Nárok na majetok pri dedení

 
Moji rodičia sa rozviedli pred šiestimi rokmi. Otec je vlastníkom 4- izbového bytu v Piešťanoch a rodinného domu vo Veľkých Levároch. Pri našom poslednom rozhovore mi naznačil, že napísal závet, ktorým odkázal celý majetok svojej družke, s ktorou už asi dva roky žije v spomínanom byte v Piešťanoch. Mám nejaký nárok na otcov majetok aj v prípade, že ho chce celý odkázať svojej priateľke?


Anna M., Veľké Leváre




Vážená čitateľka, podľa ustanovení Občianskeho zákonníka máte ako potomok Vášho otca zaručený nárok na zákonný dedičský podiel, respektíve najmenej na jeho polovicu. To znamená, že keď Váš otec prejavil vôľu vydediť Vás, je tento právny úkon - závet neplatný. To však platí len za predpokladu, že nie sú splnené podmienky, na základe ktorých by ste mohli byť právoplatne vydedená, respektíve nespôsobilá dediť.


Podľa v súčasnosti platnej právnej úpravy Vás totiž otec môže vydediť len zo zákonom uvedeného dôvodu, to znamená vtedy, keby ste mu neposkytli pomoc v chorobe alebo starobe, keby ste o svojho otca trvalo neprejavovali záujem, keby ste trvalo viedli neusporiadaný život alebo keby ste boli odsúdená pre úmyselný trestný čin na trest odňatia slobody v trvaní najmenej jedného roka. Zákon navyše vyžaduje, aby bol dôvod vydedenia v závete výslovne vyjadrený. Okrem uvedených prípadov nemáte nárok na dedičstvo po svojom otcovi, keď ste sa proti nemu, jeho manželke, deťom alebo Vašim starým rodičom dopustili úmyselného trestného činu. Keďže v tomto prípade nejde v zmysle zákona o vydedenie, ale o takzvanú dedičskú nespôsobilosť, jej účinky nie sú viazané na povinnosť poručiteľa priamo v závete vyjadriť vôľu neodkázať Vám žiaden majetok. To znamená, že už na základe samotného takéhoto skutku nie ste oprávnená po svojom otcovi dediť. Aj tieto následky Vášho konania by však mohol Váš otec odvrátiť, keby Vám uvedený skutok odpustil.


Ak by však žiadna z uvedených podmienok splnená nebola, závet Vášho otca by bol neplatný. V tomto prípade ide o takzvanú relatívnu neplatnosť, čo znamená, že takýto právny úkon sa považuje za platný do doby, kým sa jeho neplatnosti nedovoláte. Na to, aby ste teda mohli zvrátiť právne účinky Vášho vydedenia, bude potrebné, aby ste sa v dedičskom konaní po svojom otcovi dovolala neplatnosti závetu. Súd sa totiž v tomto prípade nemusí zaoberať otázkou neplatnosti závetu zo svojej úradnej povinnosti, je však povinný prihliadnuť na túto skutočnosť len čo na ňu v konaní o dedičstve poukážete. Za uvedeného predpokladu by ste sa teda domohli svojho dedičského podielu.


Výška Vášho dedičského podielu je pritom závislá od Vášho veku. Ak by ste v čase smrti Vášho otca ešte nemali osemnásť rokov, zdedili by ste celý otcov majetok, čo však, samozrejme, platí len za predpokladu, že ste jeho jediným potomkom a že sa Váš otec znovu neoženil. Ak by ste však boli v čase smrti Vášho otca plnoletá, zákon Vám zabezpečuje len polovicu z Vášho zákonného dedičského podielu, teda za uvedených predpokladov len polovicu z otcovho majetku. Druhú polovicu by nadobudla otcova družka.


Keďže uplatnenie Vašich dedičských nárokov môže byť závislé od kvalifikovaného postupu v dedičskom konaní, rozhodne Vám odporúčam, aby ste sa pri riešení Vašej situácie poradili s právnikom. Iste tým predídete mnohým problémom a s nimi súvisiacou stratou času a peňazí.


Späť

Systémové omietky Ytong hrejú a chránia pred hlukom aj plesňami Systémové omietky Ytong hrejú a chránia pred hlukom aj plesňami

Jednou z prednostívnútorných vápennocementových omietok Ytong je skutočnosť, že zlepšujú tepelnoizolačné vlastnosti stien. Navyše vďaka vysokej paropriepustnosti znižujú riziko vzniku plesní. Pri práci s nimi realizačná firma alebo stavebník ocenia aj ľahké spracovanie, vysokú výdatnosť a pevnosť. Tieto omietky dokonale ladia s priedušnosťou muriva Ytong a Silka. Užívatelia domu či bytu potešia ich dobré tepelnoizolačné vlastnosti: (tepelný odpor λ10 s hodnotou 0, 13 W/m.K). Tie im dodáva špeciálna ľahčená zložka z recyklovaného skla. Vďaka..

Tipy, ako vniesť do detskej izby štýl, pohodlie i poriadok Tipy, ako vniesť do detskej izby štýl, pohodlie i poriadok

Ani vám sa nedarí zariadiť deťom ich oázu pokoja tak, ako to vidíte v obľúbených katalógoch o bývaní? Tento problém rieši obrovské množstvo rodičov. Avšak, pre maximálnu spokojnosť najmenších nemusíte mať nadanie ani vysokoškolský titul architekta. V mnohých prípadoch je to len o pocitoch a detailoch, na ktoré treba pri zariaďovaní interiéru detskej izby myslieť. A my vám o tom všetko dôležité v našom článku povieme. Prezradíme vám, ako rozumne vyberať a rozmiestňovať nábytok a ako správne použiť osvetlenie, aby miestnosť pôsobila štýlovo..

Dlhodobý prenájom nehnuteľní Dlhodobý prenájom nehnuteľní

Prenájom bytovPrenájom nehnuteľností - slovenská legislatívaPovinnosti a právaPrenájom rodinných domovChaty a rekreačné apartmányKancelárske priestoryDevelovperstvo a jeho významNákupné centrá a skladové priestory Dlhodobý prenájom nehnuteľností je už v dnešnej dobe pomerne bežný pojem pre každého človeka. Prenajímajú sa byty, rodinné domy, chaty a chalupy, ale tiež kancelárie, obchodné a skladové priestory. Bez obmedzenia je možné prenajať každú nehnuteľnosť v osobnom vlastníctve. Rozdiel je v prenajímaní nehnuteľností vo vlastníctve družstva...

Rekonštrukcia domu a bytové náhrady

 Bývam v bytovom dome, ktorý v súčasnosti prechádza rozsiahlou rekonštrukciou. Stavebná firma, s ktorou vlastníci bytov v našom dome uzavreli zmluvu o vstavbe bytov v podkrovných priestoroch domu, odstránila strešnú krytinu. Nepochybne z dôvodu nedostatočného zaistenia strechy pred vplyvmi počasia došlo k zatopeniu nášho bytu dažďovou vodou. Voda zatopila náš byt na niekoľkých miestach, steny začali dokonca pukať a a na stenách izieb sa objavila pleseň. V danej situácii je nemožné v byte ďalej bývať -bojíme sa o naše zdravie a život. Prosím Vás o radu...

Svojpomoc namiesto štátnej moci

Pred rokom som privolila môjmu známemu, aby sa ku mne nasťahoval. Dohodli sme sa, že budeme spolu bývať, pričom obaja sme mali prispievať na „spoločnú domácnosť“. Súhlasila som, nakoľko išlo o rodinného priateľa, ktorému boli moji rodičia z minulosti zaviazaní. Po čase nastali však rozpory, prišiel o zamestnanie, začal byť agresívny - slovné útoky, negativizmus. Na domácnosť prestal prispievať, prácu si nehľadal, čo bolo pre mňa už neudržateľné. Som zúfalá, lebo vo svojom vlastnom byte nemám pokoj, dotyčný sa mi smeje do očí a vyhráža sa mi súdmi,..

Rozdelenie nehnuteľností po rozvode

 Pred mesiacom som na súde podal návrh na rozvod manželstva. Počas neho sme dostali od svokry byt a postavili sme si rodinný dom. Zaujíma ma, akým spôsobom máme zabezpečiť rozdelenie týchto dvoch nehnuteľností, keď sme sa dohodli, že rodinný dom zostane mne, byt manželke a ja jej ešte doplatím určitú sumu. Jozef Výbrus, Sviná Vážený pán Výbrus, keďže platné právne predpisy oprávňujú manželov rozdeliť si veci, práva a iné..

Ako sa nestať obeťou realitného podvodu

 Ak sa spomenie termín realitný podvod, väčšinou každému napadne nejaký nedávny zločin bytovej mafie , táto otázka je však omnoho komplikovanejšia a jej „mafiánska“ stránka je len jednou časťou zla, aj keď má bezpochyby najviac tragických koncov. Podvody s realitami sa však netýkajú len osamelých starších ľudí a mŕtvol vylovených z rybníkov - oveľa viac je tých „prozaických“ prípadov, okolo ktorých sa robí menej kriku, avšak ich dôsledky sú pre postihnutých takisto ničivé a vo všeobecnosti by mali byť varovaním. Poďme sa teda pozrieť..

Súčasná podoba finančných úverov

„Hypotéka, slovo ktoré sa v poslednom období hrnie na nás snáď zo všetkých strán. Na celom svete sa stala synonymom finančnej krízy. My si ju však budeme v tomto článku všímať ako produkt, pomocou ktorého si môžeme zabezpečiť svoj sen o bývaní. Z tohto dôvodu sme oslovili niekoľko finančných inštitúcií na Slovenskom finančnom trhu, aby mám pomocou modelových príkladov ponúkli svoje produkty.“Čo by ste mali vedieť o úveroch na bývanieNa začiatku by sme si mali povedať, na čo vlastne hypotekárny úver slúži. Tento druh služby pre klienta znamená..

Nehnutelnosti ...


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.