Protiprávne konanie s realitami zakladá (nielen) bezdôvodné obohatenie

Exkluzivita zmluvy musí byť dodržaná

Zmluvný vzťah s realitnou kanceláriou bol uzavretý s rozväzovacou doložkou, podľa ktorej pokiaľ táto realitná kancelária do určitého termínu neobstará predaj vášho pozemku, zmluva zaniká a vy nie ste viac viazaní jej ustanoveniami. Predpokladám, že pre prípad porušenia v zmluve dojednanej exkluzivity bola dojedaná zmluvná sankcia. Pokiaľ by ste pristúpili na ponuku vami uvádzaného občana, porušili by ste zmluvu uzavretú s realitnou kanceláriou.

Skutočnosť, že vás vyhľadal údajný klient realitnej kancelárie a prejavil svoj záujem o kúpu vášho pozemku, ešte nezakladá tomuto občanovi právo na kúpu pozemku, príp. nejakú viazanosť vašej osoby voči nemu v súvislosti s predajom. To, že dotyčný občan vám poskytol peňažné plnenie vo výške 2.000 eur, ktoré označujete ako tzv. zálohu za predaj pozemku, nezakladá žiadny vzťah medzi vami (resp. vašou matku) a týmto občanom. To isté nevylučuje ani fakt, že ste sumu prijali a jej poskytovateľovi ste podpísali príjmový pokladničný blok. Nakoľko sprostredkovanie predaja a kúpy nehnuteľností je predmetom podnikania realitnej kancelárie, zmluva s ňou uzavretá sa pravdepodobne spravuje ustanoveniami Obchodného zákonníka (zákon č. 513/1991 Zb.). Obchodný zákonník ustanovuje, že zmluva vyžaduje pre svoju platnosť písomnú formu v prípadoch ustanovených v zákone, alebo keď aspoň jedna strana pri rokovaní o uzavretí zmluvy prejaví vôľu, aby sa zmluva uzavrela v písomnej forme. Nakoľko predmetom zmluvného vzťahu je nehnuteľnosť - pozemok, zmluva musí mať vždy písomnú formu.

Konanie vami uvádzaného záujemcu o kúpu pozemku je s prihliadnutím na zákon, čisté obchodné praktiky viac než neštandardný a zakladá dôvodnú pochybnosť o tejto osobe. V prvom rade treba vychádzať z toho, že vám predmetnú sumu pravdepodobne nanútil napriek informácii, že máte platnú zmluvu s realitnou kanceláriou a pozemok tak nemôžete predať mimo realitnej kancelárie ako vášho zmluvného partnera. Otáznym zostáva, prečo ste pristúpili k podpísaniu príjmového pokladničného dokladu. Neuvádzate, že by sa dotyčný záujemca predstavil ako osoba podnikajúca s nehnuteľnosťami.

Nie je zmluva, nie je zmluvný vzťah

Nakoľko so záujemcom o kúpu pozemku nemáte uzavretú písomnú zmluvu, predmetom ktorej by bol predaj predmetného pozemku, nie je dôvod na obavy. Správanie záujemcu je rozporné so zákonom, pokiaľ vychádzame z vami uvedených údajov (vyhrážanie žalobou, fyzickým násilím). Prevzatie sumy 2.000 eur na vašej strane zakladá z občianskoprávneho hľadiska tzv. bezdôvodné obohatenie, ktoré vzniká z nasledovných dôvodov:

1. plnením bez právneho dôvodu

2. plnením z neplatného právneho úkonu

3. plnením z právneho dôvodu, ktorý odpadol

4. ako majetkový prospech získaný z nepoctivých zdrojov

Na veci nemení, že ste peniaze sami od záujemcu nežiadali. Zákon beztak uvedený stav hodnotí ako bezdôvodné obohatenie, a to sa musí vydať tomu, na úkor koho sa získalo. V danej súvislosti (hrozba žalobou) vám odporúčam zaslať predmetnú sumu na účet záujemcu (pokiaľ máte vedomosť o čísle účtu), prípadne vrátiť mu ju iným preukázateľným spôsobom, ktorý vám pre prípad súdneho konania poslúži ako dôkazný prostriedok o tom, že peniaze ste vrátili.

Trestnoprávna dohra nie je vylúčená

Pokiaľ ide o vyhrážku násilím, k tomu uvádzam, že postup záujemcu zakladá podozrenie z protiprávneho konania a môže konkrétne ísť o trestný čin nebezpečného vyhrážania v zmysle ust. § 360 zákona č. 2002005 Z. z., Trestný zákon. Menovaného trestného činu sa dopustí ten, kto sa inému vyhráža smrťou, ťažkou ujmou na zdraví alebo inou ťažkou ujmou takým spôsobom, že to môže vzbudiť dôvodnú obavu. V prípade preukázania skutku páchateľovi môže hroziť sankcia v podobe trestu odňatia slobody až na jeden rok.

Čitateľské otázky adresujte na: lasak@defensa.sk

 

Späť

Konferencia týždenníka TREND o realitách a developmente

Konferencia týždenníka TREND o realitách a developmente sa tento rok venuje oblastiam, ktorým dodala aktuálnosť ekonomická kríza. Otočila trh z hlavy na nohy, pánom sa na ňom stal zákazník. Namiesto silného dopytu, ktorý developeri nestíhali zasýtiť bytmi, víkendovými apartmánmi, kanceláriami, nákupnými centrami, hotelmi a skladovými halami je tu previs ponuky and dopytom takmer vo všetkých segmentoch. Záujem o kúpu a prenájom nehnuteľností sa však nezastavil. Po niekoľkomesačnom hlbokom nádychu sa opäť oživuje.Je to len krátkodobé oživenie alebo..

Zanedbať otázku bezpečnosti sa neoplatí

Dom alebo byt predstavuje pre väčšinu bežných ľudí investíciu buď celoživotných úspor, alebo ich veľkej väčšiny. Bezpečnosť je teda z tohto pohľadu otázkou, zanedbanie ktorej by nebolo ani rozumné, ani pochopiteľné; intenzívne sa jej venujeme nielen pri stavbe a zariaďovaní svojej nehnuteľnosti, ale i pri každom odchode na dovolenku či na dlhšiu návštevu. Nájsť svoje obydlie „vybielené“ nepredstavuje vôbec príjemný návrat a zvlášť pre túto situáciu platí, že je omnoho lepšie zmieriť sa zo začiatku s vyššou investíciou, ktorú kvalitné zabezpečenie..

Krb ako symbol domova Krb ako symbol domova

-->-->-->  „Po letných mesiacoch je jeseň v plnom prúde a naše mysle nám pri pohľade na sychravé počasie z poza okna viac blúdia v predstavách o posedení pri rodinnom v kresle. K tejto predstave o idylke čato patrí aj sen o veľkom či malom krbe z ktorého sála teplo do celej miestnosti. Nuž predstava je to pekná, ale čo všetko obnáša jej uskotočnenie si povieme v nasledujúcich riadkoch, aby teplo z vášho nového krbu vám prinášalo príjemne strávené chvíle v chladných mesiacoch.“ Stavebný materiál na krby Predtým ako si do svojho domova vyberieme..

Výmena a zámena bytov

Dobrý deň. V apríli 2005 som nadobudol kúpou v dražbe 2-izbový prízemný byt. Suseda mojich známych, ktorá býva v 3-izbovom byte, by sa rada presťahovala do bytu menšieho a prízemného, keďže nevládze chodiť na 4. poschodie. Môj byt by jej plne vyhovoval, ale natrafili sme na problém ako to papierovo zrealizovať. Pri predaji nehnuteľnosti by som musel asi zaplatiť 19% daň z predaja, čo je pre mňa samozrejme dosť nevyhovujúce. Bolo by možné byty vzájomne odpredať za symbolickú 1,-Sk, príp. darovať a takto znížiť výdavky na daň? Prosím, poraďte nám. Ďakujem.Andrej..

Vznik spoločenstva vlastníkov bytov

ZMLUVA O SPOLOČENSTVEKOMPETENCIE SPOLOČENSTVANÁVRH NA ZÁPIS SPOLOČENSTVA DO REGISTRA Časté otázky našich čitateľov sa týkajú výkonu správy domov. Konkrétne ide o otázku, ktorá z foriem výkonu správy je výhodnejšia - či správa uskutočňovaná priamo vlastníkmi bytov a nebytových priestorov alebo správa uskutočňovaná správcom, teda bytovým družstvom, správcovskou spoločnosťou či inou právnickou osobou, prípadne, aké sú kompetencie spoločenstva alebo správcov. Nakoľko ide o širokú tému, odpoveď na túto otázku sa Vám pokúsim podať v tomto, ako aj..

Neplatnosť závetu a účastníci konania o dedičstve

Takmer jeden rok som býval so svojou manželkou a dieťaťom v dome u môjho kamaráta, ktorý bol vlastníkom domu z ½. Kamarát, inak rozvedený a aspoň pokiaľ viem i bezdetný, pred dvoma mesiacmi žiaľ zomrel. Po jeho smrti som sa dozvedel, že po sebe zanechal závet, podľa ktorého mi odkázal svoj podiel na dome. Kontaktoval som jeho vzdialenú rodinu, ktorá však odmietla prispieť na pohreb, ten som teda uhradil ja. Pohreb platiť nie, ale zato sa ozvala nejaká kamarátová teta z Nemecka, že vraj ona je jeho príbuzná a teda by vraj mala dediť. Kto je účastníkom dedičského..

Úrokové sadzby pri hypotekárnom úvere

O možnosti ako si zadovážiť bývanie pomocou hypotekárneho úveru (HÚ), sa toho popísalo už veľa. Pri jeho vybavovaní zaujíma klientov tej či onej banky  jedna zo základných veličín výška úrokovej sadzby. Podľa nastavenia jej výšky, môžete na svojom (HÚ) riadne ušetriť, ale pri troche neuváženosti a letmom prebehnutí čísel v letáku propagujúcom hypotekárny produkt aj svoje bývanie riadne preplatiť. Tak či onak, úroková sadzba tvorí základ splácania vášho dlhu, takže jej optimálne nastavenie je pre vás ako klientov obzvlášť dôležité.Tvorba..

Máte drahú hypotéku? Vymeňte ju!

Nie ste spokojní s aktuálnymi podmienkami vašej hypotéky? Nahraďte ju Flexihypotékou od VÚB banky s lepšou úrokovou sadzbou a bez poplatku za poskytnutie. Roman zo Senca dostal vo februári po piatich rokoch splácania hypotéky od svojej starej banky oznámenie o novej úrokovej sadzbe. Úrok bol 5,7% ročne, čo bolo približne toľko ako doteraz. Roman však dnes zarába viac, ako v čase, keď si bral úver, a so sadzbou tak nebol spokojný. „Navštívil som preto pobočku VÚB banky a oni ponúkli mi o percento lepší úrok. Nad..

Kúpte si pozemok, pretože ... (TRH Nehnutelnosti)


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.