Na krásu záhradného jazierka musíte myslieť už v zime

Umelo vybudované záhradné jazierko v blízkosti domu na záhrade môže byť pre vás  skvelým miestom na odpočinok nielen v horúcom letnom dni. Aj teraz počas jesene si ešte môžete pri tejto nádhernej malej vodnej ploche užiť veľa radosti a pokoja. Už o pár dní tu ale máme zimu a chlad, pred ktorými treba ochrániť nielen naše príbytky, ale aj tento vysnívaný kúsok raja. Ak to podceníte, potešenie s privítania jari nemusí byť tak príjemné.

Ktoré kroky treba pre splnenie tohto cieľa podniknúť?

Vyčistite dno

Aby ste sa mohli tešiť na jar z krásneho záhradného jazierka, musíte ho poriadne vyčistiť. Pomôžu vám v tom kvalitné filtre do jazierka, no občas budete musieť použiť aj ruky. A začať by ste mali od samého dna. V opačnom prípade bude usadené bahno na jar „dokonalým“ zdrojom hnilobných procesov a jedovatých plynov, ktoré zničia všetky živé organizmy jazierka.

Ako sme spomínali, takéto čistenie je možné vykonávať viacerými spôsobmi, najlepšie ručne alebo pomocou špeciálneho vodného vysávača. Ak sa na to podujmete sami, potom musíte starostlivo odstrániť odpad bez poškodenia celého biotopu celej vodnej plochy. 

Použite mriežku alebo fóliu

Ešte pred príchodom chladného počasia, odstránením lístia a veľkých zelených rias z jazierka, zakryte jeho hladinu sieťkou alebo špeciálnou fóliou. Ak to podceníte a necháte vodnú plochu napospas osudu, aj lístie a konáre zo stromov môžu začať na spomínanom dne jazierka veľmi rýchlo hniť, čo si odnesú nielen ryby, ale aj všetky menej odolné druhy rastlín, bez ktorých je vodná plocha ako maliarske plátno bez farby.

Postarajte sa o všetok dôležitý hardvér jazierka

Akékoľvek fontány, čerpadlá, spomínané filtre a ďalšie doplnkové vybavenie jazierka potrebujú počas zimy a mrazov ochranu tiež. Pred nástupom chladného počasia je preto nevyhnutné vykonať niekoľko nasledovných prác :

·         Letné vybavenie na toto obdobie by sa malo odstrániť, vstrekovacie čerpadlá by sa mali vypnúť a odpojiť od filtrov. Začať môžete už pri teplote vzduchu 5 °C.

·         Filtre a UV bloky musia byť starostlivo vysušené a zabalené, aby sa zabránilo vniknutiu vlhkosti.

·         Filtračné médiá (môžu to byť kefy, absorbenty alebo hubovité médiá) musia byť opláchnuté jemným soľným roztokom.

·         Čerpadlo by malo byť vyčistené a uložené vo vedre s vodou v miestnosti bez mrazu.

·         Zariadenia, ako sú hadice, podvodné svetlá alebo trysky fontán, musia byť dôkladne vyčistené nielen od nečistôt, ale aj od vodného kameňa, vysušené a pripravené na zimný odpočinok.

Dajte pozor na silné mrazy

Ak máte na svojej záhrade umelé jazierko z plastu, sklolaminátu alebo betónu, musíte sa o jeho ochranu pred mrazom postarať ešte pred prvými mrazmi, inak ho môže zamrznutá voda jednoducho „roztrhať“. Ako na to?

Jazierko na záhrade

Vezmite niekoľko plastových fliaš a naplňte ich pieskom. Tieto fľaše pojmú všetok tlak a štruktúre jazierka nebude hroziť žiadne nepríjemné narušenie. Dokonca na to môžete využiť gumené loptičky alebo pár polienok dreva. Veľa času vám to nezaberie.

Ak na nič z nášho zoznamu nezabudnete, vaše jazierko bude na jar pripravené na novú sezónu, počas ktorej vám svojou krásou spôsobí radosť a vyčarí úsmev na tvári.

Zdroj obrázka: Ann Simonsson/Shutterstock.com

Späť

Schodisko - spojivo podlaží

 Vonkajší vzhľadMateriály na obkladStavba schodov nie je jednoducháNechajte si poradiťNajčastejšie omylyTrend dobyÚprava povrchuZábradlie Ak máte rodinný dom či dvoj, prípadne viacpodlažný bytový apartmán, pravdepodobne máte doma schodisko. Vertikálne konštrukcie spájajúce jednotlivé poschodia budov – tak znie základná definícia schodov. Primárnou funkciou schodov je prepojiť jednotlivé podlažia medzi sebou a urobiť tak čo najpohodlnejšie a najbezpečnejšie pre ich užívateľa pri jeho zostupe a výstupe.Realizácia je spojená s niekoľkými základnými..

Keď sme sa rozhodli zatepliť svoj domov

 „Už niekoľko rokov sa na Slovenku veľké, ale aj menšie sivé sídliská z čias socialistickej výstavby menia na čoraz väčšie ostrovčeky farebných budov, ktoré prešli tzv. rekonštrukčnou kúrou v pobode zatepľovania. Keďže väčšina bytových domov je stará už niekoľko desačročí, zančná časť z nich potrebuje priam nutnú rekoštrukciu. Základnou otázkou sa preto často na domových schôdzach stáva otázka: Ako si teda zateplíme svoje spoločné bývanie a hlavne akým spôsobom na to získať peniaze.“ Čo urobiť pred zatepľovaním domu Dobré..

Jednoduchý spôsob, ako zvýrazniť krásu a skryť nedostatky interiéru Jednoduchý spôsob, ako zvýrazniť krásu a skryť nedostatky interiéru

Zariadenie domova pomocou širokého množstva dostupných materiálov dnes nie je žiadny problém. Ten môže spôsobiť iba cena a horšia dostupnosť rôzneho druhu sortimentu, pre ktorý ste sa rozhodli. Existuje však jeden typ materiálu, vďaka ktorému by mohlo byť vaše rozhodovanie a aplikácia do praxe pomerne jednoduchá. Poďte sa spolu s nami a najdôležitejšími výhodami takéhoto riešenia o tom presvedčiť a zariadite si  s nami krásny dom či byt. Kvalitné dekoračné látky v metráži Textil v interiéri udáva tón, oživuje miestnosť, vnáša farby..

Nájomné vzťahy k nebytovým priestorom

 Zmluva o nájme a jeho trvaniePráva a povinnosti prenajímateľa a nájomcuSkončenie nájmu a jeho zánikVážení čitatelia. Mnohé z vašich otázok, ktoré ste nám adresovali, sa týkali nájomných vzťahov k nebytovým priestorom. Vzhľadom na túto skutočnosť, v snahe vyhovieť podľa možnosti čo najväčšiemu množstvu z vás, je pre vás určený nasledujúci článok. Nájomné vzťahy vznikajúce k nebytovým priestorom upravuje zákon č. 116/1990 Zb. o nájme a podnájme nebytových priestorov. Tento zákon predstavuje osobitnú právnu úpravu, ktorá nadväzuje a špecifikuje..

Spôsobilosť na právne úkony kontra ich platnosť

Náš otec má 72 rokov. Má značné problémy s chápaním, jeho mentálny zdravotný stav sa v poslednom období rapídne zhoršil. Ja s otcom bývam v byte, ktorý patrí otcovi a súčasne sa o otca dlhé roky starám. Pred niekoľkými mesiacmi začal ku nám chodievať môj mladší brat, ktorý sa pred niekoľkými rokmi odmietol starať o otca a ktorý sa dlhé roky o rodinu ako takú ani nezaujímal. Teraz začal pobádať a manipulovať otca k tomu, aby byt previedol na neho, že sa o neho na oplátku postará. Cítim sa byť ukrivdený, bojím sa o strechu nad hlavou. Prosím vás o..

Neplatnosť právneho úkonu v konaní o dedičstve

Sme štyria súrodenci. Naša mama zomrela v roku 2005, kedy prebehlo aj dedičské konanie. Mama ešte za života uzavrela s naším bratom kúpnu zmluvu, ktorou mu predala časť „rodičovského“ domu a časť mu darovala. V zmluve si vyhradila právo doživotného bývania a darovanie podmienila, že ju brat doopatruje a bude sa o ňu starať. Nestalo sa tak, odcestoval na dlhé obdobie do Nemecka a o mamu sa staral náš otec a my. Dokonca brat nezaplatil ani cenu za kúpu domu, ale ako vlastník domu figuruje on. Brat nám zmluvu nechce ukázať, mama nám kúpnu zmluvu tiež odmietala..

Stavebné sporenie

Stavebné sporeniePrincíp a priebehVýhodyDôležité pojmyStavebné sporenie je dnes jedným z najefektívnejších nástrojov financovania bytovej výstavby nielen vo vyspelých západoeurópskych ekonomikách ale aj u nás. Prvým oficiálnym dňom, počas ktorého začala Prvá stavebná sporiteľňa, a. s., vykonávať svoju činnosť, bol 16. november 1992. Prvá stavebná sporiteľňa a. s., bola prvou špecializovanou bankou tohto druhu v strednej a východnej Európe. Založili ju tri renomované európske bankové domy: Slovenská štátna sporiteľňa, š.p.ú. (v súčasnosti Slovenská..

Úrokové sadzby pri hypotekárnom úvere

O možnosti ako si zadovážiť bývanie pomocou hypotekárneho úveru (HÚ), sa toho popísalo už veľa. Pri jeho vybavovaní zaujíma klientov tej či onej banky  jedna zo základných veličín výška úrokovej sadzby. Podľa nastavenia jej výšky, môžete na svojom (HÚ) riadne ušetriť, ale pri troche neuváženosti a letmom prebehnutí čísel v letáku propagujúcom hypotekárny produkt aj svoje bývanie riadne preplatiť. Tak či onak, úroková sadzba tvorí základ splácania vášho dlhu, takže jej optimálne nastavenie je pre vás ako klientov obzvlášť dôležité.Tvorba..

Ako financovať kúpu bytu v novostavbe

Podmienky určuje developerPoradenstvo v bankeHypotéka v skratke Záujemca o kúpu bytu v novostavbe má na výber niekoľko možností jej financovania. Kým pri kúpe starého bytu vyžadujú majitelia väčšinou peniaze v hotovosti, novostavbu možno zvyčajne financovať - kúpiť prostredníctvom úveru.Najčastejšie využívané možnosti sú stavebné sporenie, hypotekárny úver, prípadne ich kombinácia. Možná je aj ich kombinácia so spotrebným úverom. Výber spôsobu financovania podmieňuje predovšetkým to, aké podmienky pri kúpe bytu určí developerská spoločnosť. Iná..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.