Zabezpečenie bytu proti strate v hazardných hrách

 
Spolu s manželom sme vlastníkmi bytu, ktorý sme kúpili počas trvania manželstva. Môj manžel je nezamestnaný, hrá hazardné hry, nestará sa o rodinu; dozvedela som sa tiež, že si už niekoľkokrát požičal na hru. Bojím sa, že prehrá aj náš byt. Ako sa proti tomu zabezpečiť?

Božena R., Nitra


Keďže uvádzate, že ste nadobudli byt počas trvania manželstva, byt je predmetom vášho bezpodielového spoluvlastníctva manželov, ktoré zaniká rozvodom alebo iným zánikom manželstva. Avšak aj pokiaľ manželia nemajú v úmysle sa rozviesť, Občiansky zákonník umožňuje za istých okolností zrušenie bezpodielového spoluvlastníctva manželov.

Na Váš prípad sa vzťahuje ustanovenie Občianskeho zákonníka, podľa ktorého zo závažných dôvodov, najmä ak by ďalšie trvanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov odporovalo dobrým mravom, môže súd na návrh niektorého z manželov toto spoluvlastníctvo zrušiť i za trvania manželstva. Hoci zákon presne nedefinuje závažné dôvody, ktoré môžu viesť k zrušeniu bezpodielového spoluvlastníctva, súdna prax ako príklady takýchto dôvodov uvádza nehospodárne nakladanie so spoločným majetkom zo strany jedného z manželov, ničenie alebo iné ohrozovanie spoločného majetku, skutočnosť, že jeden z manželov sa na nadobúdaní a zveľaďovaní spoločného majetku vôbec nepodieľa a pod. Pokiaľ váš manžel hrá hazardné hry v takom rozsahu, že ohrozuje spoločný majetok a nepodieľa sa na starostlivosti o rodinu, je možné, že prinajmenšom niektoré dôvody, ktoré by mohli viesť k zrušeniu vášho bezpodielového spoluvlastníctva sú naplnené. Uvedené dôvody bude samozrejme nevyhnutné súdu preukázať svedeckými výpoveďami, znaleckými posudkami prípadne inými dôkaznými prostriedkami. Rozhodnutie súdu sa bude týkať celého majetku, ktorý patrí do Vášho bezpodielového spoluvlastníctva. Nemožno podať súdu návrh, ktorým by ste sa domáhali zrušenia bezpodielového spoluvlastníctva manželov len v časti týkajúcej sa bytu.

Nakoľko v rozsudku zrušujúcom Vaše bezpodielové spoluvlastníctvo manželov sa súd nebude zaoberať jeho vyporiadaním, po zrušení bezpodielového spoluvlastníctva manželov bude nevyhnutné pristúpiť k jeho vyporiadaniu. Manželia môžu uzavrieť dohodu o vyporiadaní ich bezpodielového spoluvlastníctva - v prípade, že sa týka nehnuteľností (vrátane bytov), dohoda musí byť písomná. Pokiaľ sa s manželom na vyporiadaní nedohodnete, môžete podať ďalší návrh na súd, v ktorom navrhnete vyporiadanie. Súd bude pri vyporiadaní bezpodielového spoluvlastníctva vychádzať z toho, že podiely manželov na spoločnom majetku sú rovnaké. Každý z manželov však bude oprávnený požadovať náhradu za to, čo zo svojho majetku (teda toho, ktorý nepatril do bezpodielového spoluvlastníctva manželov) vynaložil na spoločný majetok a naopak, bude povinný uhradiť to, čo sa z majetku patriaceho do bezpodielového spoluvlastníctva manželov vynaložilo na jeho osobný majetok. Súd tiež prihliadne na podiel každého manžela na starostlivosti o rodinu, na potreby maloletých detí a na zásluhy na nadobudnutí a zveľaďovaní spoločných vecí.

Pokiaľ by ste s manželom do troch rokov dohodu o vyporiadaní bezpodielového spoluvlastníctva neuzatvorili alebo pokiaľ by ste do troch rokov nepodali návrh na jeho vyporiadanie súdnou cestou, vaše bezpodielové spoluvlastníctvo bude vyporiadané uplynutím tejto trojročnej lehoty. V takom prípade platí, že hnuteľné veci, ktoré niektorý z manželov užíva výlučne pre svoju osobnú potrebu ako vlastník sa stávajú jeho výlučným vlastníctvom. Spoločne užívané veci, nehnuteľnosti (vrátane bytov) ako aj ostatné majetkové práva sa stávajú spoluvlastníctvom oboch manželov, pričom obaja majú rovnaké podiely. V tomto prípade však už veci nie sú predmetom bezpodielového spoluvlastníctva manželov, ale predmetom ich podielového spoluvlastníctva, ktorého právny režim je odlišný od právneho režimu bezpodielového spoluvlastníctva manželov. Aj podielové spoluvlastníctvo však možno zrušiť dohodou spoluvlastníkov a za istých okolností aj súdnou cestou.

V prípade vyporiadania bezpodielového spoluvlastníctva dohodou je dohoda účinná až vkladom do katastra nehnuteľností. V prípade vyporiadania súdom je vyporiadanie účinné dňom právoplatnosti rozhodnutia súdu a v prípade vyporiadania uplynutím trojročnej lehoty uplynutím uvedenej lehoty. V oboch posledných prípadoch je však tiež potrebné podať návrh na záznam do katastra nehnuteľností.

Vzhľadom na skutočnosť, že podrobná analýza Vášho prípadu by vyžadovala viac priestoru a zváženie viacerých okolností, odporúčam Vám, aby ste sa s Vašim prípadom obrátili na právnika špecializujúceho sa na právne vzťahy k bytom.



Späť

Latexové, penové a pružinové matrace – aký typ si vybrať? Latexové, penové a pružinové matrace – aký typ si vybrať?

Výber matraca vôbec nie je taká jednoduchá záležitosť! Na trhu je k dispozícii široká škála riešení, z ktorých každé má svoje výhody a nevýhody. Ako si teda vybrať najlepší model matraca? Povieme vám, čím sa vyznačujú vlastnosti jednotlivých typov matracov a kto z nich bude mať najlepší úžitok.   Moderné matrace – aký model si vybrať? Hlavným kritériom pri výbere matraca by mal byť typ vložky, tj. výplne vo vnútri. V závislosti od toho, pre ktorý materiál sa rozhodnete, bude mať váš matrac trochu iné vlastnosti. V súčasnosti..

Ružová alebo šedá budúcnosť hypoték?

Ak by sme položili anketovú otázku, ako by ste si vedeli zabezpečiť vlastné bývanie, väčšina by po krátkom rozmýšľaní vydala zo seba slovné spojenie hypotekárny úver. Veď len málokto si môže dovoliť kúpiť nehnuteľnosť za celú hotovosť. Nuž poviete si, že získať hypotéku, keď máte nebodaj aj niečo našetrené, by nemal byť problém. Nuž ale z Bruselu k nám prichádzajú nie príliš lichotivé správy z tejto oblasti. A tieto „novinky“ by mohli mať neblahé dôsledky nielen na vývoj cien starých bytov ale hlavne na vývoj cien novostavieb, ako i..

Ako zariadiť bývanie v hygge štýle? Ako zariadiť bývanie v hygge štýle?

Vnútorný pokoj, pocit pohody či absencia nervozity a stresu. Takto nejako vyzerá bezstarostný život, ktorý by ste možno radi viedli aj vy. V dnešnej dobe plnej zhonu je ale dosiahnutie takéhoto stavu často náročné. Avšak, predsa len existuje miesto, ktoré môžete premeniť na svoju komfortnú bublinu. Je ním vaša domácnosť! A keď sa povie domov plný harmónie, spomenúť treba dánsku filozofiu hygge. Prečo stojí za pozornosť a v čom spočíva? Žite ako najšťastnejší ľudia sveta Nie je žiadnym tajomstvom, že Dáni patria medzi najšťastnejšie národy..

Bývanie rozvedeného manžela - otázniky nad družstevnými bytmi

Dobrý deň. Chcel by som sa opýtať, či mám právo na polovicu bytu, ktorý na mňa a moju manželku (sme v rozvodovom konaní) prepísala svokra po našom sobáši. Jedná sa o družstevný byt, ktorý nie je ešte vo vlastníctve, sme tam len členmi družstva. Rastislav K., Rimavská Sobota Družstevným bytom sa rozumie byt, ktorý je vo vlastníctve bytového družstva, je prenajatý členovi družstva alebo ktorý je v spoločnom nájme manželov, pričom aspoň jeden z manželov je členom družstva. Tak ustanovuje rozsudok Najvyššieho súdu S SR, sp. zn. 5 Cdo 107/2000 z 30.1.2001...

Výber realitného makléra

 Získanie a overenie údajov o sprostredkovateľoviPlatba na sprostredkovanie a kúpuS priateľkou sme v inzercii objavili ponuku realitného makléra, ktorý sprostredkúva byty na predaj. Inzerenta sme kontaktovali a dojednali sme si stretnutie. Boli sme prekvapení, že stretnutie prebehlo nie v kancelárii, ale v malom bare. Dotyčný pán nás poinformoval, následne nám ukázal konkrétny byt. Dohodli sme sa na zálohe na predbežné výdavky v sume 9.500,- Sk, údajne záloha a poplatok za právny servis, a dojednali ďalší postup. Doteraz sa nám nepodarilo s „maklérom“ skontaktovať..

Občianska a trestná zodpovednosť za protiprávne obmedzovanie práv užívať nehnuteľnosť

„Každý má právo vlastniť majetok. Vlastnícke právo všetkých vlastníkov má rovnaký zákonný obsah a ochranu. Majetok nadobudnutý v rozpore s právnym poriadkom ochranu nepožíva. Dedenie sa zaručuje. Vlastníctvo zaväzuje. Nemožno ho zneužiť na ujmu práv iných a v rozpore so všeobecnými záujmami chránenými zákonom. Výkon vlastníckych práv nesmie poškodzovať ľudské zdravie, prírodu, kultúrne pamiatky a životné prostredie nad mieru ustanovenú zákonom.“ (Ústava Slovenskej republiky, článok 20 ods. 1 a 3)  V roku 1993 som uzavrela manželstvo..

Prečo a ako si správne poistiť nehnuteľnosť

Stalo sa Vám už, že ste počuli o niekom kto prišiel o svoj dom alebo byt? Nečakané nehody ako prasknuté potrubie, požiar alebo spadnutý strom na strechu sa môžu pripliesť do života každému. Každý z Nás si svoju nehnuteľnosť necháva poistiť z rôznych dôvodov. Najčastejšími pocitmi, ktoré nami hýbu sú strach, chtíč po pocite istoty a bezpečia, alebo pre niektorých dokonca prestíž. Sú ale tieto pocity hodné toho, aby sme pravidelne platili sumu, za ktorú snáď nikdy nebudeme musieť vyžadovať protislužbu? ÁNO. Každému..

Kúpa nehnutelnosti zaťaženej vecným bremenom alebo záložným právom na nehnuteľnosti?

Pred samotnou kúpou zaťaženej nehnutelnosti je vhodné, aby si kupujúci v prvom rade jasne ozrejmil, či skutočne chce nadobudnúť nehnuteľnosť s ťarchou alebo nezaťaženú nehnuteľnosť. Jeho postup závisí od toho, či nehnuteľnosť je nadobúdaná priamo konaním kupujúceho alebo cez sprostredkovateľa - realitnú kanceláriu. Kupujúci by si mal vyžiadať relevantné a najmä aktuálne doklady ohľadne predmetnej nehnuteľnosti, napr. originál  listu vlastníctva. Na liste vlastníctva, ktorý môže získať od predávajúceho, od realitnej kancelárie..

Máte drahú hypotéku? Vymeňte ju!

Nie ste spokojní s aktuálnymi podmienkami vašej hypotéky? Nahraďte ju Flexihypotékou od VÚB banky s lepšou úrokovou sadzbou a bez poplatku za poskytnutie. Roman zo Senca dostal vo februári po piatich rokoch splácania hypotéky od svojej starej banky oznámenie o novej úrokovej sadzbe. Úrok bol 5,7% ročne, čo bolo približne toľko ako doteraz. Roman však dnes zarába viac, ako v čase, keď si bral úver, a so sadzbou tak nebol spokojný. „Navštívil som preto pobočku VÚB banky a oni ponúkli mi o percento lepší úrok. Nad..


Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies.