Prevod vlastníctva družstevného (obecného) bytu a daňové povinnosti

Dobrý deň, máme záujem o vaše poradenstvo. Potrebovali by sme radu ohľadom predaja bytu. Vlastníme od roku 2002 družstevný byt, v ktorom máme zriadenú kanceláriu. Teraz ho chceme predať, ale realitný maklér nám odporučil ho odkúpiť do vlastníctva s ohľadom na lepšiu možnosť jeho prípadného ďalšieho predaja. Chceli by sme vedieť, či budeme musieť platiť daň z predaja nehnuteľnosti alebo nie.

Svetozár K., konateľ obchodnej spoločnosti s.r.o., Bratislava 

Občianskoprávny režim a režim daňový

Predmetná otázka súvisí v prvom rade s právnym stavom danej nehnuteľnosti a jej zákonným režimom, a na strane druhej s daňovými povinnosťami pri prevode vlastníctva nehnuteľnosti. V zmysle § 8 ods. 1 písm. b) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov, zdaňovaným príjmom je aj príjem z prevodu vlastníctva nehnuteľnosti. 

Pokiaľ ide o právny stav vami uvádzanej nehnuteľnosti a jej právny režim, treba vychádzať z povahy jej vlastníka, ktorým je v tomto prípade bytové družstvo. Na prevod vami obývaného bytu sa vzťahuje najmä zákon č. 182/1993 Z. z. o prevode vlastníctva bytov a nebytových priestorov, ďalej je to Občiansky zákonník  pri otázkach nájmu družstevného bytu a samozrejme prechodu vášho členského podielu. Bytové družstvo je v zmysle ust. § 221 a 222 Obchodného zákonníka spoločenstvom neuzavretého počtu osôb založeným za účelom podnikania alebo zabezpečovania hospodárskych, sociálnych alebo iných potrieb svojich členov a právnickou osobou

Oslobodenie od platenia dane z prevodu vlastníctva nehnuteľnosti 

Povinnosť platiť daň z prevodu vlastníctva nehnuteľnosti vzniká pri predaji nehnuteľnosti, a to  v prípade, že ste jej vlastníkom boli kratšie než 5 rokov pred predajom. Tento stav vám však nesvedčí, nakoľko vlastníkom je družstvo. Túto skutočnosť musím zdôrazniť, nakoľko vo formulácii vašej otázky používate spojenie vlastním od roku 1999 družstevný byt“. Daný byt nevlastníte vzhľadom na už uvedené skutočnosti, avšak tento len užívate z titulu vášho členstva v družstve a z titulu vám prislúchajúceho členského podielu v družstve.

Povinnosť platiť daň z prevodu vlastníctva nehnuteľnosti nevzniká, ak subjekt vlastní nehnuteľnosť 
alebo inú nehnuteľnosť viac ako päť rokov, čo v danom prípade je jednoznačné. Zákon o dani z príjmov ustanovuje situácie, kedy vlastníci nie sú povinný platiť daň z prevodu vlastníctva nehnuteľnosti. Od dane z prevodu vlastníctva nehnuteľnosti je oslobodená osoba, ktorá:

1.        získala nehnuteľnosť do vlastníctva pred 1.januárom 2011 (najneskôr do 31.12.2010)

2.       a ktorá mala súčasne v nehnuteľnosti prihlásený trvalý pobyt najmenej 2 roky pred predajom nehnuteľnosti

3.       získala nehnuteľnosť v rámci konania o dedičstve, teda dedením v priamom rade od poručiteľa, ak uplynulo 5 rokov od  nadobudnutia tejto nehnuteľnosť do vlastníctva alebo spoluvlastníctva poručiteľa

4.       je právnickou osobou (obchodná spoločnosť) a daná nehnuteľnosť bola vyradená z jej obchodného majetku, kde samozrejme podmienkou je, aby nehnuteľnosť bola vôbec predtým zahrnutá do obchodného majetku spoločnosti.

Do pozornosti dávam fakt, že povinnosť platiť daň z prevodu vlastníctva nehnuteľnosti aj vtedy, ak kúpna zmluva (zmluva o prevode vlastníctva nehnuteľnosti) by bola síce uzatvorená až po uplynutí piatich rokoch od  nadobudnutia prevádzanej nehnuteľnosti či jej vyradenia z obchodného majetku), ak došlo pred uzavretím kúpnej zmluvy k podpísaniu zmluvy o budúcej zmluve uzavretej pred uplynutím lehoty 5 rokov.

Prevod vlastníctva družstevného alebo obecného bytu - čisté riešenie

Otázky, ktoré by ste mali položiť bytovému družstvu, ktorého ste členom: aké sú  podmienky prevodu družstevného bytu do vášho vlastníctva a aká je výška nesplatenej časti anuity. Ako členovi družstva vám patrí právo požiadať bytové družstvo o prevod bytu a bytové družstvo je povinné vyhovieť vašej žiadosti, a to v lehote dvoch rokov.

Pokiaľ by vlastníkom bytu bola obec a medzi vami a obcou by jestvoval nájomný vzťah, obec by bola povinná s vami ako nájomcom bytu uzavrieť zmluvu o prevode vlastníctva bytu. Tuto povinnosť vyplývajúcu z ustanovenia § 29a zákona č. 182/1993 Z. z. by mala splniť do dvoch rokov odo dňa, keď nájomca požiada o prevod vlastníctva bytu podľa tohto zákona v dome, v ktorom požiada o prevod vlastníctva najmenej 50% nájomcov bytov. Negatívne vymedzenie je, že túto povinnosť obec nemá, ak nájomcom bytu je právnická osoba, ak ide o byt v rodinnom dome alebo ak ide o byt, na ktorý sa nevzťahovala povinnosť previesť vlastníctvo bytu podľa § 29 ods. 3 (služobné byty, byty štátnych rozpočtových alebo príspevkových organizácií a i.). 

V prípade právnych otázok sa na nás kedykoľvek obráťte, radi Vám pomôžeme.

Čitateľské otázky adresujte na: LASAK@DEFENSA.SK


Autor: Mgr. Ján Lasák
KTN: 21/11

Späť

Výhody a nevýhody zatepľovania Výhody a nevýhody zatepľovania

  Zatepľovanie je vymoženosť, ktorej zmysel je definovaný ako výrazná úspora na kúrení so zachovaním tepelného efektu; je preto atraktívne prakticky pre kohokoľvek. Má však, ako všetky ostatné zmeny, svoje pre a proti - stavebné firmy ju horlivo propagujú a lekári zasa varovne dvíhajú prst poukazujúc na riziko vzniku alergií, ktoré jej nesprávna realizácia údajne so sebou prináša. Jednoznačnú pravdu tu ťažko zistiť, rizikám však treba pripísať najväčšiu vážnosť a podľa toho si aj voliť. Poďme sa teda bližšie pozrieť na to, čo všetko..

Používané stavebné materiály

 Vybrať si svoj byt či rodinný dom, ktorý by zohľadňoval všetky naše požiadavky býva často veľmi ťažkou úlohou. Pri kúpe nehnuteľnosti myslíme na celý rad faktorov ako sú cena, lokalita, či ide o staršiu stavbu alebo novostavbu, ale málo kedy sa zamyslíme nad úlohou materiálu z ktorého bol ten náš vyhliadnutý byt či rodinný dom postavený. Má preto zmysel sa nad takto postavenou otázkou pozastaviť? Verte že určite áno. Keď sa v päťdesiatych rokoch na Slovensku pomaly začala rozbiehať výstavba pre širšie skupiny obyvateľstva, môžeme podľa..

Rekonštrukcia kúpeľne

Častým problémom pri rekonštrukcii kúpeľne býva na samotnom začiatku odstraňovanie umakartu. Ak sa pri rekonštrukcii kúpeľne rozhodnete pre jeho likvidáciu, musíte sa najprv rozhodnúť o tom, či nová tvár kúpeľne bude kopírovať jej predošlý charakter, alebo sa pustíte do úplne novej vizáže vašej kúpeľne. Ak si vyberiete prvú možnosť, tak odstránením umakartových stien získate väčšiu výšku v miestnosti. Samotné odstránenie umakartových stien trvá len niekoľko hodín, takže z hľadiska úspory času by to nemal byť problém. Prvé komplikácie pri..

Prenájom nehnuteľnosti a registračná povinnosť prenajímateľov

So začiatkom nového školského roka vyvstala pre mnohých študentov, prípadne pracujúcich, ktorí dochádzajú za prácou mimo svojho obvyklého bydliska, opäť otázka zabezpečenia svojho ubytovania. Mnohí z nich riešia uvedený problém, nakoľko kapacita internátov a ubytovní nemusí vždy pokryť ich vysoký dopyt, nájmom nehnuteľnosti - prevažne bytu alebo časti bytu. Mnohí občania sa na rubriku „Právnik radí“ obrátili s otázkami, či a kedy sú povinní sa registrovať na daňovom úrade a aký postup majú zvoliť pri prenájme nehnuteľnosti alebo jej časti,..

Kúpna zmluva a jej náležitosti

Spolu s manželom máme záujem o kúpu pozemku od môjho starého otca. Pozemkom budeme súčasne ručiť banke, od ktorej máme sľúbený hypoúver. Nepoznám však presný obsah kúpnej zmluvy. Známy mi povedali, že si musíme zaplatiť znalca. Kto musí platiť daň, poplatky za vklad? Môže kataster odmietnuť náš návrh? Ďakujeme vám za vašu pomoc. Ivana a Peter Z., okres Nitra     Právnu úpravu kúpnej zmluvy obsahuje Občiansky zákonník §§ 588 a nasl. a v §§ 409 a nasl. Obchodného zákonníka. V prípade, ak jednou zo zmluvných strán je fyzická osoba, vychádza..

Úroky z omeškania pri vyporiadaní bezpodielového spoluvlastníctva manželov

 Súd v konaní o vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov nemôže zároveň s uložením povinnosti zaplatiť vyčíslenú sumu na vyrovnanie podielu, uložiť z tejto sumy aj povinnosť zaplatiť úroky z omeškania; bráni tomu chýbajúci predpoklad pre vznik takéhoto nároku - omeškanie dlžníka s plnením peňažného dlhu. (Rozsudok Najvyššieho súdu Slovenskej republiky zo 14. októbra 1999, sp. zn. 5 Cdo 117/99)Rozvod - v rozvodovom konaní sa rozhoduje aj o rodičovských právach a povinnostiach, ako aj o rozdelení spoločného majetku, ktorý manželia nadobudli..

Súčasná podoba finančných úverov

„Hypotéka, slovo ktoré sa v poslednom období hrnie na nás snáď zo všetkých strán. Na celom svete sa stala synonymom finančnej krízy. My si ju však budeme v tomto článku všímať ako produkt, pomocou ktorého si môžeme zabezpečiť svoj sen o bývaní. Z tohto dôvodu sme oslovili niekoľko finančných inštitúcií na Slovenskom finančnom trhu, aby mám pomocou modelových príkladov ponúkli svoje produkty.“Čo by ste mali vedieť o úveroch na bývanieNa začiatku by sme si mali povedať, na čo vlastne hypotekárny úver slúži. Tento druh služby pre klienta znamená..

Prečo si vybrať open space kancelárie: nová teória activity-based workplace

V posledných rokoch sa nie len väčšie úspešné firmy ale aj takzvaní podnikatelia na voľnej nohe usilujú o navodenie produktívnej atmosféry pri práci. Open space kancelárie sú pre pracujúcich ľudí v mnohom veľkým prínosom a to či už máte firmu s množstvom zamestnancov, alebo ste podnikateľ, ktorému sa nedarí zachovať motiváciu na gauči vo vlastnom byte. Otvorené priestory kancelárií, ktoré minimalizujú možnosti vytvoriť si súkromné priestory, odstraňujú steny a dvere, sa v histórii prvýkrát uplatnili niekde v 50.-tych..

Ako sa nestať obeťou realitného podvodu

 Ak sa spomenie termín realitný podvod, väčšinou každému napadne nejaký nedávny zločin bytovej mafie , táto otázka je však omnoho komplikovanejšia a jej „mafiánska“ stránka je len jednou časťou zla, aj keď má bezpochyby najviac tragických koncov. Podvody s realitami sa však netýkajú len osamelých starších ľudí a mŕtvol vylovených z rybníkov - oveľa viac je tých „prozaických“ prípadov, okolo ktorých sa robí menej kriku, avšak ich dôsledky sú pre postihnutých takisto ničivé a vo všeobecnosti by mali byť varovaním. Poďme sa teda pozrieť..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.