Kotly na drevo sú čoraz obľúbenejšie

Aj keď sa v médiách hovorí o boome tepelných čerpadiel a solárnych panelov, obľuba kúrenia drevom neklesá. Naopak. Tento osvedčený spôsob vykurovania má svoje dlhotrvajúce výhody, medzi ktoré patria hlavne dostupné palivo a výhodná prevádzka.

drevo


Kúrenie drevom je totiž veľmi variabilné. Podľa svojich potrieb a predstáv si môžete zadovážiť krb alebo kachle, kachľový sporák na chalupu alebo použiť kotol ako hlavný či vedľajší zdroj kúrenia pre váš dom.

Skombinujte drevo a pelety

Možností je naozaj veľa, a preto sa drevo používa v novostavbách aj v starších domoch. Keď kotol na drevo doplníte automatickým kotlom na pelety, môžete využívať pohodlnú bezobslužnú prevádzku. Pelety totiž umožňujú automatické prikladanie, drevo sa musí prikladať ručne. Kotol si dopravuje pelety zo zásobníka na rošt horáka a vďaka tomu udržuje požadovanú teplotu v dome.

Naplnené drevníky pri domčekoch nájdeme v mestách aj na dedinách a domácnosti oceňujú, že toto palivo je dlhodobo lacné. Kotol na pelety a drevo má navyše výhodu, že dosahuje vysokú účinnosť (okolo 90 %), a tým pádom spotrebuje menšie množstvo paliva.

Na vykúzlenie atmosféry

Kúrenie v krbe alebo kachliach slúži väčšinou len na príležitostné vykurovanie, keď si chceme užiť praskanie ohňa alebo si prikúriť. Bez pripojeného výmenníka totiž krb vykúri len tú miestnosť, v ktorej je postavený.

krb

Účinnosť hrá dôležitú rolu

Na plnohodnotné vykúrenie domu ľubovoľnej veľkosti zvoľte moderný splyňovací kotol na drevo s vysokou účinnosťou. „Podľa účinnosti zistíte, ako efektívne kotol pracuje s naloženým palivom, prípadne aké má straty,“ vysvetľuje Ing. Roman Boczek. Pracuje vo firme OPOP, ktorá sa venuje výrobe kotlov už viac než šesťdesiat rokov.

Vysoká účinnosť nad 90 % je to, čo odlišuje nové kotly od tých skôr vyrobených. Kotly staršej výroby dosahujú účinnosť len okolo 70 %, čo znamená, že tretina energie dreva sa vôbec nevyužije.

Skvelé spojenie: kotol na drevo a pelety

Striedanie palív je cenovo výhodné a jednoduché. „Náš kombinovaný kotol umožňuje ľubovoľné striedanie palív. Do splyňovacieho kotla prikladáte kusové drevo a prepojený automatický kotol spaľuje pelety,“ uvádza Ing. Roman Boczek. Kotlom stačí len jeden komín.

Kotly na drevo a pelety sa dokážu sami prepnúť na automatický chod. Keď drevo v prikladacej šachte dohorí, kotol na pelety sa sám zapne a začne si plynule dodávať peletky.

Jednoduchšie než kedysi

Aké ďalšie úpravy nájdete na novších kotloch? Je toho veľa, ide hlavne o uľahčenie obsluhy a prevádzky. Chod kúrenia reguluje inteligentná riadiaca jednotka s prehľadným displejom. Elektronika riadi otáčky inštalovaného ventilátora a tým zjednodušuje proces rozkúrenia a efektívne kúrenie. Po docielení optimálnych parametrov teploty ústredného kúrenia a spalín prejde kotol automaticky do prevádzkového režimu.

Riadiaca jednotka ovláda aj všetky pripojené prvky vykurovacieho systému, napríklad ohrev teplej vody alebo zmiešavacie ventily. Ak chcete, môžete využívať aj aplikáciu v inteligentnom telefóne, na tablete alebo počítači. Na diaľku sa dajú sledovať nastavené parametre alebo dlhodobejšie prehľady.

Dlhšie bez prikladania

Čím má kotol na pelety a drevo so zásobníkom väčšiu nakladaciu šachtu na drevo, tým viac paliva môžete jednorázovo priložiť. „Máme v ponuke aj modely, do ktorých sa zmestia polená dlhé 53 centimetrov. Vďaka tomu nestrácate čas štiepaním a častým dopĺňaním dreva do kotla,“ upozorňuje Ing. Roman Boczek z OPOP.

kotol

Pre správny chod je dôležité pripojiť ku kotlu akumulačnú nádrž, ktorá uchováva prebytočné teplo na neskoršie použitie. Takto môžete preklenúť napríklad celý deň bez prikladania, a aj tak budete mať doma príjemnú teplotu. Vyhnete sa zbytočnému vychladnutiu stien a opätovnému vykurovaniu miestností.

Menej starostí vďaka elektronike

Viete, ako spoznať vhodný čas na novú dávku paliva a kedy ho priložiť? Pusťte to z hlavy. Kotly na drevo a pelety od OPOP obsahujú detekciu míňajúceho sa paliva, ktorá je riešená snímačom teploty spalín. Notifikácia sa zobrazí na displeji riadiacej jednotky alebo vo vašom telefóne, takže si môžete ušetriť zbytočnú cestu do kotolne.

Späť

Ako zariadiť bývanie v hygge štýle? Ako zariadiť bývanie v hygge štýle?

Vnútorný pokoj, pocit pohody či absencia nervozity a stresu. Takto nejako vyzerá bezstarostný život, ktorý by ste možno radi viedli aj vy. V dnešnej dobe plnej zhonu je ale dosiahnutie takéhoto stavu často náročné. Avšak, predsa len existuje miesto, ktoré môžete premeniť na svoju komfortnú bublinu. Je ním vaša domácnosť! A keď sa povie domov plný harmónie, spomenúť treba dánsku filozofiu hygge. Prečo stojí za pozornosť a v čom spočíva? Žite ako najšťastnejší ľudia sveta Nie je žiadnym tajomstvom, že Dáni patria medzi najšťastnejšie národy..

Vykupovanie pozemkov developermi

Ste vlastníkom ornej pôdy a plánujete na nej začať výstavbu? V tom prípade, by ste mali zmenu ornej pôdy na stavebný pozemok stihnúť od konca júna. Koncom minulého mesiaca bola schválená novela zákona o ochrane a využívaní poľnohospodárskej pôdy. Účinnosť nadobúda 1. júla 2008. To znamená, že ak si po tomto dátume budete chcieť urobiť zmenu poľnohospodárskej pôdy na stavebný pozemok, zaplatíte za to podľa toho, v ktorej oblasti sa vaša pôda nachádza a do ktorej z deviatich skupín spadá. Ako na zmenu pôdy dnesSúčasná legislatíva v oblasti premeny..

Kúpiť, či nekúpiť? Nehnuteľnosť s ťarchou na dožitie

Kúpiť, či nekúpiť? Nehnuteľnosť s ťarchou na dožitie S touto situáciou sa stretol každý záujemca o kúpu nehnuteľnosti, ktorý sa výberu seriózne venoval dlhší čas: jedna ponuka je omnoho výhodnejšia, ako ostatné, a keď potenciálny kupec nadobudne pocit, že nebude všetko s kostolným poriadkom, začne skúmať malé písmenká a natrafí na nenápadný riadok znejúci „ťarcha na dožitie“. Nie je ťažké pochopiť, čo to znamená; v predmetnej nehnuteľnosti má bez ohľadu na jej predaj či prenájom právo na doživotné bývanie osoba, v ktorej prospech je táto..

Kúpa nehnuteľnosti jedným z manželov - kedy a ako

Manželka uzavrela zmluvu o budúcej zmluve, ktorá sa týkala kúpy rodinného domu. Ten chcela získať do svojho vlastníctva za naše spoločné peniaze ako i za peniaze získané z predaja bytu mojej matky, ktorá s tým nesúhlasila. Manželka od zmluvy o budúcej zmluve odstúpila, keďže nemala dostatok finančných prostriedkov. Je zmluva o budúcej zmluve napriek tomu platná? Je možné, aby jeden z manželov získal výlučne do svojho vlastníctva počas trvania manželstva napr. nehnuteľnosť? Neplatná z dôvodu, že som v nej nefiguroval ako manžel kupujúcej? Predávajúci..

Pojem a charakteristika nájomnej zmluvy

Nájomná zmluva predstavuje dvojstranný konsenzuálny právny úkon, na základe ktorého vzniká nájomný vzťah medzi prenajímateľom a nájomcom. Nájomná zmluva ako právny úkon musí spĺňať všeobecné náležitosti právnych úkonov (§ 34 a nasl. Občianskeho zákonníka). Predmetnou právnou skutočnosťou akou je nájomná zmluva kreuje sa nájomný vzťah medzi zúčastnenými zmluvnými stranami - prenajímateľom a nájomcom - ktoré si upravujú medzi sebou svoje vzájomné práva a povinnosti. Na báze nájomnej zmluvy jedna strana (prenajímateľ) prenecháva druhej..

Letné dovolenky v kontexte dočasného užívania ubytovacieho zariadenia a dlhodobého rekreačného produktu - pozor na timesharing

Vážení čitatelia. Letná sezóna a dovolenky sú v plnom prúde a iste mnohí z vás smerujú do svojho vytúženého letoviska k moru. Treba brať zreteľ nielen na nástrahy, akými iste sú páliace slnko, dehydratácia alebo drobné krádeže v letoviskách a okolí, avšak aj na tzv. jedinečné a výhodné ponuky nákupov ubytovania v luxusných hotelových zariadeniach. Áno, nasledujúci článok sa týka tzv. timesharingu a žiaľ, s tým spojenými častými nekalými obchodnými praktikami semi-timesharingových spoločností. V prípade, že budete na dovolenke pozývaní..

Ceny nehnuteľností

Hypotekárny úver na nehnuteľnosť I. - financovanie a registrácia

     Jedným z najčastejších spôsobov financovania kúpy nehnuteľnosti je hypotekárny úver. Hypotekárny úver je využívaný na riešenie otázky bývania v prípade, že záujemca o kúpu napr. bytu nedisponuje dostatočnou finančnou hotovosťou. Účelom záložného práva (z lat. hypotheca) je zabezpečiť pohľadávku a jej príslušenstvo. Z toho dôvodu existencia záložného práva je závislá od existencie pohľadávky, ktorú zabezpečuje. V prvom rade predstavuje donútenie dlžníka, aby splnil svoj záväzok a v prípade, že záväzok nie je riadne..

Aké sú ceny nehnutelnosti - realitná bublina 2018?

Ako zistiť, či sú nehnuteľnosti nadhodnotené a či kúpou nehnuteľnosti neriskujeme?   Veľmi dobrým zdrojom informácií o tom, či ceny nehnuteľností sú príliš vysoké alebo či sa už nachádzame v oblasti realitnej bubliny a cena za nehnuteľnosť nepredstavuje reálnu hodnotu, ktorú poskytne obytný priestor jej vlastníkovi prostredníctvom možnosti bývania na veľa rokov je kompozitný index, ktorý počíta Národná banka Slovenska.  Ako uvádzajú analytici ÚMS (NBS) ceny nehnuteľností sa v roku 2018 nachádzajú v pásme VZOSTUPU, ďaleko od pásma BUBLINY...


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.