Meníte na byte plastové okná? Zateká vám do kuchyne? Pomôcť môže aj správca

Správa nehnuteľnosti je komplexným procesom, ktorý si vyžaduje odbornosť a starostlivý prístup, pretože veľmi často ide nielen o kvalitu, ale aj bezpečie obyvateľov konkrétnej nehnuteľnosti.  Jej správca má na starosti celý rad úloh, ktoré sú pre bezproblémový chod domu alebo bytového komplexu veľmi dôležité. Dokonca vám môže a v mnohých prípadoch aj musí byť nápomocný napríklad pri obyčajnej výmene plastových okien, vonkajších žalúzií alebo čistení fasády.

Aké sú povinnosti správcu nehnuteľnosti a čo robiť, ak si svoje úlohy neplní tak efektívne, ako mu to zákon nariaďuje?

opravy v byte

Má na starosti finančnú správu

Jednou z najdôležitejších úloh správy bytových domov je riadenie zverených financií. V preklade to znamená, že správca zabezpečuje, aby boli všetky náklady spojené s nehnuteľnosťou transparentné a pravidelne aktualizované.

Zahŕňa to zber a správu konkrétnych poplatkov od rezidentov, platieb za služby, opravy a údržbu. Rovnako by mal dobrý správca nehnuteľnosti pri riadení správy bytového domu pracovať a plniť si svoje úlohy tak, aby sa nemusel obávať náhodnej daňovej kontroly a jej prípadných následkov.

Realizuje potrebné údržby a opravy (nielen) spoločných nebytových priestorov

Správca nehnuteľnosti je zodpovedný za každodennú údržbu a opravy budovy. Monitoruje stav strechy, fasády, výťahov, kanalizácie a ďalších kľúčových častí nehnuteľnosti, pretože včasná identifikácia a riešenie problémov pomáhajú predísť vážnym a drahým opravám v budúcnosti. Dokonca by mal byť nápomocný aj vtedy, ak sa rozhodnete vo svojom byte umiestniť nové plastové okná, pred ktorých inštaláciou je často nutné schváliť konkrétne postupy a prípadné zásahy do spoločnej fasády.

Stará sa o bezpečnosť budovy

Bezpečnosť obyvateľov a nehnuteľnosti je jednou z najväčších priorít každej jednej dobrej správy bytového domu. V tejto súvislosti najčastejšie úlohy správcu zahŕňajú napríklad monitorovanie bezpečnostných systémov, kontroly prístupu a riešenie prípadných bezpečnostných hrozieb. Okrem toho sa správca musí postarať o dodržiavanie všetkých bezpečnostných predpisov a noriem. Podľa zákona je dokonca zodpovedný za bezpečnosť a dobrý stav spoločných nebytových priestorov (ak nemá v zmluve uvedené inak).

Komunikuje s majiteľmi

Efektívna komunikácia je ďalším nevyhnutným prvkom úspešnej správy nehnuteľnosti. Znamená to, že správca by mal udržiavať otvorenú a transparentnú komunikáciu so všetkými obyvateľmi, informovať ich o plánovaných opravách, zmenách v správe nehnuteľnosti a riešiť ich otázky a obavy.

Dohliada na dodržiavanie zákonov

Správca nehnuteľnosti musí byť oboznámený so všetkými platnými zákonmi a nariadeniami týkajúcimi sa správy nehnuteľnosti. Je jeho zodpovednosťou zabezpečiť, aby všetky činnosti súvisiace s nehnuteľnosťou boli v súlade s právnymi predpismi, čo je veľmi dôležitý bod, na ktorý sa žiaľ často zabúda.

oprava bytu

Plánuje a predvída

Správa nehnuteľnosti nie je len o riešení súčasných problémov, ale aj o plánovaní budúcnosti. Osoba, ktorej je do správy zverená vaša nehnuteľnosť, by preto mala vedieť aj predvídať potenciálne problémy a vytvárať plány pre dlhodobú udržateľnosť a efektívnosť nehnuteľnosti.

Čo robiť, ak si správca svoje povinnosti neplní

Ak si správca nehnuteľnosti svoje povinnosti neplní, neefektívnosť jeho správy má negatívny vplyv na obyvateľov a ich bývanie či stav nehnuteľnosti. V takomto prípade je potom dobré a dôležité podniknúť kroky na nápravu situácie.

Majitelia nehnuteľnosti by mali iniciovať otvorenú komunikáciu so správcom, vyjadriť svoje obavy a požiadavky a žiadať nápravu situácie. V prípade neúspechu tejto komunikácie je vhodné skontaktovať sa s právnym odborníkom, ktorý môže poskytnúť rady a navrhnúť konkrétne kroky, ktoré možno podniknúť.

V extrémnych prípadoch, kde je správca napriek opakovaným návrhom na zlepšenie neefektívny, by mohlo byť alternatívou zváženie možnosti výmeny správcu nehnuteľnosti s cieľom zabezpečiť lepšiu správu a kvalitu života obyvateľov v dome.

Správca nehnuteľnosti zohráva dôležitú úlohu v mnohých smeroch, najdôležitejšie je však zaistenie bezproblémového chodu konkrétneho domova. Výkonný a starostlivý správca môže prispieť aj k vytvoreniu pozitívnej a bezpečnej komunity pre všetkých obyvateľov, preto si na túto činnosť vyberte človeka alebo spoločnosť, ktorá má tie najlepšie predpoklady, prax a schopnosti.

Späť

Schodisko - spojivo podlaží

 Vonkajší vzhľadMateriály na obkladStavba schodov nie je jednoducháNechajte si poradiťNajčastejšie omylyTrend dobyÚprava povrchuZábradlie Ak máte rodinný dom či dvoj, prípadne viacpodlažný bytový apartmán, pravdepodobne máte doma schodisko. Vertikálne konštrukcie spájajúce jednotlivé poschodia budov – tak znie základná definícia schodov. Primárnou funkciou schodov je prepojiť jednotlivé podlažia medzi sebou a urobiť tak čo najpohodlnejšie a najbezpečnejšie pre ich užívateľa pri jeho zostupe a výstupe.Realizácia je spojená s niekoľkými základnými..

Montované domy na Slovensku

Skoro každý z nás mal vo svojom detstve rád stavebnice, z ktorých sme si vedeli postaviť svoj prvý vysnívaný dom. Chcelo to len pár kociek Lega, či iného stavebného materiálu a o pár chvíľ sme už volali rodičov, aby sa prišli nato naše dielo pozrieť a samozrejme nás aj patrične pochváliť. V dospelosti zasa máme túžbu pochváliť sa stavbami, v ktorých už nebývajú malé postavičky zo stavebníc, ale my so svojou rodinou. Jednou z možností akosi si zadovážiť rodinný dom za rozumnú cenu je nasťahovať sa do montovanej verzie.Montované domy sú predovšetkým..

Bývanie v meste a na dedine

Ako sa hovorí, život je otázka priorít. Túto vetu nepoznáme len ako slogan jednej reklamy, ale týka aj spôsobu nášho života v oblasti hodnôt, či praktického života, napr. bývania. Asi najviac sa však prejavuje vo výbere možnosti bývania v meste, alebo na vidieku. Zatiaľ čo v iných oblastiach bývania sa dá čitateľom presne poradiť, výber z týchto dvoch oblastí je skôr témou, kde samotné rozhodnutie je akousi zmesou vlastného presvedčenia a finančných možností, ktoré na splnenie svojej túžby máte. Aj keď Slovensko nepatrí k tým najvyspelejším krajinám..

Nárok na majetok pri dedení

 Moji rodičia sa rozviedli pred šiestimi rokmi. Otec je vlastníkom 4- izbového bytu v Piešťanoch a rodinného domu vo Veľkých Levároch. Pri našom poslednom rozhovore mi naznačil, že napísal závet, ktorým odkázal celý majetok svojej družke, s ktorou už asi dva roky žije v spomínanom byte v Piešťanoch. Mám nejaký nárok na otcov majetok aj v prípade, že ho chce celý odkázať svojej priateľke? Anna M., Veľké Leváre Vážená čitateľka, podľa ustanovení Občianskeho zákonníka máte ako potomok Vášho otca zaručený nárok na zákonný dedičský podiel,..

Spôsobilosť na právne úkony kontra ich platnosť

Náš otec má 72 rokov. Má značné problémy s chápaním, jeho mentálny zdravotný stav sa v poslednom období rapídne zhoršil. Ja s otcom bývam v byte, ktorý patrí otcovi a súčasne sa o otca dlhé roky starám. Pred niekoľkými mesiacmi začal ku nám chodievať môj mladší brat, ktorý sa pred niekoľkými rokmi odmietol starať o otca a ktorý sa dlhé roky o rodinu ako takú ani nezaujímal. Teraz začal pobádať a manipulovať otca k tomu, aby byt previedol na neho, že sa o neho na oplátku postará. Cítim sa byť ukrivdený, bojím sa o strechu nad hlavou. Prosím vás o..

Reality - Stavebné povolenie Reality - Stavebné povolenie

Pri riešení vlastného domova dá niekto prednosť kúpe domu na kľúč, niekto výhodnej kúpe a následnej rekonštrukcii a niekto radšej kúpi pozemok a ide stavať. Všetky tieto možnosti majú svoje výhody aj nevýhody a tú poslednú si väčšinou volia ľudia, ktorí chcú mať každý detail svojho nového domova podľa svojich predstáv. Ak sa však rozhodneme pre výstavbu nového domu, nevyhneme sa istým „procedúram“. Jednou z nich je aj stavebné povolenie.   Kam treba ísť žiadať o stavebné povolenie S touto žiadosťou..

Prečo si vybrať open space kancelárie: nová teória activity-based workplace

V posledných rokoch sa nie len väčšie úspešné firmy ale aj takzvaní podnikatelia na voľnej nohe usilujú o navodenie produktívnej atmosféry pri práci. Open space kancelárie sú pre pracujúcich ľudí v mnohom veľkým prínosom a to či už máte firmu s množstvom zamestnancov, alebo ste podnikateľ, ktorému sa nedarí zachovať motiváciu na gauči vo vlastnom byte. Otvorené priestory kancelárií, ktoré minimalizujú možnosti vytvoriť si súkromné priestory, odstraňujú steny a dvere, sa v histórii prvýkrát uplatnili niekde v 50.-tych..

Ako získať bývanie, ak nemáte nič usporené? Ako získať bývanie, ak nemáte nič usporené?

Potreba bývania tu vždy bola a stále bude. Nič na tom nemení ani pandémia COVID-19, ktorá podaktorým aj v tomto roku poriadne prevetrala peňaženky. Na Slovensku pritom výrazne prevyšuje trend vlastného bývania nad prenájmom. Je možné v súčasnej nepriaznivej finančnej situácii získať bývanie, aj keď nemáte nič usporené? O tom si povieme v našom článku Dom alebo byt?V prípade, ak nemáte žiadnu finančnú úsporu sa môže zdať, že bývanie vo vlastnom dome je len krásnym snom, a že to jediné, na čo máte, je nejaký priemerný 2-3 izbový byt. Nemusí to..

Lízing nehnuteľností

Čo to vlastne je?ZačiatkyOdlišnosti od ostatných lízingových foriemAko to funguje v praxi.Výhoda pre firmyPrečo sa oplatí lízing nehnuteľnostíČo nám ponúkajú lízingové spoločnosti?Produkty slovenských lízingových spoločnostíFinančný a operatívny lízingZhrnutie Skutočnosťou už aj na Slovensku je, že lízingové spoločnosti zarábajú peniaze na nehnuteľnostiach. Postup je absolútne totožný s lízingom napríklad áut. Zákazník nemá, alebo z rozličných dôvodov nechce poskytnúť celú sumu za kupovaný produkt a tak ho spoločnosť kúpi za neho a postupne..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.