Bývanie v roku 2021- kúpiť si radšej byt alebo postaviť dom?


Každý z nás túži po vlastnom bývaní, do ktorého sa bude vždy rád vracať. No tu začína zásadná rozhodovacia dilema. Bude to byt alebo dom? Podľa čoho sa rozhodnúť a čo je v roku 2021 výhodnejšie?

byt či dom


Cena – byt verzus rodinný dom

Rodinné domy sú pre mnohých synonymom luxusu, ktorý si nemôžu dovoliť. Veď predsa kým pri byte platíte „len“ za byt, do ceny rodinného domu vstupuje aj cena pozemku. Mnohí si preto myslia, že rodinný dom preto musí vyjsť drahšie. Hoci by sa mohlo zdať, že naozaj nastáva pri cene rodinných domov takáto priama úmera, opak je pravdou. Aj pri menšom rozpočte, ktorý by vám napríklad postačoval na kúpu 2 izbového bytu, môžete získať vlastné súkromie v dome.

Podľa údajov Národnej banky Slovenskej republiky je dom možné kúpiť priemerne za 1 318€ za m 2 , pričom priemerná cena za m 2 sa pri všetkých druhoch bytov pohybuje okolo 2 000 € za m 2 . A to už je rozdiel, ktorý naozaj stojí za zváženie. Platí to najmä v prípade, ak nie ste bytové typy a vlastné súkromie, sedenie na záhrade, či hrabanie sa v hline sú vašimi zatiaľ len nesplnenými tajnými snami.

V prípade projektov najlacnejších montovaných domov sa cena začína už pod 50 000 €. Jedná sa skôr o štartovací dom vhodný skôr pre pár, alebo rodinu s jedným dieťaťom. Cena platí pre stavbu do štádia holodom, čiže je potrebné ešte počítať s dodatočnou investíciou. Prípadne máte aj možnosť, aby vám firma dokončila dom do štádia "na kľúč". V tomto prípade si pri najlacnejších domoch priplatíte približne 4 až 5 tisíc Eur.


Rýchlosť výstavby a dostupnosť novostavieb

kúpa domu a bytu

Rozhodujúcim faktorom pri rozhodovaní sa medzi domom a bytom v minulosti bola najmä dlhá doba potrebná na stavbu rodinného domu a takmer okamžitá dostupnosť bývania v byte. 
Dnes už tento faktor úplne neplatí. Najmä pokiaľ máte záujem o novostavbu. Ponuka novostavieb bytov v mestách je obmedzená a väčšina bytov je zatiaľ len vo výstavbe – čo znamená, že si na ich dokončenie musíte počkať. A to trvá štandardne aj rok. Tu už sa dostávame k časovému obdobiu, za ktoré bez problémov môžete mať aj vlastný dom. Dokončenie napríklad bungalovu je možné už za 3 mesiace od začatia výstavby. V takomto prípade teda môžete bývať v novom ešte rýchlejšie, než keby ste sa rozhodli pre bývanie v byte.


Výhody a nevýhody rodinného domu

kúpa domu

Rodinné domy so sebou prinášajú výhody, ktoré ocení najmä rodina milujúca súkromie a vlastný priestor:
1. Vďaka rodinnému domu získate vyšší level súkromia – nebude vás rušiť výťah, vŕtajúci susedia od vedľa, hudobný hluk suseda, ktorý sa rozhodol zdokonaliť svoju hru na klavír, či dupotajúce susedove deti.
2. Aj malý pozemok pri dome prinesie množstvo radosti celej rodine – deti sa majú kde hrať, rodičia si posedieť na slniečku, či využiť výhody okrasnej alebo úžitkovej záhrady.
3. Vďaka množstvu predpripravených projektov domov typu bungalov si ľahko vyberiete dispozičné riešenie, ktoré najviac vyhovuje vaším potrebám a nezruinuje váš rodinný rozpočet.
4. V porovnaní s bytom môžete v dome chovať rôzne domáce zvieratká, ktoré by v byte až tak spokojné neboli.
5. Máte vlastné parkovacie miesto a nemusíte každý deň riešiť dilemu, kde zaparkovať.

Počítať však musíte s tým, že domy sa zvyčajne stavajú v okrajových častiach miest, prípadne satelitných dedinách, preto na vás čaká v prípade potreby pravidelné dochádzanie. Rodinné domy zároveň potrebujú o niečo väčšiu starostlivosť ako byty. S vlastníctvom rodinného domu vám pribudnú starosti ako napríklad kosenie trávy a starostlivosť o záhradu.


Výhody a nevýhody bytu

kúpa bytu

Bývanie v byte prináša výhody, bez ktorých si niektorí ľudia svoje fungovanie nevedia predstaviť:
1. Vďaka bývaniu v byte v správnej lokalite viete byť vždy v centre diania a všade to máte doslova na skok.
2. Starostlivosť o byt zahŕňa len starostlivosť o interiér.
3. V prípade, ak bývate a pracujete v jednom meste, ideálne v rovnakej lokalite, odpadá čas potrebný na dochádzanie.

Za najväčšiu nevýhodu bytov jednoznačne môžeme považovať nedostatok súkromia a riziko hlučných susedov. Problémom môže byť aj stiesnený priestor v dôsledku nešťastného dispozičného riešenia bytu.

Montované domy predstavujú ideálnu príležitosť ako si dopriať súkromie a aj ďalšie výhody rodinného domu aj v prípade nižšieho rozpočtu. Aj keď si k cene domu pripočítate cenu pozemku, stále môžete mať v tomto prípade vlastný rodinný dom za cenu porovnateľnú s cenou bytu. A to už je naozaj možnosť, ktorú sa oplatí zvážiť, najmä s pohľadom do budúcnosti. Pri kúpe vlastného bývania sa preto nerozhodujte len v krátkodobom horizonte, ale zamerajte sa aj ďalej do budúcnosti a zvážte všetky faktory, ktoré môžu byť pre vás pri rozhodovaní dôležité. Predsa len, ide o rozhodnutie, ktoré v zásadnej miere ovplyvní vaše ďalšie fungovanie, a preto nie je rozumné ho urýchliť.

Späť

Fotovoltika, ekologická výroba energie Fotovoltika, ekologická výroba energie

Obnoviteľné zdroje energie sa ako pojem stali pomaly každodennou súčasťou života. Čítame o nich v novinách, počúvame o nich v rozhlase, či vidíme v televízii, ale akosi stále si nevieme konkrétnejšie predstaviť ako tieto zdroje využívať v bežnom živote. Nuž základom toho všetkého je možno aj smutný fakt, že ekologické zmýšľanie Slovákov sa končí maximálne pri separovanom odpade. V prípade ďalších možností, ako je napr. ekologická výroba energie, by asi väčšina len mávla rukou a povedala, že na takéto veci nemá čas.Nezáujem o informovanosť..

Ako si spálňu zariadiš, tak budeš spať

Prvoradou úlohou spálne je, aby sme sa v nej cítili dobre. Má nám spolu s posteľou poskytnúť oddych a regeneráciu. V žiadnom prípade by nemala slúžiť ako sklad, či odkladací priestor pre nadbytočné veci a pôsobiť pri tom preplneným dojmom. Výstavba panelových domov nám však zanechala množstvo bytov s malou obytnou plochou, takže ich obyvatelia spálňu často umiestňujú do najmenšej izby. Dvôvod je jednoduchý: Veď tam trávime málo času! Ak bývate v panelovom byte, potom dobre viete, že rozhodnutie, kam dať spálňu je asi to najľahšie. Väčšinou toto..

Aké dokumenty potrebujete na realizáciu stavby

 Začneme pekne od začiatkuÚzemné rozhodnutieStavebné povolenieKolaudačné rozhodnutie   V posledných rokoch sa ľudské nároky na bývanie podstatne zmenili. Málokomu dnes stačí klasický radový byt, ktorý vznikol počas komunistickej výstavby s jeho pôvodným zariadením a rozložením. Rozdielne chápanie „dobrého bývania“ sa prejavilo najmä v oblasti výstavby rodinných domov. Výsledkom je nekonečne široká škála typov rodinných domov, prakticky každý si môže navrhnúť vlastnú predstavu svojho bývania, ktorú mu dobrý projektant zrealizuje. Hrany..

Náhrada škody spôsobenej stavebnou činnosťou

Na našej bytovke nadstavuje stavebná firma (s.r.o.), s ktorou vlastníci bytov uzavreli zmluvu o výstavbe, podkrovné byty. V podkrovnej časti sa nachádza 5 bytov doterajších vlastníkov vrátane môjho a jeden byt, ktorý ak dobre viem, patrí mestu. Stavebník sa v zmluve zaviazal uzatvoriť pred začatím stavebných prác zmluvu o poistení stavby. Poistenie sa má vzťahovať na vznik škôd pri výstavbe. Po odstránení strechy došlo začiatkom septembra k rozsiahlemu zatečeniu dažďovej vody do bytov, okrem toho popraskali aj steny. Stavebník tvrdí, že sme mu neposkytli súčinnosť..

Zmluva o vstavbe bytov - právna úprava a jej náležitosti

Jedným zo spôsobov vzniku vlastníctva bytov a nebytových priestorov, ktorý sa v súčasnosti vo veľkom rozsahu realizuje, je aj nadobúdanie nehnuteľností na základe zmluvy o výstavbe, stavbe alebo nadstavbe domu. Daný spôsob obľubujú najmä developerské spoločnosti. Jedná sa o zmluvu, ktorej rámcovú právnu úpravu obsahuje zákon č. 182/1993 Z. z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov v znení neskorších predpisov. Zmluvnými stranami tejto zmluvy sú na jednej strane doterajší vlastníci bytov a nebytových priestorov v dome a na strane druhej stavebník/stavebníci...

Protiprávne konanie s realitami zakladá (nielen) bezdôvodné obohatenie

Exkluzivita zmluvy musí byť dodržaná Zmluvný vzťah s realitnou kanceláriou bol uzavretý s rozväzovacou doložkou, podľa ktorej pokiaľ táto realitná kancelária do určitého termínu neobstará predaj vášho pozemku, zmluva zaniká a vy nie ste viac viazaní jej ustanoveniami. Predpokladám, že pre prípad porušenia v zmluve dojednanej exkluzivity bola dojedaná zmluvná sankcia. Pokiaľ by ste pristúpili na ponuku vami uvádzaného občana, porušili by ste zmluvu uzavretú s realitnou kanceláriou. Skutočnosť, že vás vyhľadal údajný klient realitnej kancelárie a..

Nehnutelnosti ...

Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti)

Záujem Slovákov zlepšovať svoje bývanie je akcelerovaný predovšetkým dostupnosťou úverov, aj rastúcou ponukou nových projektov. Nie každý si však hypotéku môže dovoliť alebo sa ľudia jednoducho boja zadĺžiť na dekády, resp. založiť nehnuteľnosť, v ktorej bývajú. Zlepšovanie kvality bývania je však jednou zo základných ľudských potrieb. Stále málo využívanou možnosťou sú systémové rekonštrukcie existujúceho domu či bytu. Štatistiky potvrdzujú, že byt alebo dom, ktorý má spĺňať potreby svojho užívateľa, by mal prejsť po 15 rokoch modernizačnou..

Financovanie nehnutelnosti

Právnické a fyzické osoby, ktoré ku svojej činnosti potrebujú vyhovujúce priestory, majú v dnešnej dobe hneď niekoľko možností ako ich získať. Každá z nich obsahuje výhody, nevýhody a skryté riziká. Spomínanými možnosťami sú kúpa nehnuteľnosti za vlastné prostriedky, kúpa nehnuteľnosti s použitím bankového úveru, kúpa nehnuteľnosti na leasingové splátky alebo iba prenájom nehnuteľnosti na určitú dobu.Kúpa nehnuteľnosti verzus nájomKúpa nehnuteľnosti za vlastné prostriedky je klasická možnosť kalkulovania: “čo si môžem dovoliť za peniaze,..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.