Rekreačné bývanie

Blíži sa leto a s ním aj čas našich dovoleniek; na rozhraní mája a júna začínajú riešiť otázku oddychu aj tí, ktorí si na to počas jari nenašli dostatok času. Možnosťou je klasická dovolenka, kde sa o všetko postará cestovná kancelária; ak však roky chodíte na to isté obľúbené miesto, bolo by neekonomické platiť v zime i v lete za ubytovanie v hoteli. Pre takýchto dovolenkárov je lepšou alternatívou investovať do apartmánu, chalupy či chaty. Poďme si teda povedať viac o týchto možnostiach, ktoré nám organizáciu dovoleniek podstatne uľahčia.

Pevné základy budovy

Chalupa

Tento spôsob má zmysel najmä vtedy, ak na nej chceme oddychovať relatívne často; ideálne je, ak tam trávime nielen dovolenky, ale aspoň sem-tam aj nejaký víkend. Je možné kúpiť ju aj ako investíciu, zrekonštruovať ju a predať, avšak vo väčšine prípadov ju nový majiteľ chce práve na oddych.

                Pri kúpe chalupy treba myslieť najmä na to, aby sme nemuseli „riešiť“ základné veci: elektrina, voda, kanalizácia a pod. Je síce možné chalupu kúpiť i bez toho, ale spôsobí to ďalšiu námahu a starosti. Skontrolovať tiež treba najmä stav strechy a prípadnú vlhkosť, s ktorou je dodatočne ťažké niečo urobiť.

 Lokalita zohráva taktiež významnú úlohu, avšak trocha iným spôsobom ako pri kúpe bytu; atraktivita sa síce i tu dá určiť všeobecne, avšak o predstave oddychu má každý iné predstavy, preto tu nie je reálne nejaké prísne škatuľkovanie. Vo všeobecnosti však platí, že záujemca ocení nielen pokoj a čistý vzduch, ale napríklad aj blízkosť jazera či lesa. Takisto „poteší“ obchodík s potravinami, krčmička a podobné malé radosti. Mimoriadne dôležitá je i možnosť parkovania tak, aby sa majiteľ nemusel báť o vlastné auto.

                Pri chalupách na rekreáciu sa treba ešte pristaviť pri otázke financovania tejto kúpy za predpokladu, že záujemca nemá k dispozícii dostatočnú hotovosť; za istých okolností to môže byť komplikovanejšie ako pri klasických domoch. Ak je chalupa na liste vlastníctva klasifikovaná ako rodinný dom, s hypotékou by nemal byť problém ani pri žiadosti o plnú výšku; ak však nie, získať celú sumu bude veľmi ťažké. Samozrejme, dá sa to vyriešiť spotrebným úverom; ak však chceme hypotéku na nehnuteľnosť, ktorá nie je určená na trvalé bývanie, žiadosť o celú sumu býva kameňom úrazu. Ak teda chceme voliť toto riešenie, treba sa o uvedenej skutočnosti vopred informovať.

Chata

O tie býva o niečo menší záujem ako o chalupy, avšak ani tu nie je problém predať či kúpiť. V zásade tu platia tie isté pravidlá, ako pre chalupu: je potrebné, aby mala elektrinu, vodu, kanalizáciu a podobné veci, ktorých absencia by neskôr novému majiteľovi komplikovala život. Lokalita a možnosť rekreačného vyžitia v okolí by mala byť tiež samozrejmosťou a tak, ako aj pri chalupách, i tu sa cena odvíja od týchto vecí.

                Pri chate však už treba rátať s menším priestorom, ako i s nižšou mierou súkromia. Platí to najmä pre chatové oblasti, kde je frekvencia prítomnosti „susedov“ vyššia úmerne s krajším počasím. Zároveň však chata nevyžaduje toľko starostlivosti, čo chalupa, takže závisí naozaj len od preferencií záujemcu, či dá prednosť vyššej miere súkromia spojenej s vyššou mierou starostlivosti o svoju rekreačnú nehnuteľnosť alebo naopak.

                Čo sa týka chatových oblastí, najlukratívnejšie nájdeme pri rekreačných a lyžiarskych strediskách. Kúpa je možná, ako aj pri všetkých ostatných druhoch nehnuteľností, vo vlastnej réžii alebo cez realitku – tam však treba rátať s vyššou položkou, pretože aj keď províziu platí väčšinou predávajúci, zvykne sa to odraziť na cene.

Apartmán

Chalupa či chata sú výhodnejšie, čo sa týka miesta, avšak vyžadujú si aj celoročnú starostlivosť a vyššie náklady.

Z tohto pohľadu je apartmán nielen pohodlnejšie, ale aj lacnejšie riešenie. Je tu aj možnosť kúpiť si ho ako investíciu; v takom prípade je však nelogické nechávať ho celý rok prázdny iba kvôli niekoľkým vlastným dovolenkám či víkendom. Tí, ktorí ho kúpia s takým úmyslom, sa ho väčšinou snažia aj prenajímať.

                Apartmán je nebytový priestor; v porovnaní s bytom je spravidla menší, nemusí spĺňať všetky podmienky, ktoré pre byty platia a je problém si naň prihlásiť trvalý pobyt. Ich cena sa tak, ako aj pri bytoch, odvíja od lokality, doplnkových služieb a vzhľadom na to, že ide o dovolenkové bývanie, aj od blízkosti možností relaxačného vyžitia. Takisto rozhoduje aj rozloha apartmánu – tým sa podstatne líši od ostatných foriem rekreačného bývania, keďže pri chate či chalupe spravidla veľkosť pozemku neurobí až taký rozdiel v cene (ak nejde o neštandardne veľký pozemok).

                Pri apartmánoch sa zväčša stretneme aj s typmi služieb, ktoré ich skôr približujú k hotelu: recepcia, samohasiace zariadenia atď. Taktiež existujú firmy, ktoré vedia apartmán prenajať podľa vopred dohodnutých podmienok za províziu. Nevýhodou môže byť menšia flexibilita výberu termínu vašej vlastnej dovolenky. Ak si prenajmete apartmán, nemusíte sa tiež zaťažovať napríklad upratovaním alebo podobnými aktivitami, ktoré by ste si v prenajatej chatke väčšinou museli urobiť sami. Mínusom pri apartmánoch vo všeobecnosti je však fakt, že nemusí spĺňať všetky normy, ktoré sú povinné pre byt – týka sa to napríklad svetlotechniky.

Apartmán či domček v zahraničí – áno, či nie?

Túto otázku mnohí intenzívne riešili najmä počas nedávneho obdobia, keď boli nehnuteľnosti u nás cenovo na vrchole; kúpy apartmánu v zahraničí sa robili aj ako investícia, ktorej cena časom stúpne a dovtedy ju možno využívať na už spomínaný prenájom.

                Táto kúpa si však vyžaduje viac času najmä z organizačného hľadiska a tým pádom aj viac opatrnosti. Vyhľadávanie vhodného objektu a zisťovanie všetkého, na čo treba dať pozor (lokalita, cena, vybavenie okolia, stav...), je na diaľku omnoho komplikovanejšie a ľahšie sa môže stať aj nejaká „zrada“. Samozrejme, je tu možnosť spoľahnúť sa na služby zahraničnej realitnej kancelárie, avšak i to má svoje úskalia. Tie spočívajú jednak v problematickosti promptných obhliadok, jednak v častých pokusoch dotlačiť klientov k čo najrýchlejšiemu podpisu zmluvy, čo nikdy nie je rozumný nápad. Takisto je omnoho ľahšie „zakamuflovať“ nejaký nedostatok na nehnuteľnosti, ktorú si kvôli vzdialenosti nemôžete niekoľkokrát podrobne pozrieť a preskúmať.  

                Pri takomto rozhodnutí je rozumné mať nielen dohodnutých viacero obhliadok viacerých nehnuteľností, aby sa vám oplatilo vycestovať, ale je veľmi užitočné zároveň sa zoznámiť s „miestnou klímou“; domáci často prezradia viac zaujímavostí ako internet či realitná kancelária, nehovoriac o tom, že takto je možné odhaliť práve uvedené pokusy o zatajenie niečoho, čo by zákazníka od konkrétnej kúpy mohlo odradiť. Tiež si treba overiť aj vysporiadanosť nehnuteľnosti – platí tu v podstate všetko, čo i pri kúpe nehnuteľnosti doma, ibaže si treba dať ešte väčší pozor.

Kúpiť alebo prenajať?

V tejto oblasti dopyt prevyšuje ponuku; chalúp ani chát, ak sú v dobrom stave a s dobrou polohou, sa ich majitelia nezbavujú, ale nechávajú ich ako dedičstvo svojim deťom. Mnoho záujemcov sa navyše rozhodne radšej pre prenájom kvôli tomu, že ich odradí práca a čas, ktoré by museli rekreačnému bývaniu venovať. Iní si, naopak, chatku či chalúpku kúpia „z princípu“, aby na nej mohli pracovať a starať sa o ňu. Klady i zápory vyjdú asi na rovnako a rozhodnutie v tejto otázke je úplne individuálne.

                Ak sa však rozhodneme pre kúpu, pozor treba dať okrem vyššie spomínaných vecí aj na iné skutočnosti: môže to byť potreba príliš namáhavej starostlivosti o objekt, ktorú sa pôvodný majiteľ môže snažiť zatajiť, alebo príliš nebezpečné prostredie, kde chaty vykradnú aj niekoľkokrát ročne. Preto si treba overiť vhodnosť kúpy aj z tohto pohľadu. 

                Zaobstarať si chalupu, chatu či apartmán predstavuje vynaloženie istej námahy; ak si však chceme dobre a zodpovedne vybrať, dlhým obhliadkam a „papieovačkám“ sa nevyhneme. Odmena za dobrý výber príde v podobe víkendov a dovoleniek v úplne inom rozmere ako v meste či prepchatých letoviskách.

Autor: Mgr. Katarína Macková



 

Späť

Keď sme sa rozhodli zatepliť svoj domov

 „Už niekoľko rokov sa na Slovenku veľké, ale aj menšie sivé sídliská z čias socialistickej výstavby menia na čoraz väčšie ostrovčeky farebných budov, ktoré prešli tzv. rekonštrukčnou kúrou v pobode zatepľovania. Keďže väčšina bytových domov je stará už niekoľko desačročí, zančná časť z nich potrebuje priam nutnú rekoštrukciu. Základnou otázkou sa preto často na domových schôdzach stáva otázka: Ako si teda zateplíme svoje spoločné bývanie a hlavne akým spôsobom na to získať peniaze.“ Čo urobiť pred zatepľovaním domu Dobré..

Merače tepla v našich domácnostiach

Hovorí sa, že kto šetrí má za tri. Toto pravidlo platí dvojnásobne pri spotrebe tepla v našich bytoch či rodinných domoch. Pri dnešných cenách dodávaného tepla má čo najvhodnejšie riešenie ako ušetriť na dodávanom teple snáď cenu zlata. Veď položka za dodané teplo býva často v mnohých rodinných rozpočtoch najväčšou položkou súvisiacou s užívaním bytu. Práve tomuto pálčivému problému pri šetrení sa v nasledujúcich riadkoch pozrieme na „zúbky“. Oproti západnej Európe máme v oblasti šetrenia na dodanom teple do domácností čo doháňať...

Geodézia a jej úloha. Reálny dopad chýb pri vymeriavaní pozemkov v podobe susedských sporov.

Hranice pozemku sú pre každého vlastníka kúska zeme citlivou témou. Málokto sa v živote nestretol, či už priamo alebo nepriamo, s nejakým susedským sporom, ktorý sa niesol v tomto duchu. Tí, ktorých sa to netýka, majú svoje hranice vysporiadané rovnako ako ich susedia; ostatní už zrejme vopred vedia, o čom budeme hovoriť. V prípade takýchto sporov má kľúčovú úlohu geodézia a jej úloha pri vytyčovaní hraníc pozemkov. Poďme sa teda pozrieť bližšie na uvedené problémy. Na to, aby sme sporom v tejto oblasti mohli porozumieť, potrebujeme dôkladne poznať..

Rodinný spor o dedičstvo - kto dedí a kto nie

Rád by som sa spýtal na možnosť riešenia ohľadne spôsobu vysporiadania nehnuteľného majetku po mojom staršom bratovi, ktorý pred nedávnom zomrel. Jedná sa o rodinný dom s pozemkom. Malý podiel pozemku nadobudol môj starší brat dedením od našej tety ešte predtým, ako sa oženil. Manželstvo bolo bezdetné a v úradných listinách je brat vedený ako jediný majiteľ. Vysporiadanie medzi mnou a mojou sestrou je možné len predajom nehnuteľnosti, na čom sme sa aj dohodli. V prípade, ak by túto nehnuteľnosť dedila aj vdovy po bratovi, predaj nehnuteľnosti by sa skomplikoval..

Spôsobilosť na právne úkony kontra ich platnosť

Náš otec má 72 rokov. Má značné problémy s chápaním, jeho mentálny zdravotný stav sa v poslednom období rapídne zhoršil. Ja s otcom bývam v byte, ktorý patrí otcovi a súčasne sa o otca dlhé roky starám. Pred niekoľkými mesiacmi začal ku nám chodievať môj mladší brat, ktorý sa pred niekoľkými rokmi odmietol starať o otca a ktorý sa dlhé roky o rodinu ako takú ani nezaujímal. Teraz začal pobádať a manipulovať otca k tomu, aby byt previedol na neho, že sa o neho na oplátku postará. Cítim sa byť ukrivdený, bojím sa o strechu nad hlavou. Prosím vás o..

Rastúci slovenský dopyt po chorvátskych nehnuteľnostiach - krásy Jadranu a právne otázky kúpy

Omylom je, ak si niekto myslí, že v Stredomorí si nehnuteľnosť môžu dovoliť len superboháči, milionári. Napriek súčasnej situácii v Grécku ceny nehnuteľností postupne klesajú a z uvedenej situácie ťažia najmä Rusi a Taliani, ktorí skupujú nehnuteľnosti – apartmány, byty, domy, hotely a pod. Napríklad, klasický 2-izbový byt na gréckom ostrove je možné kúpiť od asi 45-50 tisíc eur, za ktorú je možné kúpiť 1- izbový byt v Bratislave.   Split a Dubrovnik - najväčší dopyt po luxuse   Pre Slovákov..

Ceny nehnuteľností

Stavebné sporenie

Stavebné sporeniePrincíp a priebehVýhodyDôležité pojmyStavebné sporenie je dnes jedným z najefektívnejších nástrojov financovania bytovej výstavby nielen vo vyspelých západoeurópskych ekonomikách ale aj u nás. Prvým oficiálnym dňom, počas ktorého začala Prvá stavebná sporiteľňa, a. s., vykonávať svoju činnosť, bol 16. november 1992. Prvá stavebná sporiteľňa a. s., bola prvou špecializovanou bankou tohto druhu v strednej a východnej Európe. Založili ju tri renomované európske bankové domy: Slovenská štátna sporiteľňa, š.p.ú. (v súčasnosti Slovenská..

Poistenie domácnosti a zodpovednost Poistenie domácnosti a zodpovednost

Pýtali ste sa niekedy sami seba, prečo by ste si mali vybavovať niečo ako poistenie domácnosti, alebo poistenie zodpovednosti keď už aj tak platíte za poistenie nehnuteľnosti a nechcete utrácať ďalších pár eur za mesiac, ktoré by ste si mohli ušetriť na krásny nový gauč, alebo na nový koberec ktorý ste videli v obchode? Treba si ozrejmiť predovšetkým, čo všetko zahŕňa poistenie nehnuteľnosti. Predstavte si, že Váš domov by niekto vzal, otočil ho strechou dolu, a začal by s ním triasť. Vaše veci, nábytok, oblečenie, knihy.... začali..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.