Zaevidovanie spoluvlastníckych práv

V roku 1978 sme si s manželkou na základe stavebného povolenia postavili chatu na pozemku, ktorý patril obci. Keď sme ju chceli predať, pomocou jej súpisného čísla sme zistili, že v katastri nehnuteľností nie je ako jej vlastník nikto evidovaný, aj napriek tomu, že ju od jej postavenia užívame my. Čo musíme urobiť, aby sme ju mohli predať?

László Gy., Šaľa




Aj napriek skutočnosti, že podľa Vami poskytnutých informácii ste s najväčšou pravdepodobnosťou ako manželia bezpodielovými spoluvlastníkmi stavby Vy, v záujme právnej istoty odporúčam zaevidovať Vaše spoluvlastnícke práva v katastri nehnuteľností, a tým si zabezpečiť ich ochranu. Je to však aj nevyhnutný predpoklad možnosti ďalšieho disponovania chatou, a teda aj jej predaja.


Keďže vo Vašom prípade ide len o zaevidovanie už existujúcich spoluvlastníckych práv do katastra nehnuteľností, príslušná správa katastra ich zapíše formou záznamu. Podmienkou zápisu je podanie návrhu na vykonanie záznamu, ktorý musí mať písomnú formu a podľa zákona č. 162/1995 Z. z. o katastri nehnuteľností a o zápise vlastníckych a iných práv k nehnuteľnostiam v znení neskorších predpisov (katastrálny zákon) musí obsahovať meno a miesto trvalého pobytu navrhovateľov, teda Vás a Vašej manželky. V návrhu musí byť ďalej označená správa katastra, ktorej je určený, pričom na vykonanie záznamu je príslušná tá správa katastra, v ktorej územnom obvode sa chata nachádza.


Nevyhnutným predpokladom úspešnosti zápisu Vašich práv do katastra je aj predloženie listiny, ktorou svoje práva hodnoverne preukážete. Keďže chata má pridelené súpisné číslo, ktoré prideľuje obec vo forme listiny o pridelení súpisného čísla, v tomto prípade bude takýmto dokumentom práve uvedená listina. Keďže pri rozhodovaní o pridelení súpisného čísla sa obec riadi spravidla kolaudačným rozhodnutím, jej obsah bude vychádzať práve z údajov v ňom uvedených. Za predpokladu, že ako manželia ste boli účastníkmi kolaudačného konania obidvaja, kolaudačné rozhodnutie by malo byť vydané taktiež na obidvoch manželov, a rovnako na obidvoch manželov by mala znieť aj listina o pridelení súpisného čísla. Táto skutočnosť je totiž rozhodujúca na určenie účastníkov práv k nehnuteľnosti, a keďže správa katastra bude vychádzať z jej obsahu, do listu vlastníctva zapíše ako vlastníka len toho, kto je podľa tejto listiny oprávnenou osobou. Mohla by totiž nastať situácia, že aj napriek tomu, že ste chatu postavili zo spoločných prostriedkov počas trvania manželstva, je ako účastník v kolaudačnom rozhodnutí a následne aj v listine o pridelení súpisného čísla uvedený len jeden z Vás, a teda iba ten bude následne zaevidovaný v katastri ako vlastník. Keďže uvedené situácie nie sú v praxi zďaleka výnimočné, odporúčam dobre si všimnúť predmetné údaje v spomínaných rozhodnutiach.


Ak správa katastra po preskúmaní predloženej listiny zistí, že táto spĺňa všetky zákonom požadované náležitosti, a keď sa bude riadiť katastrálnym zákonom, zapíše požadované skutočnosti do listu vlastníctva v lehote 60 dní od doručenia spomínanej listiny. V opačnom prípade Vám ju vráti s tým, aby ste v určenej lehote zabezpečili jej opravu alebo doplnenie.


Po zapísaní Vašich spoluvlastníckych práv do listu vlastníctva môžete pristúpiť k predaju chaty.

V každom prípade však odporúčam, aby ste sa z dôvodu nevyhnutnosti podrobného oboznámenia sa s Vaším prípadom obrátili na právnika zaoberajúceho sa problematikou nehnuteľností. Iste tým predídete mnohým problémom a s nimi súvisiacou zbytočnou stratou času a peňazí.


Späť

Chystáte sa stavať dom? Dobre zvážte, ako budete vykurovať vašu domácnosť Chystáte sa stavať dom? Dobre zvážte, ako budete vykurovať vašu domácnosť

Vykurovanie domu patrí medzi kľúčové prvky domácnosti. Už pri výstavbe sa radí medzi tie drahšie položky a na nesprávne zvolený spôsob vykurovania budete doplácať po celý čas užívania domu. Preto treba všetko dobre zvážiť a nedať sa odradiť predsudkami alebo výškou počiatočnej investície.   Dnes máme takmer neobmedzené možnosti ako vykurovať dom. Poďme si ich jednu po druhej rozobrať. Kúrenie plynom Ide o klasický spôsob vykurovania domácnosti. V ideálnom prípade poskytuje lacné a bezproblémové teplo. Stačí mať prípojku, kvalitný..

Ceny dobre nacenených novostavieb už dole veľmi nepôjdu

    Realitná analytička Veronika Komorníková tvrdí, že cenové dno zachytí len málokto: Po poklese cien starších panelových domov, zleteli v Bratislave aj ceny niektorých novostavieb. Viete odhadnúť o koľko padnú ceny a kedy to naplno prepukne? VK: Treba podotknúť, že síce „zleteli“ ceny novostavieb, ale nie všetkých. Doslovne „luxusných a nadštandardných“, ktoré boli vysoko nad cenami iných novostavieb a to nielen v desiatkach, ale dokonca v stovkách percent. Tieto novostavby síce majú garantovaný vysoký štandard prevedenia, s ich predajom..

Ako by mala vyzerať detská izba Ako by mala vyzerať detská izba

-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->-->--> Koniec leta využíva veľa rodín na rekonštruovanie svojich príbytkov v rámci vyčerpania dovoleniek. Medzi takto často upravované izby patrí hlavne detská izba. Niekto to robí z dôvodu očakávania milého prírastku do rodiny, či už svoje odrastené ratolesti pripravuje na ďalší školský rok. O tom, ako by takáto miestnosť mala vyzerať, kam je najlepšie umiestniť posteľ a ostatný nábytok alebo ako správne..

Novela právnej úpravy vlastníctva bytov a nebytových priestorov I

Národná rada SR na svojej 48. schôdzi schválila v treťom čítaní novelu zákona č. 182/1993 Z. z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov, ktorá bola 22.02.2010 odoslaná do Zbierky zákonov a ako zákon vyšiel v Zbierke zákonov 09.03.2010, čiastka 38/2010, číslo 70/2010.  Občianskej verejnosti je zákon č. 71/2010 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 182/1993 Z. z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov v znení neskorších predpisov a ktorým sa dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č...

Exekúcia vyprataním nehnuteľnosti

V poslednom čísle Kompletného trhu nehnuteľností sme sa zaoberali otázkou nedotknuteľnosti obydlia, domovej slobody. Ako bolo už uvedené, nedotknuteľnosť obydlia nie je absolútna a jedným zo zákonom prípustných obmedzení tejto nedotknuteľnosti je napr. inštitút vypratania nehnuteľnosti. Mnohé médiá v súčasnosti prinášajú správy o tzv. deložovaní neplatičov, vyprataní bytov dlžníkov, ktorí neboli schopní zaplatiť svoje pôžičky včas a pod. V každom smere ide o závažný zásah ovplyvňujúci život občana. Exekúciu vykonáva exekútor, ktorý je..

Exekučný predaj nehnuteľnosti v dražbe II.

-->-->--> S priateľom sme sa rozhodli kúpiť rodinný dom s tým, že polovica bude napísaná na neho a druhá polovica na mňa. Moja otázka znie, v prípade, že by priateľ ako živnostník skrachoval, môžem prísť v exekútorskej dražbe o svoju časť domu ? Ako to právne ošetriť a ako prebieha taký exekučný predaj? Ďakujem za odpoveď.Oľga M., KremnicaZačiatok článku - Exekučný predaj nehnuteľností v dražbe I.Udelenie príklepu a vznesenie námietokPo tom, ako sú splnené všetky zákonné predpoklady na vyhlásenie dražby - vydanie dražobnej vyhlášky,..

Real estate quoats - Slovak Nehnutelnosti

Prečo si vybrať open space kancelárie: nová teória activity-based workplace

V posledných rokoch sa nie len väčšie úspešné firmy ale aj takzvaní podnikatelia na voľnej nohe usilujú o navodenie produktívnej atmosféry pri práci. Open space kancelárie sú pre pracujúcich ľudí v mnohom veľkým prínosom a to či už máte firmu s množstvom zamestnancov, alebo ste podnikateľ, ktorému sa nedarí zachovať motiváciu na gauči vo vlastnom byte. Otvorené priestory kancelárií, ktoré minimalizujú možnosti vytvoriť si súkromné priestory, odstraňujú steny a dvere, sa v histórii prvýkrát uplatnili niekde v 50.-tych..

Investing in Real Estate in Slovakia - reality - nehnutelnosti - as Slovaks call it

Investing in Real Estate in Slovakia             Apart from the landmarks and notable touristic attractions this country has to offer, in recent years, the Slovakian Real Estate ( TRH Nehnutelnosti ) market has proven to be a profitable investment for potential real estate investors.   Real Estate Pricing ( Reality ) in Slovakia The average price of flats in Slovakia in the year 2018 stands at 1,612 €/m2.   Reasons to Invest in Real Estate (Reality) in Slovakia There are many reasons to invest in Real estate..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.