratislave podľa jednotlivých lokalít jasne zistila súvislosť ceny s novostavbami: tam, kde sa práve dokončili nové výstavby, vyhnali cenu prenájmu hore. Tento stav však nikdy netrvá veľmi dlho, pretože tieto byty sa väčšinou veľmi rýchlo prenajmú. V Starom Meste sa byty nestavajú a ceny sa tu veľmi nemenia, naviac je tu veľmi veľká ponuka, ktorá nepustí cenu vyššie. Cenový rozdiel medzi jednotlivými lokalitami mesta je vidieť nielen pri predaji, ale aj pri prenájme. Na prvom mieste s najdrahším nájomným je samozrejme BA I, na druhom mieste sa v rebríčku stretávajú druhý a tretí bratislavský okres.


Graf č.7 - Vývoj cien v druhom okrese, tak ako som už spomínala vyššie, odzrkadľuje fakt, že Nivy a Ružinov sú v cenovom rebríčku vyššie, ako Pod.Biskupice a Vrakuňa. Napriek tomu, že Pod.Biskupice a Vrakuňa sú si cenovo veľmi blízke, väčšia ponuka bytov vo Vrakuňa na začiatku roku 2005 znížila cenu v danej oblasti, a naopak po ponuke novostavieb na Kazanskej v Pod.Biskupice ku koncu roka vytiahol cenu vyššie ako v ostatných lokalitách BA II. Avšak tiež sa tu prejavil jav, že sa tieto ponuky novostavieb veľmi rýchlo prenajmú a ponuka zase spadne na pôvodnú úroveň. Ceny na Nivách sú najstabilnejšie, hýbu sa v rozpätí od 280 do 320 Sk/m2. Oproti tomu Ružinov je viac ovplyvňovaný kolaudáciami novostavieb.
 

Graf č. 8 - Nájom na Kramároch sa vyhupol na prelome roka na základe ponuky novostavby na Klenovej, inak Kramáre mali najstabilnejší vývoj z tretieho bratislavského okresu. V ponuke Nového Mesta sa na jeseň objavilo množstvo luxusne zariadených a rekonštruovaných ponúk, ktoré sa však veľmi rýchlo prenajali. Vývoj cien na Kolibe je veľmi diskutabilný. Je to hlavne veľkým nedostatkom bytov v tejto lokalite. Veľkú časť tu predstavujú prenájmy častí rodinných domov, ktoré skresľujú cenu, avšak nedajú sa zo súboru vylúčiť, pretože fungujú ako samostatné poschodia jednotlivých rodinných domov. Keď sa takýchto častí rodinných domov nahromadí, tak ako to bolo pred Vianocami, veľmi to zahýbe s cenou.
 

Graf č. 9 - Na čele sa drží Karlova Ves, v tesnom závese s Dlhé diely a kuchyňa ku koncu roka prekvapivo s Devínskou Novou Vsou. Byty v Dúbravka sú na nižšej úrovni, spolu s Lamačom a Záhorskou Bystricou. Tu je vidieť nárast cien len v prípade odovzdávania novostavieb na Studenohorskej a neskôr na Heyrovského ulici v Lamači.

Späť

Záhradná architektúra Záhradná architektúra

Záhrada je miestom, ktoré nielen dotvára vzhľad nášho domu, ale zároveň dáva jeho obyvateľom priestor pre fantáziu a relax. Najmä o tom poslednom však má každý z nás inú predstavu, a podľa toho si treba typ záhrady aj vyberať. Možností je veľa a je rozdiel, či sa chceme záhrade každý druhý deň aktívne venovať, alebo raz za týždeň pokosiť trávnik. Okrem estetického výsledku by teda mal byť kritériom aj miera starostlivosti, s ktorou do budúcnosti rátame. Anglický trávnik Tento druh je stále veľmi obľúbený; vyzerá elegantne a upravene, ale..

Sanácia, zatepľovanie a predchádzanie vlhnutiu

Sanačné omietkové systémySanácia zavlhnutých objektovNajčastejšie postupy proti vzlínajúcej vlhkostiA čo so zatekaním? Vyberte si strešnú krytinuDá sa sanovať aj povrchová vrstva strešných plášťov?Vlastný postup sanačných prác strešnej krytinyČasto sa stane, že na vašom dome neustále vlhnú steny a uniká vám rôznym spôsobom teplo, čo sa prejaví či už vo forme zvýšených výdavkov za spotrebné energie, praskaním muriva, hnilobou.Ako hovorí názov tohto príspevku, pozrieme sa na niektoré pracovné úkony spojené s naprávaním stavebných chýb, starnutím..

Znalecký posudok nehnuteľností Znalecký posudok nehnuteľností

Znalecké posuky predstavujú dôležitý nástroj v slovenskom právnom systéme. Sú neoddeliteľnou súčasťou rôznych súdnych procesov, sporov a rozhodovania vo veciach vyžadujúcich špecializované vedomosti a odborné zhodnotenie. Tento článok sa zameriava na vysvetlenie, čo sú znalecké posudky, v akých oblastiach sa najčastejšie využívajú, ale ďalej uvedieme aj odporúčanie na rýchle znalecké posudky nehnuteľnosti od ceny okolo 200€.  Priebeh oceňovania nehnuteľnosti znalcom: Znalecký posudokDefinícia znaleckých posudkov:Znalecký posudok je dokument..

Nekvalitné zateplenie fasády

 Spoluvlastníci prerábame fasádu na dome, na čo sme si objednali stavebnú firmu. Máme s ňou uzatvorenú zmluvu o diele, kde sa uvádza deň, kedy mali začať a kedy odovzdať hotovú robotu. Aj hodnotu a zloženú zálohu. Práca mala byť hotová už pred dvoma týždňami, my však máme dom len oblepený polystyrénom a problém, aby sem robotníci vôbec prišli. Telefonujem im každý deň a oni vždy hovoria, že prídu, čo sa stane len zriedka. Spolumajiteľ firmy, ktorý nám mal dodať plastové okná sa do toho zapojil tiež, bol zhrozený, že v akom stave to máme spravené...

Spoločná kúpa bytu

 Žijeme spolu ako druh a družka už niekoľko rokov a máme v úmysle kúpiť si spoločne byt. Ako naformulovať kúpnu zmluvu? Čo sa stane s bytom, keď uzavrieme manželstvo? Pavol K. a Mária M., BratislavaPokiaľ nie ste manželmi, môžete nadobudnúť byt len do podielového spoluvlastníctva. V takom prípade je potrebné uzatvoriť kúpnu zmluvu, ktorá musí obsahovať náležitosti uvedené v zákone o vlastníctve bytov a nebytových priestorov s tým, že obaja budete uvedení na strane kupujúcich. V kúpnej zmluve by mali byť určené vaše spoluvlastnícke podiely na nadobúdanom..

Nadobúdanie tuzemských nehnuteľností cudzincami

 Náš rodinný priateľ pochádza zo Španielska. Často navštevuje Slovensko a zapáčilo sa mu u nás natoľko, že by si tu chcel kúpiť pozemok. Známi mi povedali, že cudzinci nemôžu nadobudnúť slovenské nehnuteľnosti, alebo že sú v tomto smere obmedzení. Radi by sme nášmu španielskemu priateľovi pomohli, prosíme vás preto o radu.  Svätopluk T., Komjatice Vy, prípadne Váš priateľ môžete byť pokojný. Vo všeobecnosti medzi verejnosťou je vžitý mýtus o tom, že cudzinci nemôžu nadobúdať nehnuteľnosti v tuzemsku. Jedná sa však len o laickú..

Ako získať bývanie, ak nemáte nič usporené? Ako získať bývanie, ak nemáte nič usporené?

Potreba bývania tu vždy bola a stále bude. Nič na tom nemení ani pandémia COVID-19, ktorá podaktorým aj v tomto roku poriadne prevetrala peňaženky. Na Slovensku pritom výrazne prevyšuje trend vlastného bývania nad prenájmom. Je možné v súčasnej nepriaznivej finančnej situácii získať bývanie, aj keď nemáte nič usporené? O tom si povieme v našom článku Dom alebo byt?V prípade, ak nemáte žiadnu finančnú úsporu sa môže zdať, že bývanie vo vlastnom dome je len krásnym snom, a že to jediné, na čo máte, je nejaký priemerný 2-3 izbový byt. Nemusí to..

Byty na prenájom - ceny v Bratislave za rok 2005

V súčasnosti je veľa ľudí, ktorí sa rozhodli kúpiť si byt za účelom jeho prenájmu. Kto však chce prenajímať byt, kupovaný na úver, musí si veľmi dobre zrátať, nakoľko môže nájomné pokryť splátky úveru.Treba si uvedomiť, že pravidelné mesačné splátky sa dajú investovať aj do iných produktov ako sú nehnuteľnosti, pričom napríklad pri finančných produktoch nedochádza k postupnému opotrebovávaniu, a tým k obmedzovaniu vplyvu inflácie na zvyšovanie ceny (výšky nájomného). Pri prenájme nehnuteľností treba rátať aj s určitou rezervou - keď sa..

Ceny nehnuteľností


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.