Budúca zmluva na kúpu pozemku


Realitná kancelária sa na nás obrátila s ponukou na uzatvorenie budúcej zmluvy na kúpu pozemku. Je bezpečné takúto zmluvu podpisovať? Čo to je vlastne za zmluvu?

Jozef Ž., Stupava

 
Realitná kancelária sa na Vás obrátila s požiadavkou na uzatvorenie zmluvy o budúcej zmluve (označovaná niekedy ako predbežná zmluva). Obsahom takejto zmluvy je záväzok oboch alebo len jednej zo strán uzatvoriť do dohodnutej doby určitú zmluvu. Podstatné náležitosti takejto zmluvy musia byť uvedené už zmluve o budúcej zmluve. Pokiaľ ide o podstatné náležitosti samotnej kúpnej zmluvy, môžu byť súčasťou textu zmluvy o budúcej zmluve, alebo môžu tvoriť jej prílohu. Podstatnou náležitosťou kúpnej zmluvy je označenie nehnuteľnosti (údaje uvedené na liste vlastníctva) a kúpna cena - pokiaľ by strany tieto podstatné náležitosti v zmluve o budúcej zmluve neuviedli, zmluva by bola neplatná. V záujme právnej istoty strán je však žiadúce, aby sa už pri uzatváraní zmluvy o budúcej zmluve dohodli na obsahu kúpnej zmluvy čo najpodrobnejšie, teda aby sa dohodli aj na takých ustanoveniach, ktoré síce nie sú podstatnými náležitosťami, ale ktoré sú zvyčajne obsahom kúpnej zmluvy (napr. zodpovednosť za vady, spôsob platenia kúpnej ceny).
V prípade kúpnej zmluvy týkajúcej sa prevodu vlastníckeho práva bytov či nebytových priestorov je potrebné uviesť aj náležitosti vyžadované zákonom č. 182/1993 Z.z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov v znení neskorších predpisov. V prípade, že by medzi stranami vznikla pochybnosť o obsahu kúpnej zmluvy, musel by tento spor riešiť súd.
 
Podpísaním zmluvy o budúcej zmluve teda ešte nedochádza k prevodu vlastníckeho práva, takúto zmluvu nie je možné predložiť na vklad do katastra nehnuteľností. Na uskutočnene prevodu musia obe strany uzatvoriť ešte samotnú kúpnu zmluvu týkajúcu sa prevodu nehnuteľnosti (nazývaná niekedy aj hlavná zmluva). Pokiaľ by strana zaviazaná uzatvoriť zmluvu odmietla splniť svoj záväzok, druhá strana sa môže domáhať na súde vydania rozsudku, ktorý "nahradí podpis" strany, ktorá odmietla zmluvu podpísať (tohoto práva sa možno na súde domáhať do jedného roka). V záujme právnej istoty strán je žiadúce dohodnúť podrobnejšie mechanizmus uzatvárania hlavnej zmluvy (napríklad ktorá strana predkladá návrh na uzatvorenie zmluvy).

Hoci je predávajúci zaviazaný zmluvou o budúcej zmluve nehnuteľnosť predať druhej strane zmluvy o budúcej zmluve, ak podpíše zmluvu, ktorou prevedie vlastnícke právo k nehnuteľnosti na inú osobe, kataster nehnuteľností neodmietne takýto prevod vlastníctva zapísať. Strana zmluvy o budúcej zmluve sa môže proti takémuto predávajúcemu domáhať náhrady škody (alebo zmluvnej pokuty, pokiaľ bola stranami v zmluve o budúcej zmluve dohodnutá).

Záväzok strán podpísať zmluvu špecifikovanú v zmluve o budúcej zmluve zanikne zo zákona, pokiaľ sa okolnosti, z ktorých účastníci pri vzniku záväzku vychádzali, do tej miery zmenili, že nemožno spravodlivo požadovať, aby sa zmluva uzavrela. Toto sa bude zrejme vzťahovať na prípad, kedy by v čase medzi uzatvorením zmluvy o budúcej zmluve a kúpnej zmluvy došlo k takým závažným zmenám (znehodnoteniu) týkajúcich sa nehnuteľnosti, že kupujúci by už nemohol mať záujem nehnuteľnosť kúpiť. Dôvodom zániku záväzku uzatvoriť kúpnu zmluvu teda nie je napríklad zmena ceny nehnuteľnosti či neschopnosť kupujúceho nehnuteľnosť efektívne využiť.

Na záver treba dodať, že Občiansky zákonník umožňuje stranám tiež dohodnúť sa na uzatvorení takej zmluvy, v ktorej sa strany dohodnú, že obsah zmluvy bude ešte doplnený. V texte takejto zmluvy musia však dať (už to nie je zmluva o budúcej zmluve) nepochybne najavo, že zmluva má platiť, aj keby k dohode o zvyšku obsahu zmluvy nedošlo. Ak by sa teda strany nedohodli na chýbajúcom obsahu zmluvy, určil by ho na návrh ktorejkoľvek zo strán súd.

Vzhľadom na skutočnosť, že podrobná analýza Vášho prípadu by vyžadovala viac priestoru a zváženie viacerých okolností, odporúčam Vám, aby ste sa s Vaším prípadom obrátili na právnika špecializujúceho sa na nehnuteľnosti.

 

Späť

Apartmány pri mori Apartmány pri mori

 „Počas letných prázdnin, ale aj pár mesiacov pred nimi značné množstvo realitných kancelárií dáva do pozornosti nie len klasickú kúpu nehnuteľnosti, ale do popredia sa dostáva pre Slovákov ponuka kúpy apartmánov v zahraničí. A tak veľa našincov už svoje letné dovolenky neplánuje cez cestovné kancelárie, ale rovno rozmýšľajú nad kúpou vlastnej nehnuteľnosti pri mori. Medzi najobľúbenejšie krajiny pre letný domov sa tak pre mnoho Slovákov stávajú destinácie v Chorvátsku či Bulharsku.“Čo na tom apartmáne jeAk si mnohí vybavia more a piesočnú..

Zariaďujete si spálňu? Ktoré prvky ohrozujú pokojný spánok? Zariaďujete si spálňu? Ktoré prvky ohrozujú pokojný spánok?

Veľmi dôležitým faktorom pre kvalitný spánok a celkovú pohodu v živote je správne zariadenie spálne. Mnohí z nás v tomto smere preto venujú veľkú pozornosť výberu veľkej postele a kvalitného matraca, no pritom zabúdame na fakt, že existuje celý rad ďalších prvkov, ktoré môžu mať na náš spánok  výrazný a dokonca negatívny vplyv. Ktoré kroky nám viac škodia ako pomáhajú, a ako správnym zariaďovaním tohto priestoru môžeme optimalizovať náš spánok? Nevhodné a príliš silné osvetlenie Osvetlenie je jedným z najdôležitejších faktorov..

Bazény Bazény

Kam s bazénom?MateriálVodotesnosťOsvetlenieCelosezónne ošetrovanie bazénovAj vy riešite otázku, či je výhodnejšie chodiť dva krát týždenne na plaváreň, alebo jednorázovo investovať do stavby bazénu priamo na vašom pozemku? Bazény prestávajú byť považované na Slovensku za výsadu bohatej vrstvy a stále viac ľudí uvažuje o jeho výstavbe. Na čo všetko treba myslieť pri realizácii takéhoto projektu?Kam s bazénom?      Umiestnenie je asi tá najzákladnejšia časť. Bazén nesmieme postaviť na mieste, kde by nejakým spôsobom ovplyvňoval..

Výstavba ihrísk pre deti - ako po novom?

Naša obec disponuje pozemkom, na ktorom by sme chceli obnoviť materskú škôlku, zriadiť detské ihrisko, ktoré by malo byť prístupné pre všetky deti. Ihrisko bude vybudované svojpomocne s pomocou našich obyvateľov, tiež financované zo zbierky. Dostala sa nám informácia, že ihriská musia spĺňať nejaké nové a prísne kritériá, v opačnom prípade by nebolo možné ihrisko pre deti - preliezačky, pieskovisko a pod. sprístupniť deťom. Musí by teda ihrisko vybudované podľa nejakých noriem (napr. kovové), vraj EÚ niečo uzákonila. Ktorý zákon upravuje spôsob výstavby..

Dedičská otázka - päť dedičov a jeden byt

Rada by som sa spýtala na možnosť riešenia ohľadne spôsobu vysporiadania nehnuteľného majetku po mojom otcovi, ktorý nedávno zomrel. Otec bol dvakrát ženatý a bol vlastníkom 2-izbového bytu , ktorý zdedil po svojich rodičoch, takže moja mama nefiguruje na liste vlastníctva. Otec mal podľa maminho vyjadrenia spísať závet, pričom z prvého manželstva má 3 deti , s ktorými nebol v kontakte asi aj 15 rokov, proste sa vzájomne o seba nezaujímali. Po rozvode s prvou manželkou sa otec odsťahoval z ich spoločného bytu a prenechal im ho. Jeho bývalá žena tam do dnes..

Kúpna zmluva a jej náležitosti

Spolu s manželom máme záujem o kúpu pozemku od môjho starého otca. Pozemkom budeme súčasne ručiť banke, od ktorej máme sľúbený hypoúver. Nepoznám však presný obsah kúpnej zmluvy. Známy mi povedali, že si musíme zaplatiť znalca. Kto musí platiť daň, poplatky za vklad? Môže kataster odmietnuť náš návrh? Ďakujeme vám za vašu pomoc. Ivana a Peter Z., okres Nitra     Právnu úpravu kúpnej zmluvy obsahuje Občiansky zákonník §§ 588 a nasl. a v §§ 409 a nasl. Obchodného zákonníka. V prípade, ak jednou zo zmluvných strán je fyzická osoba, vychádza..

Ako financovať kúpu bytu v novostavbe

Podmienky určuje developerPoradenstvo v bankeHypotéka v skratke Záujemca o kúpu bytu v novostavbe má na výber niekoľko možností jej financovania. Kým pri kúpe starého bytu vyžadujú majitelia väčšinou peniaze v hotovosti, novostavbu možno zvyčajne financovať - kúpiť prostredníctvom úveru.Najčastejšie využívané možnosti sú stavebné sporenie, hypotekárny úver, prípadne ich kombinácia. Možná je aj ich kombinácia so spotrebným úverom. Výber spôsobu financovania podmieňuje predovšetkým to, aké podmienky pri kúpe bytu určí developerská spoločnosť. Iná..

Ako bezpečne platiť pri kúpe nehnutelnosti a aké riziká hrozia pri platení hotovosťou za nehnuteľnosti?

Kúpa nehnutelnosti predstavuje z pohľadu bežného človeka pomerne zásadný krok. Ceny nehnuteľností sa totiž pohybujú v desiatkach, niekedy až stovkách tisícoch eur, a preto je na mieste zachovať čo najvyššiu možnú mieru opatrnosti s úhradou kúpnej ceny. Pre zachovanie spomenutej opatrnosti je pritom nevyhnutné poznať aspoň základné princípy prevodu nehnuteľnosti.   Prevod vlastníckeho práva k nehnuteľnosti Kúpa nehnuteľnosti sa realizuje na základe kúpnej zmluvy, avšak samotný podpis kúpnej zmluvy ešte neznamená nadobudnutie..

Prečo a ako si správne poistiť nehnuteľnosť

Stalo sa Vám už, že ste počuli o niekom kto prišiel o svoj dom alebo byt? Nečakané nehody ako prasknuté potrubie, požiar alebo spadnutý strom na strechu sa môžu pripliesť do života každému. Každý z Nás si svoju nehnuteľnosť necháva poistiť z rôznych dôvodov. Najčastejšími pocitmi, ktoré nami hýbu sú strach, chtíč po pocite istoty a bezpečia, alebo pre niektorých dokonca prestíž. Sú ale tieto pocity hodné toho, aby sme pravidelne platili sumu, za ktorú snáď nikdy nebudeme musieť vyžadovať protislužbu? ÁNO. Každému..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.