Smrť darcu a jej následky na vkladové konanie

V decembri 2004 som s mojou starou mamou uzatvorila darovaciu zmluvu, na základe ktorej mi darovala jej rodinný dom. Pár dní na to moja stará mama zomrela. Návrh na vklad bol podaný po jej smrti, avšak kataster návrh neprijal a vyzval nás na doplnenie návrhu formou prijatia dodatku k darovacej zmluve - týkalo sa to zriadenia vecného bremena. Návrh som doplnila v lehote, kataster konanie zastavil, čo považujem za nezákonné. Prečo kataster nerešpektuje vôľu jednej zmluvnej strany - mojej nebohej starej mamy a nepostupoval v súlade so zákonom?! Moja právnička podala žalobu za nezákonnosť rozhodnutia katastra, čo sme na kraji prehrali. Teraz je vedené dedičské konanie a časť dedičov brojí proti mne a darovaniu. Doklady vám zasielam naskenované. Stratím takto nehnuteľnosť, ktorá mi bola darovaná na základe platnej darovacej zmluvy? Kde je teda právo?

Elena G., Zlaté Moravce

V prvom rade je potrebné uvedomiť si, že vám nebola darovaná hnuteľná vec, ale nehnuteľná. Ak by išlo o hnuteľnú vec - napr. auto, vlastnícke právo by ste nadobudli reálnym odovzdaním napríklad príslušenstva k autu - odovzdaním kľúčov, technického preukazu. Podľa § 133 ods. 2 Občianskeho zákonníka, ak sa prevádza nehnuteľná vec na základe zmluvy, nadobúda sa vlastníctvo vkladom do katastra nehnuteľností. Podľa § 1 ods. 1 zákona č. 162/1995 z. z. (Katastrálny zákon, ďalej len „KZ“). Kataster nehnuteľností je geometrické určenie, súpis a popis nehnuteľností. Súčasťou katastra sú údaje o právach k týmto nehnuteľnostiam, a to o vlastníckom práve, záložnom práve, vecnom bremene, práve zodpovedajúcom vecnému bremenu a o predkupnom práve, ak má mať účinky vecného práva, a o iných právach a povinnostiach z vecného bremena, ak boli zriadené ako vecné práva k nehnuteľnostiam, ako aj o právach vyplývajúcich zo správy majetku štátu, zo správy majetku obcí, zo správy majetku vyšších územných celkov, o nájomných právach k pozemkom, ak nájomné práva trvajú alebo majú trvať najmenej päť rokov. Tieto práva sa zapisujú do katastra a vznikajú, menia sa alebo zanikajú vkladom do katastra.

Darca zomrel pred podaním návrhu na vklad

Pokiaľ príslušná správa katastra po preskúmaní vami podaného návrhu na vklad a jeho príloh dospela k záveru, že návrh nespĺňa zákonom predpísané náležitosti, postupovala správne, ak vás vyzvala do opravu a doplnenie vášho návrhu. Správa katastra vás vyzvala, aby ste opravu vykonali formou dodatku k darovacej zmluve, avšak vzhľadom na smrť vašej starej mamy to už nebolo možné (zanikol jeden z účastníkov zmluvného vzťahu). Podľa môjho názoru správa katastra postupovala v súlade so zákonom, keďže podľa § 31a KZ,
konanie o návrhu na vklad sa preruší, ak sa začalo konanie o predbežnej otázke, ak nebol zaplatený správny poplatok, ak bol účastník konania vyzvaný, aby v určenej lehote predložil verejnú listinu alebo inú listinu, ktorá potvrdzuje právo k nehnuteľnosti, alebo aby odstránil nedostatky návrhu, prípadne jeho príloh,
alebo ak to zhodne navrhli všetci účastníci konania, a to najdlhšie na 60 dní. Nedostatky ste neodstránili a vkladové konanie bolo zastavené, nakoľko jedným z dôvodov zastavenia vkladového konania je, že účastník konania v určenej lehote neodstránil nedostatky návrhu na vklad, prípadne jeho príloh ( § 31b písm. f ) KZ ).

Po smrti vašej starej mamy sa začalo na súde konanie o dedičstve, a keďže k zavkladovaniu vášho vlastníckeho práva nedošlo, predmetná nehnuteľnosť je poňatá do dedičského konania ako pozostalosť po nebohej. Predmetnú nehnuteľnosť naposledy vlastnila vaša nebohá stará matka a nehnuteľnosť bude v rámci dedičského konania ako pozostalosť prejednaná. Ako som zistil z vami zaslaných materiálov, v žalobe o preskúmanie zákonnosti ste argumentovali judikátom Najvyššieho súdu SR č. 4 Sž 44/99, avšak ako mi je známe, tento judikát rieši síce podobnú, ale nie totožnú situáciu. Vo vašom prípade došlo k úmrtiu darcu pred podaním návrhu na vklad, ale judikát pojednáva o situácii, kedy darca zomrel počas vkladového konania. Ak by príslušná správa katastra povolila vklad, porušila by ustanovenia Občianskeho súdneho poriadku upravujúce dedičské otázky a katastrálny zákon.

Konanie o dedičstve - uplatnenie nárokov z darovacej zmluvy

Ak dôjde k smrti darcu pred podaním návrhu na vklad vlastníckeho práva do katastra nehnuteľností, správa katastra konanie zastaví, nakoľko darca ako jeden z účastníkov vkladového konania stratil spôsobilosť byť subjektom práv a povinností. Ak by nedošlo k podaniu žaloby na preskúmanie zákonnosti rozhodnutia katastra, danú vec by som vám odporučil riešiť návrhom na určenie platnosti darovacej zmluvy, a súčasným uplatnením vášho nároku vyplývajúceho z darovacej zmluvy v konaní o dedičstve. Tí, ktorí prichádzajú do úvahy ako dedičia po nebohej, ako aj súd, sú viazaní prejavom vôle nebohej obsiahnutý v darovacej zmluve. Darovacia zmluva je právnym úkonom, ktorý vaša stará matka urobila slobodne s úmyslom darovať vám rodinný dom. Právny úkon, ktorý bol urobený vo forme a s náležitosťami, ktoré predpisuje zákon, má svoje materiálne účinky, ktoré zo zmluvy prechádzajú na dedičov. Tí sú teda povinní rešpektovať vôľu nebohej, sú ňou viazaní. Práve prejav vôle obsiahnutý v zmluve je rozhodujúci.

Pokiaľ dedičia v rámci konania o dedičstve budú plne akceptovať darovaciu zmluvu, predpokladom pre vkladové konanie bude privolenie súdu podľa § 175r Občianskeho súdneho poriadku. Podľa tohto ustanovenia, dedičia môžu veci patriace do dedičstva počas dedičského konania predať alebo urobiť iné opatrenia presahujúce rámec obvyklého hospodárenia len s privolením súdu.


Svoje otázky adresujte na: lasak@defensa.sk

 

Späť

Bývanie v meste a na dedine

Ako sa hovorí, život je otázka priorít. Túto vetu nepoznáme len ako slogan jednej reklamy, ale týka aj spôsobu nášho života v oblasti hodnôt, či praktického života, napr. bývania. Asi najviac sa však prejavuje vo výbere možnosti bývania v meste, alebo na vidieku. Zatiaľ čo v iných oblastiach bývania sa dá čitateľom presne poradiť, výber z týchto dvoch oblastí je skôr témou, kde samotné rozhodnutie je akousi zmesou vlastného presvedčenia a finančných možností, ktoré na splnenie svojej túžby máte. Aj keď Slovensko nepatrí k tým najvyspelejším krajinám..

Inovácia vo vývoji vodovodných batérií: prehľad najnovších trendov a technológií Inovácia vo vývoji vodovodných batérií: prehľad najnovších trendov a technológií

Vo svete, kde technológia neustále postupuje vpred, nie je prekvapením, že aj vodovodné batérie prechádzajú obdobím inovácií. Tieto zmeny nie sú iba kozmetické, často sa jedná o dôležité vylepšenia, ktoré zvyšujú účinnosť, pohodlie a estetiku. V tomto článku sa podrobnejšie pozrieme na to, ako sa posledné pokroky v oblasti designu, materiálov a technológií premietajú do každodenného života.   Energetická účinnosť a udržateľnosť Vo svete, kde je udržateľnosť stále dôležitejšou témou, sú vodovodné batérie navrhované s ohľadom..

Požiarna ochrana

Množstvo požiarov aj napriek zväčšujúcej sa populačnej uvedomelosti a novodobým protipožiarnym systémom neustále stagnuje, nedarí sa znížiť ich počet. Ohňa sa odpradávna ľudia báli, nieto ešte v spojení s príbytkom. Od zaklínania domov pred týmto nemilým hosťom sme prešli prudkým technologickým pokrokom. Protipožiarne budovy Na bezpečnosť a ochranu proti požiarom sa musí dbať nielen pri využívaní už hotových stavieb. Zhodný podiel zodpovednosti majú aj projektanti a stavebníci. Stavba sa už v počiatkoch jej realizácie z hľadiska požiarnej..

Protiprávne konanie s realitami zakladá (nielen) bezdôvodné obohatenie

Exkluzivita zmluvy musí byť dodržaná Zmluvný vzťah s realitnou kanceláriou bol uzavretý s rozväzovacou doložkou, podľa ktorej pokiaľ táto realitná kancelária do určitého termínu neobstará predaj vášho pozemku, zmluva zaniká a vy nie ste viac viazaní jej ustanoveniami. Predpokladám, že pre prípad porušenia v zmluve dojednanej exkluzivity bola dojedaná zmluvná sankcia. Pokiaľ by ste pristúpili na ponuku vami uvádzaného občana, porušili by ste zmluvu uzavretú s realitnou kanceláriou. Skutočnosť, že vás vyhľadal údajný klient realitnej kancelárie a..

Nóvum v písomnom hlasovaní vlastníkov bytov- zjednodušenie účasti na správe bytového domu

Správca nášho domu nelegálne prevádzkuje kotolňu, ktorá patrí vlastníkom bytov a nebytových priestorov. Nemôže preukázať splnenie podmienok na podnikanie v tepelnej energetike podľa ustanovenia § 5 ods. 7 písm. a) zákona č. 657/2004 Z. z. o tepelnej energetike. V mesiaci marci bola zrealizovaná zástupkyňou vlastníkov bytov, ktorá háji skôr záujmy správcu a nie je ochotná akceptovať vlastníkov bytov, akási podpisová akcia, kedy táto pani „chodila po bytoch“ a dávala podpisovať súhlas, resp. nesúhlas s istými otázkami,..

Neoprávnená a čierna stavba

Nielen v našom hlavnom meste Bratislave, ale aj na iných miestach Slovenska dochádza k porušovaniu stavebného zákona, k nelegálnym zásahom do vlastníckych práv občanov. Mnohí z vás sa na mňa obrátili s prosbou o riešenie protiprávne postavených, príp. tzv. čiernych stavieb. Vzhľadom na to, že ide o dva samostatné pojmy a teda dve odlišné právne situácie, pokúsim sa vám ich priblížiť a načrtnúť možné riešenia.Neoprávnená stavba, čierna stavba a stavebné povolenie Neoprávnenou stavbou je stavba, ktorá je zriadená na cudzom pozemku bez právneho titulu...

Investing in Real Estate in Slovakia - reality - nehnutelnosti - as Slovaks call it

Investing in Real Estate in Slovakia             Apart from the landmarks and notable touristic attractions this country has to offer, in recent years, the Slovakian Real Estate ( TRH Nehnutelnosti ) market has proven to be a profitable investment for potential real estate investors.   Real Estate Pricing ( Reality ) in Slovakia The average price of flats in Slovakia in the year 2018 stands at 1,612 €/m2.   Reasons to Invest in Real Estate (Reality) in Slovakia There are many reasons to invest in Real estate..

Ako bezpečne platiť pri kúpe nehnutelnosti a aké riziká hrozia pri platení hotovosťou za nehnuteľnosti?

Kúpa nehnutelnosti predstavuje z pohľadu bežného človeka pomerne zásadný krok. Ceny nehnuteľností sa totiž pohybujú v desiatkach, niekedy až stovkách tisícoch eur, a preto je na mieste zachovať čo najvyššiu možnú mieru opatrnosti s úhradou kúpnej ceny. Pre zachovanie spomenutej opatrnosti je pritom nevyhnutné poznať aspoň základné princípy prevodu nehnuteľnosti.   Prevod vlastníckeho práva k nehnuteľnosti Kúpa nehnuteľnosti sa realizuje na základe kúpnej zmluvy, avšak samotný podpis kúpnej zmluvy ešte neznamená nadobudnutie..

Hypotekárne úvery = pomocná ruka?

 Čo by ste mali vedieť o hypotekárnych úverochCieľová skupina pre bankyPostup pri vybavovaní hypotekárneho úveruTakže ako to prebieha?Podmienky, za akých môžete požiadať o hypoúverS akými poplatkami musíte počítať?Aká môže byť úroková sadzba? Môže ju klient nejakým spôsobom ovplyvniť?Spôsoby ručenia pri výstavbe nového domu   Hypotekárny úver znamená pôžičku na prefinancovanie kúpy alebo výstavby nehnuteľnosti, je to úver, ktorý je zaručený nehnuteľnosťou. V súčasnosti ho na Slovensku poskytuje osem bankových subjektov. Každá..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.