Rodinný spor o dedičstvo - kto dedí a kto nie

Rád by som sa spýtal na možnosť riešenia ohľadne spôsobu vysporiadania nehnuteľného majetku po mojom staršom bratovi, ktorý pred nedávnom zomrel. Jedná sa o rodinný dom s pozemkom. Malý podiel pozemku nadobudol môj starší brat dedením od našej tety ešte predtým, ako sa oženil. Manželstvo bolo bezdetné a v úradných listinách je brat vedený ako jediný majiteľ. Vysporiadanie medzi mnou a mojou sestrou je možné len predajom nehnuteľnosti, na čom sme sa aj dohodli. V prípade, ak by túto nehnuteľnosť dedila aj vdovy po bratovi, predaj nehnuteľnosti by sa skomplikoval jej nesúhlasom. Zaujíma ma, či nehnuteľnosti po bratovi bude dediť jeho manželka - vdova alebo i my súrodenci.

Oskar N., Plachtince

Podstatnou právnou skutočnosťou v súvislosti s dedením, a teda hlavným predpokladom na to, aby sa začalo konanie o dedičstve, je smrť poručiteľa. Dedičstvo sa tak nadobúda smrťou poručiteľa, pričom sa dedí buď zo zákona alebo zo závetu, prípadne z obidvoch týchto dôvodov. Prioritné postavenie pri dedení majú osoby, ktoré sú uvedené v závete. Samozrejme, že musí existovať platný a v zákonom ustanovenej forme spísaný závet. Ak by nenadobudol dedičstvo dedič zo závetu, nastupujú namiesto neho dedičia zo zákona. Tiež sa môže vyskytnúť situácia, kedy časť z poručiteľovho majetku zdedí dedič zo závetu. V takom prípade, zvyšná časť pripadne dedičom zo zákona. Dedičstvo, ktoré by nenadobudol žiadny dedič, napr. ak poručiteľ bol osamelou osobou bez rodinných príbuzných, dedičstvo pripadne štátu ako tzv. odúmrť.

Predovšetkým sa treba zaoberať otázkou, či existuje závet po vašom bratovi. Danú záležitosť má na starosti notár poverený súdom na to, aby prejednal dedičstvo po poručiteľovi ako súdny komisár. Notár tak je povinný vykonať lustráciu v notárskom registri závetov, ako aj lustráciu majetku poručiteľa a zistiť okruh osôb, ktoré sú spôsobilé dediť - teda ktoré osoby prichádzajú do úvahy ako dedičia.

Skupiny zákonných dedičov

Zákonný dedičia sa delia na štyri skupiny (A - D):

A. V prvej skupine dedia poručiteľove deti a manžel, každý z nich rovnakým dielom. Ak nededí niektoré dieťa, nadobúdajú jeho dedičský podiel rovnakým dielom jeho deti. Ak nededia ani tieto deti alebo niektoré z nich, dedia rovnakým dielom ich potomkovia. Keďže ako uvádzate, manželstvo vášho brata bolo bezdetné, v prvej skupine prichádza ako dedič do úvahy jeho manželka - vdova.

B. V druhej skupine - a to pod podmienkou, že nededia poručiteľovi potomkovia - dedí manžel, poručiteľovi rodičia ako aj tí, ktorí žili s poručiteľom najmenej po dobu jedného roka pred jeho smrťou v spoločnej domácnosti a ktorí sa z tohto dôvodu starali o spoločnú domácnosť alebo boli odkázaní výživou na poručiteľa. Dedičia patriaci do druhej skupiny dedia rovnakým dielom, avšak manžel vždy najmenej polovicu dedičstva.

C. V tretej skupine - ak nededí manžel ani žiadny z rodičov - dedia rovnakým dielom poručiteľovi súrodenci a tí, ktorí žili s poručiteľom najmenej po dobu jedného roka pred jeho smrťou v spoločnej domácnosti a ktorí sa z toho dôvodu starali o spoločnú domácnosť alebo boli odkázaní výživou na poručiteľa. Ak by niektorý zo súrodencov poručiteľa nededil, nadobúdajú jeho dedičský podiel rovnakým dielom jeho deti.

D. V štvrtej skupine - ak žiadny dedič nededí v tretej skupine - dedia rovnakým dielom prarodičia poručiteľa, a ak nededí žiaden z nich (napr. z dôvodu, že už nežijú), dedia rovnakým dielom ich deti.

... odmietnutie dedičstva

Vy s vašou sestrou ako súrodenci po poručiteľovi dedíte v tretej skupine. Manželka vášho brata tak zdedí zo zákona minimálne polovicu z vami uvádzaných nehnuteľností, a ak ešte žijú vaši spoloční rodičia, tí by mali dediť v druhej skupine. Výnimku by bola situácia, kedy by vaši rodičia odmietli dedičstvo. Ide o možnosť upravenú v § 463 - 468 Občianskeho zákonníka. Odmietnutie dedičstva sa uskutočňuje ústnym vyhlásením na súde alebo písomným vyhlásením zaslaným súdu. Dedič môže dedičstvo odmietnuť aj prostredníctvom svojho zástupcu. Zástupca dediča môže za neho dedičstvo odmietnuť len podľa plnomocenstva, ktoré ho na to výslovne oprávňuje. Dedič je zákonom časovo limitovaný, keďže vyhlásenie o odmietnutí dedičstva môže urobiť len v lehote jedného mesiaca odo dňa, keď bol súdom o práve dedičstvo odmietnuť ako i o následkoch odmietnutia upovedomený. Z dôležitých dôvodov môže súd túto lehotu predĺžiť. Dôvodnosť predĺženia tejto lehoty musí dedič preukázať. Odmietnutie dedičstva sa musí vykonať bez akýchkoľvek výhrad alebo podmienok. Rovnako nie je prípustné čo i len čiastočné odmietnutie dedičstva. Ak by k tomu došlo, také vyhlásenia nemajú účinky odmietnutia dedičstva. Vyhlásenie o odmietnutí dedičstva nemožno odvolať.

V každom smere vyčkajte na súdne prejednanie dedičstva, v rámci ktorého zistíte, či váš brat náhodou nezanechal závet. V tom prípade by bolo nevyhnutné sa spravovať v prvom rade dedičmi zo závetu, až následne dedičmi podľa tu vyššie uvedených pravidiel dedenia. Akékoľvek dohoda medzi vami a vašou sestrou o nehnuteľnostiach po vašom bratovi je neprípustná, nezákonná.

Čitateľské otázky adresujte na: lasak@defensa.sk

 

Späť

Aké sú možnosti pri výbere podlahy Aké sú možnosti pri výbere podlahy

Každý, kto si zariaďuje svoj nový domov alebo renovuje starý, bude zaiste súhlasiť s tým, že jednou z kľúčových otázok pri jeho úprave je podlaha. Klasikou sú koberce, avšak nie každý je ich fanúšikom a je tu aj otázka alergií; dnes už nimi trpí pomerne vysoké percento populácie a roztoče v nich alergikovi zaiste dobrú službu neurobia. Za týchto okolností je namieste uvažovať o druhej forme klasiky - o parketách. Sú vkusné, praktické, ľahko sa udržiavajú čisté a zákazník si môže vybrať zo širokého spektra možností podľa svojich predstáv. Zrejme..

Úprava bytu pre zdravotne postihnutých

FinancovanieDomov bez bariérBezbariérová kúpeľňaBezbariérová kuchyňaBezbariérová spoločnosťUbytovacie zariadenia a obchodné domyV Európe žije viac ako 50 miliónov postihnutých občanov. Ich každodenný život im znepríjemňujú veci, ktoré sú pre ostatných bežnými a vôbec si ich neuvedomujú. Ide napríklad o vysoké obrubníky pri cestách a chodníkoch, tiché semafory, rýchlo sa zatvárajúce dvere, nedostupné budovy či zle zaparkované autá. Obmedzenia sa však často nachádzajú aj na samotných pracoviskách a domovoch týchto ľudí. Pre bezproblémový život..

Realitná kancelária – áno či nie?

Bytoví podvodníciV čom vám pomôže realitná kanceláriaNa čo si dať pozor pri výbere realitnej kancelárieTakže ako postupovať?Ako sa pohybujú ceny bytov a rodinných domov? Čo ich ovplyvňuje?Zhrnutie výhod využitia služieb realitnej kancelárieMožno práve teraz stojíte pred dôležitou transakciou s vašou nehnuteľnosťou a zvažujete, či zveriť alebo nie určité kompetencie realitnej kancelárii. Nie je to jednoduché rozhodnutie, pretože ak sledujete realitný trh, sem tam sa vyskytnú aj podvodníci. A možno máte predstavu, že to budú zbytočne vynaložené peniaze,..

Nadobúdanie tuzemských nehnuteľností cudzincami

 Náš rodinný priateľ pochádza zo Španielska. Často navštevuje Slovensko a zapáčilo sa mu u nás natoľko, že by si tu chcel kúpiť pozemok. Známi mi povedali, že cudzinci nemôžu nadobudnúť slovenské nehnuteľnosti, alebo že sú v tomto smere obmedzení. Radi by sme nášmu španielskemu priateľovi pomohli, prosíme vás preto o radu.  Svätopluk T., Komjatice Vy, prípadne Váš priateľ môžete byť pokojný. Vo všeobecnosti medzi verejnosťou je vžitý mýtus o tom, že cudzinci nemôžu nadobúdať nehnuteľnosti v tuzemsku. Jedná sa však len o laickú..

Komunikácia medzi správcom a vlastníkmi bytov - otázka efektivity

Komunikácia medzi správcom a vlastníkmi bytov - otázka efektivity   „Minulý rok došlo v našom dome ku zmene správy, ktorú pôvodne vykonávalo spoločenstvo vlastníkov. Toto spoločenstvo však stále je registrované ako existujúce. To je pomimo, avšak podstatným problémom je komunikácia so správcovskou spoločnosťou, ktorá spravuje náš dom. V dome, ktorý má dva vchody – predný a zadný - sú vytrhané mnohé svetelné spínače, svetlo možno zapnúť len na niektorých z dvoch poschodí, príp. na prízemí, čo značne komplikuje..

Konanie v rozpore s dobrými mravmi

Obraciam sa na vás s prosbou o radu. Pred 30 rokmi svokrovci vybudovali dom u rodičov na pozemku. Dostali 8 árov. Ale vchodovú bránu postavili na vedľajšej parcele, ktorá patrila rodičom môjho svokra. Po smrti svokrovcov a ich rodičov, brat môjho svokra si dal všetko prepísať na seba takže aj tu parcelu kde bola brána. Chceli sme tu parcelu odkúpiť, ale nám to nepredal. Predal to úplne cudzím ľuďom aj s rodičovským domom cca 27 árov. A vtedy nastal problém podľa nového výmeru hranica pozemku je 1,5 m od nášho domu. Takže nemáme vchodovú bránu a ani miesto nato..

Lízing nehnuteľností

Čo to vlastne je?ZačiatkyOdlišnosti od ostatných lízingových foriemAko to funguje v praxi.Výhoda pre firmyPrečo sa oplatí lízing nehnuteľnostíČo nám ponúkajú lízingové spoločnosti?Produkty slovenských lízingových spoločnostíFinančný a operatívny lízingZhrnutie Skutočnosťou už aj na Slovensku je, že lízingové spoločnosti zarábajú peniaze na nehnuteľnostiach. Postup je absolútne totožný s lízingom napríklad áut. Zákazník nemá, alebo z rozličných dôvodov nechce poskytnúť celú sumu za kupovaný produkt a tak ho spoločnosť kúpi za neho a postupne..

Financovanie nehnutelnosti

Právnické a fyzické osoby, ktoré ku svojej činnosti potrebujú vyhovujúce priestory, majú v dnešnej dobe hneď niekoľko možností ako ich získať. Každá z nich obsahuje výhody, nevýhody a skryté riziká. Spomínanými možnosťami sú kúpa nehnuteľnosti za vlastné prostriedky, kúpa nehnuteľnosti s použitím bankového úveru, kúpa nehnuteľnosti na leasingové splátky alebo iba prenájom nehnuteľnosti na určitú dobu.Kúpa nehnuteľnosti verzus nájomKúpa nehnuteľnosti za vlastné prostriedky je klasická možnosť kalkulovania: “čo si môžem dovoliť za peniaze,..

Súčasná podoba finančných úverov

„Hypotéka, slovo ktoré sa v poslednom období hrnie na nás snáď zo všetkých strán. Na celom svete sa stala synonymom finančnej krízy. My si ju však budeme v tomto článku všímať ako produkt, pomocou ktorého si môžeme zabezpečiť svoj sen o bývaní. Z tohto dôvodu sme oslovili niekoľko finančných inštitúcií na Slovenskom finančnom trhu, aby mám pomocou modelových príkladov ponúkli svoje produkty.“Čo by ste mali vedieť o úveroch na bývanieNa začiatku by sme si mali povedať, na čo vlastne hypotekárny úver slúži. Tento druh služby pre klienta znamená..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.